Holaaaaaaaaaaahukkkkkkk.... hari ni aku mau kongsi resepi SUP CENDAWAN CHEK NA... resepi dari mak aku, resepi turun temurun dari mak aku ke aku... ehehehe baru turun setingkat ye bukan bertingkat-tingkat. Resepi mudah lagi simple. Orang paling pemalas pun boleh buat yeeeee..
Sup Cendawan Chek Na sedap dimakan bersama sambal belacan dan ikan kering. Ada umppphhh.. stok bekalan untuk aku dan En. Hubby untuk santapan ditengahari di tempat kije. |
Bahan-bahan :-
1 paket Cendawan (aku beli yang 2 hengget punye)
1 biji Tomato
1/2 batang Lobak Merah
2 batang Putik Jagung (aku letak sikit je pasal pasal En. Hubby tak suka)
1/2 batang Saderi
5 batang Cili Padi
1 sb Kicap Sotong (tak letak pun takpe)
Minyak untuk menumis
Garam secukupnya
1 liter Air @ secukupnya
Daun Sup
Bawang goreng (lagi sedap kalau goreng sendiri)
Bahan dikisar :-
2 biji Bawang Merah
1 biji Bawang Putih
1 sk Serbuk Lada Hitam
Cara-cara:-
- Tumis bahan yang dikisar hingga naik bau.
- Masukkan Air dan tunggu hingga air mendidih.
- Kemudian masukkan cili padi, lobak merah, batang saleri, putik jagung, kicap sotong, garam dan biarkan hingga mendidih.
- Masukkan cendawan dan tomato gaul rata dan tutup api.
- Hidangkan kemudian taburkan daun sup dan bawang goreng.
2 Ng0mel-ng0mel:
lieya, aku blk mesia nnt aku nak pi umah ko la...ko masak sedap2x erk..;-)
He heeee.. boleh boleh bolehhh.... besok jugak aku masakkan untuk ko... pastu aku masuk dalam peti sejok sampailah ko sampai uma aku... hehehhe ce ko pikir, agak2 kalau aku masakkan utk ko sok lauk aku jadi apelah ye sampailah ko jejakkan kaki ko ke rumah aku.. eheheheee
Post a Comment