Memula A. Long aku cakap, "Ahhh... ape nak siang2, masak je sekali ngan batang2nye nak makan baru buang batang".
Sambil tersenyum and tersengih2 A. Long aku berkata2.Amboiiii bestnye ayatkannn, then aku plak jawab, "Haaaa...yelaaa orang masakkan utk A. Long yg x siang punye, nak???" Pastu aku terus gelak dan disambut oleh abang2 ku juga sepupuku si Esah.
Sudahnye dia orang pun siang gak la pucuk paku tu. Lepas siang pucuk paku tu, si Esah tolong gak aku potong2 daging korban yg orang bagi utk digoreng berkuah dan K. Ngah aku lak si Lela yg tengah sakit2 tu tolong aku memotong ayam kampung untuk digoreng. Haaa senangkan keje aku... ade kakitangan semuanya berjalan dengan lancar. Ini dah kire factory nie. He he...
Pucuk paku yg aku masak ayo jeee.. sedap hingga menjilat jari.
Bahan2nya:-
- Bawang merah(dihiris nipis2)
- Bawang Putih (dihiris nipis2)
- Ikan Bilis (dibuang perut juga kepala, kalau malas beli yg dah siap siang punye)
- Daun Kunyit (diracik halus)
- Daun Selasih (amik pucuknye aje)
- Pucuk Paku
- Garam (secukup rase)
- Pak Aji (secukup rase)
Tumis segala bahan yg ade kat atas tu kecuali segala daun maun. Dah garing bukan rentung ok! masukkan pulak air, garam dan pak aji secukup rase tapi kalau korang nak kene penyakit darah tinggi korang bubuhlah garam bebanyak ehhh..ha ha pastu tunggu sampai mendidih. Dah mendidih rase semua dah ok, barulah korang masukkan daun kunyit, daun selasih dah pucuk paku. Kacau dan gaul2 pastu tutup api cepat2 supaya pucuk paku nie tak lecur.
Peringatan!!!! Mase korang nak tutup periuk tu jangan korang tutup rapat2, bagi sikit ruang wap untuk kuar kalau tak nanti sayur korang akan jadi lecur and lebam, dah tak cantek and dah rupe korang makan rumput plakkannn...
Daging goreng berkuah resepi Chek Na, Mak aku la tu punye resepi.
Bahan2nye:-
- Bawang Merah
- Bawang Putih
- Halia
- Kunyit
- Air Asam Jawa
- Daging
- Garam
- Pak Aji
Bawang merah, bwg putih, halia dan kunyit korang tumbuk bagi lumat. Kalau dah pemalas sangat pakai jela blender. Lepas tu tumis bahan yg ditumbuk tadi. Dah garing masukkan daging, jangan lupe daging tu korang kene hiris nipis supaya cepat empuk. Pastu tutup periuk dan dengan api yg kecik korang biarkan daging tu empuk kejap. Lepas tu bila air dah mula kering and daging dah empuk korang masukkan air asam jawa. Lepas tu masukkan garam dan pak aji. Bile rase semua dah ok, bolehlah dihidangkan untuk dimakan.
Hiasla ikut kreativiti korang. Nak lagi sedap korang letak la daun sup ngan daun bawang. Time aku masak nie daun sup semua xde, tu yg xde dekoret2 tu. Yg penting perut aku kenyang. Ha ha...
Amaran keras:- JANGAN MASUKKAN AIR ASAM JAWA SEBELUM DAGING EMPUK, KALAU KORANG MASUKKAN JUGAK ALAMAT SAMPAI KE TUA LA DAGING TU XKAN EMPUK2.
Selamat Mencube resepi mudah lagi sedap nie. Ayam kampung tu aku goreng togel je, so takyah la korang nak tanye aku resepinye ape yerkkkk... Korang lagi terer dari aku kan!!!
0 Ng0mel-ng0mel:
Post a Comment