~Bismillahirrahmanirrahim~
Ya Allah,
Lindungilah anakku dengan sebaik2 perlindunganmu.
Jauhi dia dari segala bahaya makhluk2 ciptaanmu.
Kurniakan dia akal yang bijak,
Akhlak yang soleh juga sifat2 yang terpuji.
Dengan izin mu Ya Allah, aku memohon.
jadikan dia anak yang mendengar kata ibu dan bapa serta hamba yang sentiasa sujud kepada Mu
~Amin~

They aRe s0 Gorge0us

Mery Christmas and Happy New Year

Ho ho hooooo.... Uiskkk nak jadi santa plak aku nie... hahahaha tak sesuai langsung...

Just Wanna Wish all Fwen

"...MERRY CHRISTMAS..."

dan

@-->--- SELAMAT TAHUN BARU ---<--@

Curi CURIK cuRi

Huaaa... aku nak nangeh nie sebenarnya. Sob sob sob... sekali 2 barang aku hilang. Mula2 gelang aku hilang, tapi aku langsung tak sedar yang gelang aku tu dah hilang. Sedar bile mak aku tanye mane gelang aku pertengahan minggu lepas melalui telefon, lepas tu malam awal muraham tu cari2 kat tempat aku biasa letak tengok2 dah takde dah. Memang sah la tu hilang. Boley ilang dalam uma sendiri???? Entah sape punye angkara tangan panjang sangat, tangan tu jadi panjang betul baru tau. Hidup nak buat keje senang je dengan mencuri harta orang. Dah la datang uma orang pastu buat dajal pulak. Mangkuk hayun punye orang. Sedeyyy betul la... tu gelang hadiah dari mak aku tau tak!!!!!!! yang kau pegi curik tu aphalll... bodohhhhh punye orang. Huaaaaaa.... sedey sedey...

Lepas tu jam tangan aku pun hilang gak. Sedey laaa macam nie. Sangat2 sedey... jam nie plak hadiah dari kazen aku si Zura. Huaaa.. dah la jam yg hadiah harijadi dulu hilang, yang nie pun hilang jugak. Mau aku tak sedey. 2 barang sekali hilang tu. Ralat betul la... terutama sekali gelang tangan hadiah pemberian mak aku tu. Sob sobb... Jahat la kau manusia yang mencurik harta aku tu. Mangkuk hayunnnnnnn, bongok, sengalllllllllllllll.... &@$^(@*%*@#^%*@#%)*@#%&.... Kau tunggu pembalasan dari-NYA suatu nanti. Takpe takpe...ko mencuri laa lagiii... bahagia hidup ko dengan hasil duit mencurik tu...

AKU BENCI PENCURI

Sunday Nite Movie

Yehaaa... nie dia aktiviti kami di malam minggu... Tengok pilem la ape lagi dan citenye ialahhhhh.. jeng jeng jengggggggggggg.....
Haaa dah tau kan aku tengok cite ape!!! Kite orang p tengok 11 orang. Hehe.. saje nak menggempakkan wayang kat Tebrau City tu, yang lagi bestnye pakcik aku yg tak penah tengok wayang pun joint sekali. Haha kire pecah rekod la kali nie. Seb baik nenek aku ade jemputan cukur jambul malam tu, kalau tak aku rase nenek pun joint sekali. Hehe.. tapi takpe next time maybe boleh gempakkan wayang lagi. Haha... and thanks a lot to my beloved kazen, Azura pasal belanja kite orang tengok wayang. Best best best... Citernye pun best, and cerita ini adalah realiti kehidupan kite. Bukan sekadar cerita yang direka semata-mata. Memang berlaku pun, tak caye??? Tak caye tak ape... cume orang yang penah mengalami dan melihat sajelah yang tau kan. Pelik la kan ngan orang yang macam nie, cemburu atas kejayaan orang lain, ape kes nak cemburu2 ehh??? Cubelah berfikiran terbuka, same2 berusaha dan mengejar kejayaan dan pastinya kejayaan itu milik kite, InsyaAllahhhh kerana Allah itu Maha Adil dan bersyukur lah atas segala pemberianNYA.
Haaaa bile dah puas tengok wayang, perot pun berkeronconglahkan... Ala2 muzik gempak dalam wayang tuuuu... hihi... mau tak lapo kalau dah tengok jam kul 12.30 so kite orang pun p makan kat hutan bandar tapi before tu kite orang singgah jap kat pasar borong pandan ,borong cd ngan ikan. Hihi... lepas dah memborong barulah kite orang p makan chicken chop yang berharga 5 hengget jerk kat hutan bandar tu. Nie pun pakcik aku yang tunjuk. Not bad lah chicken chopnye, tomyamnye pun sedap tapi pedas ya ampun, pastu nasi goreng papriknye pun sedap tapi garam terlebey tumpah plak. Haha... Pastu mee hailamnye pun sodap. Cume servis depa nie kene upgrade lagi kasi lebey cun dari yang ade skang nie. Ha ha... so sape2 nak try makan chicken chop 5 hengget bley la p kedai kat hutan bandar tu. Bile dah kenyang, kite orang pun balik la ke uma nenek aku. Sampai2 uma dah kul 1.30am kot kalau tak silap mate mengantok aku. Lepas tu ape lagi mase untuk membute laaa...

Salam Maal Hijrah

Kepada semua kawan2 aku ingin mengucapkan:-

"SELAMAT TAHUN BARU, SEMOGA TAHUN INI BERAKHIR DENGAN KEBAIKAN DAN BERMULA DENGAN KEBAIKAN JUGA"

Ikan Masak Hantam Saje

Ahaaaa.... sila menjamu selera. Hihi... ini dia resepi aku yg aku hentam saje. Semua ramuan aku men bedal sebarang je, pendek kate ape yg ade dlm peti sejuk mak aku semua aku balun campak dalam menu kali nie. Hihihi.... dan name resepi nie ialahhhhh tak lain tak bukan...

"Ikan Masak Hantam Saje"

Dan ini adalah bahan2nye, aku just boleh bagi bahan je ye... bape banyak kene bubuh korang pandai2lah renovet sendiri. Hihi...

  • Ikan (ikut suka hati korang nak pakai ikan ape, tiada pantang larang ok)
  • Bawang Merah
  • Bawang Putih
  • Halia
  • Kunyit
  • Serai
  • Serbuk Kari
  • Ketumbar
  • Jintan Kasar
  • Jintan Halus
  • Lada Hitam
  • Lada Putih
  • Cili Kering
  • Sos Tiram
  • Air Asam Jawa
  • Limau Kasturi
  • Garam
  • Gula
  • Pak Aji
  • Minyak untuk menumis
Cara-caranya ialah:-
  1. Korang kene goreng ikan bersama kunyit dan garam pastu dah siap goreng letak tepi ok.
  2. Lepas tu korang blender segala bahan yg ade kat atas tu kecuali air asam jawa, sos tiram, kari dan limau kasturi.
  3. Bile dah siap blender korang panaskan minyak pastu tumiskan segala bahan2 yg diblender tadi sampai garing.
  4. Lepas tu masukkan sos tiram, kari, air limau kasturi dan air asam jawa.
  5. Jangan lupe bubuh garam, pak aji ngan gula sikit.
  6. Bila dah mendidih rase semua dah ok pastu korang curahkan aje kat ikan yg korang dah goreng awal2 tadi.

Senang je kan... cume bahannye banyak sikit. Dah aku bilang awal2kan semua bende yg ade dlm esbok mak aku, aku campak kat masakan aku nie. Hihi.. selamat mencube, jangan takuttttt takde keracunannye. Abah ngan mak aku kate rase sedap, pastu sepupu aku berkali2 tambah. Haha....

QSHE Week 2009

Semalam dan hari senin aku bertugas di Tistle Hotel sempena QSHE Week untuk tahun ini. Keje aku cam biasa la menyambut tetamu, bg hadiah, bg token, makan, berdiri, bebual, begambo, amik gambo and bla bla bla... makan makan dan makan. Macam2 keje yg aku buat. Ha ha... tapi paling best adalah bile time makan. Macam2 yg aku makan, xspecialy kek coklat yg sangat la sedap sehingga menjilat garpuuu. Ya ampunnnn.. orang makan 1 aku makan 3, he he... sampai geng2 ckp, "amboiii Lia kuatnye makan, badan x beso jugak". Ha ha... nak buat caneee!! Dah makanan tu kene ngan anak tekak aku, aku melantak laaaa ape lagi.

Course berjalan dengan lancar walaupun kekadang ade sedikit kekelibutan from the even manager, pihak hotel and from kite orang sendiri. Tapi semuanya dapat diatasi dengan segera kerana sikap bekerjasame antara satu same lain. Haaa tengok betapa pentingnye sikap bekerjasame tu. Kalau memasing buat hal sendiri pastu men lepas tangan je memang haru biru laaa kan. And sesungguhnye wat keje luar nie penat sangat2. Keje berdiri pastu kene peratikan orangkan.. kene lak pakai hill.. ya ampunnn sakit kaki aku. Udahnye balik uma aku rendam kaki aku ngan air suam + garam untuk melegakan sikit kaki aku yg penat tu. Sejuk kat dalam dewan tu pulak jangan cakaplaaa, aku rase macam berase di over d' sea plak. All the participants merungut pasal airconnye kuat sangat, sampai ade yg rase beku bile dok lelame dlm dewan tu. Macam aku no problemla pasal aku leh sesuka ati kuar masuk dewan tu. He he cume kesian kat peserta2 yg berkulit nipis macam aku even dia orang dah pakai jaket dan akhirnya course ini tamat dengan jayanye. Congrat to all committee members.

Mencari Rezeki yg HALAL

Demi mencari sesuap nasi, mereka bertiga nie sanggup menahan hidung dan sanggup bergelumang dengan sampah sarap di hari minggu pulak tu. Kesian aku tengok mereka nie. Hari2 minggu kite bercuti dan berehat dirumah tapi mereka bertiga bekerja semata2 untuk mencari rezeki yang halal. Bersyukur aku kerana aku tidak bekerja seperti ini. Bayangkan bagaimana mereka boleh menahan hidung dan menahan badan dengan keadaan kerja yang seperti ini, kene mengutip sampah sarap yang kite buang. Kalau sampah kering best la gak pungut, tapi yang dah berbau dan berulat plak tu kan, haaa macam mane!!!! Kite pulak kadang2 tak bersyukur dengan kerja kite yang ade, dan selalu merungut pasal keje kite. Bayangkan kalau kite berada ditempat mereka!!!!

Menu Hari Minggu

Ini dia factory Cik Lieya.. he he...
Ahad lepas projek aku adalah masak memasak. Xdelah masak yg hebat2 macam chef Wan ke chef Ismail ke kannn. Cume sekadar masak masakan ala-ala kampung gitew. Oleh kerana pepagi gajah Mak ngan A. Ngah aku dah pegi memetik pucuk paku ditepi2 jalan kat kampung aku, so tugasan aku pulak adalah memasak. Sebelum memasak pucuk2 paku nie mestilah disiang dulu, wahhh cam nak siang ikan plak kan!!! Ha ha... Tapi betulla ayat aku tu kan?? Ke ade ayat yg lebih bernas dari itu?? Ahhh ade aku kesah, yg penting aku paham ape yg aku tulis. Dipanjangkan cite, aku pun ape lagi menggunakan kuasa veto menyuruh sepupu juga abang2 aku termasuk A.Ngah walaupun dia dah penat memetik pucuk paku supaya menyiang semua pucuk2 paku itu, kire kene amik daun2 ngan pucuk yg ujungnye ajela.

Memula A. Long aku cakap, "Ahhh... ape nak siang2, masak je sekali ngan batang2nye nak makan baru buang batang".

Sambil tersenyum and tersengih2 A. Long aku berkata2.

Amboiiii bestnye ayatkannn, then aku plak jawab, "Haaaa...yelaaa orang masakkan utk A. Long yg x siang punye, nak???" Pastu aku terus gelak dan disambut oleh abang2 ku juga sepupuku si Esah.

Sudahnye dia orang pun siang gak la pucuk paku tu. Lepas siang pucuk paku tu, si Esah tolong gak aku potong2 daging korban yg orang bagi utk digoreng berkuah dan K. Ngah aku lak si Lela yg tengah sakit2 tu tolong aku memotong ayam kampung untuk digoreng. Haaa senangkan keje aku... ade kakitangan semuanya berjalan dengan lancar. Ini dah kire factory nie. He he...

Pucuk paku yg aku masak ayo jeee.. sedap hingga menjilat jari.

Bahan2nya:-

  • Bawang merah(dihiris nipis2)
  • Bawang Putih (dihiris nipis2)
  • Ikan Bilis (dibuang perut juga kepala, kalau malas beli yg dah siap siang punye)
  • Daun Kunyit (diracik halus)
  • Daun Selasih (amik pucuknye aje)
  • Pucuk Paku
  • Garam (secukup rase)
  • Pak Aji (secukup rase)

Tumis segala bahan yg ade kat atas tu kecuali segala daun maun. Dah garing bukan rentung ok! masukkan pulak air, garam dan pak aji secukup rase tapi kalau korang nak kene penyakit darah tinggi korang bubuhlah garam bebanyak ehhh..ha ha pastu tunggu sampai mendidih. Dah mendidih rase semua dah ok, barulah korang masukkan daun kunyit, daun selasih dah pucuk paku. Kacau dan gaul2 pastu tutup api cepat2 supaya pucuk paku nie tak lecur.

Peringatan!!!! Mase korang nak tutup periuk tu jangan korang tutup rapat2, bagi sikit ruang wap untuk kuar kalau tak nanti sayur korang akan jadi lecur and lebam, dah tak cantek and dah rupe korang makan rumput plakkannn...

Daging goreng berkuah resepi Chek Na, Mak aku la tu punye resepi.

Bahan2nye:-

  • Bawang Merah
  • Bawang Putih
  • Halia
  • Kunyit
  • Air Asam Jawa
  • Daging
  • Garam
  • Pak Aji

Bawang merah, bwg putih, halia dan kunyit korang tumbuk bagi lumat. Kalau dah pemalas sangat pakai jela blender. Lepas tu tumis bahan yg ditumbuk tadi. Dah garing masukkan daging, jangan lupe daging tu korang kene hiris nipis supaya cepat empuk. Pastu tutup periuk dan dengan api yg kecik korang biarkan daging tu empuk kejap. Lepas tu bila air dah mula kering and daging dah empuk korang masukkan air asam jawa. Lepas tu masukkan garam dan pak aji. Bile rase semua dah ok, bolehlah dihidangkan untuk dimakan.

Hiasla ikut kreativiti korang. Nak lagi sedap korang letak la daun sup ngan daun bawang. Time aku masak nie daun sup semua xde, tu yg xde dekoret2 tu. Yg penting perut aku kenyang. Ha ha...

Amaran keras:- JANGAN MASUKKAN AIR ASAM JAWA SEBELUM DAGING EMPUK, KALAU KORANG MASUKKAN JUGAK ALAMAT SAMPAI KE TUA LA DAGING TU XKAN EMPUK2.

Selamat Mencube resepi mudah lagi sedap nie. Ayam kampung tu aku goreng togel je, so takyah la korang nak tanye aku resepinye ape yerkkkk... Korang lagi terer dari aku kan!!!

Selamat Hari Jadi Pn Madianah Esa

Hari ini adalah tarikh kelahiran Mak, genap umo mak 55 tahun. Uiskkkk mude lagi nie, boleh bertwist lagiii, kan Mak kan... sedangkan Kak Nita yg lebih tua dari Mak tu boleh berjoget sakan inikan pulak Mak yg baru 55 tahun. Ala2 macam 25 tahun gitewwww...

Doa Lieya untuk Mak juga dari anak2 Mak yg lain, semoga kehidupan Mak sentiasa diberkati oleh NYA. Semoga Mak dipanjangkan umur dan dilimpahkan rezeki yg halal. Semoga Mak sentiasa mendapat hidayah dan cahaya keimanan dari NYA. Semoga kehidupan Mak sentiasa berlandaskan ajaran Islam. Semoga Allah mengurniakan tubuh badan yg sihat untuk Mak. Semoga Mak gembira dan bahagia hidup disamping suami terchenta, bersama 3 orang anak dan berserta 6 orang cucu yg baik2 belaka. Sesungguhnya doa2 dari anak2mu pastinya yg baik2 belaka sepertimane Mak sentiasa mendoakan yg baik2 untuk kami. Terima kasih Mak kerana sentiasa mendoakan kami dan terima kasih kerana telah mendidik kami hingga kami dewasa. Sesungguhnye jasamu tidak terbalas oleh kami.

Hu hu.. sedeyy la plakk aku nie... tadi pagi aku call Mak untuk wish happy besday, nampaknye tahun nie aku menjadi orang ke-2 wish kat Mak sebabnya A.Long pepagi gajah dah wish kat Mak dulu. He he... Mau bergenang gak le air mate aku nie haa mase wish kat Mak, suara pun suara orang nak nangehhh jeee. Ape la cengeng bebeno aku nie. Mak pun bile dah dengar suara aku macam tu ikut sekali sedey. Dengar bunyi sob sob Mak dihujung corong tepon aku. Aiseyyy ape la aku nie, patut hari2 macam nie gumbira, aku lak bley sedey2 sadis2kan. Hu hu.... Anyway..

SELAMAT HARI JADI BUAT MAK YANG AKU SAYANGI SEHINGGA AKHIR HAYAT KU

Sambal Raye Nek Bechik

video
Haaaa sape2 nak belajar care2 membuat Sambal Raye Kuarga Nek Bechik, camnie la carenye. Tapi kalau ade gaye2 ter'over' ker ter'extravaganza' ke jangan la ditiru pulakkan!!! Chefnye ialah sepupuku si Azura. Terer part masak memasak nie, korang nak makan ape semua dia bleh buat. Order jelaa... kalau time raye sambal raye memang order ngan dia je. Ha ha promote plak... Habislah ko Jue lepas nie... Aku tak bersalah ok... heheheee... aku kan tau makan jer kannn... kan kan kannn...

Ok here the recipe.

  • 1 kg Daging Batang Pinang (dipotong nipis2 ok, tp jangan sampai bederai plak)
  • 1 kg Udang (dipotong 4 kalau besar punye, nak letak sekor2 pun ikut suke korang la kes pemalas la tu)
  • 1 kg Bawang Kecil (digoreng sampai garing, jgn pakai yg beli punye langsung x sedap)
  • 750 gram Lada Merah (hiris halus)
  • 250 gram Lada Hijau (hiris halus)
  • 2 kg Santan Pekat (No kotak or pack punye brand, mesti dari kelapa tulen)
  • 1/2 Labu Bawang Putih (hiris halus gak)
  • Garam dan Pak Aji secukup rase
Cara2nya
  1. Korang kene masak santan pekat tu sampai naik minyak opsss silap sampai kuar ala2 taik minyak lepas tu letak tepi.
  2. Lepas tu korang amik minyak yg korang goreng bawang tadi lepas tu panaskan minyak tu.
  3. Lepas minyak panas masukkan bawang putih dan tumis hingga naik bau.
  4. Pastu korang campakkan aje lada merah ngan lada hijau goreng sampai lada tu layu.
  5. Bile lada dah layu korang masukkan daging batang pinang tadi dan masak sampai empuk.
  6. Lepas tu masukkan udang dan masak lagi.
  7. Lepas tu korang tuangkan santan yg telah dimasak tadi separuh.
  8. Pastu biarkan didih, jangan lupe kene rajin kacau ok pasal korang dah masukkan santan.
  9. Lepas tu masukkan bawang goreng tadi dan masukkan tahi minyak yg korang dapat dari masak santan tadi, kire amik atasnye jelakan pasal korang dah masukkan separuh tadikan.
  10. Dah gitu masak sampai didih, lepas tu korang boleh la makan.

Kalau tak sedap tu maknenye korang salah teknik memasak or petua2 yg aku bagi korang langgar. INGAT... nak sedap kene ikut arahan dan aturan yg telah diberikan ok!!!

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 Life Must Go On |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.