Ahh lupekan kisah aku tu, ape yg penting mari kite tengok rupe kuih serabai nie. Gambar yg aku tepek nie, serabainya kurang menjadi. Serabai yg betul-betul menjadi, atas dia tak licin mcm kat gambo bawah nie. Sepatutnya dia berlubang-lubang macam muke yg bekas2 jerawat batu. Hehehe...
Kuahnya pulak dipanggil SERAWA juga diperbuat daripada santan, gula melaka juga telur. Bersantan juga ok!!! Jadi yg nak diet tu tergamak ke korang nak makan serabai nie. Hahahaha... Gelak jahat dah aku nie, sila la telan air liur korang yeee...
Ok jom kite tengok resepi dan cara pembuatannya macam mane. Sape2 yg terajin boleh la buat lepas nie. Aku memang dah sah-sah rajin makan aje. Heeeee...Bahan
- 500 ml santan (dari 1/2 kelapa putih)
- sedikit garam
- 150 g tepung beras
- 300 ml air
- 1 biji telur
- 300 g tepung beras
- 600 ml air
- 900 ml santan (dari 1 kelapa)
- 300 g gula melaka
- 2 helai daun pandan, disimpulkan
- sedikit garam
- 2 biji telur
- 1 camb tepung beras
Santan dijerang bersama garam hingga mendidih. Santan perlu dikacau selalu untuk mengelak santan berkepala. Angkat dan biar sejuk. Gaulkan bahan A dan jerang atas api perlahan sambil dikacau hingga kental.
Gaulkan semua bahan B, masukkan adunan A dan santan yg dimasak. Kacau sebati dan biar 4 jam. Panaskan acuan serabai atas api perlahan. Masukkan adunan secukupnya dalam setiap acuan. Tutup dan masak selama 5 min kemudian angkat.
Kuah
4 Ng0mel-ng0mel:
chare sgh name kueh tuh wehhh
Hahahah mmg sangat chareeee kan... mase memula aku kenal kuih nie pun aku pelik.
ermm..aku owg utara pun tak pernah makan....beb...
Kekekeke yeke mas... iskkk rugi ko nie
Post a Comment