Perghhh gila lama aku tak masak ketam dan tak makan ketam. Pasal apa ye??? Ini semua gara-gara aku kene operate buang apendik bulan 7 tahun lepas. Gila lama aku berpantang, dan ini pulak gara-gara En. Hubby yang melarang aku memakan sotong dan ketam. Kenapa En. Hubby melarang??? Haaaa ini pulak hasil pertanyaan dan penceritaan seorang kawan tempat kejenya. Jadi aku sebagai seorang isteri yang mithalilah sangat (biar perasan lebih), melayankan saje pantang larang yang dibuat oleh En. Hubby. Lagi pun aku ni sebenarnya bukanlah penggemar makanan laut tegar.
Ade depan mata aku makan, takde aku tak cari... dan aku juga sebenarnya seorang yang agak sensitif terhadap makanan laut ni. Bukanlah sensitip sampai kene gatal-gatal ke ape ke kan, cume tekak aku ni akan loya bila makan makanan laut dan kebiasaannya makanan yang aku makan akan keluar balik. Kalau dulu, ikan, sotong dan ketam hanya boleh aku makan bila digoreng. Kalau tak goreng kompommmm aku amik kuahnye saje, sanggup aku makan berlaukkan kuah saje. Kalau rajin pulak ikan masak tu aku campak dalam kuali dan goreng garinggggg. Sepatah kata mak aku, "ko ni kalau goreng ikan tak sah kalau tak macam kayu". Hahahahaaa... Part ni mak aku paling jaki ngan aku. Tapi alhamdulillahhh.... sekarang ni aku dah boleh dah makan makanan yang terus dimasak tanpa digoreng dahulu. Syukurrrr alhamdulillahhhh... Moga-moga sampai ke tua lah macam ni, kalau tak boleh seksa gak wooooo... Tengok orang lain makan tak ke terliur tokak ko!!!
Dah jom layan resepi turun temurun dari mak aku. Gambar aku masak non ado pasal aku skang dah tak rajin nak mengambik gambar. Hehehehe maka layankan sajelah gambar cilok dari mr. google yang cun melecun kat bawah tu ha. Sikit lebih kurang je ngan apa yang aku masak.
Picture credit to Mr. Google |
KETAM MASAK SAMBAL TELUR
Bahan-bahan :-D
- 1kg Ketam Bunga
- 3 biji Telur
- 5 sb Sos Cili
- 2 sb Sos Tomato
- Garam secukup rasa
- Daun Sup untuk hiasan
Bahan Kisar :-)
- 1 genggam Cili Kering
- 2 biji Bawang Besar
- 3 biji Bawang Putih
- 1/2 inchi Halia
Cara-cara ;-D
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga garing.
- Masukkan sos lada dan sos tomato dan tunggu hingga didih.
- Masukkan ketam kemudian gaul rata.
- Perasakan dengan garam kemudian bila ketam hampir masak pecahkan telur.
- Masak sehingga telur dan ketam masak.
- Tutup api dan sedia untuk dihidang.
Selamat mencuba..... kompom meletops kesedapannya
0 Ng0mel-ng0mel:
Post a Comment