Hokeyyyy.. hari ni aku mau tepek resepi lauk yang aku masak 3 hari lepas. Lauk kes bangun lambat pasal alarm hp aku tak hedop gara-gara dimatikan oleh sepupu aku yang bidak lagi pandai... sape lagi kalau bukan budak Opal, seb baik sempat lagi aku siapkan sebelum En. Hubby pergi kije. Masa yang aku ade ketika menyediakan lauk ni adalah 30 minit saje, bayangkan aku sedar kul 6.32 pastu En. Hubby nak p kije dalam kul 7.15 pagi. Haaa sila bayangkan macam mana aku bersilat kat dapur pepagi hari. Kompommmmm orang belakang, kiri, kanan uma aku dengar aku kentang-kentung kat dapur. Hehehehehee.....
Picture credit to Nurs Little Kitchen |
Bahan-bahan :-D
- 8 ekor Ikan (apa-apa ikan pun boleh, tp aku bedal pakai ikan debam)
- 1 batang serai (ketuk)
- 3 helai Daun Limau Purut (koyakkan)
- 1 biji Bawang Besar (hiris bulat)
- 2 sb sos Tomato
- 8 sb kicap Manis
- 3 sb kicap lemak Masin
- Geng Menumis (kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih, bunga pekkak)
- Minyak
- Garam (jika perlu)
Bahan Kisar
- 20 tangkai cili kering
- 2 bj bawang besar
- 3 ulas Bawang Putih
- 1 1/2 inchi Halia
- 1 cwn air
Cara-cara ;-D
- Lumur ikan dengan kunyit dan garam, kemudian goreng ikan. (tak perlu sampai garing)
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin, serai, geng menumis dan tumis hingga garing.
- Masukkan ikan dan kacau, biarkan hingga kuah sebati ngan ikan.
- Masukkan daun limau purut, sos tomato, bawang dan kicap.
- Masakkan sehingga naik minyak.
- Sedia untuk dihidangkan.
1 Ng0mel-ng0mel:
wow wii sedapnyaaaa yummy!
Post a Comment