Salam AIDIL ADHA untuk semua blogger juga kepada silent reader di luar sane... cehhhh dah lepas beberapa hari baru nak ucap ek, ape ke teruk bebenor aku ni!!! Aiskkkk xpelah dah jadi dah pun, takleh nak undur balik.Hari nie aku mau berkongsi resepi ayam masak lemak cili padi style mak mentua aku. Amat berbeza dengan cara masak-masak lemak yang ado... KESEDAPANNYA??? Kasi cube dululah baru tau... bagi surprise rasa la kat korang....
AYAM MASAK LEMAK CILI PADI SPECIAL
Tu dia gambarnya, gambar dr bekal aku je. Pepagi buta takdan aku nak deco2 bagai. Ni pun time nak makan pastu tetiba teringat picca belum amik lg.
- 600gram Ayam
- 1 inchi Lengkuas (dititik)
- 1 btg Serai (dititik)
- 1 helai Daun Kunyit (koyak-koyakkan)
- 1 helai Daun Limau Purut (buang tulang tengah)
- 1/2 biji Jus Limau Nipis
- Air secukupnya
- 150ml Santan Kelapa (aku pakai santan kotak je, kalau santan fresh lagi sedap)
- Minyak utk menumis
- Garam
- Gula
- Ajinomoto
Bahan Blender :-D
- 15 biji Cili Padi (ikut kepedasan sendiri)
- 2 biji Lada Hidup Merah
- 1 Bawang Besar
- 2 biji Bawang Putih
- 1 inchi Halia
- 1/2 inchi Kunyit Hidup (kunyit serbuk pun boleh)
Cara-caranya ;-D
- Tumis bahan blender hingga naik bau.
- Masukkan lengkuas dan serai kemudian tumis hingga bahan yang diblender garing.
- Masukkan air dan santan kemudian kacau selalu supaya santan tidak pecah.
- Bila kuah mendidih masukkan ayam dan kacau lagi.
- Masukkan daun kunyit, daun limau purut, jus limau nipis, garam, gula, ajinomoto dan kacau hingga mendidih.
- Bila rasa dah ok, tutup api dan sedia untuk dihidang.
0 Ng0mel-ng0mel:
Post a Comment