~Bismillahirrahmanirrahim~
Ya Allah,
Lindungilah anakku dengan sebaik2 perlindunganmu.
Jauhi dia dari segala bahaya makhluk2 ciptaanmu.
Kurniakan dia akal yang bijak,
Akhlak yang soleh juga sifat2 yang terpuji.
Dengan izin mu Ya Allah, aku memohon.
jadikan dia anak yang mendengar kata ibu dan bapa serta hamba yang sentiasa sujud kepada Mu
~Amin~

They aRe s0 Gorge0us

Apa Ada Pada 31 Mac....

31 Mac 2011 adalah hari yg dinantikan oleh aku juga member2 kat opis. Baik yg berpangkat besauuu sampai la yg tak berpangkat, memasing menanti dgn penuh debaran.. debak debuk debak debukkkk jantung bergerak laju...

Tet tet.. tet tettttt... hp aku pepagi dah bebunyi menandakan ade msg masuk. Time tu aku tengah bersiap nak pegi keje, sape plak la yg anto sms pepagi bute gitukan!!! Bukak2 sms tengok si CT hantar,

"ko dah cek cimb belum?? :)" Hahahaha.. pepagi dah tanye aku dah cek cimb ke belumkan, iskkk sah mengingau bonus kawan aku ni ha. Dasatttt penangan bonus tahun ni, mmg dasat sesangat laa.

Pastu bila dah sampai opis perkara pertama yg aku buat ialahhhhh... cek cimb la ape lg,

WAJIB utk 31 Mac tahun ini sajeee... cek punye cek.. sekali tengok.. haaa hamek kau, jeng jeng jengg... mmg masyuklahhh... Syukur sangat2 kehadrat Allah yg memberikan rezeki yg melimpah ruah kepada aku. Bak kate kawan2 aku rezeki anak2 tp utk aku pulak opkos rezeki orang nak kawin. Hahahahahahaaaa ini yg terasa gatai2 tangan nak beliiiiiiiii......
Beli apa????

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

Lagi bawahhh....

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

V

Haaaa tuhhhhh diaaaaa....

Inilah yg aku idam2kan... nak tunggu MOH mmmmm aku mintak dia, dia mintak aku balik. Cessssssss... Bila la nak dapat yeee... Ni dah dpt rezeki yg Allah bagi, maka tangan jari kaki mulalah terasa gatai2. Hu hu huuuu... takpeee bawak2 bersabar, lepaskan yg penting dulu. Ini adalah kehendak ye kawan2 bukan keperluan. Hehehee... jadi kalau nak jugak kenelah bersabar lebih sikit... InsyaAllahhh tak lari gunung dikejar... ahakssss... Kalau ade jodohku denganmu wahai sang DSLR, kite akan bersatu. Hahahahaa

........dan untuk meraikan rezeki yg kami dapat nie, aku dan kawan2 pun serbulah Restoran Saujana yg terletak kat Kg Tg Adang. Antara Restoran Seafood fofular kat Gelang Patah ok, orang2 Singapore pun pandai sampai ke sini semata2 nak pekene seafood kat restoran ni. Mmg mabelesss super duper tip top masakannye. Tak cayeeee!!!! Haaa pegilahhh.. pastu jgn lupe ajak aku. Hahahhaa...

Tu dia restorannye... sila abaikan kete putih itu, kete sape aku pun xtau. Pasal gambar ni aku celok dr pakcik google.

Habis licin dikejakan oleh kawan2 aku terutama sekali BondaDadif. Tak rugi bawak dia org ni.. he he

Ikan pun licin... Ini namanya ikan siakap masak limau. Mabelessss walaupun aku xberapa nak makan ikan.

Peach no war si MommyZikry&Aidy ni, nilah orgnye yg sms aku pepagi bute tu. Tengah2 tu Nana bakal pantin juge spt aku and yg dok tersengih besarrr punye tu sape lg kalau bukan MamiPia.

Aku dah kate dah mesti gambar ni tak nampak tp BondaDadif ni degil bin degol, xmo dengar ckp aku. Hamekkk ko muke gelap ape pun tak nampak. Hahahaa...

Ohooo semua picca2 makan diatas adalah ehsan dr hp cabuk BondaDadif, mekasih mekasihhh kalau xde hp BondaDadif ni kompom xde gambo2 ni semua pasal memasing dah sebok ngan makannye termasuklah aku. Hahahaha...

N3 sekali lalu

Yahhh tengok tajuk sudah tau ye kawan2... mula2 mau cite pasal kad jemputan utk kawan2 dulu. Sudah siap and dah amik pun. Tinggal nak pas pas pos pos bagai, ehehe nak bg skang xhagak2kan... awal bebeno ko.... ate ade nanti org kate aku giler tak sabar nak kawin pasal bg kad jemputan awal sebulan. Hahahhaa fengsannn...

kad draft by kaza art

Ok ini adalah kad jemputan utk kawan2 mase kaza art hantar draft ye. Aku order kad di kaza art ye kawan2, order mase pegi pameran pengantin kat Danga City Mall tahun lepas. Order 200 hengget ke atas percuma 1 bunting besar or 4 mini bunting pilihlah mane korang suka. Ok mase bulan 2 tuh hari kaza art ada hantar draft, haaa sekali tengok terbeliak bijik mate aku. Pasal ape!!!! Ade ke nama aku dibintikan ngan nama arwah atok aku. Gilosssss... udah gitu nama mak aku tak dimasukkannye. Cepat2 edit pastu send balik draft and mintak dia hantar balik ape yg dibetulkan. Dah puas hati barulah aku bg arahan utk depa print out and bg date bile aku nak hamek kad jemputan same free bunting itu. Kad untuk org2 kg juga dah aku settlekan, yezzaaa sangat senang hati pasal kad jemputan dah settle. Tinggal nak agih2kan ke tukang2 tulis nama. Heeeeee.. tunggu ye pakcik2 posmen yg tak bertauliah ade keje ade upah, jangan risauuuu...

Skang cite pasal aku ngan mak aku DIY bunga manggar plak. N3 yg lepas bertajuk 44 days to go, bunga manggar aku dah settle juga ye kawan2 sekalian. Biasa kat majlis org kawin depa semua pakai yg dah siap sediakan or idak pun buat sendiri pakai mende alah yg berkilat2 tu. Alaaa paper special utk bunga manggar tu la kan. Tp utk majlis aku, mak aku takmo pakai yg biasa org pakai tu. Dia nak wat lain dr yg lain, ini pun hasil tunjuk ajar makcik aku, dia buat time anak dia kawin dulu. Ooo mmg cantek, lepas je pantin naik habis tumbang buluh bunga manggar ni pasal budak2 ngan mak budak dok berebut bunga manggar yg sangat la special ni. hehehe special la sangatkan... Ade aku kesahhh, yg penting mak ngan makcik aku berusaha keras mengutip bunga telur kat uma kawan2 dia org utk menghasilkan bunga2 manggar ni. Cume bunga manggar aku nanti idaklah 1 kaler or 2 kaler saje.. wonderful and kalerful ye kawan2. Sangat meriahhh nanti... hahahah perasaan...

Or maybe korang boleh beli riben yg besar2 tu, pastu ikat then baru tepek kat lidi penyapu. So tetap akan jadi jugak, cume bile korang beli reben tu agak besarlah sikit modalnye. Kalau korang just kutip2 bunga telur dari uma ke uma, budget sangat la rendah. Hehehee... dlm kes aku, separuh mak ngan makcik aku kutip bunga telur and suku lg mak aku beli reben then buat sendiri... and hasilnya seperti dibawah inilah, utk lebih nampak meriahnye.... juga canteknye.... korang tunggu time majlis aku nanti. Datang tengok dengan bijik mate sendiri adalah lebih afdalkan... ahahahhaa... (ini adalah ciri2 utk pancing korang dtg ke majlis aku, ahahaha)

Bunga manggar dah siap

Ok skang cite pasal tuala utk cenderahati para tetamu, utk korang korang laaaa yg akan dtg ke uma aku. Kalau tak datang takdelah ye, jgn nak soh aku pos kat korang bagai. Mmg tidak dilayan same sekali, anda mauuu???? Sila datang... ahahah (sekali lagi pancing). Kan tuala yg aku terima dolu2 (tengok sini...) tidak spt yg aku maukan pasal tuala tu lagi kecik dr sample yg aku dpt. Pastu kalernye idaklah meriah, juga tak spt yg aku maukan. Tp oleh krn beberapa faktor yg susah utk aku handle, so terpaksalah aku terima jugak 3 guni besar tu yg mengandungi tuala yg pelbagai rupe. Kecik, besar, kemetot, hitam, biru, kelabu asap, berlubang juga bertali bagai semua ada... opss jgn korang nak kate yg berlubang juga yg bertali tu yg reject ye kawan2, itu utk tuala dapur. Kalau ade yg dpt mcm tu, tuala itu sila la gantung kat dapur korang (mcmlah korang semua nak dtg uma aku kan, hu hu hu) Semua tuala tu dah siap digulung dan diikat ngan reben berkat kerjasama kaum kerabat aku. Dah banyak tangan, maka mcm2 pesenlah seni potongan reben juga seni menggulung juga mengikatnya. Hahahaha bedal la labu, xdan aku nak bukak 1 1 and betulkan balik. Pastu ingat nak tepek tq tag, tengoklah mcmne nanti kalau mase masih mengizinkan aku membuatnya, aku akan buat. Pasal skang byk lg mende yg nak kene aku settlekan.

Tuala dah siap gulung

Dah habis cite, nanti aku sambung lagi... heeeeeee

1 bulan 8hari...

Wahh..... semakin hari semakin mendekat hari yg dinanti... Semoga segala perancangan akan berjalan dengan lancar. InsyaAllahhhh.... Day 42... Hari sabtu lepas, hem hem hemmm ape bikin??? Yezzaaaa telah perabihkan duit dengan berbelanja sikit utk barang2 hari bersejarah. Takdelah sampai beriban2, cume seriban ajeeee, itu pun setelah mak aku tawar menawar dgn gigihnye. Heeeee... dpt lah diskaun kaw kawwww punyee.

Firstly pegi kedai barang2 pengantin baru bukak kat bandar Pontian, for yg ade member kad VIP mcm aku dptlaa potongan 15%. Banyak jugakkan!!! kalau membeli pun kire ok jugak. Tapi we all takmo beli kat situ, pasal apeee!!!! Pasal we all boleh dpt lagi murah dr kedai itu. Hehehehe.... Dimanakah kedainyeeee??? Sila lihat map kat bawah ni haaa...

Ade nampak??? Tak nampak korang buat2lah nampak.

Yahhhh seperti yg aku katekan tadi, we all boleh dpt harga yg lg murah dr kedai2 pengantin yg lain..Mengapa perlu membayar lebey!!!! Xtually aku tak brapa nak ingat nama kedai tu opsss mmg tak penah amik tau pun nama kedai tu, yg aku tau kalau nak ke situ we all just say kedai Mimi sempena nama tokeynye yg sangatlah peramah & pemurah itu. Hahahaha... Untie Mimi ni, dah kenal sangat ngan mak aku. Pasal ape??? Hahh ofcozlah pasal mak aku selalu ke situ. he he he padahal anak yg dah kawin baru 2 kerat, ni sorang lg nak kawin barulah masuk 3 kerat. 3 kerat bermakna 3 kali pegi kire selalu ke?? Waahahaha yg sebenarnye kalau kazen2 aku nak kawin or kaum kerabat terdekat aku nak kawin, dia org akan ajak mak aku dannnnn.. mak aku lah yg menjadi tukang tawar menawarnya. Mak aku ni pulak kalau menawar mmg kaw kaw punye sampailah harga tu tak boleh ditawar lg dan sampailah dia berpuas hati.

Boleh korang buat gitu??? Memang terrer kan mak aku nie. Sampai Untie Mimi ni ckp, "Kak Na, sebelum kau datang sini kau ade pakai ape2 ye...". Haaaa tergelak besar mak aku dengan soklan Untie Mimie nie. Mak aku pun menjawab,"Nak pakai ape Mimie oiii... aku pakai bajulaa nak pakai ape plak". Pastu 2 2 org skali gelak sakan. ohhhh time ini aku tiada dgn dia org pasal aku dah sebok ngangkat barang2 masuk ke bonet kete.

Wokeyyy antara barang2 yg aku beli hari sabtu tuh hari adalahhhhh....

  • Tuala tukang masak 2 dozen
  • Tuala rewang 16 dozen
  • Riben berline 45pcs
  • Riben besar 2pcs
  • Tape bunga 5 pcs
  • Bunga Rozet 50 pcs
  • Beg Plastik 10 dozen
  • Ponjot telur 10 dozen
  • Bunga dulang MOH pesan 9 pcs
  • Bunga Telur MOH pesan 50pcs
  • Selipar 2 pcs (aku ngan Akim punye)

Dan harga keseluruhannye adalahhh...kurang dari 1.2k ok... sangatlaaa murahkan!!!! berbaloi2... Korang ingat kalau kat kedai biasa boleh dpt??? Non Ado haaaa, ini ntah bape % lah mak aku dpt. hahahaha....Syukur Alhamdulillahhh dpt murah bolehlah duitnye ke lain pulak. So bg korang2 yg nak kawin yg umanya berdekatan ngan Pontian, bek la korang p beli barang2 kawin kat kedai Untie Mimie nie. Cewwahhh promote ok!!!.. TAPIIIII ade tapinye lagi ye kawan2... jgnlah korang terperanjat bila masuk ke kedai Untie Mimie ni, pasal barang2nye agak berterabur sikit berbanding dengan kedai2 kat bandar sane. Tapi masih boleh dicari... kalau tak jumpe korang boleh mintak Untie Mimie or pembantunye carikan. He he he....

Hikayat Merong Mahawangsa punye cerita

Mari dengar cite Hikayat Merong Mahawangsa (HMM)pasal. Tuh hari mase opening cite nie aku, M.Ya ngan C.Mail beria2 nak p tengok kat U Mall. Beria2lah kite orang ni kuar awal dari uma selepas aku balik keje, sampai2 kat U Mall nak beli tiket HMM budak kaunter tu cakap "Maaf Cik tiket dah sold out". Perghhhhh gerammm je kan... Nie mesti budak2 UTM yg pulun habis tiket tu. Gilee kan... Tak hagak2 dia orang ni.

Bile dah kecewa pasal tak dapat tengok HMM, kite orang pun ape lagi berpusing2lah kat U Mall tu pastu singgah jap kedai binatang and aku balun beli makanan utk anak2 bulus aku kat uma. Pastu benti isi perot kat restoren ayam penyek kat dlm U Mall tu jugak, mmm boleh tahan rase sambalnye. Ala2 mabelesss gitu... tp aku just jamah je yg M.Ya ngan C. Mail punye pasal aku dah kekenyangan makan kat uma before kuar. siap2 makan terus we all beredar menuju ke kereta, sampai kat 1 kete berkaler kelabu aku pun nunggulah C. Mail ni membukak pintu. Tunggu punye tunggu C.Mail & M.Ya terus berlalu tanpa brenti kat kete yg aku brenti tu. Aku ngan muke pelik terus tanye kat dia orang nak pegi mane.

Pastu M.Ya ngan C.Mail terus gelak bagai nak rak kat aku. Ape kessss kan!!!! Rupe2nye aku salah kete dahhh... kete yg aku nak naik tu bukan kete C.Mail tp kete orang lain. Hahahahaaa lepas tu ngan aku sekali joint dia org ketawa. Pastu terus aku cakap, "Ini Merong punye pasallaa sampai kete pun tak kenal". Terus laju2 nek kete C.Mail yg terletak tak jauh dr kete tu. Mase dlm perjalanan tu, kat area Tmn U ternampaklah klinik veterinar.... Terus aku teringat makanan kucing yg aku beli tadi. Hadoiiiii aku dah tertinggal la weiii makanan anak2 bulus yg aku beli kat dlm U Mall, tu la selamba kodok je kuar sambil lenggang kangkung sampai makanan kucing yg dibeli pun tak teringat. Haiskkkk terus suruh C.Mail pusing laju2 ke U Mall tadi. Sampai2 je terus tanye kat budak kaunter tu, pastu budak tu terus hulurkan bungkusan makanan anak2 bulus aku tu. Pastu aku terus ckp, "terima kasihlah dik pasal tolong simpankan, kalau tak kompom anak2 bulus akak menangis kat uma pasal akak tertinggal makanan dia orang kat sini". Yang ade2 kat situ dengar terus gelak sakan, yahhh itu pun Merong punye pasal.

Kisah ini berlaku petang semalam... jeng jeng jengggggg

Tet tettttt...(hp aku berbunyi....)

Terima sms dr M.Ya,"U jom tengok Merong.

...dan aku pun reply,"Boleh boleh... jommmmm".

So citernye mlm td sekali lagi aku p serang MBO kat U Mall bersama2 M.Ya, C.Mail dan sorang lagi ahli baru... sape lagi kalau bukan MOH... heeee heeee heeee... dia ni kalau di ajak tengok wayang laju jeeee... So we all tengok movie kul 8.30pm punye. Siap2 beli tiket terus ronda2 kat U Mall tu sementara nak menunggu time masuk.

Citenye bagaimana?? Ohoooo superb.. kalau ratingnye 5 bintang aku bg 4 bintang. Cam xcaye plak KRU boleh terbitkan pilem mcm nie kasi tabik spring same KRU, walaupun ade part2 yg mcm xbape nak logik pd pandangan aku, but overall is superb. Untuk pengetahuan korang lagi cite ni xdela serius sangat ade gak part2 yg kelakar. Lagi kelakar bile tengok Dato' Rahim Razali ngan rambut putih dia. Hahahah mmg xbleh blah aku tengok rambut dia tu.

Ohoo teringat kat 1 dialog ni,

"SELAMAT MALAM SAYANG..."

"Apa salahnya mengintai di bawah tudung saji?"

Mampuihhhh... Ini dialog mengenai ape haaaaa??? hahahaa p tengok sendiri, kalau aku cite dah xde feel la korang nak p tengok nanti. Wakakakaka.... Pastu sepanjang cerita ni korang akan mendengar serangkap pantun yg bebunyi,

Sampai Masa Tibanya Waktu,

Redup Hati Kamu Berdua,

Bila Dua Jasad Bersatu,

Hidup Mati Jadi Bersama.

Apa maksudnyaaa??? Ape korang ingat aku nak bagi tau ape kee!!! Jangan harrap, pegilah tengok sendiri. Marilah sama2 kita sokong industri perfileman negara kita. Kalau bukan kite sape lagi weiiii. Xkan nak sokong perfileman luar jee... agak2 la, bg la peluang perfileman kite ni berjaya mcm negara2 luar yg korang agung2kan tu. Tak salah memberi peluangkan!!!!

Last but not least.... Meh tengok poster HMM nie...

picca from enchek google Ala2 Pirate of the Caribbean versi Malaysia pun adoo aku tengok... heeeeeee

44 Days t0 g0

44 hari lagi!!!! Ooo no.... banyak mende aku belum siapkan lagi, berkat utk tetamu pun aku xstart buat lagi, adoiiii bila nak buat nie. Dah terasa ade bintang berpusing2 kat mate aku.

Hari selasa kazen aku sampai dr KL dia org tengok barang2 aku 1 hape pun x gerak2 lagi, sia2 aku dikatekan gila. Gila kenapaaaa??? Tinggal lagi 44 hari weiiii..ooohhh baru aku tersedar, jam tu jugak aku rase mmg tak sempat dah nak buat ape2. Mane 1 nak sentuh ni weii... mane 1 nak dibuat dulu weiii... Hadoiiii bukan tak nak buat, masalahnye bahan2 utk menggubah tu idak aku beli lagi. Bila aku nak p beli pun aku tak tau. Xpe relaks2, lambat lagi tuu.. jgn gelabahhhh bawak2 bertenang spt sebelum2 ini. InsyaAllahhh semuanya akan settle on time InsyaAllah insyaAllah InsyaAllahhh, Kaki tangankan ramai... kalau xde yg nak tolong nanti aku pulun campak dlm beg je xyah decorate2. Hahahaha... xdepun soh mak aku bg mcm tu jerk, lagi sonang.

Aku tengok ramai rerakan blogger dok sebok DIY itu ini, oooo sangat suke tengok hasil kerja dia org. Sangat syun melesyun juga sangatlah kreatip. Tapi aku??? Tiada sangat kesenian kat part itu semua. Hu hu... aku just buat yg termampu je. Ohhh cerita pasal DIY, setakat ni cuma ade 1 je yg berjaya aku hasilkan. Itu pun idea dari makcik aku, nak tau ape??? Haaaa meh tengokkk kat bawah ni....

Ahaaa korang rase apa bendakah yg berlonggok itu???? Kalerful wanderdulkan... meriahh weiii 1 Malaysia punye kaler ok!!! Teka teka ape aku nak buat.

Yezzaaaa sudah tau ape yg aku buat??? Bunga telurkah atau apakahhhh??? Tungguuuu... nanti aku tepek gambar yg dah siap ye, x sempat plak aku nak snap gambar yg dah siap. He he heee so sabarlah yee... Skang aku nak share petua yg akan aku amalkan bermula pada hari ini. 44 hari sebelum aku menjadi raja sehari ye kawan2.

picca dr enchek google

Kenal ini bunge??? Bunga rose bunga mawar??? Yezzaaa betullah tu... Melalui pembacaan aku diinternet melalui khazanah silam orang dulu kala. Ceewaaaahhhh... yelaaaa korang ingat org dulu kale muke berseri2 time nak jadi pantin, ape yg depa pakai??? Korang ingat dulu kale ade ke teknologi moden cam skarang nie!!!! Nak spa spa spa bagai... nak facial facial facial bagai... non ado la weiii... Inilah salah satu antara petua yg orang dolu dolu kale guna. Ape diaaa???

Makan bunga mawar sedozen setiap hari??? Mampu??? Hahahaha sape larat nak makan bunga mawar sedozen setiap hari??? Silala angkat tangan... Kalau aku mmg aku sorok tangan aku cepat2. Hehehehe.... Aku yg beria2 nak naikkan seri muke ni pun belum tentu nak lakukan. Hahaha.... hangitttttttt. Boleh fengsan nak mencekik bunga mawar sedozen setiap hari, lagi ngan rege bunga mawar zaman skang ni mahai tahap gaban. Poket pun fengsan. Kecuali kalau korang tanam sendiri bunga mawar kat depan uma korang. Cam aku... aku tak beli, aku just hamek je kat uma kawan mak aku yg sudah pastinye bebas dr racun serangga bagai. Gileee menimbun kat uma Mak Long (panggilan utk kawan mak aku) bunga mawar tu, dia tanam 2 kaler pink ngan merah. Dia siap tolong petik and kumpulkan utk aku lagi. Hahahah padahal takdelah banyak mana yg aku nak guna. Siap boleh buat mandi weeiii, jadi supplier bunga mawar kampung pun boleh.

picca dr enchek google

Okey uolls... sebelum 44 hari korang menjadi raja sehari, silalah makan sekelopak setiap hari bunga mawar bermula dengan kalimah bismillah berserta selawat ke atas Nabi. Ingat sekelopak ajeee, jgn pulak korang p hentam sekuntum or sedozen setiap hari . Hahahaaaa ape jadi nanti aku pun tak tau, tp kalau korang rajin nak buat xperimen bolehlah jugak. So nak tengok keberkesanannye, korang tunggulah time aku jadi raja sehari nanti. Tengok berseri2 ke idak muka aku, kalau berseri silalah ikut petua ni, kalau non adooo... korang simpan jela petua ni buat pekasam. Heeee...

Saujana Perot Merase

Last 2 weeks aku ngan bff aku Zu p makan kat Saujana Seafood yg terletak kat Tanjung Adang, Gelang Patah. Si MamiYong dah buhsan makan fastfood and masakan sendiri. So dia calling aku ajak p makan kat situ. Yezzaaa seb baik aku ade kat kg, kalau idak dia laki binik anak beranak kenyang sendiri. Hahahaha....
Picca gedik Aniq sblm makanan sampai

Yahhh sila tengok keletah si Aniq, yg kecik tu laa bukan yg besau... ahahah tu paknyee laki si Zu, Adli ni geng sekuliah aku dulu masa zaman belajo2. Depa kawin dan bersyenta bukan krn aku rekemen, depa kenal sendiri ok dah nama pun jodohkan!!! Kalau dah mmg jodoh korang, sejauh mane pasangan korang tetap akan berjumpe.... dan jika bukan jodoh korang kawanlah selama mane sekalipun tetap takkan ade. Ade orang jumpe sebulan 2 bulan terus kawin, kekal hingga kini. Yuppp itulah JODOH... Aiskkk aku ni nak cite pasal makan ke nak cite pasal jodoh!!! Hahahaaa....

Ok berbalik pd tajuk asal, menu yg si Zu pesan adalahhhhh

Udang Goreng Butter, cr to enchek google gile super sedap walaupun aku xberapa nak makan udang

Tomyam Campur, cr to Enchek google lagi yg killer super duper sedap, ohhh faveret ku inih

sayur capcai, cr to Enchek goolge... mmg yummy

Ketam Blackpaper, cr to Enchek Google... Aiskkk super duper kiler miler sedap, lagi2 kalau ketam bangkang. Memang aku tak tolak. Ha ha

Puyuh Goreng Kunyit, cr to Enchek Google.. yahh juge feveret ku...

Pendek kate ape yg si Zu ngan lakik dia order adalah peberet aku. Bile makanan sampai, haaaa makan sampai perot naik senak.

Last picca, Aniq yg syomel together with his parent. Heheheee Momma Ya dia non ado dlm ini picca haa pasal sebok melantak makan. Ini pun picca taken by left hand. Hik hik hikkkk

Durian?? Ohhh yehhhh

Yahhhh menu tengahari nie ialahhhh.... DURIANNNN orang makan nasi aku ngan MOH melantak durian. Hehehe... kat mane?? Ohooo sudah tentu kat uma Nenek aku, uma Mak aku jauh sangat nak diterjah, lagi plak skang kat uma Mak aku musim durian non ado.

Jadi WAJIBlah kite terjah uma yg ado durian pulak. Kalau dulu durian dr uma Mak aku dieksport ke uma Nenek aku, tp skang sudah tukar. Durian uma Nenek aku plak dieksport ke uma Mak aku. Semalam ptg berangkut bawak balik durian sebakul ke uma Mak aku, habis bau durian kete aku sampai la ke hari ni. Kene plak stok arang ngan daun pandan tada, jadi terpaksalah pasrah ngan bau durian itu. Ohh ini petua utk korang yg suka sangat menghumban durian ke dlm bonet kete, nak hilangkan bau durian dlm bonet sonang aje sila la letak arang or daun pandan byk2 ke bonet kete korang. InsyaAllah tak melekat bau kete korang ngan durian. Hu hu hu... aku plak mmg alergik bau2 durian nie, buat aku cepat fening. Makan takpe tp kalau part bau2 nie perghhhh... xbleh nak handleee beb boleh buat aku mabuk laut muntah hijau.

Buzz buzz.... ni dia otomennnnnnn doyan, nak melawan hantu durian mcm dlm katun upin&ipin tu. Wakakaka... Sesi makan durian sebelum mencari yg lain. Hehehe

Jom kite p cari buah durian freshhhhh punye.... buah durian baru jatuh lagi sodap dimakan dr durian yg dah jatuh berhari-hari ye kawan2 plussss MOH nak bawak balik durian buat santapan untuk 1 hari ni. Hahahah cessss dia sangat kuat makan durian ok. Seb baiklah uma mentua ade pokok durian.

Yah pencarian berjaya...

Tak sia2 aku terjah dusun durian tengahari2 buta ngan baju keje, aku pun jumpe jugak hokey.. besarrr lagi dr yg MOH jumpe... hehehe.. ceh mcm lah tak penah keje kutip buah durian kt kg. Hahahaha....

Sesi pencarian durian tamat kul 1.45pm, lepas tu besih2kan buah durian tu dr daun2 bagai pastu humban ke bonet kete MOH. Haaaa dia pun tak bawak arang or daun pandan, yg aku pun lupe nak meingatkan. Haaa hamekkk kau habislah kete bebau. Ngan cuaca panas pastu MOH pi bukak ekon pasal nak menyejukkan badan kononnye, ape lagi!!!! Aku pun mabukkkkk killers punyeee pasal tak tahan ngan bau durian walaupun aku dah bedal durian sejibik.

Yahhh mau selit muke juga, makan makan makan.. ini picca the day before ye... ahaha asyik muke org len je aku tepek sesekali mau juga interprem kat blog sendiri.

Warna Warni Umairah

Mari2 tuan dengar ini cerita...

Cerita tentang anak saudara sayaa....

Pergi sekolah Pra katanya...

Pening kepala ayah juga mamanya....

...(nyanyi ikut rentak iklan axion ye kawan2...

Cerita 1
Sila tengok gambar di atas itu

Yezza gambar pensil warna yg pelbagai saiz dan pelbagai jenama

Stabilo, Luna, Faber Castel, Carrefour juga non ado brand

Panjang, pendek, kontot semua ada

Sekolah baru 2 bulan setengah

Tapi dah macam2 pensil kaler yg diguna

MasyaAllahhhhh.... 1 bulan je 3 kali tukar

Makan kaler pensil ke ape budak ni!!!

Nie dia anak sedara aku

Nama dia Nur Izzati Umairah berumur 5 tahun

Biasa aku panggil kakak je

Soh wat keje sekolah kadang2 liat kadang2 sonang

Pendek kate ikut mood dia

Belum 2 minit buat keje sekolah

Dah mula gelisah

Dah mula kate penat, penat ... penattttt

Bila 4 minit berlalu

Umairah,"Mak Udeee... Kakak penatlah"

Aku,"Buat laa sikit lagi"

5 minit berlalu dan minit seterusnya

Umairah,"Mak Ude, Kakak dah peninglahh"

Aku,"Mana ade pening, baru buat sikitkan"

Umairah,"Alaaa Mak Ude, mate Kakak dah ngantuk niiii..."(padahal sebelum tu segar je bijik mate dia teloncat2)

Aku,"Mane ade ngantuk, kan Kakak baru lepas lari-lari tadi.

Umairah,"Mak Udeeeeeee, mate Kakak nak tido dah ni"

Aku,"Buat la sikit lagiii, habiskan 1 muka suratttttt jee lepas tu boleh tido. Nanti bangun tido kita sambung buat yg lain pulak".

Umairah,"Alaaaa Mak Ude ni.... Kakak penat tau takkkk!!! Tengok tangan Kakak ni dah nak patah dah"(suara dah mula nak nangis)

Tapi sesi memujuk diteruskan dengan janji2 manis... Bile dengar je aku janji nak bawak p taman mainan, terus dia buat keje sekolah dia ngan gigihnye. Heheheheeee
...dan akhirnya siap gak 1 muka surat keje sekolah si Umairah tu... Haaa hamek ko warna-warni dikerjakan.

Its Baskin Robbins Time

Ohoo hari ni lunch dgn eskrim BR ehhhh, meaning no nasi for today. Yezzaaa memandangkan hari ni adlh pink day for the BR promotion for every wednesday, ape lagiiii meh kite serbu BR dgn membawa si baju pink.

Xtually bukanlah aku yg berhajat nak pekene BR ni, tp oleh krn melayankan kerenah mamayongs and becoming mamiyongs (ahahaha bile tu), so layankan jela. Pegilah jugak follow dia org ni ke JJ Bukit Indah (JJBI) yg terletak 10-15 minit je dr opis aku.

Dah jom layan picca je pasal mate aku dah ngantok sangat lepas makan eskrim BR tu tadi, credit utk hp cabok aku. Hahahaha...

MamaYongs and becoming MamiYongs, The pink ladies...hahaha

Tu dia, Mama Pink a.k.a MamaYongs yg mengidam sangat2

Sempat posing lg si CT nie... 2 org (becoming Mrs. Nana & Kak Roy) blakang tu dah xkesahkan org dah

Yahh bermulanya pengembaraan mencari flavor yg sedap

MamaYongs menat tunggu geng dia memilih eskrim,hahaha

Uiskkkk flavor ape mau ni!!!! K.Roy sblh aku pun sebok memilih ok!!!

Yummy, 1 of my fav flavor... superlicous

Adik BR bersungguh2 menggolek itu eskrim... "golek besar2 sikit dik eskrim tu", seb baik xde yg dengar. Hahahaa

Geng BR yg dah xsabo nak bersantap eskrim, tak tunggu aku pong...cesssss

Akhirnyaa... mint with chocolate chip & raspberry with chip flavor is mine

Mee Suah

Ooohh yaaa semalam menu sarapan pagi aku adalah mee suah, kenapa mee suah?? ohoo krn mee ini tersangatlah mudah memasaknya. No need time yg sangat banyak, korang ingat ade mase ke pepagi buta nak masak berat2 susah2 bagai. Lagi2 plak kene aku yg teramatlah rajin ini.

So tanpa melengahkan mase, meh la kite tengok bahan2nye, just simple as i want.

Bahan-bahan
  • 5 keping Mee suah (diceraikan dari badan, utk 5 org mkn)
  • Ikan Bilis (secukup rase)
  • 1/2 biji Bawang Merah (dihiris)
  • 1 biji Bawang Putih (dihiris)
  • 2 biji Tomato (belah la 6)
  • 1/2 btg Carrot (potong ikut citarasa)
  • 1 paket Baby Jagung (Potong ikut citarasa)
  • 1 btg Saderi (potong ikut citarasa)
  • Daun Sup (hiris halus)
  • Lada Cili/Lada Sulah/Lada Hitam (kasi halusss punye)
  • Minyak Masak (4 sudu makan)
  • 800ml Air (lebey pun boley pasal mee suah cepat kembang boyak)
  • Garam & Pak Aji (secukup rase)
*** and what so ever sayur yg korang nak bubuh, xnak bubuh sayur pun boleh just perencahnye saje... pun sodappp

Cara-cara iaaaaaaalahhhh:-

  1. Tumis ikan bilis hingga ala2 garing
  2. Masukkan bawang merah, bawang putih juga lada dan tumis hingga naik bau (gasakla korang mencium baunye yeee)
  3. Masukkan air juga sayur2 yg keras kejung, garam, pak aji hingga sayur empuk or semi masak.
  4. Masukkan tomato dan cuci sikit mee suah yg dah korang lerai2kan tadi.
  5. Bila rasa dah ok masukkan mee suah gaul rata dan tutup api.
  6. Hidang dan taburkan daun sup pastu makannnn time....

**** Mee suah kene makan time panas-panas pasal mee suah ni macam meggi jugak cepat mengembang dan menyerap air.

...Selamat Mencuba...

Kepak Ayam

Awek,"Wak... nanti tolong cincang lumat kepak ayam tu ye...". Wak Ali,"Yeee... nanti aku cincangkan..."
Setelah siap membeli kepak ayam juga barang2 lain awek ni pun pulang ke rumahnya dgn hati yg senang berlagu riang krn xyah bersusah2 nak menyiang kepak ayam lagi walaupun kepak ayam tu hanye 6 ketul yg dibelinya kat kedai runcit Kriss. Camni punye orang pun ade, sah MALAS nak menyiang and menghanyirkan jari-jemari yg konon2nye mulus itu. Hahahaha Sampai kat rumah barulah awek nie perasan bahawa kepak ayamnye telah dicincang lumat oleh Wak Ali dengan jayanya.
dan hasilnyaaaaa........

|

|

|

|

|

|

|

|

|

V

V

V

|

|

|

|

|

|

|

|

V

V

V

.... dan dengan seikhlas hatinya aku mengaku bahawa awek yg membeli kepak ayam itu adalah aku. Hahahahahahahahaaaaaaaa... Wak Ali Wak Ali, aku bergurau suruh cincang itu kepak ayam, kau kasi cincang betul2 kepak ayam aku tuh. Memang tabik spring la kat Wak Ali atas kejujurannya membuat keje. Hahahahahahahahaaaaaaaa... sudahnye sup kepak ayam aku jadi Sup Kepak Ayam Cincang.

Parcel Besar buat aku BENGANG

Last week aku buat tempahan towel 16"x24" utk berkat hari aku menjadi RAJA SEHARI, but a week before aku dah dpt sample from kazen. Oooo tengok saje sample itu sudah buat aku teruja utk memilikinya as berkat. Ko tak teruja ke bila tengok tuala besar pastu gebu geban pulak. Gile ahh kalau ko tak teruja. Hahahaha....

So aku ngan hepinye telah mengorder tuala gebu geban itu dr kazen aku sebanyak 2k. Pastu lepas aje order, esoknye kazen aku call mintak aku buat payment pasal tokey tempat yg dia order tu mau aku buat pembayaran dulu. Aku yg tak berpikir panjang ni kan, telah membuat full payment. Mampuihhh kalau orang nak menipu kau Lia oooooiiii, jujur tak hengatlah aku ni, BENDULLLLL

Nie dia sample yg aku terima dr kazen

Lepas buat payment, lusanya kazen aku sms cakap barang dah sampai. Woooo... aku sangat suprize, pasal barangnye tersangatla cepat sampai ok and mudahnye buat order!!! Like ko buat payment kat cimb clik, just click click click settle ko punye bil. Oooo yessss like that dia punye easy. Lepas tu kazen aku call lagi, dia pening kepala pasal parcel yg aku order tu punyelah besar, 3 guni besar ok. Aku dan kazen mula kalut, nak pos by bus laaa naik train la pastu nak mintak kazen hantar by ketelah. Hadoiii makkk bepinau kejap pale aku. But then, Allah memberi aku kemudahan dgn menghantar officemate aku, syukur alhamdulillah. Officemate aku offer diri setelah tengok aku kalut bertanye kat dia kalau naikkan bas bape tambangnye then kalau naikkan train bape pulak bayarannye. Hahahaa....

Nie dia parcel yg sampai on 28 Feb 2011

Memandangkan officemate aku ni orang KL and dia pulak every weekend mmg balik KL dannnn secara kebetulan last week dia balik naik triton, ahahaha mudah mudah mudahhh keje aku. All the parcel campak kat triton dia and yessss aku dpt 3 guni itu pada hari senin, semalam la tu.. Yessssss sekali lg, aku sangat gumbira bila tengok 3 guni yg padat lagi berat tu. Tetapi kegembiraan aku tidak kekal lame balik keje lepas makan bagai, sesi memunggah 3 guni bermula.

Guni PERTAMA.... ini yg aku jumpeee

Tuala kecik x same size sample berlubang la pulak

Ring tu boleh sarung kat jari kooooo
Perasaan pertama bila aku tengok tuala yg berlubang ituuuuuu!!!! Ohh my GOD... seriusly aku suprizeee sangat2 ngan keadaan tuala itu. Ko ingat aku suke kee!!! Udah la kecik ade pulak bahagian ujung yg berlubang bagai. ooo no bukan ini yg aku nak. Ape ingat aku nak gantung tuala tu kat jari ke kat dapur ke kat jambannn ke!!!!!

Ok, aku sejuuuuuukkan hati... maybe 1 guni je yg mcm tu... aku bukak pulak guni yg KEDUA....

Tuala kecik lagi but NO RING

Tapi walaupun tidak berlubang, ateee ko hengat aku berkenan. Udahlaaa kecik tepes pulak, at this time aku dah rase mau ngamukkkk... ooooo tapi aku kuatkan jugak iman aku untuk terus bersabar membuka guni terakhir.. guni KETIGA... senyumm senyumm senyummm

Dah bertali pulakkkkk

Bila bukak guni ke-3, aku rase tahap kesabaran aku dah sampai kemuncaknye., hilang terus senyuman aku. Bengang, tensen, nak nangis, nak meraung bagai... speechless yezzzz itu semua yg aku rase. Aku dah bayar full amount, tp barang yg aku dapat its not exactly same with the sample, no one... TIADA SATU pun yg same dgn sample yg aku dapat. Aku tersangatlah geram... aku tersangatlah marah. Dah la tuala tu kecik, ade pulak berlubang, bertalilah udah gitu kaler dia... ya Allahh kaler dia sangatlah burokssss ok!!!! Terus aku dial no kazen aku and komplen bagai nak rak kat dia, and dia mintak aku hantar gambar2 tuala yg ade tu together with size juga gambar sample yg dia bg aku dulu.

Kecik nak Mammp...

Pagi ni aku dah buat tu semua, aku dah snap gambar2 yg sepatutnye and dah send to kazen utk kazen aku buat komplen kat tokey itu. Siapa?? Aku tidak tahu dgn siapa dia deal. Seriusly mmg aku tak tahu... and kejap lagi aku nak kurier sample tuala yg aku dpt tu. Aku mau pulangkan balik 3 guni tu, kalau dah tiada 1 pun yg same ngan sample yg aku dapat, amatlah tidak berbaloi dgn amount yg aku dah bayar ok. Kalau korang pun, aku rase korang dah mengamuk sakan.. ye tak... so now aku sedang menunggu keputusan komplen yg kazen aku buat dan aku berserah walaupun hati aku amatlah tak terteram sekarang ni. Ya Allahh bantu hambamu yg lemah ini.

Sesungguhnya aku telah tertipu...Tipah tertipu yobbb... Yahhh aku tau ade antara korang yg ketawakan aku, xpeee.. aku TERIMA dengan hati yg REDHA... cume aku nak ingatkan kat korang pula, jangan jadi seperti aku. Ape pun yg korang beli, please make half payment from the full amount. Belajar dari kesilapan yg telah aku buat ni. chalosssss

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 Life Must Go On |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.