Hari ni adalah hari menepek resepi.. ohhh yeayyyy... resepi kek birthday ke-2 untuk En. Hubby, Akim dan Icha yg aku buat tuh hari. Bz la kekononnye sampai aku terlupe nak menepek resepi kek yg dah aku buat tu. Macam biasalah resepinye cilok dari Kak Ita tuan empunya blog Masam Manis.
KEK SENGET BENGET
Jangan dipandang pada rupe, walaupun senget rasa totap mantop... ahahahaa |
Bahan-bahan :-D
- 3 cwn tepung gandum
- 4 sdk baking powder
- 1/2 sdk garam
- 1 cwn butter ~ suhu bilik
- 2 cwn gula castor ~ kurangkan sebab manis
- 5 biji putih telor ~ suhu bilik
- 2 sdk esen vanila
- 1 1/2 cawan susu segar ~ suhu bilik
- pewarna - oren, merah, kuning, biru, ungu dan hijau
Cara-cara ;-D
Sediakan loyang 8 inc ~ kalau boleh 3 loyang
Sapu loyang dengan butter dan alas dasar loyang dengan baking paper.
sapukan juga baking paper dengan butter
Panaskan oven pada suhu 170C
Sapu loyang dengan butter dan alas dasar loyang dengan baking paper.
sapukan juga baking paper dengan butter
Panaskan oven pada suhu 170C
- Ayakkan tepung, baking pwder dan garam ~ ketepikan.
- Dalam bekas mixer pukul butter dan gula sampai kembang dan gebu atau butter bertukar warna putih.
- Masukkan telur putih dan pukul lagi sampai gebu dan ringan
- Masukkan esen vanila
- Kemudian slowkan yang paling perlahan sekali, mixer, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar
- Boleh juga guna spatula dan guna kaedah kaup balik.
- *Tepung kena berselang seli dengan susu. Mulai dengan tepung dan akhiri dengan tepung juga.
- maksunya : tepung ~ susu ~ tepung ~ susu ~ tepung ~ susu dan akhir mesti tepung
- Kemudian bahagikan adunan sama banyak dalam 6 bekas berasingan
- *timbang setiap adunan supaya dia sama tebal bila dah siap di bakar
- Letakkan pewarna dalam setiap bekas dan gaul rata, dan masukkan dalam loyang
- Bakar adunan tadi satu persatu dalam oven pada suhu 170C letak pada rak bawah menggunakan api atas dan bawah dan bakar selama 15 ~ 20 minit atau sehingga kek benar-benar masak.
- Bila dah masak letak atas redai
- Tunggu sejuk sekejap dan kemudian terbalikkan
- Kemudian bolehlah teruskan membakar pada adunan yang lain satu persatu hingga siap 6 lapisan
- Jangan tindih2kan kek bersama kerana kek mudah melekat dan nanti kek nampak comot dan tak cantik bila dia bertindih dan melekat antara satu sama lain.
Untuk topping pulak aku guna resepi yang ini.
C&P from : Kak Ita
Bahan-bahan :-D
- 1cwn Cream Cheese
- 1 cwn Butter
- 4 tbs Jus Oren
- 4 tsp Kulit Oren yg dah disagat
- 2 tsp Vanilla
- 4 cwn Gula Aising (Aku pakai 3 cawan je)
Cara-cara ;-D
- Pukul cream cheese, butter, jus oren, kulit oren dan vanilla sehingga lembut.
- Masukkan gula dan teruskan memukul sehingga adunan berkrim dan ringan.
- Bila dah siap boleh warnakan ikut warna kesukaan atau boleh guna terus dan sapu pada kek.
0 Ng0mel-ng0mel:
Post a Comment