Semalam balik keje bergegas balik ke rumah pasal nak memasak.
Biasalah nak menjadi isteri solehah la katakan.... Sampaikan niat nak
menyinggah kedai pun aku batalkan pasal takut En. Hubby tak kuarkan
daging or ikan dari si peti sejuk. Kalau tak kuarkan, akulah yg masak pasal bahan semua keras kejung.
Pastu sampai-sampai uma, tengok En. Hubby dah bangun tengah layan badminton. Letak bag and aku terus ke dapur... Masuk dapurrr... uwaaaaaaaaaa.. what a supriseeeeeee!!!!!!! En. Hubby dah masak hokey.... Ooooooo terus dapatkan En. Hubby and polok ketat2 same dia. Heheheheeeeeee... wooo best killer....
Daging goreng kunyit ul la laaa...
Kangkong goreng belacan... ui ya yaaaa
Sambal ayam penyek special... uw wa waaaaa
Keseluruhan masakan En. Hubby, ADA UMMMPPPP.... yummylicoussss sehingga menjilat jari terutamanya sambal ayam penyek tu ha. Serius sodappp... original resepi dari Kg Jawa Shah Alam ye kawan-kawan. En. Hubby dapat masa dia keje part time kat Shah Alam zaman dolu kala.
SAMBAL AYAM PENYEK
Bahan-bahannya :-D
Ikan Bilis
Belacan
Cili Padi
Lada Merah
Lada Hijau
Tomato
Jus Limau Nipis
Garam, Gula dan Ajinomoto.
Cara-caranya ;-D
Goreng semua bahan (ikan bilis,belacan, cili padi, lada merah, lada hijau, tomato). Kemudian lenyekkan dengan lesung kayu (pakai lesung batu pun boley jugee). Pastu perah limau, masukkan garam, gula dan ajinomoto. Rasa dah ok boleh dihidang bersama ayam penyek, takde ayam makan ngan nasi saje pun sodap.
Komen dari juri tetap,
5 Ng0mel-ng0mel:
Menci..terliur Mush tau dgn sambal ayam penyet tu..
best kaaaannn, husband masak.....rase sayang ketat2. hahaha...sy fillow awk..boleh kan :)
anyway, b2b kuantan :)
terliurrrrrrrr.
Mush->Redhooo jela kalau terliur. ehehehe
Syakila->Memmang besttt sangat2... boleh2 takkan tak boleh...
Intan->Hehehe silalah terliur lebih2.. wakakakkaa
simple tapi sedap menu nih :)
Post a Comment