Minggu lepas masa balik uma MIL, MIL bagi pelam epal 3 biji. Terus tetiba tekak mau makan kerabu mangga ikan bilis. Aduhhh yum yummm.. baru sebut dah terasa ditekak okeh. Maka iftar hari ke-6 aku buat kerabu mangga ikan bilis.
Kerabu Mangga Ikan Bilis, terliur tak??? Hehehee |
KERABU MANGGA IKAN BILIS
Bahan-bahan :-D
- Mangga
- Tomato
- Kacang Tanah
- Ikan Bilis
- Lada Cili
- Bawang Merah
- Sos Ikan
- Jus Limau Nipis
- Serai
- Gula
- ***Semua bahan agak-agak sendiri yeeee
Cara-caranya ;-D
- Racik Kerabu menggunakan peracik atau pakai pisau pun boleh, kemudian ketepikan.
- Potong nipis-nipis tomato, buang biji tengahnye ye.
- Hiris halus cili padi dan bawang merah mengikut kesesuaian.
- Goreng ikan bilis hingga garing dan ketepikan.
- Goreng kacang tanah hingga garing dan kemudian tumbuk sedikit. (Kalau nak lebur sebiji-biji pun boleh).
- Racik serai sehalusnya supaya senang masuk ke tekak.
- Gaul semua bahan kecuali kacang tanah dan ikan bilis.
- Sedia untuk dihidang.
- Ikan bilis dan kacang tanah ditaburkan ketika hendak makan untuk mengelakkan lemau.
Ikan Pari Bakar.. ini beli jeee |
Rojak Asma, ini pun beli je... En. Hubby sebok sangat nak makan sudahnya tak habis pun pasal tak menepati citarasa |
1 Ng0mel-ng0mel:
terliur tengok kerabu mangga tu -,-
Post a Comment