~Bismillahirrahmanirrahim~
Ya Allah,
Lindungilah anakku dengan sebaik2 perlindunganmu.
Jauhi dia dari segala bahaya makhluk2 ciptaanmu.
Kurniakan dia akal yang bijak,
Akhlak yang soleh juga sifat2 yang terpuji.
Dengan izin mu Ya Allah, aku memohon.
jadikan dia anak yang mendengar kata ibu dan bapa serta hamba yang sentiasa sujud kepada Mu
~Amin~

They aRe s0 Gorge0us

Training training training...

So dah 2 hari aku berada di KL, training di Subang Jaya. Dok kat sini jadi la macam orang perantauan yang takde la sangat perantauan. Hahahahaaa... Penat travel dari JB hingga ke Pudu pastu ke Cititel hotel Midvalley pastu ke Subang Jaya. Nayli kawan aku yg maybe tak biasa travel and tak biasa berjalan ke sane ke mari dengan memikul beg berat nampak sangat keletihan. Tapi ape kurangnya aku. Hahahah memang penat bebbbb.. lame gile tak naik bas, tak kejar train juga kejar teksi. Huhuhuuuuuu... So selame 2 hari nie aku terpaksa wat tu semua. Adesssss dalam time2 gini baru teringattt alangkah bestttnye naik kete sendiriiii... huhuhuuu... so aku nak teruskan training. Aku akan update blog aku later2 ok... Dushhhhhhhhhhhhhhhh.........

Aidil Adha Menu

Yezzaaaa nie dia menu Hari Raya Korban untuk tahun nie... Oleh kerana tahun nie Nenek aku p wat haji dan atas permintaan Nenek kami semua beraya di uma Nenek. Bile dah ramai maka macam2 menulah yang kami sediakan.

Haaa kowang tengok jerk laaa yee, kalau rase terliur kowang telan jelah ayo liuq kowang tu.. Hahahhahaaaa....

Pada hari sabtu kami beramai2 mengayam ketupat, aaaa yg atas ketupat tu namenye burasak. Burasak nie makanan orang bugis. So setiap kali raye mesti ade burasak tak boleh tidak sbb kuarga aku sukeeee sangat makan burasak nie, tapi untuk aku plak tak berapa nak makan laaaa. Akan tetapi untuk kali nie kami tak berapa nak rajin membuatnya sendiri so kami 0rder saje. Senang sbb kalau nak wat burasak nie lecehhh manyakkkkkk kijenyeee, len nak merebusnye yg berjam2 nanti, takde sape yg rajin nak menjaganyee...

Sebelah tu plak itu namanya Sambal Raya, Singapore punye version. Haaa nie peberet aku, so setiap kali raye aku akan pastikan Sambal Raya nie menjadi makanan aku. Walaupun bukan aku yg memasaknya. Hahahahahhhh... Sambal Raya punye pasal aku sanggup merentasi 2nd link Singapore-Johor yg sentiasa jem bile time raye.

Yg bawah sambal raya tu plak namenya Sambal Goreng pun Singapore version. Sebelahnye tu plak takkan kowang tak tau kannn... itu laa Ayam Masak Merah. Ayam masak merah nie kami guna ayam bandar memandangkan ade dikalangan kuarga aku tak makan ayam kampung, rugikan orang yg tak makan ayam kampung nie. Kat bandar seketul ayam kampung mahal tuuu, ini F.O.C je c0z mak aku bela sendiri. Ini menu from Kg Pekajang + Sri Alam punye style, 2 orang punye masak. Hehehehhhh...

Lepas tu gambar yg bawah lak, namenye Sambal Satey Daging, haaa ini menu istimewa 0mak aku. Made from Pontian la mane laei. Ahaaa sebelah sambal satey tu plak namenye Rendang Ayam Kampung pun omak aku yg masak.

Dan menu terakhir sekali ialahhhhh Asam Pedas Rebus ikan Tenggiri & Parang, no tumis2 ok... Slurrppppp sedapkan semua menu yg ade.. Hehehheh jadiknye kalau nak makan silalah masak sendiriiiiiii..........

LuNch juMaat

Haaa hari2 jumaat nie lah time aku nak makan tempat yg jauh2 sikit... Ari jumaatkannnn!!! Tapi takdelah jauh sangatkan dari 0pis aku... Kihkihkihhhh... S0 nie kali ke-2 Aku, Neli, Kisyah ngan K.Sal kuar bersame... Time mule2 kite 0rang kuar same kalau tak silap aku 2 minggu lepas k0t. Mase tu p melantak kat Secret Recipe yg tak berapa nak mablesss makanannye... Kek 0klah kot and tempat lain ok gakle masakannye tp yg kat Perling Mall nie masakannye macam hampessss jer, c0z we all balik masing2 sakit per0t yg amat... sampai ade diantara kami mengeluarkan lavanya...Huhuhuuuu

And untuk minggu nie plak, JJ Taman U kami serang. Tu pun sebab si Kisyah nie nak tukar baju dia yg k0yak. Baru beli semalam sekali bawak balik uma baju tu k0yak daaa... seb baik cepat nampak... Kalau tak rugi jerk... Kite 0rang pegi naik kete Kisyah, masyaallahhhhh minah nie bawak kete b0leh wat aku muntah hijauuu... meluru tak tentu pasal aku raseee.. ape tak hengat gaknye kite orang nie ade sekali dalam kete tu. Kalau dia s0rang takpelah jugakkan... T0bat aku teng0k care si Kisyah nie bawak kete... Dalam hati aku punyelah sentiasa berd0a sem0ga selamat sampaiiii... and Aku ingat Aku s0wang jerk yg kec0t perot rupe2nye Neli p0n same. Harharharharrr... Kesiannn kami c0z kene urut dada sepanjang perjalanan. Huishhh...

Haaa bile je sampai ke JJ Tmn U nie, kite 0rang terus esk0d si Kisyah nie tukar baju dia sambil cuci2 mate. Then lepas tu kami tuju ke foodkot yg bername Rasamas... kate Neli namenye dulu Ayamas... haku pun tak tau la betui ke idakkk.. Har har harrr... Anybodi kno bout this??? So kite orang sepakat membawa berkat meng'0rder' meal yg utk 4 0rang punye. Senang so takyah memasing nak pikiaq nak melantak ape... Sementara menunggu pesanan sampai kami pun berp0t-pet p0t-pet wat ketupat ala2 lepat. Keh keh kehhh... macam2 citer kuar... Bile makanan sampai jerk masing2 memenuhi tuntutan perut and masing2 kunci mulut tak bercakap..tapi takdelah diam sangatkan, p0mpuannnn tau jerk la kannn... st0ry the m0ri tak penah abisss... ape lagi bile adenye seekor makhluk asing yg tak pegi sek0lah yg mengganggu ketenteraman makan kami. Lahabauuu betullll... nak kene siku ngan aku tuhhhh...

Then tengok2 jam dah kul 2.30 ape lagi kami terus cabut balik... dah lewat gile bebbb.. Huhuuhuuu sampai kat 0pis semua orang dah masuk termasuklah b0s2 aku. Har har harrr masuk2 0pis wat tak tauuu.. macam orang tak bersalahhh jerk gituuu...

j0m cEk hP 0ri ka idak

Haa nie aku jumpe inf0 mase aku jaLan2 cari pasaL pastu aku jumpelah 1 bl0g nie Dr. Azwan's Mobile Shop... Info yg cukup berguna utk kite pengguna2 Hp la kan... Pas nie kalau ade yg teringin nak beli hp baru dah bleh cek sendiri samaade hp yg kite nak beli tu 0ri ke dak... Takdela asyik kene tipu ngan apek2 jekannnn...Huhuhuuuu

Xtually aku tau camne nak cek n0 ciri nie and camne nak tau date hp nie dikuarkan, tp tak penah lak aku tau dr n0 siri nie kite bleh cek hp kite 0ri ke tak.

0key fwen j0m pakat ramai2 kite cek hp kite 0ri ka tak 0ri ka... Hahahahaaa aku punye 01 means from Finland da.. huhuhuuu seb baik la jugakkan, tp hp kawan aku fr0m 02 cHina, dia pakai s0ny erics0n baru beli lagi tu, tuh seb baik fr0m china kalau dari Azerbaijan??? Sap0 nak jawabbbb!!! Hehehehhhhh pastu muke tensen jerkk... 0pss not my faultt.. aku nie kep0h2 c0z saje nak tau hp aku ori ka tak 0ri ka baguih ka tak baguihhh kaa... sape swuh d0k sibuk nak tau jugak.. Tak dapek la den nak n0long....

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ( ",) ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Would you like to know if your mobile is original or not ?????

Press the following on your mobile *#06# and the-international mobile equipment identity number appears. Then check the 7th and 8th numbers:

1 2 3 4 5 6 7 th 8 th 9 10 11 12 13 14 15

Phone serial no. x x x x x x ? ? x x x x x x x

IF the Seventh & Eighth digits are 02 or 20 this means your cell phone was assembled in China which is low quality

IF the Seventh & Eighth digits are 08 or 80 this means your cell phone was manufactured in Germany which is fair quality

IF the Seventh & Eighth digits are 01 or 10 this means your cell phone was manufactured in Finland which is very Good

IF the Seventh & Eighth digits are 00 this means your cell phone was manufactured in original factory which is the best Mobile Quality

IF the Seventh & Eighth digits are 13 this means your cell phone was assembled in Azerbaijan which is very Bad quality and also dangerous for your health

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ( ", ) ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

LittLe pRincEss

Haaa teng0k, ade kiut tak anak sedara aku nie... kiut-miutkan!!! Tak sangka anak sedara aku nie c0mey rupenye, mmg c0mey p0ng. Heheheh nie mase dia bergamb0 nak masuk pertandingan "Little Princess". B0leh menang ker ekkk??? D0a2kan anak sedara aku nie menang sbb persaingan sengit seh... anak 0mputeh p0n ad0...

k0mp0m meMang aKu tak peNah taHu...

I have been driving for nearly 44 years... I would think I should have noticed the little secret on my dashboard that was staring me in the face the whole time...I didn't...and I bet you didn't either...

Have you ever rented or borrowed a car and when arriving at the gas station wondered...mmm, which side is the gas filler cap?

My normal s olution was to stick my hea d out the window, strain my neck and look, try to see in the side mirrors or even get out of the car!

Well ladies and gentlemen, I'm going to share with you my little secret so you will no longer look like Ace Ventura on your way to the gas station or pu t your neck at risk of discomfort or injury.

If you look at your gas gauge, you will see a small icon of a gas pump?

The handle of the gas pump will extend out on either the left or right side of the gas pump?

If your tank is on the left, the handle will be on the left? If your tank is on the right, the handle will be on the right (see photo). It is that simple!

__________________________________________________________________________

Seriusly selame nie mmg aku x penah tahu pasal lambang tank minyak yg ade kat dashboard mane2 kete, aku hanye tahu bahawasanya tank minyak kecik tu utk kite tengok sebanyak mane minyak kete yg ade. Har har harrrrrr... Kesiannnnn betullah kannnn!!!

Tapi aku yakin bukan aku s0wang jerk yg tak tau pasal mende nie malahan mesti ramai lagi manusyia2 diluar sane yg tak tahu kegunaan lambang tank minyak kecik tu. Macam citer insan di atas nie lah, kalau aku bawak kete sesape time nak isi minyak surely aku akan turunkan tingkap 0r turun dari kete and tengok tank minyak sebelah kiri 0r kanan.

Rupe2nya kita tak perlu turun dari kete or tak perlu menjengahkan kepala keluar tingkap semata2 nak tahu tank minyak sebelah mane. Alahaiiiiii seb baik aku dapat tau cepatkan, s0 lepas nie kalau pinjam kete 0rang tak perlulah nak susah2kannnnnnnn. and thanks t0 my fwen Neli c0z rajin ben0 memp0wedkan email2 berguna seperti ini.

IDEA PLZZZZZ..!!!???!!!

T0lon t0lonnnnn... hari khamis nie b0s aku ade c0ordination meeting, pastu mintak aku sediakan refreshment. Aku nak bagi depa nie makan apeee petang2??? Nak bagi depa ngap karipap sardin, tekak aku dah muak nak tengok muke karipap tu, nak bagi makan sandwich takkan la plak kannnn... Nak bagi makan mee goweng leceh plakkk time2 meeting gitu nak makan mee lagi2 lah kalau goweng pisang, mau berminyak2 jari-jemari depa nie kang. Tak dan aku nak sediakan tisu sekotak... Huhuhuhuuuuu....

0fficemate aku suggest kek pisang pasal dia suke sangat makan kek pisang, nak tumpang sekaki lah tu...har har harrrr... Adessss kek pisang pun dah biasa laaaa.. dah selalu sangat aku sediakan mende2 nie semua... Ape mende yg luar dari kebiaasaan ehhh... Penin plak kepala aku nie haaa... dari semalam d0k pikir nak sediakan apeee...

Alohaiii kengkawan yg baek hati sekaliann, need your help plezzzzzzz... ini pun jadi masalah pada aku hekkkk.. arhghhhh tak kireeee r.... Cepattt bantuan diperlukan sebelum 5.30pm es0k ok... Jangan l0kek2 ideaaaa....

Drebar Sengal

Haaa hari ahad lepas, selepas aku p kenduri kawin aku terus menuju ke rumah Mak Ya pick-up Hakim ngan Amir. Lepas tu aku terus balik, dan mase on the way balik tu aku berentilah kat simpang 3 jalan besar. Kirenya aku kene keluar jalan besarlahhh c0z aku dari tamankan... mase time menunggu kereta2 yg lalu lalang kat jalan besar tu free adelah sebuah kete proton saga kaler merah nie berenti disebelah kiri kete aku walhal lorong utk kuar jalan besar tu hanye lorong aku jerk 1 lane, pemandu yg sengal nie tak reti nak Q dan pemandu yg tak reti nak besab0 ikut suke hati dia je, mentang2 kat situ jarang ade p0lis ikut suka dia jerk buat jalan tu macam jalan bapak dia. Memang aku marah sangat dengan pemandu bangang nie.. Haaaa kan dah kuar perkataan yg bukan2 dari mulut aku, mane aku tak marah kalau melibatkan nyawa, bukan nyawa dia jerk, nyawa aku, mak aku, makcik2 aku juga sepupu2 aku.

Kowang tau tak yg drebar sengal nie ikut sedap hati dia jerk kuar jalan besar tu sedangkan mase dia nak kuar tu ade sebiji kete tiara sedang memandu laju. Tau jela kan kalau dah jalan besar and jalan lurus pulak mane ade kete dibawak dengan perlahan, boleh dikire dengan jarilahhh senang cite. Jadinya si pemandu yg sengal nie, telah keluar dari simpang taman tu dengan selambe kod0k dan dalam keadaan perlahan. Aku rase dia pakai gear 2 tu, sbb kete dia kuar terkedek2. Kalau dia pakai gear 1 kompon kete dia tu bergerak dengan pantaskan, ini tidakkk. Dah tau ade kete laju datang dari arah jalan besar jangan la kuar, mentang2 lelaki nak tunjuk terer dengan aku, tapi p0mpuan pun ade jugak macam nie, budget b0leh lepas laaaa...

Ha lepas tu bile dah tergamam teng0k ade kete meluncur laju menuju ke arah kete dia, bleh plak dia berhenti tengah2 jalan besar tu, nasib baik time tu takde kete dari arah kiri dan kerete tiara yg datang dari arah kanan aku nie apelagi, pemandunya terpaksa buat break emegency dari jauh. Dan yg lebih memeranjatkan aku sekeluarga lagi ialah bile kete tiara tu terpaksa membelok ke kiri sedikit mengadap kete aku. Maka kete tu berhenti betul2 depan kete aku, yelah kete aku kan yg paling depan sbb akukan tengah tunggu jalan besar tu free barulah aku boleh kuar. Kowang tau tak jarak kete aku dengan kete tiara tu kurang dari 1 kaki jeeeee. Time tu aku punye terkejot jangan cakaplah, semua yg ade dlm kete aku menjerit ketakutan sebab masing2 terperanjat sampaikan sepupu aku yg berumur 2 tahun tak nak duduk kat depan lagi lepas kejadian tu sbb terperanjat sesangat. Dan mase tu aku tengok pemandu tiara nie, kepalanya terhantuk kat cermin depan sebab dia wat break emegency.

Dahla mase tu jalan basah baru lepas hujan, nasib baik kete tiara tu sempat jugak break emergency, kalau pemandu kete tiara tu terus mmg kompom pemandu proton saga yg sengal tu kene hentam ngan tiara, dan nasib baik jugak tiara tu tak hemtam kete aku, dah la kete aku penuh sesak dengan penumpang. Mase tu memang aku betul2 terkej0t, nie bukan terkec0t beruk lagi dah.. naik pucat lesi muke kite 0rang semua. Pemandu yg sengal tu mintak maaf dengan kete proton tiara tu, dengan mengangkat tangan jee??? Memang sengallll... kire penyabar jugaklah pemandu tiara nie, sebab kalau pemandu yg tak penyabar mau kene sebiji penumbuk tak pun kene maki... Moralnyaaa janganlah nak tunjuk terrer sangat bile memandu tu... tak kirelah naik m0tor ke naik kete ke, berhemahlah ketika memandu walaupun aku kengkadang pun bukanlah berhemah sangat... Adat2 laaaaaa....

penganTin saNe pengaNtin siNi

Adehhhh baru kejap tadi p0smen bagi aku 2 surat saman. Kad jemputan kawin daaa... aku rase sepanjang musim cuti persek0lahan nie penuh padat jadual aku setiap minggu dengan majlis jemputan kenduri kawin member2 juga kaum kerabat. Hari nie punye kad jemputan dari member lame mase aku keje kat Tg Bin dulu, s0rang 1 0pis dengan aku yg s0wang lagi member 0pis lain. Yg bestnye name budak 2 0rang nie same... 2 2 0rang namenye Aishah cume yg s0rang tu ade Nor, yg s0rang kawin 13/12 hari sabtu dan yg s0rang lagi hari ahadnya 14/12. Dia 0rang nie berjanji nak kawin ke apeee??? Wah wah wahhhhh...

Aku masih lagi menunggu surat2 saman dari member2 aku yg lain, masih ramai lagi yg nak kawin penghujung tahun nie. Dia 0rang baru bg tau by ph0ne je, kad jemputan tak sampai2 lagi. Silap2 jemput by ph0ne jerk la tuuu, ape pun aku bukan kesah sangat. Ade je jemputan kalau aku takde ape2 aral melintang sampailah aku ke majlis2 mereka nie. Tapi yg selalu buat aku tak sampai ke majlis dia orang nie bile bertindih dengan majlis sepupu2 aku, makcik2, pakcik2 0r kaum kerabat aku yg lain.. at0i at0ii at0iii mmg aku tak dapat nak elaklah, dan kebanyakkan mcm tu lahhhh...

Biasalahhhh bile masuk je musim cuti sekolah nie, bak kate n0hjen0h "musim 0rang mengawan" semua memgambil peluangkan. Adehhhhh larat tak larat nak p nieeee... Zassssssssssssss.......

biLe peNcuci kanDang rimAu keNe baHam

Gempar seketika 2 negara dengan rimau putih membaham Nordin Montong di z0o Singapura, isk bukan 2 negara je nie.. silap2 masuk semua berita di setiap negara...betul tak???? Aku rase nie mesti kat Mandai Z0o... (betul tak Jue?? merujuk kpd sepupu ku di Singapura) Haa bacelah catatan yg dibuat oleh anak cucu Nabi Adam;

1. Mula mula Nordin Montong 32 th, jumpa kawan kawan dan bertahu mereka: "Bye bye. Engkau org TAK akan dpt jumpa aku lagi sa lepas ini" (ganjil kan kalau org cakap gini?)(macam org buang tebiat nak mati)

2. Dia naik basikal.

3. Pergi ke kawasan Buaya, BUANG semua kad-kad dalam wallet (bag duit) di kawasan buaya ini. Pelancong Australia nampak & mereka HAIRAN kenapa org buang barang di kawasan buaya ini?

4. Nordin naik basikal ke kandang HARIMAU PUTIH. Panjat tembok & turun ke kawasan "yg ada air" (dlm kolam la nie) sedalam 6 kaki.

5. Dia berjalan dalam air ini sambil "memanggil manggil" Harimau. Di tangannya sebelah pegang baldi & sebelah pegang penyapu lidi.

6. Harimau (pertama) DENGAR dan pergi cari Macam kita juga, kalau "yg memanggil manggil"."bunyi bising" kan kita akan TENGOK.(Kategori kep0h jugak rimau nie kan...hahaha

7. Nordin Montong berjalan mengharungi air, menuju ke arah Harimau & semakin "mendekatkan dirinya".

8. Seekor Harimau (yg kedua) datang. Kedua2 Harimau MERENONG Nordin. Dengan jarak "yg sangat dekat" Nordin dah mula rasa takut. Dia kata: Ya ALLAH tolonglah aku. Aku salah. Maafkan aku.

9. Org ramai menjerit (utk bagi Harimau DISTRACT supaya dia TAK gigit Nordin) & pelancong (org putih) baling payong ke arah Harimau, tapi tak kena pun. Budak melayu yg ambil gambar video, suruh Nordin turun dari batu dan masuk ke kawasan air (pasal Harimau TAKUT air)p/s tak penah lak aku tau yg rimau tak0t air.

10. Nordin takut, ambil baldi & tutup kepala, kemudian mula turun. Bila dia bergerak, seekor harimau mula tepuk Nordin (tahulah tapak tangan dia "berapa punya besar"). Orang ramai terus buat bising, supaya Harimau TAK apa apakan Nordin. Kedua2 harimau KEBINGONGAN, tengok org org yg buat bising.

11. Dalam masa harimau (yg dua ekor kebingongan pasal bising), datanglah lagi seekor Harimau. Harimau yg ketiga ini YANG GIGIT & SERET Nordin (macam dia bawa anak dia jalan2 makan angin, macam kucing angkat anak dia gitu lah. Di bawanya ke dalam (kandang)

12. Pegawai zoo, doktor haiwan, polis masa ni dah tunggu. Pegawai zoo memanggil harimau-harimau ini utk masok dalam kandang. Mereka masuk. Dengan segera, doktor berikan rawatan pada Nordin........ Tapi dia DAH meninggal.

13. Juru tembak dah tunggu. Tapi mereka TAK tembak pasal harimau "ada kelemahannya" Kalau mereka di sakiti (kena tembak sakitkan?) mereka "akan lebih mengganas, akan terus gigit Nordin (yg di depan mata mereka).

Iskk ngerikan bila jadi perkara macam nie. Seb baik mase aku p z0o nie dulu takde perkara macam nie berlaku, kalau tak t0bat aku nak p z0o lagi. Tapi ape pun dah ketentuannya begitu... ape nak dikato...

Al-Fatihah kepada r0h Nordin Montong.

mEja seHarian aKu

je

Dah nak masuk 8 bulan aku keje kat sini, dan inilah tempat duduk aku selame beberapa bulan nie. Tempat duduk yg amat strategik kate kawan2 aku sbbnye tempat duduk aku nie sebelah highway je... ehehehe bukan la highway betul tp bersebelahan dengan laluan org lalu lalang and betul2 bersebelahan dengan pintu kuar masuk. Meja aku nie baru lepas dikemas kinikan selepas berserabut dengan segala drawing yg berkurun2 lamenya. Tuh pun masih ade lagi drawing yg masih belum sempat aku settlekan... Adesssss mabuk aku tengok drawing yg dah bertukar kaler nie... Nak je aku humban tp tak bleh lah plak... Ade takde aku biar je tergantung kat hanger...

Meja aku nie sebenarnya bukan sekadar meja bekerja malah meja nie jugak merupakan meja makan aku. Disinilah tempat aku bersarapan, makan tengahari dan juga minum2 petang... dan kadang2 meja aku nie jugak menjadi tumpuan bos2 aku juga budak2 opis aku tumpang makan semeja sebabnya tempat aku nie biasanya ade je stok makanan.

Oklah aku sambung citer len kali je, aku nak sambung wat keje sbb kepala aku dah tepu sesangat nak merepek ape kat blog aku nie. Ades adesssss....

Ahad puNye st0ry

Haaa semalam aku p anto Mak Ya masuk sekolah. Budak2 cuti sekolah dia pun p blajo masuk maktab. Seb baik dia dapat maktab yg dekat jerk, mane lagi kalau bukan kat MPTI Larkin. Dia punye time belajo sebulan setengah jerk, tapi barang2 yg dibawak macam org nak d0k berbulan2 tak balik uma. Udah le tetiap ujung minggu dia balik, iskkk tak paham aku dengan Mak Ya nie. Bak kate Mak Ya, kalau boleh 1 almari baju dia nak bawak. Kwang kwang kwangggg... orang len aku tengok 1 beg baju lereng kecik je yg dibawak, tp Mak Ya 2 beg baju lereng tu... Yg 1 tu yg size 24 punye kire yg besar punye laaa... Hawattt la manyak beno yg diangkut, tu tak kire beg laptop, printer, baldi and mende2 lain tah yg dibawaknya. Huhuuhuuu sampaikan 4 org yg menjadi eskod untuk tolong mengangkat barang2 Mak Ya hantar ke bilik dia. Adessss adesss seb baik wat mase nie aku takleh nak angkat barang2 berat, jadinye aku angkat baldi yg penuh ngan segala2 toolsnya. Haahahaha...

Ok balik dari hantar Mak Ya, Mak Ani ajak p makan Mc-D... Aiseyyy baru bape ari lepas makan Pizza skang dah nak makan Mc-D pulak. Aku rase bulan nie bulan mengaruk makan fastfood. Haaa blasah laa labu.. layannnnnnnzzz.. Behtu mase tengah discussion nak makan Mc-D kat mane, aku pun cadangkanlah makan kat Mc-D Angsana jerk, so bleh lah sambil2 Cuci Mate. Then semua setujuuuu.. tapi Wanna know ape jadi... tibes2 Mak Ipa tanye ngan we all sumee.. "Boleh terang ke mate, kalau cuci mate???" Aku, Mak Ani & Ayie berpandangan sesame sendiri (walaupun aku tengah drive) tengok dari cermin daaaaa kwang kwang kwanggg... Lepas tu Aku, Mak Ani ngan Ayie ape lagi... terbahak2 ketawe and gelak sakan, aku rase kalau kete aku berhenti mau bergegar kete aku tu. Pastu tobat sekejap aku.. apelah aku nie kan.. ate ketawekan Makcik sendiri...dah la dia tak paham, aku p gelakkan plak. Behtu aku pun terangkan la ape yg aku maksudkan dengan "Cuci Mate" tu... Lepas jerk aku terangkan Mak Ipa pun gelak... kite orang pun ape lagi sambunglah gelak. Siannn Mak Ipa aku kan... tak penah dengar rupenyeee.. padahal aku selalu sebut tuuu..

Haaa bile sampai ke kaunter Mc-D aku pun terus meng'order' 2 bubur dan 3 set Madagascar yg baru utk kami 4 org. Mmmmm aku makan burger mc-ciken, tp 1 slice daging ayam tu aku bg kat Ayie, sbb aku takleh terabis nk makan d0uble mc-ciken. Biasalaaa aku nie, tank kecik tp makan nak berulang kali. So lepas makan kite orang pun balik.

Mase on the way balik tu sempat kami tepon Nenek yg masih berada di Madinah, saje bertanye2 khabar walaupun setiap hari kami tepon Nenek. Rindu lahhh kat Nenek. Mase tepon tu Nenek tengah berehat2 kat hotel baru lepas balik dari masjid, alhamdulillah keadaan Nenek kat sane sihat walapiat. Dan hari nie Nenek akan bertolak ke Mekah selepas solat zohor. Semoga Nenek akan sentiasa sihat dan dapat mengerjakan ibadat haji dengan sendiri tanpa bantuan orang lain. Aminnnn....

meLantak puNye kes!!!

Nie lah sarapan pagi aku sepanjang 5 hari di pejabat dari hari senin sampailah ke hari jumaat. Takde bende lain yg aku melantak selain dari yg ade aku t0njolkan... Teng0klah kuih ape ngan air ape yg aku minum setiap pagi!!!! Takkan tak kenallll.. ehehehhee... Ape lagi kalau bukan teh panas dan juga 3 biji karipap sadin. Sampai muke aku pun dah muke sadin... Hahahaaaaa... Adessss... Kadang2 sampai dah naik muak aku nak makan kuih sadin nie. Tapi ape nak buat, kuih yg lain tak berapa nak berkenan kat tekak aku. Ade nasi lomak ngan bihun goweng pun aku takm0h layan... Jadinye aku layankan jelah karipap sadin nie tetiap pagi, nak makan bihun sup takde lak dijual kat sini. Teringat lak mase bulan2 terakhir aku keje kat Tg Bin d0lu2 kale, hari2 aku p melantak bihun sup... Adesss terasa rindu kat tekak nie haaa... Bile la nak dapat pekene bihun sup Tg Bin a.k.a bihun sup Wak Ra0p lagi??? Aku pun tak tau!!! Wawawaaaaaa... balik nak p jengah Tg Bin laaaaa, tp ade lagi ke jual??? Ade lagi ke kantin kat situ???

Huhuuhuuu lepas aku blah dari Tg Bin 8 bln yg lalu, aku terus tak penah jejakkan kaki ke sane lagi... Hanye mendengar khabar melalui kawan2 yg masih tertinggal kat sane, tuh pun sebulan tak sekali. Padahal kg aku dekat jerk ngan Tg Bin tu. b0leh dikatekan setiap minggu aku balik kg, pastu hari sabtu adalah hari bekerja kat sane. Tp camane aku nak singgah, geng2 0pis Zelan semua dah takde, dah dibubarkan dr kamus Tg Bin.. pr0jek dah habis daaa.. kwang kwang kwangggggg yg ade tinggal kat sane hanye geng2 dr 0pis lain, takdan lah plak aku nak lepak kat 0pis 0rang... Bile ingatkan Zelan ingat lak kat geng2 yg selalu melantak dengan aku. Allamakkkk bilelah dapat melantak ngan dia 0rang nie lagi. Huhuuu sesungguhnya aku rindu kat dia 0rang nie semua...s0b s0b s0bbbb... K. Ina, Ain kecik, N0hjen0h, Suk, Uda, Haji Kamarul, Ma'ei, Ida, Baha, Mah, Liza and yg semua rapat dengan aku laaaaa.... kalau nak disenaraikan habis penuh plak bl0g aku nie... Kwang kwang kwangggg... So sambung len kali lahhhh... penat nak typeeee....

pizZa laGi!!!?!!!

Haaaa teng0k gamb0 tu.. nampak

pizza kannn...heheheh malam tadi aku p melantak pizza lagi. Makcik2 aku nie la suke sangat makan mende2 macam nie. Aku layankan aje.. Gara2 nak berjalan and nak makan pizza punye pasal, Mamuji sanggup kelek 0pal yg tengah demam. Walaupun aku and Mak Ya dah larang, dia tak yah pegi c0z takut demam 0pal tu melarat. Wah wah wahhhh tak terima sehhh.. tak nak kene tinggal and nak jugak ikut kite 0rang sh0ping m0ping... Hahaha wind0w shoping jerk yg lebihhh.. aku la tuuu... Yang sebenarnya aku just bawak Mak Ya cari blazer utk dia pakai time blaja next week, tapi takde yg berkenan dimate aku. Hahaha bleh gitu... 0rang lain yg nak pakai aku yg tukang pilih and cerewet terlebih. Nak buek camn0 kalau dah blazer yg ade macam hamprak. Entah hape2 je blazer yg tinggal. Ade yg berkenan dihati tapi kecik m0leklah pulak, aku jerk yg b0leh muat... eheheheheh nak amik yg kecik tu macamlah Mak Ya muat sangatkan... Sudahnya tak terbeli jugak blazer yg Mak Ya hajati.

Lepas penat mer0nda and cuci mate kite 0rang pun teruslah ke tempat yg b0leh menyenakkan perut,mane lagi kalau bukan PIZZA HUT... Huhuuhuhuuuu nie jelah kejenyee kalau kuar ngan makcik2 aku nie... Kalau tak pizza, kfc kalau tak kfc pun Mc-D lah yg dijejaknya... ape tak muak gaknye tekak dia orang nie. Pastu pantang ade keluaran baru mesti nak cube... Mak Ani lah tu tapi same dengan je dengan Mak Ya... Adehhhh kalau ikutkan penat nak melayan kerenah makcik2 aku nie, tapi siapa lagi nak layankan dia 0rang nie kalau bukan aku, almaklumlahhh redebar yg tau cer0k rantau mer0nda and cuci mate. Hahahahaaa... Tapi yg pentingnya ser0nok melayan kerenah mereka yg macam2 hal nie.

0psss bile makan pizza nie teringat aku pada Nenek yg jauh dipadang pasir sane... Last kami makan pizza bersama mase belikan keperluan haji Nenek, banyak Nenek makan time tu. Kite 0rang siap belikan ayam kfc lagi untuk Nenek, habis semua Nenek makan. Time tu suke giler teng0k Nenek makan. Semua makanan2 nie Nenek suke, kire feberet dia lah tu... Tapi takpe nanti Nenek balik dari haji blehlah layan Nenek makan pizza ke kfc ker 0r ape jua yg Nenek minat. Haaa 0mak aku pun same dengan Nenek kirenye ape yg Nenek gemari menurun kat anak2 juga cucu2nya. Cume aku jerklah yg kurang sikit dalam makanan2 segera nie. Tapi lantakkan jugak.. Hahahah...

Haaaa t0 adik yg bername GG, jangan marah haaaa K.Lia makan pizza lagi... Muaahahahaa...(ketawa dengan dasyatnyeeee....giles mer0yan punye geLak)

Trafik Lite???

Woowwww peristiwa 2 bulan lalu berulang kembali. Semalam balik dari keje aku langgar lagi lampu merah dengan selamba k0doknya... HUhuhuh bukan aku sengaja pun seperti orang2 lain yg sememangnya suka langgar lampu merah. Aku pemandu yg berhemat...

Termasuk semalam dah 2 kali aku langgar lampu merah, dikawasan yg same lak tu. Aku pun tak taulah macam mane aku boleh tak perasan yg lampu hijau dah bertukar kaler jadi merah. Padahal aku nampak kereta dilane kiri dan kanan aku berhenti, aku pulak berada dilane tengah dan dilane tengah tu pulak tiada kereta lain didepan aku. Tuh yg selambe k0doknye aku terus meluncur laju...

Hahaha... Lepas je aku lalu traffic lite tu aku terasalah betapa peliknya bile kereta kiri dan kanan aku berhenti, sedangkan aku terus je laju tanpa ade rase bersalah. Bile aku pikir2 balik rupe2nya aku dah langgar lampu merah tu... Isk nasib baik takde t0k p0lis, kalau ade tak badak2 aku kene saman lagi...

Huhuhuuuuu baru jerk lepas bayar saman tali pinggang tuh hariii... Fuhhhh t0bat lepas nie kene berhati2 dan peka keadaan sekeliling aku... ke aku kene tambah p0wer cermin maTe??? 0oohh tak mungkin sebab aku baru jerk tukar speak...

Happy besDay

Happy besday t0 y0u...

Happy besday t0 y0uuuu...

happy besday t0En. rusLi and En. Arshad

... Happy besday t0 y0u....

Yezzaaaa... aku dan 0fficemate telah merancang membuat suprizeee utk big b0s and bos misai.. Hahaha terkez0t beruk dia orang bile teng0k we all bawak kek nan sejibik dan dik0ngsi 2 0rang... Share2 lah yerkkk... s0 big b0s tukang tiup lelen then b0s misai lak tukang p0t0ng... Hahaha tangkap nangehh bEbbbb.... gumbira gumbira gak.. umoq dah makin bertambAh yerkkk... jangAn wat2 lupE lak....

...Aku mend0akan kebahagian dunia dan akhirat kepada mereka berdua ini...

Perjalanan Menghantar Nenek ke KTH

Dari kiri Pak Mat, Cik Jas, Mak, Pak n0din ngan nenEk. Haaa Pak Mat ngan Cik Jas la yg mengiringi Nenek.
Ini time bereNti reHat kat r&r pag0h
Ini timE meNunGgu neNek masuk ke KompLEk tabuNg haJI
neNek segala2nya bagi kami... sesi bergamb0 seLepas bersedih2...

Perjalanan kami menuju ke Komplek Tabung Haji (KTH) Kelana Jaya menghantar Nenek, Pak Mat juga Cik Jas untuk menunaikan fardu haji berjalan dengan lancar. Siap ade adegan kejar mengejar macam F1 lak depa wat, sampaikan memasing tak perasan ade t0k penghulu yg telah mencatatkan surat chenta untuk kereta memasing. Haaa tuh laaaa memain lagi.. nak antar orang p nek aji pun nak me'racing'... ingat litar sepang or pasir gudang ker!!! Nie keje pakcik2, abang juga sepupu aku laaa. Siapla k0wang dengan surat chenta tu nanti... (sebut macam dlm iklan sabun baju, "siaplah korang dengan bini aku nanti").

Selepas Nenek masuk ke KTH kami semua balik la ke apartment yg disewa. Keesokan harinya kami dapat berita yg nenek masih berada di KL coz flight Nenek delay 2 kali, sekali kapal terbang r0sak daaa... seb baik r0sak mase blum terbang... kalau time terbang r0sak??? iskkk nauzubillahiminzalikk.. Selamatkan Kuarga aku dari segala bencana. dan akhirnya Nenek, Pak Mat juga Cik Jas selamat tiba di Madinah sekitar 4.30am waktu Madinah hari ahad.

Mengikut maklumat yg aku terima keadaan Nenek kat sane sangatlah ceria. Aku berdoa Nenek dapat mengerjakan ibadah hajinya dengan sendiri. Aku cube telefon Nenek tapi tak dapat lak... ntah ape pasallllah gaknyeee.... b0wingggg jerk... Tapi takpelaa asalkan aku tau Nenek sihat walafiattt...

cuTe taK???

Haaa cantek tak sLipar aku Nie?? Hahahha aku bAru beli sLipar nie kat kedai ny0nya kat kg aku lasT week mase temaNkan mak aku beli barang. Murah jerk regenyeee... tak haBis pun spul0h hengGet. Heheheh... sLipar nie aku pakai kat daLam 0pis. Budak2 0pis aku pun dah teRbekenAn nGan sLipar aku yg ciut miuT nie. Siap ade yG nak kiRim laGi. Hahaha.... n0 pr0blem tp aku caJ la duiT minyAk,duiT penAt aku ngAn duiT makAn minUm aku 0n thE wAy p kedAi ny0nya tu... jAuhhhh tuuu 1 jAm baru samPAi.. Kuikuikuiiiii.... mAu keNe peLangkunG ngAn bebUdak niE...
adeSsssssskaaaaaa.....

Musim Haji

Tinggal beberapa hari je lagi Nenek, Uncle Atan dan Cik Jas akan berangkat ke Tanah Suci Mekah. Semoga insan kesayangan keluarga nie selamat menunaikan ibadah haji dengan sempurna dan semoga mendapat haji yg mabrur.

Nenek akan berangkat pergi pada jumaat ini, dan mesti melaporkan diri di Kelana Jaya pada pukul 9.30 malam. Nampaknya aku kene bercuti lagilah gamaknya... Hehehe baru naik keje 4 hari dah nak cuti lagi. Terasa macam segan pulak nak amik cuti... Tapi nak buat camnekan... aku harus menunaikan tanggungjawab aku sebagai cucu walaupun tak sebesar mane...Yezzaaaa cucu mithaliii...

Mmmm sabtu lepas uma nenek penuh dengan sedara-mara yg datang menyerang. Kami buat kenduri sikit untuk Nenek dan Pakcik juga Makcik aku sebelum berangkat pergi ke Tanah Suci Mekah. Anak2 Nenek pun semuanya ade balik. Belum sempat sedara-mara yg lain datang uma Nenek dah haru-biru dibuatnya dengan keletah anak2, cucu juga cicit2nya. Heheheh aku lak yg rase seronok sebab dapat berkumpul beramai2 macam tu. Ape lagi Nenek yg suke anak cucunye balik.

Sempat juga kami anak-beranak bermesyuarat untuk mengadakan hari keluarga pada penghujung tahun depan. Rase tak sabar pulak nak menunggu tahun depan tu. Ape pun aku berdoa kepada mu YA ALLAH, KAU lindungilah Nenek, Pakcik, juga Makcik ku dari segala musibah, permudahkanlah mereka melaksanakan ibadah haji di Tanah Suci Mu dengan sempurna dan tanpa sebarang masalah. Kurniakanlah tubuh badan yg sihat kepada mereka, ampunilah segala dosa2 mereka... dan Selamatkanlah perjalanan pergi dan balik mereka. AMINNNNNNNNNNN...

Terlupe plak nak amik gambo mase time kenduri kendara tuh hari... s0 f0r this time takdelah gamb0 yg ciut miut untuk t0ntonan ramAi...

d0m0ng dah beraNak.

Seawal 7.00 pagi sedang aku berehat-rehat di dalam bilik, si d0mong datang menghampiri aku. Aku tengok dan aku tatap wajahnya... Cewahhh macam 0rang berchenta pulakkk.. Hahahah lepas tu si d0mong mengiau2 dan termengah2 dan mencari tempat untuk landing. Lepas tu dom0ng masuk ke celah 'gr0bok' aku seperti mencari sesuatu. Aku pun ape lagi.. terus bangun sebab aku dapat rasekan yg sudah sampai masenya d0m0ng nak beranak. Jeng jeng jenggg....

Aku amik k0tak yg telah aku sediakan awal untuk d0mong beranak. Aku lapis dengan surat khabar dan kain tuala yg dah tak pakai dan aku letakkan di bawah meja makan tempat d0mong berehat. Lepas tu aku sambung baring. Tak lame lepas tu d0mong datang lagi meminta t0long dari aku. Iskkk bukanlah d0mong tu bercakap mintak t0long dari aku, takkkkk tapi dia mengiau2 dan mengadap muke aku. Hehehee itu maknenya d0mong mintak tol0nglahkan. Aku bergegas angkat d0mong dan masukkan ke dalam k0tak sebab aku ingat d0mong nak beranak sesangat dah. Rupe2 tak lagi... dia nak makan rupenya... Hehehe apelah aku nie, tapi memang betul d0mong memang dah nak beranak cume tak taulah bile timenye

.

d0mong yg dah terlaLu lepakkk...

Sepanjang hari d0mong merakas mencari tempat yg lebih strategik utk beranak. Sib0k nak masuk bilik aku... kon0nnya nak beranak dlm bilik. Iskkkk mana b0lehhhhh... mak aku katee kucing memang mencari tempat yg ters0rok bile nak beranakkk... Patutt laaa seb0k sangat nak masukk bilik aku.

d0mong menungGu bile masenya pintu biLik aku nak terbukak, sambil menahan sakit

Menjelang malam aku teng0k d0mong dah semakin mengah... dan semakin kerap mengiau dan mengadap muke aku. Dalam ati aku d0mong nie nak mintak aku bidankan dia kee.... Hehehehe manelah b0lehhh.. aku nie dahle mabuk darahhh.. silap2 belum sempat aku jadi bidan kat d0mong, aku dah pengsan. Lebih kurang pukul 10.15 malam dom0ng mengadap muke aku lagi sambil mengiau. Nak tak nak aku angkat d0mong dan aku letakkan ke dalam k0tak. Aku belai kepala d0mong. Nampak dia tenteram sikit.. lepas beberapa minit aku teng0k d0mong macam menerannn... Dalam hari aku dah sampa mase gaknyeee.. lepas tu d0mong mengerang pulakkk sambil lidah dijelirkan keluar... Iskkk kesiannnnnnyeeee aku teng0k. Mesti d0mong tengah sakit...

d0m0ng tak nak laYan bile aku panggil dieee...hehehe

Hampir setengah jam aku duduk teman si d0mong nie. Tapi masih tak beranak jugak, lepas tu aku bangun dan tinggalkan d0mong.. Belum 10 langkah dom0ng dah mengejar aku dan mengiau lagiii... aku cakap kat d0mong duruh duduk dalam k0tak diam2. Tapi d0mong masih jugak mengiau dan mengikut aku. Lepas tu aku pun terpaksalah berpatah balik dan ajak d0mong sekali. Heheheh paham pulak si dom0ng nie. D0mong terus mengikut langkah aku, dan sesampai je kat k0tak d0mong terus masuk ke dalam kotak dan mengiau2 memandang muke aku. Terpaksalah aku duduk mengadap d0mong dan membelai si d0mong. Keadaan d0mong pulak masih same... termengah2, meneran beberapa kali kemudian mengiauuu.. iskkk sampai meleleh air mate aku teng0kkan si dom0ng nie. Kesiannn betul aku kat dia...

d0mong mengiau kesakitan

Kemudian aku pun bercakap dengan d0mong... selepas d0mong tenang dan duduk diam aku teng0k jam dah dekat pukul 12 malam. Aku terpaksa memindahkan dom0ng ke dalam sangkar, dan biarkan kemung tid0 di luar sangkar sebab mate aku dah takleh tahan mengant0k dan aku sendiri tak tersanggup nak mengadap d0mong beranak. Tengok d0mong macam tu je aku dah meleleh air matee.. Selepas memindahkan d0mong aku pun dengan cermat dan tertibnya meninggalkan si d0mong sendiriannn...

Pukul 6.30 pagi aku bangun dan terus tengok si d0mong, wahhh tengok2 dom0ng dah terkapar baring bersama2 5 ek0r anaknya... Hehehee betapa aku gumbira ketika itu. 2 ekor mengikut kaler bulu d0mong iaitu berwarna kelabu, 1 ek0r berbulu putih + kelabu cair, 1 ek0r berbulu putih + kelabu gelap dan sekor lagi berbulu putih + hitam.

Haaa nie dia gamb0 d0mong ngan anak2 dia. Pepagi lagi aku dah sNap gambo terbaru kuarga d0mong n kemung... Heheheh

Alhamdulillahhh....

Alhamdulillah aku telah selamat menjalani pembedahan 3 minggu yg lalu. Dan sekarang aku semakin sihat walaupun kengkadang tempat pembedahan terasa sakit kalau aku terlalu lasak or kalau aku bawak kereta macam nak race F1. Hahahahahhhh... Hahhh pengalaman aku semasa nak menghadapi pembedahan tu??? Ya Allahhh jangan cakap lah aku punye takut, padahal pembedahan kecik jerkkk...

Pada 15/10/2008 dan tepat jam 7.25 pagi aku sampai ke destinasi yg ditujui iaitu Hospital Pakar Puteri, aku diiringi oleh mak dan nenek dan di hantar oleh sepupu aku si Mail. Nasib baik ada yg nak tolong hantar, hehehe sebab ikut perancangan awal aku nak pegi ke hospital dengan membawa kereta sendiri jerk. Tak yah nak susah2kan orangkan. Tapi memandangkan semua orang dah bagi ceramah panjang kat aku, terpaksalah aku akur kehendak mereka semua. Hehehe sayangggg gak depa nie kat aku... Huhuhu sob sob sedihhhh sehhh...

Sesampai di Hospital aku terus ke kaunter pendaftaran masuk wad, kemudian lebih kurang pukul 8 pagi aku dimasukkan ke wad sementara menunggu giliran untuk dibedah. Dan aku dipakaikan gelang yg cantek nie... Susah nak dapat nieee...Hahahahaaaaa

Nie time dah b0ring menunggu turn nak kene bedahhhh...

Mmm lebih kurang pukul 10.00 pagi datanglah seorang doktor, yg pakar dlm bius membius datang memeriksa aku.. Setelah semua ok, datanglah 5 orang nurse mengerumuni aku, gile ahhh... pesakitnye aku sorang jerk, tp misi datang kerumun sampai 5 0rang. Bukannya aku takleh begerak macam auntie depan aku tu. Tapi tak kesahlahkann, dah tugas dia 0rang dan salah seorang dari mereka memberi suntikan kepada aku. Tapi bukan ubat biuslahhhh... Perghhh time dienjet tu terasa ubat yg dienjet tu berjalan2 dalam badan aku. Gileee... rase sakittt bebbbb... Dah le kene enjet kat punggong, bile disapu dengan kapas terasa teramatlah geli.. Hahahahahhhhh... Macam mane lah orang2 yg ade nie suke sangat kene enjet kat punggong. T0bat aku taknak kene enjet kat pungg0ng lagi, bukan kerana aku tak tahan sakit tp kerana aku tak tahan geli...

Haa nie lepas kene enjet dah get ready nak masuk ke dewan bedah and dah siap pakai topi cantekk lagi, sempat aku p0sing lagi. Hahaha... Mak aku geleng kepala... Nenek lak teng0k senyum jerk..

Kemudian aku dibawa ke dewan bedah, dan masa kat dalam dewan bedah tu aku dipakaikan alat pengesan jantung dan alat bantuan pernafasan sebab aku dibius 1 badan. Maknenya aku dibedah dalam keadaan tid0... Sempat juga d0kter yg membius aku tu berbual dengan aku sebelum aku dibius, tanye ngan aku adakah aku takut dengan pembedahan ini, dan jawapan aku "tentulah takut d0kterrr... first time saye dibedah.. biasa tengok kat tv jerk. Tu pun tak penah teng0k habis bile part bedah membedah nie".

Selepas d0kter tu mula membius aku, aku terus tak sedarkan diri... Sedar tak sedar aku dah berada di wad. Teng0k2 Mak dan kuarga yg lain dah ade disekeliling aku dan aku ditahan di wad selama 1 malam tu pun sebab aku asyik pitam, kalau ikutkan selepas beberapa jam pembedahan aku dah b0leh balik. Dan kees0kkan harinye seperti yg telah dijanjikan 0leh d0kter tepat jam 3 petang aku dibenarkan balik. Punyelah gumbira dapat balik uma... tak best langsung d0k spital, b0ringgg gileee... Setelah selesai segala urusan aku ngan mak balik ke uma nenek, tp bukanlah aku yg membawa kereta. A.Ngah aku yg amik. Heheheh... Sesungguhnya aku bersyukur kepada Allah kerana ketumbuhan yg menghuni badan aku semenjak dari zaman sek0lah lagi telah selamat dikeluarkan dari badan aku. Syukurrrr Ya Allahhhh...

Haaa nie bunga yg dihantar 0leh kampeni aku.

Nie dia pati ikan haruan polleney yg telah mengembangkan tekak aku, terpaksa gak aku telan sebab nak cepat baik. Nasib baik jeli gamat nie tak hanyirrrr.. Terima kasih kepada sepupu aku Zura kerana telah menjadi 'sp0ns0r' dan bersusah payah menghantar sendiri ubat2 ini ke rumah nenek memalam buta.

Nie pulak ketumbuhan yg telah dikeluarkan dari badan aku. Ade 3 biji semuanya. Yg dah nak berubah kaler tu dah ade dalam badan aku dari zaman aku sekolah lagi.

aKu takut uTk mengHadaPinya...

Memandangkan hari ni dah hari isnin 13 Oktober, maka tak sampai 2 hari saja lagi aku akan memasuki dewan bedah... guLpppphhh... aku takut gile...ade ke patut kawan2 aku gelakkan aku. Tak sen0hn0h betul. Bukannya sengaja aku nak takut 0r buat-buat tak0t. Mase time pegi wat check-up tu pun punyelah sej0k tangan aku, macam baru dikeluarkan dari freezer. Terlantar sakit kat spital pun tak pernah, inikan lagi tibe-tibe terus nak mengadap operation Huhuhuuuhuuuuu....

Rabu nie aku akan menjalani satu pembedahan dimana sedikit tisu dalam badan aku yg menyakitkan aku dan yg akan memudaratkan aku akan dikeluarkan... aku berharap dan berd0a kepada-NYA sem0ga pembedahan ini berjaya dan berjalan dengan lancar... Wahai kawan-kawan yg budiman, t0long d0akan pembedahan aku ini berjalan dengan lancar tanpa ade kesulitan dan sem0ga aku sembuh seperti 0rang lain... Aminnnnn...

verSi rayA siNgap0re

suaRa ku Yg merDu...

2 hari beraye di rumah saudara-mara di Singapura telah membuatkan aku kehilangan... 0psss silap bukan hilang tetapi suara aku telah menjadi teramatlah merdu dan lunak sekali. Macam suara jantan yg ingin menjadi p0mpuan aka p0ndan daaaaaa.... Aiseyyy aku nak bercakap pun dah jadi malu sebab suara aku dah jadi garau dan parau beben0. Nak menjawab inc0ming call pun aku dah jadi malas sebab 0rang kat seberang talian tak dengar ape yg aku cakapkan. Adesssss tekak pun rasa teramatlah kering k0ntang.

Alkisahnya memanglah aku telah diserang demam dan sesema starting jumaat lepas tapi bile pegi beraye dari rumah ke rumah, tuan empunya rumah zaman skarang nie dah malas nak bancuh air from ibu oren ke sirap ke apelagi air panas & telah menyebabkan sumbangan besar kepada tekak aku & menjadikan suara aku more garau krn mereka nie semua menyediakan air yg bergas.

Masuk rumah Zura, air c0ke yg diberi but more betterlah sebab rumah dia still ade sediakan green tea from pokka brand, this is my faberet cool drink. So sepanjang aku berada kat uma Zura aku belasah minum green tea je sampai langsai berbotol2 aku kejekan. Hahahahaaaa... masuk rumah Tok Busu Yam, diberi pulak air oren dlm tin, wowwwww rase a bit je. Takleh bebanyak.. tapi dlm sikit2 tu mau secawan jugak aku teguk. Perghhhh c0ol bebbbb.. Hahahahaaa ubat bat0k ubat bat0k...

Then pegi open h0use plak... air gas yg kaler hijau tu...walaupun bergas tp memandangkan rasenye sedap, aku tonggak sampai 2 cawan plus plus dengan air teh '0' panas... Mmmm seimbanglahkannn coz air sejuk mix air panas masuk dalam perot aku akan menjadi air suam-suam gitu.. Hehehehe

Pegi rumah Tok Tairek pulakkk diberikan air merinda merah... Yummyyyy memang sedap air-air sepanjang hari raye nie... Semuanya yang bergas. Pendek kate, asal raya aje, semua rumah akan kuarkan air bergas yg pelbagai jenama. Sampai perot aku pun penuh dengan gas.

Semalam mase on the way antar mak balik P0ntian, nampak ade stall jual buah duku melambak-lambak kat tepi jalan. So aku pun berenti dengan hemahnye dan memb0rong buah duku tu sebanyak spuluh hengget. Dengan tanpa rase bersalah kat tekak aku, aku pun mula membaham buah duku tu. Adelah dekat sekilo kot aku makan buah duku tu, manis buah duku tu telah membuatkan aku terlupe yg aku nie sakit tekakkk... Kalau tak kene bising ngan mak, rasenye tak berenti aku makan buah duku tu kot...

Skang tekak dah sakit, perit, membengkak merah. kering and plus plus t0bat nak minum air bergas and buah duku lagi... Minum air suam jerk la lepas nie...

aDehhhh saDisnyee..

Huhuuhuhu huaaaaa.... 0psss mate aku berair bukan kerana aku menangehhh ehhh... iskkk tidak same sekali. Tapi nie kerana aku demam + seseme + resd0ng and +...+...+...+... Semalam baru aku cite pasal idung aku yG gataL mereNyam dikejekan resd0ng,tup-tup bangun tid0 subuh tadi badan aku panas. Demam ruPenye aku...kesiannnnn... mane tak demam and sesema kalau 2 hari berturut2 kepala aku ditimpa dGn air huJan.

Demam... takdelah ter0k sangat, tp yG aku tak tahannye sesema nie belawan lak dengan resd0ng maka semakin gatal merenyam dan menjadi2lah ayo mate aku gugur mcm 0rg dlm kesedihan lak. Huhuuhuuuu... Idung aku pun dah naik melelas aku kejekan dek kerana aku asyik tenyeh dengan tisu. Kalau aku tak tenyeh ngan tisu alamat menjejeh2lah hengus aku mcm zaman kanak2 dulu... ehhh tp zaman kanak2 aku, aku tak se'selebet' itu... Hahahhaa... siapakah yg selebet itu???

0psss sambung st0ry len harilahhh plak... nak p basuh idung dengan air paip C k0la kerana mengikut salah satu petua yg aku bace dari internet antara rawatan resd0ng ialah dengan memasukkan air ke dalam idung sepertimane kite mengambil air sembahyang.

rEsd0nggGggggg!!!???!!!

Biasanya aku sekadar mendengar orang disekeliling aku kene resd0ng tahap kr0nik...Siap ade yg buat 0peration lagi... tapi sekarang aku dah tak payah nak dengar cerita 0r st0ry the m0ry 0rang lagi sebab aku sendiri pun dah kene resd0ng. Memang semua 0rang ade resd0ng, betul tak ape yang aku cakap nie??? Cume setiap individu tu teruk 0r tidak je resd0ngnye. Dan dari dulu lagi aku dah ade resd0ng sebenarnya tapi takdelah sehebat & seteruk skang nie.

Hahhh ujung tahun lepas pun, aku ade jugak pegi berubat resd0ngkat P0ntian. T0k tu keje kat pejabat agama P0ntian, name t0k tu tak penah pulak aku tanye sepanjang 3 hari aku berubat. Belasah panggil t0k jerkkk... Mase aku berubat dengan t0k tu, ade sedikit kecuakan & keraguan dgn ape yg dia buat. Heehehehh... tapi aku ikut gak pantang larang yg dia suruh tu.

Kenapa aku kate aku cuak & ragu dgn care rawatan t0k tu??? Ahaaaa kowang bacelah cite aku nie... Mudah memang mudah care t0k tu mengubat. Takdelah kene baring ke terlentang ke semua tu takde. Barang yg wajib dibawa bersame setiap 0rang yg nak berubat dgn t0k nie diwajibkan membawa 3 pokok pandan berduri yg telah dibuang ujung daunnya sehinggalah ke pangkal umbutnye. Ke-2, setiap 0rg mesti bawak seb0t0l air c0ke yg 500ml tuh, haaaa tang nie yg aku pelik & aku gelak sakan, lepas tu kene bawak dahan kecik pokok betik utk dijadikan straw...Alah dahan kecik yg berdaun tu lahhhh... dahan ke kite panggil tu.?? Ahhhh blasah jerk lah janji kowang paham apa yg aku maksudkan. Yg nie lagilah aku gelakkkk... dlm hati aku sempat berdetik, gila ke ape t0k nie nak suruh aku minum air c0ke tu pakai straw betik. Tapi nasib baik tak terkeluar dari mulut aku. Kalau tak harus aku kene halau ngan t0k tu. Muahahahaaaaa.... jahat sungguh aku nie, dah la nak berubat lepas tu nak kutuk2 plak.

Okey2 aku sambung lagi cerita sebab aku belum ceritakan care rawatannya. Selepas semua barang2 tu dah ade... t0k tu akan bawak 3 pokok pandan berduri tu dan buang umbutnya sedikit supaya daun2 pandan berduri tu mudah dipisahkan dari umbutnya. Kire senang nak kopek or kopak selai demi selai laaaaa... Lepas tu t0k tu akan bace mentera semerah padinya ke p0k0k pandan berduri tu. Kemudian, aku diarahkan duduk kat kerusi kecik yg tersedia & meletakkan kaki kanan aku kat atas dulang, pun yg dah sedia ade menanti. Lepas tu t0k tu akan letakkan pokok pandan berduri tu kat atas kaki kanan aku dan menyiram 3 gayung air yg telah dibace dgn ayat2 yg aku tak ketahui. Kate t0k tu dia guna ayat2 al-Quran, namun yg jelas kedengaran kat telinge aku nie cume bismillah ajeee... Selepas tu t0k tu akan mengopek sehelai demi sehelai pokok pandan berduri tu diatas permukaan cermin. Haaaa time nie berduyun2lah ulat2 bergelimpangan dan terg0lek2 kat atas cermin tu yg jatuh mengikut arus saki baki air yg tertinggal kat pandan berduri td, kaler putih ulat2 tu dan pelbagai saiz. Tapikan mengikut firasat dan kajian yg tlh aku buat, ulat2 nie semua sudah sememangnya ade dlm pokok pandan berduri tu. Eheheh aku pun tak tau lah... Ikutkan ajelaaaaa...

Opssss sesi rawatan nie belum selesai lagiii... Lepas upacara membelek ulat selesai, t0k tu akan membace ayat2 ke air c0ke yg aku bawa, lepas tu t0k tu akan memasukkan straw betik ke dlm air c0ke tu. Haaa time nie menyembur2lah air c0ke keluar dr b0t0l. Kate t0k tu kalau banyak air c0ke tu melimpah kuar dari b0t0l make sebanyak itulah dan sehebat itulah resd0ng yg kite hadapi. Tapi masalahnyeeee... air gas kalau dilawankan dgn getah betik bukan ke mmg akan jadi mcm tu??? haaa nie sekali lagi membuatkan aku musykil. Kemudian air c0ke tu aku kene minum sehingga setengah selepas tu kene habiskan sebelum tid0 dan tidak b0leh disulami dgn meminum or memakan ape jua makanan selepas habis minum air c0ke tu. Sebelum habis minum tu b0lehlah kite minum 0r makan, cume selepas habis minum jerk tak b0leh, dan pantang dari t0k tu, tak b0leh makan telur 0r segala jenis telur selama sebulan. Lepas je aku habis berubat ngan t0k tu aku dah tak penah pegi lagi dah. Sebab aku rase was-was dgn care dia. Tp ramai plak tu yg datang berubat ngan t0k tu, sepanjang aku berubat dgn t0k tu ade je yg datang berubat, ade yg cerita ngan mak ramai yg dah baik berubat ngan t0k tu. Tapi aku??? Heheheh entahhhh laaaaa.....

And n0w, aku rase idung aku nie macam dah makin teruk sejak kebelakangan nie. Tapi belah kanan jerk plak tu, belah kiri tak plak... Pelik aku.... Haaa b0leh dikatekan start raye nie lahhh idung aku nie menjadi2 gatalnya. Tak terhingga dia punye merenyam. Bukan sekadar itu jerk yg aku rase, mate aku siap berair pastu asyik bersin, sakit betul hati aku kalau bersin tak menjadi nie... Mau jerk aku tenyeh idung aku yg gatal nie dengan berus dawai 0r ape aje mende2 yang b0leh menghilangkan gatal lagi merenyam nie.

Kalau aku dapat ulat2 ke cacing2 ke yg bertenggek dan yg bejoget2 dalam idung aku nie, aku lenyek2 sampai tak nampak bentuk ulat lagi. Adeke berselang lenang kat dalam idung manusia. Pegilah duduk dalam idung ayam ke kambing ke lembu ke... Ehh ape aku merepekkk nie..

Dah lahhh tangan aku pun dah penat nak menaip... Aku bercel0teh nie pun sebab nah ilangkan ngantuk ngan malas nak layan gatal kat idung aku nie. Hahahahaaaa... Adessssssss gatai yg merenyammmmm... Agak2 kalau sapu minyak panas b0leh hilang ker??? Huhuhuhuuuuuu

rayE 2008

Akhirnya tibe juga hari yang dinantikann.. dan lambaian untuk bulan Ramadhan. Insyaallah panjang um0r tahun depan berpuasalah lagi jika diizinkan 0leh Allah...

Mengimbas kembali persiapan raya minggu lepas... Kelam kabut aku dibuatnya.. Padahal aku lah 0rang yang bercuti paling awal diantara kawan-kawan yang se'department' dgn aku. Dah hari selasa pun aku tak siap mengemas rumah laeiii.. isk isk iskkkk penin kepala aku bile teng0k rumah yang tak serupe rumah, dah rupe macam tongkang pecah gamaknya rumah aku, 0pss silap rumah mak bapak aku...

Rumah tak habis di Lappppp... belum siap di kemas

Lantai belum di m0p...

Langsir belum siap bergantung...

Sarung kusyen belum berganti...

Sarung kerusi yg tak berganti...

Frame-frame yg tak bergantung...

Ketupat tak siap dianyam...

Lauk pauk tak bermasak...

Huaaaa time tu rase macam nak menangehhh p0ng ade... nasib baik assistant-assistant aku cepat sampai 0psss silap lagi, assistant 0mak bapak aku... Huhuhuhu so takdelah lintang pukang sangat aku membuat keje walaupun dah rase macam nak buke p0se jerk time tuh... nasib baik ade Abg l0ng ngan kak l0ng men0l0ng mak memasak kat dapur dan menguruskan hal ehwal dapur. S0 bahagian dapur aku tak sentuh langsung even juadah untuk berbuka puasa. abg ngah pulak men0l0ng abah. Kak ngah ngan Esah pulak membantu aku mane yang sempat dicapai 0leh tangan mereka. Huhuhuhuuuuu dan akhirnya sebelum berbuka puasa segala kerja-kerja yang menimbun-nimbun sempat kami selesaikan berkat kerjasama semua tangan yg membantu.

Ini lah yang 0rang selalu kate, "ringan same dijinjing, berat same dipikul". Dan ianya benar sekali kerana bile aku membuat semua kerja se0rang diri terasa tak tercapai dek tangan aku mane satu yang perlu aku buat dulu. Sane sini nak dicuit dan nak digodek...

Akhirnya setelah berbuka puasa dan sedikit kenduri, selepas isyak mak dan kakak-kakak ipar aku keluar meronda dan merambu ke bandar P0ntian, haaa ini adalah acara tahunan kami. sambil membantu pakcik dan makcik aku berniaga di Param (bazar ramadhan). Aku pulak terlentang kat rumah kerana terlalu penat besilat kat rumah beberapa hari semenjak aku cuti.

Dan menjelang pagi raya selesai sembahyang raye aku dan yang lain menziarahi kubur arwah adik, datuk dan juga nenek sebelah abah. Kemudian bergegas semula pulang ke rumah untuk bermaaf-maafan. Kebiasaannya kami bermaafan sebelum sembahyang raya tapi oleh kerana masing-masing dah kelam kabut pagi raya tu, kami tangguhkan sesi bermaafan selepas sembahyang raya dan menziarah kubur.

raYa-raYa

berBuka puAsa di rUmah neNek terciNta

seLamaT haRi raYA

Tinggal beraPe hari je laGi Nak Raya. Cepat betul mase berlalu, raseNya baru semaLam bermulaNya puasa. Tup-tup dah nak raya... dan es0k adalah hari majlis berbuka puasa kat uma nenek deNgan adik beradik mak, dan aku rase majlis berbuka puasa es0k adaLah majlis berbuka puasa yang paling gempak lagi hav0c sebabnya maj0riti anak2, cucu2 juga cicit2 nenek akan balik berbuka puasa beramai2. Wahhhh tak sabar nak menaNti kedatangan haRi es0k. Hehehehehhh... sem0ga semuanya selamat sampai ke rumah nenek deNgan selamatnya. Akan aku upl0ad gambar2 kami semua...

dAn kepAda semUa akU p0hon kemaAfAn dAri kejAuhAn atAs seGala saLah siLap aku yG terLanjuR kAte, terKutuk kE, teNgumpAt ker 0r ape juA "teR" yG sewAktu dGnNyaa...

...seLamat haRi rAya aiDiLfiTri maAf zAhir & baTin...

Buah Mentega???

Haaa ini yang dikatakan buah meNtega. Secara jujurNya aku katekaN yG aku memaNg tak peNah teng0k 0r jumpe ape laGi nak makaN buah Nie. Kenal p0n takkk... Adeke patuT mak ya d0k geLakkan aku gaRe-gaRe aku jak0n melihat buah nie semaLam. Memang tak pat0t....

Semalam pak n0din bawak balik buah Nie, ntah mane dia dapat aku tak tanye pulak. Tapi yG pastinya bukan pak n0din curik. (",) dAn denGan jak0nnyalah aku beLek dan pegAng buah menTega niE. PAstu kate merEka2 yG berkeNaan buah nie kalau nak buaNg bulunya keNe g0sok kaT rumput 0r ramBut duLu c0z buLunya tu b0leh membuatkan tanGan kita gaTai. haHhhh ape laGi, aku yg jak0n nie teRuslah amik buAh meNtega nie dan g0sok ke permukaaN rumPut. Jen0h gak nak membersihkaNnya. Heheheh.. kesian aku kan...

Dan rAsenyA pulak.... Mmmm macam raSe piSang and maCAm rase mentegA. Tapi meReka yG menyaksikaN aksi aku semua berkata, rasenya macam MENTEGA... mmm b0lehlah dikateg0rikan sedap...

kuiH raYe 20o8

Haa bebeRapa tahuN kebeLakangaN niE aku and the family buat kuih raye secara berg0t0ng r0y0ng. Seperti biasa fact0ry pembuatan kuih raye kami berl0kasi di rumah sepupu aku di Jur0ng East. Sambil buat kuih raye sambil kami berbuke puasa bersama di Geylang , dan tragedi tahun lepas berulang kembali bila kami terpaksa menunggu turn untuk berbuka puasa kerana tempahan meja dah penuh and cam biasa lahhh 0rang ramai, cume kali nie kami sedikit bernasib baik kerana dapat berbuke dengan berk0ngsi meja.

kAmi yG terpakSa melepakkan diRi sebeLum daPat tempAt duDuk

nAyLi yG kepEnaTan, 0paL yG tak reTi duDuk diAm dAn aKim yG masiH sTeady

YeeHaaa... BukE tiMe.. taPi dapAt miNum jerK duLu...
aiR yG hamPir haBis... mAkanaN biLe nak saMpai???
akHirnyA... eH maNe LaGi???

dAn antaRa kUih yG kAmi buat tahUn Nie ialAh.. jEng jeNg jENggg.. seDap?? perGhhhh... itu sudAh pAsTiiii... seHingGA menJilAt jaaRI....

Nie dia kuih yG takkAn dilupEkan setiAp tAhun... bisKut cokLat cHip... lePas nie takYah p fam0us am0us laGi...

niE dia bisK0t cHess, yumMy..
Nie pUn mEnu setiAp tAhun...aPe laGi kaLau bukaN Almond l0nd0n...
iNi pulAk bisk0t gaJus...
dAn yG iNi, bisK0t NuTeLLa
 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 Life Must Go On |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.