So tanpa melengahkan mase, meh la kite tengok bahan2nye, just simple as i want.
Bahan-bahan- 5 keping Mee suah (diceraikan dari badan, utk 5 org mkn)
- Ikan Bilis (secukup rase)
- 1/2 biji Bawang Merah (dihiris)
- 1 biji Bawang Putih (dihiris)
- 2 biji Tomato (belah la 6)
- 1/2 btg Carrot (potong ikut citarasa)
- 1 paket Baby Jagung (Potong ikut citarasa)
- 1 btg Saderi (potong ikut citarasa)
- Daun Sup (hiris halus)
- Lada Cili/Lada Sulah/Lada Hitam (kasi halusss punye)
- Minyak Masak (4 sudu makan)
- 800ml Air (lebey pun boley pasal mee suah cepat kembang boyak)
- Garam & Pak Aji (secukup rase)
Cara-cara iaaaaaaalahhhh:-
- Tumis ikan bilis hingga ala2 garing
- Masukkan bawang merah, bawang putih juga lada dan tumis hingga naik bau (gasakla korang mencium baunye yeee)
- Masukkan air juga sayur2 yg keras kejung, garam, pak aji hingga sayur empuk or semi masak.
- Masukkan tomato dan cuci sikit mee suah yg dah korang lerai2kan tadi.
- Bila rasa dah ok masukkan mee suah gaul rata dan tutup api.
- Hidang dan taburkan daun sup pastu makannnn time....
**** Mee suah kene makan time panas-panas pasal mee suah ni macam meggi jugak cepat mengembang dan menyerap air.
...Selamat Mencuba...
1 Ng0mel-ng0mel:
sy adelah org yg hantu mee suah!! sodapnye..once or twice a week mesti pekena mee suah...yummy~ heheeh
Post a Comment