Bila berpuasa ni, takde pulak idea nak memasak. Tanya En. Hubby dia pun tak tau, jawapannya.. "takda idealah pasal semua benda yang nak makan dah dapat". Ni lah yang payahnya kalau takda permintaan dari En. Hubby atau tekak aku takda mengidam nak makan apa-apa. Buntu kepalo den ni ha nak masak menu berbuka puasa, semalam baru hari ke-3 aku dah buntu. Adehhhhh
Wahai tekakku dan tekak En. Hubby, silalah mengidam nak makan makanan-makanan yang sedap-sedap. Maka bila ada permintaan dan mengidam maka mudahlah kerja aku yang satu itu. Hehehehe....
Nasib baik masa training congkak semalam kat pantry bual-bual ngan Nana, Liza juga Hj Sham... Tetiba Hj. Sham cakap menu berbuka puasa dia. Wahh... Ayam masak ungkep ye!!! Mmmm aku memang tak penah makan ayam masak ungkep ni pasal ni makanan orang jawa. Si Liza ngan Nana pulak citelah pasal rasa ayam masak ungkep ni macam mana kan... MAKA... tingggggggg terus ada idea nak masak apa. Masuk-masuk opis terus cari resepi ayam masak ungkep, dan terjumpalah kat blog Kak Yati, terus zassss copy paste and print untuk simpanan akan datang.
AYAM UNGKEP JAWA STYLE
c&p :- Kak Yati - Sinar Kehidupan
Sumber :- Mat Gebu - Dapur Tanpa Sempadan
BAHAN-BAHANNYA :-)
- 600 gram ayam, potong saiz sederhana
- 2 batang serai, dititik
- 1 keping asam gelugor
- 2 helai daun salam @ 3 helai bay leaf (jangan kata bayleaf, daun salam pun aku takde maka aku tak guna kedua-duanya)
- 1 camca besar gula melaka
- Garam secukup rasa
- Air secukupnya
BAHAN KISAR HALUS :-)
- 7 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1/2 inci lengkuas
- 3 biji buah keras
- 1 tangkai cili hijau
- 10 - 15 biji cili padi merah
- 1 camca besar ketumbar
- 1/2 camca teh jintan kasar
- 1/2 camca teh jintan halus
- 3/4 inci kunyit hidup
CARA MEMBUATNYA ;-)
- Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan toskan.
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar hingga harum, masukkan serai dan daun salam @ bay leaf, kacau rata dan masukkan ayam.
- Gaul rata dan biar ayam kecut sedikit.
- Tuang air secukupnya (anggaran tenggelam ayam). Biar mendidih.
- Masukkan asam gelugor dan juga gula merah serta garam.
- Masak dengan api sederhana hingga kering.
- Rasa dan jika perlu tambah sedikit lagi garam. Masak sekejap, dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan..
0 Ng0mel-ng0mel:
Post a Comment