Nie resepi tetunggak dari minggu lepas lagi.
Rasa....???!!!!????
Umpppphhhh ade power...
Tapi bukannye guna AYAM HUTAN ye kawan-kawan....
Ingat senang nak dapat ayam hutan skang ni!!!
Hehehehee..... sila guna ayam bandar saje...
AYAM SAMBAL HUTAN
Sources:-From Hjh Alijah Abdullah
Sources: From Ayu@Curlybabesatisfaction
Copy&paste : Kak Nor Secubit Garam
Bahan-bahan:-
Bahan kisar:-
Cara-cara:-
- 1 ekor ayam dibuang kulit dan lemak, dipotong ikut suka
- 2cm lengkuas, dititik
- 2 batang serai, dititik
- garam dan gula secukup rasa
- minyak untuk menumis
Bahan kisar:-
- 2 sudu makan penuh ketumbar biji
- 2 sudu teh penuh jintan halus
- 15 biji lada kering
- 12 biji bawang merah
- 8 biji bawang puith
- 2cm kunyit hidup
Cara-cara:-
- Gaul ayam yang telah dicuci bersih(Ayu cuci dgn air asam) dengan bahan kisar.
- Panaskan 1 senduk lauk minyak dan tumis serai & lengkuas hingga wangi.
- Masukkan ayam dan gaul rata. Kemudian masukkan sedikit air dan kacau sehingga rata.
- Masak hingga ayam empuk dan kuahnya menjadi pekat.
- Taburkan gula dan garam secukup rasa.
- Enak disajikan dengan nasi atau roti.
3 Ng0mel-ng0mel:
Lieya,
hehehe semalam tak sempat nak tingal jejak,rinie dapat lak menjejaki,,,akak jawap kat sini yer,,tepung semolina tu tpg suji kalau cari kat kedai india banyak
Heeee mekasih kak......
salam...
janji sedap....
Post a Comment