~Bismillahirrahmanirrahim~
Ya Allah,
Lindungilah anakku dengan sebaik2 perlindunganmu.
Jauhi dia dari segala bahaya makhluk2 ciptaanmu.
Kurniakan dia akal yang bijak,
Akhlak yang soleh juga sifat2 yang terpuji.
Dengan izin mu Ya Allah, aku memohon.
jadikan dia anak yang mendengar kata ibu dan bapa serta hamba yang sentiasa sujud kepada Mu
~Amin~

They aRe s0 Gorge0us

Usus, Daging or Otak????

Begitu besarnya kuasa Allah tak siapa pun yang tahu. 

"Allah Pencipta langit dan bumi, dan bila Dia berkehendakan sesuatu, maka Dia hanya mengatakan kepadanya, "JADILAH!!! LALU JADILAH IA."
-Al-Baqarah: 117-


Cuba tengok gambar yang aku tepek kat bawah ni, dan perhatikan betul-betul.


Bile korang tengok gambar yang aku tepek ni, korang agak apa benda alahnya tu??? Usus? Daging? Otak? Ohhh tidakkkkk... semuanya bukan ok. Bukan usus, bukan daging dan opkosss bukan jugak otak ye. Nampak besarkannnn... kalau yang ini korang nampak besar cuba bayangkan bahawa gambar itu adalah separuh bahagian daripada ketumbuhan yang dikeluarkan oleh doktor dari perot Harith. Bayangkan lagi, dalam pada Harith berumur 1-3bulan ketumbuhan ni membesar dengan jayanya dalam perut Harith. 3 bulan ok, bukanlah 1 jangka masa yang lamakan. 

Pejam celik pejam celik tuppp 3 bulan. Sekali doktor belah perut Harith selonggok ketulan ni dikeluarkan dari perut Harith. Kami sekeluarga semua cuba membayangkan macam mana ketumbuhan ni boleh duduk dalam perut Harith yang kecil molek tu. Subhanallahhhh maha suci Allah.. sesungguhnya itulah ketentuan Allah. Bila Allah mengatakan JADI, maka perkara yang mustahil pada kita tidak lagi akan menjadi mustahil. 

Untuk pengetahuan semua, Harith masih lagi ditahan di wad ICU kanak-kanak, masih tidak sedarkan diri tetapi keadaannya mengikut kata doktor Alhamdulillah dah stabil berbanding dari 3 hari lepas. Penerangan doktor itu sudah cukup melegakan kami sekeluarga. Kami akan terus berdoa agar Harith akan cepat sembuh  dan sihat seperti kanak-kanak yang lain.

Kawan-kawan yang budiman sekalian, tolong yeee doakan kesihatan 
Muhammad Harith Darwisy bin Zainuddin.

Terima kasih.

Pinjaman Allah

Pagi tadi, tetiba terasa nak bace blog sepupuku, dan tetiba jugak tersentap dengan berita yang aku bace. Baby dalam kandungan sepupuku telah meninggal dunia pada usia kandungannya menjejak 8 bulan. Meninggalkan  mama, ayah dan kakaknya yang belum sempat dilihat. 

Etty... Tabah, sabar dan redhakan pemergiannya. Etty dah buat yang terbaik selama baby di dalam kandungan. Ingat bahawa Allah lebih mengetahui segala-galanya, darinya kita datang dan kepadanya kita kembali, setiap yang berlaku ada hikmah yang tidak kita ketahui. InsyaAllahhhh... baby akan menunggu Etty dan Hisham di pintu syurga.. InsyaAllahhhh... 

Jaga diri Etty baik-baik... Perlu ingat bahawa Etty masih ada Eryna, dan insyaAllahhh akan ada rezeki untuk Etty dengan Hisham suatu hari nanti. 

Maha suci Allah... menyedarkan aku akan kekuasaan Allah atas apa jua dikehendakinya. Janji Allah itu PASTI.


Muhammad Harith Darwisy bin Zainuddin


Semalam... aku ke hospital, melawat sepupuku Muhammad Harith Darwisy bin Zainuddin, dan semalam juga genap umur Harith 3 bulan. Masih sangat kecilkan, bayi sekecil itu telah melalui kehidupan dihospital selama beberapa minggu. Bergantung dengan bantuan pernafasan, bergantung dengan ubat-ubatan dan semalam juga doktor telah mengesahkan bahawa mereka telah habis usaha. Mesin-mesin yang digunakan adalah mesin yang paling maxima digunakan, maknanya tiada lagi mesin-mesin yang lebih canggih untuk membantu Harith. Tiada lagi ubat-ubatan yang paling power boleh diberi kepada Harith. Hanya Doa dan kuasa Allah mengiringi kesakitan yang Harith tanggung selama 3 bulan ini. 

Untuk pengetahuan semua, Muhammad Harith Darwisy dilahirkan pada 30 Julai 2012 (Isnin). Doktor mengesahkan kepada pakcik ku bahawa saluran najis Harith tidak bersambung dengan lubang duburnya dan sedikit komplikasi lain. Sejak dari itu Harith sentiasa berulang alik ke hospital. Sehinggalah pada 19 Oktober 2012 (Jumaat), Harith dibedah kerana doktor mengatakan ada ketumbuhan dalam perut Harith. 

Alhamdulillah pembedahan itu berjaya dilakukan. Selama beberapa hari di wad ICU Kanak-kanak keadaan Harith stabil. Kemudian pada petang 27 Oktober 2012 (Sabtu), Harith mula menunjukkan kesihatan yang membimbangkan sehinggalah menjelang ke 3 pagi. Degupan jantungnya tidak stabil, tekanan darah turun dan paru-parunya dijangkiti kuman. Dan doktor telah memasang mesin penggegar untuk membersihkan paru-parunya juga bermacam jenis ubat telah dimasukkan ke dalam badan Harith. 

...dan semalam, doktor sahkan Harith KOMA. Ya Allah.... Tak sanggup aku melihat keadaan Harith, apatah lagi pakcik dan makcik ku sendiri. Kau kuatkanlah hati mereka agar mereka kuat dengan ujianMu ini. Berikanlah kesabaran dan keimanan yang tinggi kepada mereka untuk menerima segalanya ketentuanMu.

Ya Allah... andai kata Muhammad Harith Darwisy belum tiba masanya kurniakanlah kesihatan kepadanya dan jika sudah sampai masa ingin kau ambil dia dari kedua ibu bapanya semula maka ambillah dia dengan tenang... Segalanya atas kekuasaanMu Ya Allahh....  

Tiada Tajuk

Assalamualaikum... sekian lamanya aku tak meninggalkan jejak di blog sendiri. Terasa tetiba aku dah kehilangan kawan-kawan yang dulunya rajin membaca blog aku walaupun sebagai silence reader. Kenapa?? Kerana aku sendiri dah lama tidak menjadi penjejak mereka. Baru adilkan!!! Hehehee.... Tak apalah, blog ni tercetus pun hanya kerana untuk diri aku di masa akan datang dan untuk orang-orang yang dekat dengan aku. 

Sekian lama tidak menulis, maka banyak perkara yang telah berlaku dalam hidup aku dan sekeliling aku. Ada sedih ada gembira, setimpal dengan kehidupan aku menjadi manusia yang biasa-biasa aje. Kalau dah jadi manusia luar biasa tu gerun pulak kang. Hahahaha.... 

Aidil Adha pun dah terlepaskan... Alhamdulillah... tahun ini ada ahli keluarga aku yang membuat qorban. Mak Ya, telah menunaikan hajat Allahyarham suaminya Ismail bin Hj Sharif, sepupuku Azura juga telah membuat perkara yang sama untuk anak-beranaknya. Syukurrrr alhamdulillah segalanya berjalan dengan lancar. 

Ohhh sehari sebelum hari raya haji, sepupuku telah melahirkan seorang bayi perempuan yang sangat comel lagi sihat. Gile ko tak comel!!! mana ade baby lahir yang tak comelkan. Pendek kata segala ciptaan Allah ini comel-comel belaka. Lagi berita gembirakan... dan dalam kegembiraan itu hati aku tersentap sedikit. "Alhamdulillah... Mastura dah ada baby sendiri... sedangkan aku!!!". Ayat itu bermain di kotak fikiran aku. Syukur aku cepat sedar., bahawa segalanya datang dari Allah. Allah lebih mengetahui segala-segalanya, apa yang terbaik untuk aku dan En. Hubby. Segalanya telah tersusun untuk kehidupan kami seperti mana kami dipertemukan dan disatukan dahulu. Aku redha dengan apa yang telah tertulis untuk aku.




Adam & Hawa

Haaaa.. gamaknya dah macam sebulan 1 N3 la pulak. Dah malas nak menghapdet blog... kerajinan itu tak sampai-sampai entah ke manalah hilangnya yeee... Tapi takpelah at least adelah jugak N3 dalam sebulankan!!! Takdelah kosong bontang je...



Okehhhh... just nak share ngan korang kat luar sane, alaa skangkan sebok orang dok cite pasal drama Adam & Hawa. Best wooo citenyeee sebest novelnya. Untuk korang yang ada melanggan astro mustika saluran 134 kompommm takkan melepaskan peluang menontonnya. Tapi untuk aku yang takde langgan ni kan, aku just tengok melalui web je. So kawan2 yang nak sangat tengok ke"best"san cite ni, mohlah kite sama-sama menonton secara online. Nak tengok kat mana... haaa ni dia laman webnyaa... "Drama TV Online". Bukan setakat cite Adam & Hawa je yang ada, ade macam-macam lagi cite kat tv yang ado. So kawan-kawan selamat menonton... Yihuuuuuuuuuuuuuuuuu...

Legoland Malaysia

Sebokkan sekarang orang bercerita pasal Legoland Malaysia ni, maunya tidak inilah legoland yang ke enam didirikan di dunia. Haaa hebat tak hebatlahkan.... Maka pada yang berminat nak masuk, silakan... Nak detail lebih lanjut sila lawat web Legoland Malaysia. Alhamdulillah aku dah masuk dah ke legoland ni, aku dapat masuk FREE pasal kawan aku cikgu so dia dapat tiket free dari legoland.


Main entrance, aku cilok dari Mr. Google jeee...


Berani nak naik mende alah ni??? Aku dah buktikan walaupun naik sekali jekan... ketakkkkk gile kaki lepas naik.. ahahahaha


Haha.. ini picca aku snap, try and error masa nak amik picca kawan aku naik menda alah ni... Gegel kaki lepas naik benda alah ni wooo.. 


Naik dragon roller coaster ni pun manyak syok, boleh bikin jantung korang ala2 nak gugur. Tp still ok lagi aku rasa pasal naganya panjang berbanding dengan permainan yang kat project X tu ha, so takdelah gayat sangat lutut...


Haaa camnilah gayenye naik dragon roller coaster ni, kasi korang teranggg sikit mata tu ha....






Antara tempat yang korang WAJIB pegi... boleh rasa salji turunnnn.. eheheh manyak syokkk oooo


Asyik memandu kereta jekan, sesekali nak jugak jadi nakhoda kapal. Maka disinilah tempatnya... ehehehehe 

Yang ini pulak permainan menguyupkan badan, tapi takdelah kuyup sangat but no worries ada tempat utk mengeringkan badan.. 


Ini pulakk kasi anak2 memandu, tengok terrer ke tidak dia orang ni nak buat drift bagai.. ehehehe



Dah puas berpanas-panasan, masuk pulak ke kawasan beraircon , mencipta apa jua yg terlintas dlm kepala dengan menggunakan lego





Kalau anak-anak suka nak naik kuda, haa korang kasi dia naik si kuda ini..  Nasib baik hanya budak2 je yang boleh naik. Kalau takde limit kompom aku pun nak tunggang sekali...
Haaaa... kalau dah penat korang berjalan, korang boleh naik train ni. Tapi train ni hanya ada 1 pick-up point dan disitulah jugak tempat korang turun. Takde nak tahan-tahan soh berenti ke apa ke kan.
Haaa ni salah 1 yang boleh dibanggakan, KLCC yang dibuat dari lego eh... tak bangga ko??? Memmang terbaekkk ok. Macam-macam bangunan lagi yang ado kat miniland. 
dannn ini, haaa dari jauh nampak macam real woooo... ko tak bangga lego digunakan utk membuat patung yang siap berbaju melayu, bersongkok, dan berbaju kurung bagai. Patung ni kat depan surau, kire signage untuk muslim kite ke surau. Alhamdulillahhh... ada jugak surau dalam legoland ni. Lagilah aku bangga...




Ok ini adalah peta ke Legoland Malaysia, aku cilok dr Legoland Malaysia punya web.. kalau korang tak tau mana nak tuju kasi print map ni.. kompom korang sampai dengan selamat and 1 more thing, kalau korang nak parking, korang parking kat sebelah Mall of Medini pasal kawasan parking itu adalah yang paling dekat dengan main entrance Legoland berbanding  dari parking lain.




Ini pulak map dalam legoland sendiri... So kalau korang nak pegi korang start  dari Lego City.

Ok cukuplah tu, kalau nak tau lebih lanjut silalah pergi ke legoland. Tapi bukan memaksa yeee... pasal harganya ada yang tak puas hati kerana a bit mahal. Ada yg siap tag aku, "membazir je pegi ke sana"... Aloooo PM pun tak paksa ko ke sanakan, itukan hak masing-masing. Ko ada duit lebih and nak having fun ko boleh pegi. Tapi kalau keadaan kewangan ko tak mencukupi so takyah la ko pegi and no need ko nak cakap ngan aku membazir bagai. Aku pegi atas dasar tiket free and aku sendiri belum beli tiket legoland takde pulak aku nak kecoh2 kat kawan-kawan aku yang berlumba-lumba membeli and cakap membazir so on kat dia orang. Kan kawan-kawan... so tepuk dada tanya selera and tepuklah poket korang sendiri. hehehehe...

Yang Hidup Pasti Akan Mati

Bulan ramadan berlalu pergi dan kini syawal juga bakal meninggalkan kita. Macam-macam cerita suka duka dikongsi bersama kaum keluarga. Awal ramadan disambut dengan gembira, kemudian dipertengahan pula... kesedihan menyelubungi kaum keluarga, Pak cik ku kembali ke rahmatullah tanpa dijangka, yeee ajal dan maut tidak pernah kite ketahui... Sesungguhnya janji Allah itu benar belaka. 

Pada 6 Ogos 2012 bersamaan 17 Ramadan 1433H dan hari itu adalah hari Nuzul AlQuran, hari baik bulan baik pakcik ku Ismail Hj Sharif telah pergi buat selama-lamanya. Pergi meninggalkan seorang isteri tanpa berwaris. Tak siapa menyangka akan pemergiannya. 

Pagi pada 6 Ogos itu, pakcik ku keluar ke Hospital Sultanah Aminah untuk membuat pemeriksaan lanjut setelah 2 bulan tidak melakukannya. Sampai di Hospital arwah telah dimarahi oleh doktor kerana tidak datang mengikut jadual yang telah ditetapkan. Hasil pemeriksaan, mengikut kata doktor darah pakcikku sedikit pekat, jantung dan kencing manis semua normal dan pakcik ku perlu datang kembali ke hospital pada minggu depannya untuk cek darah sekali lagi. 

Selesai mengambil ubat pakcik ku terus ke tempat kerjanya di Pekan Rabu, semasa dalam perjalanan pakcik ku sempat menelefon makcik ku untuk memberi perkhabaran hasil dari pemeriksaan doktor. "Yang... Alhamdulillah... semuanya ok, cuma kata doktor darah pekat sikit minggu depan kene datang lagi cek darah." Itulah antara ayat terakhir yang didengari oleh makcik ku dari suaminya melalui panggilan telefon lebih kurang pukul 11.30 pagi. Maha suci Allah... siapa kita untuk menghalang ketentuan yang telah Allah buat. Perancangan Allah cukup sempurna.

Pada pukul 1.30pm, aku menerima panggilan telefon dari makcik ku, mengatakan yang pakcik ku pengsan ditempat kerjanya ketika berbual dengan rakan sepejabatnya. Maka aku dan suami ku bergegas membawa makcik ku ke tempat kerja pakcik ku. Suatu kebetulan, pada hari itu suami ku hantar aku ke tempat kerja. Sampai di sana, sekujur tubuh yang kurus tinggi telah ditutupi kain putih menyambut kedatangan kami. Tiada kata yang dapat diungkapkan,  hanya air mata berjujuran jatuh ke pipi dan raungan seorang isteri di atas pemergian suaminya yang sebelum itu berbual seperti tiada apa-apa yang berlaku. Pada kebiasaannya situasi itu hanya aku tonton dikaca tv, tidak pernah aku duga keluarga kami akan diuji seperti itu. Pemergian seorang insan yang terlalu baik dengan semua orang, pertolongan yang diberi tidak pernah minta dibalas. 

Ya Allah... Engkau memberi balasan yang setimpal dengan amalannya, itu janji Mu. Engkau tarikh nafas pakcik ku dengan begitu mudah pada hari yang cukup baik dan pada bulan yang baik. Engkau pancarkan cahaya pada wajahnya disaat rohnya telah terpisah dari jasadnya. Sesungguhnya janji Mu itu benar Ya Allah. Ya Allahh... aku memohon kepada Mu, tempatkanlah arwah pakcik ku, ISMAIL BIN HJ SHARIF dikalangan orang-orang yang beriman iaitu dikalangan orang-orang yang Engkau kasihi. Aminn Ya Rabbal Alamain. 

Tinggal kenangan, Sambutan Hari Jadi Arwah bersama ahli keluarga yang lain pada hari raya haji tahun 2009.

Al-Fatihah untuk Arwah ISMAIL BIN HJ. SHARIF

Alahaiiii Elyano...

Mood kelaut nak menulis pasal baru dapat berita kucing aku yang bernama Elyano mati pagi tadi. Yano sakit mata, tapi takdelah terok sangat and mak cakap dah elok sikit lepas letak ubat cuma semalam demam sikit. Pagi tadi mak nak keluarkan dari sangkar and nak bagi makan macam biasa sekali tengok Yano dah terbaring kaku tak seperti kebiasaan akan menunggu di depan pintu sangkar berebut dengan adik beradik lain untuk keluar. Hua hua huaaaa...mau tak sedih walaupun bukan dibawah jagaan aku, tettap aku sedey pasal boleh dikatakan tetiap minggu balik uma mak tengok anak-anak bulus dan baru je hari sabtu lepas aku balik kampung mandikan mereka.

Sekarang tinggallah 6 ekor kucing aku Papa Jeyrit, Mamy Jeynet, Satria, Alvin, Britney dan juga Mika kat rumah mak aku. Yang lain-lain semua tinggal kenangan... Papy Kemmung, Papy Jeykey, Mamy Domong, Panda, Tiger, Eichik, E.J, Theodore, Simon  and baby-baby Mamy Domong juga Mamy Jeynet yang belum sempat punya nama. Kalau tak kompom meriah rumah aku dengan anak-anak bulus aku. 


S.E.D.I.H

Iftar ke-6

Minggu lepas masa balik uma MIL, MIL bagi pelam epal 3 biji. Terus tetiba tekak mau makan kerabu mangga ikan bilis. Aduhhh yum yummm.. baru sebut dah terasa ditekak okeh. Maka iftar hari ke-6 aku buat kerabu mangga ikan bilis.


Kerabu Mangga Ikan Bilis, terliur tak??? Hehehee

KERABU MANGGA IKAN BILIS

Bahan-bahan :-D
  • Mangga
  • Tomato
  • Kacang Tanah 
  • Ikan Bilis
  • Lada Cili
  • Bawang Merah
  • Sos Ikan
  • Jus Limau Nipis
  • Serai
  • Gula
  • ***Semua bahan agak-agak sendiri yeeee

Cara-caranya ;-D
  1. Racik Kerabu menggunakan peracik atau pakai pisau pun boleh, kemudian ketepikan.
  2. Potong nipis-nipis tomato, buang biji tengahnye ye.
  3. Hiris halus cili padi dan bawang merah mengikut kesesuaian.
  4. Goreng ikan bilis hingga garing dan ketepikan.
  5. Goreng kacang tanah hingga garing dan kemudian tumbuk sedikit. (Kalau nak lebur sebiji-biji pun boleh).
  6. Racik serai sehalusnya supaya senang masuk ke tekak.
  7. Gaul semua bahan kecuali kacang tanah dan ikan bilis.
  8. Sedia untuk dihidang.
  9. Ikan bilis dan kacang tanah ditaburkan ketika hendak makan untuk mengelakkan lemau.


Ikan Pari Bakar.. ini beli jeee

Rojak Asma, ini pun beli je... En. Hubby sebok sangat nak makan sudahnya tak habis pun pasal tak menepati citarasa

Iftar Ke-5

Semalam aku berbuka puasa dengan Ikan Caru Belah Depan Berpandan. Hapsal caru belah depan berdaun pandan pulak ek??? Hahahah... dah aku yang masak maka ikut suka hati aku lah kan nak letak nama apa. Okey... Meh sini aku jawab ye... ngapa belah depan, sebab aku dah terbelah ikan caru tu bahagian perotnya, patutnyakan kene belah sebelah belakang ikan. Dah masa awal-awal siang takde pulak teringat nak masak ikan caru sumbat. Oleh kerana nak jugak menyumpat maka aku bedal saja kemudian aku gunakan daun pandan untuk mengikat si ikan caru supaya isi perotnya tak membuak keluar. Rugiii wooo kalau keluar, penat-penat aku tumbuk rencahnya semalam. Tumbuk hokeyyy bukan blender.

Apsal eh rencahnye tak merah??? Haaaa tu sebab aku guna cili hidup vs cili padi, oleh kerana cili kering uma aku dah kehabisan stok maka aku tibai je pakai cili padi ngan cili hidup. Tetap sedap hingga menjilat jari ye kawan-kawan, aku tak cakap tapi En. Hubby aku yang cakap. Hahahaha... So idaklah aku "masuk bakul angkat sendiri".





Tinggal 1 setengah ekor je... Tang hekok dah masuk dalam bekal  En. Hubby untuk bawak bekal sahur ke tempat keje.


IKAN CARU BELAH DEPAN BERPANDAN MELETUP


Bahan-bahan :-)

  • 2 ekor Ikan Cencaru
  • 2 helai Daun Pandan



Bahan kisar :-)

  • 1 biji Bawang Merah
  • 1 biji Bawang Besar
  • 1 biji Bawang Putih (kalau kecik 2 biji)
  • 1/2 inchi Halia
  • 1/2 inchi Lengkuas
  • 1 batang Serai
  • 2 batang Cili Merah 
  • 10-15 batang Cili Padi Merah & Hijau
  • Garam secukup rasa



Cara-caranya ;-D

  1. Tumis bahan-bahan kisar hingga garing dan perisakan dengan garam secukupnya.
  2. Sumbatkan sambal yang telah siap ke dalam ikan cencaru kemudian ikat dengan daun pandan kemas-kemas.
  3. Goreng ikan cencaru yang telah disumbat menggunakan minyak yang sedikit hingga masak.
  4. Bila dah masak sedia untuk dihidang.





Kemudian aku masak Tomyam Sayur, segala-galanya sayur ye kawan-kawan. En. Hubby nak ada lauk yang berkuah, kalau takde kuah tekaknya macam tak berselera nak makan pepagi hari. Aku masak sekali je sehari, lauk time berbuka puasa dibawak ke pagi hari. Kemudian ditambah pulak dengan adanya sambal "tembucan" (tempoyak+budu+belacan) hahhh memang menambahkan selera untuk En. Hubby aku. En. Hubby jeeee aku tidak pasal aku tak reti makan tembucan tu. Kalau setakat sambal belacan tu aku bedallah.




Hamek gambar saki baki dalam periuk jela, aku lupe nak snap awal-awal. Ni untuk sahur aku, sikit jeee banyak-banyak tak habis.


TOMYAM SAYUR


Bahan-bahan :-)

  • 1 biji Bawang Merah - dimayang halus
  • 1 biji Bawang Putih (saiz kecik) - dimayang halus
  • 1 batang Lada Merah - hiris
  • 1 biji Limau Nipis (saiz kecik) - perah amik jusnya
  • 1 batang Serai - ketuk
  • 1 helai Daun Limau Purut - buang batang tengah dah siat 2
  • Air secukupnya
  • Garam



Sayur-sayuran :-)

  • Cendawan
  • Lobak Merah
  • Putik Jagung
  • Batang Saderi
  • Kubis
  • Kubis Bunga
  • Brokoli
  • Tomato



Cara-caranya ;-D

  1. Tumis bawang merah, bawang putih dan lada hidup hingga layu. 
  2. Masukkan air, serai, daun limau purut dan sayur-sayuran yang lambat empuk tunggu hingga mendidih.
  3. Bila telah mendidik masukkan garam dan jus limau nipis kacau rata.
  4. Mendidih sekali lagi masukkan sayur-sayuran yang mudah masak seperti cendawan dan tomato.
  5. Tutup api dan sedia untuk dihidang.









"Ohhhh saya malu bile ditogelkan, bulan-bulan puasa ni tak baik seksi-seksi tau"
Clean and clear senang nak mencuci.. ehehehe


Haaaa hamek kau, naik licin kite orang bedal menu iftar semalam. Udah tu ini je menu kite orang. No kuih no mee no lauk-lauk lain. Beginilah kite orang hidup laki bini, jarang nak membeli kat kedai pasal tahu kalau beli mesti tak habis. Maka eloklah tak payah beli dan makan apa yang ada je sudah mencukupi. Janji berbuka dengan nasi dan perot kenyang. Syukurrrrrr Alhamdulillah...



Ayam Ungkep Jawa Style

Bila berpuasa ni, takde pulak idea nak memasak. Tanya En. Hubby dia pun tak tau, jawapannya.. "takda idealah pasal semua benda yang nak makan dah dapat". Ni lah yang payahnya kalau takda permintaan dari En. Hubby atau tekak aku takda mengidam nak makan apa-apa. Buntu kepalo den ni ha nak masak menu berbuka puasa, semalam baru hari ke-3 aku dah buntu. Adehhhhh

Wahai tekakku dan tekak En. Hubby, silalah mengidam nak makan makanan-makanan yang sedap-sedap. Maka bila ada permintaan dan mengidam maka mudahlah kerja aku yang satu itu. Hehehehe....

Nasib baik masa training congkak semalam kat pantry bual-bual ngan Nana, Liza juga Hj Sham... Tetiba Hj. Sham cakap menu berbuka puasa dia. Wahh... Ayam masak ungkep ye!!! Mmmm aku memang tak penah makan ayam masak ungkep ni pasal ni makanan orang jawa. Si Liza ngan Nana pulak citelah pasal rasa ayam masak ungkep ni macam mana kan... MAKA... tingggggggg terus ada idea nak masak apa. Masuk-masuk opis terus cari resepi ayam masak ungkep, dan terjumpalah kat blog Kak Yati, terus zassss copy paste and print untuk simpanan akan datang.





AYAM UNGKEP JAWA STYLE
c&p :- Kak Yati - Sinar Kehidupan
Sumber :- Mat Gebu - Dapur Tanpa Sempadan


BAHAN-BAHANNYA :-)

  • 600 gram ayam, potong saiz sederhana
  • 2 batang serai, dititik
  • 1 keping asam gelugor
  • 2 helai daun salam @ 3 helai bay leaf (jangan kata bayleaf, daun salam pun aku takde maka aku tak guna kedua-duanya)
  • 1 camca besar gula melaka
  • Garam secukup rasa
  • Air secukupnya



BAHAN KISAR HALUS :-)

  • 7 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1/2 inci lengkuas
  • 3 biji buah keras
  • 1 tangkai cili hijau
  • 10 - 15 biji cili padi merah
  • 1 camca besar ketumbar
  • 1/2 camca teh jintan kasar
  • 1/2 camca teh jintan halus
  • 3/4 inci kunyit hidup



CARA MEMBUATNYA ;-)

  1. Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan toskan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar hingga harum, masukkan serai dan daun salam @ bay leaf, kacau rata dan masukkan ayam.
  3. Gaul rata dan biar ayam kecut sedikit.
  4. Tuang air secukupnya (anggaran tenggelam ayam). Biar mendidih.
  5. Masukkan asam gelugor dan juga gula merah serta garam.
  6. Masak dengan api sederhana hingga kering.
  7. Rasa dan jika perlu tambah sedikit lagi garam. Masak sekejap, dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan..

Ramadhan Datang Lagi


Kepada semua blogger juga pembaca yang lalu lintas kat blog aku ni, aku menyusun sepuluh jari memohon keampunan dari korang semua dan kami sekeluarga ingin mengucapkan 

...SELAMAT BERPUASA...

dan

...SELAMAT BERTERAWIH...

Semoga amalan yang kita buat sepanjang ramadhan ini akan diterima dan diberkati oleh Allah S.W.T. 



Tanaman di Belakang Rumah



Menjak dah ada rumah sendiri ni, cubalah belajar menanam sikit-sikit. Kata orang tak rugi berbudi kepada tanah walaupun hanya di dalam pasu. Hehehe... tak caye?? Haaa tak cuba tak tauuu, aku dah merasa hasilnya. Walau pun pokok yang aku tanam tu masih kecil lagi tapi yang mana boleh aku cantas dah pun aku cantas.

Dalam pasu panjang  aku semai pokok lada besar, tomato, daun sup dan ada jugak terselit halia. Semua masih kecik-kecik lagi, nanti sampai masanya aku pindahkan ke tanah or pindah masuk ke dalam pasu lain. Nak dibiarkan bersusun dalam pasu tu terus memang tak sesuaikan. Sape mau anak benih cili besar sila angkat tangan, punye berderet hidup tu ha. Itu pun dah banyak yang aku cabut buang. 3 pasu berderet tu yang belah kanan sekali anak benih daun kesum dan 2 lagi anak benih cili padi, tomato dan daun sup.

Pasu yang comel sekali tu, pokok daun bawang. Daunnya dah aku cantas pastu aku tanamlah lebihnya. Pokok yang boleh di tanam dan mudah hidup wajiblah kite tepek dalam pasu. Pasu kecik tu patutnya ada pokok halau nyamuk, En. Hubby beli kat kawan dia tp oleh kerana dah 3 minggu disemai tak hidup-hidup maka aku pun tanam daun bawang kat situ lagi mendatangkan hasilkan.

Mangkuk biru yang besar tu pulak, aku tanam daun ketumbar hasil mencantas aku masak tomyam same ikan masak kuning tuh hari. Mangkuk mak aku tu, oleh kerana dah pecah maka jadilah pasu jugak daripada aku buang baik aku gunakan buat pasu, lagi berpekdah Kannnn....

Selain daripada benih-benih kat atas tu, ada gak aku tanam pokok pisang tanduk, kunyit, serai, daun selasih, pandan, lengkuas dan halia bara. Belum sempat aku tuai hasil, dah ada yang tolong tuai dulu. Panas je hati aku kan dengan en. ulat yang suka sangat rembat daun kunyit aku. Aku geram aku lenyek-lenyek kasi dia leper. Tapi kalau dah nama binatangkan, memang tak makan saman. Hari ni bunuh sekor hari esok datang yang lain. Tensennnnn betol. Entah apa nasib ngan cili-cili sama tomato aku akan datang. Perghhh ini macam kene pasang alarm untuk serangga ni. Hehehehee....




Biar pun kecik dah aku cantas pucuknya, nak masak asam pedas ikan pari punye pasalkan!!! mahaplaaa wahai  cek kesum. Hehehehe....



Jus MInda Dato' Fazley

Alhamdulillah selamat sudah aku habiskan puasa ganti aku. Syukurrr kepada Mu ya Allah kerana memberi kesempatan kepada aku untuk mengganti puasa yang tertunggak.

Bila dah berpuasa maka tekak pun macam-macamlah nak makan, ehehehehe... Kalau cakap macam tu ngan makcik aku, jawapannya "Tekak ko je macam tu, tekak mak ya tak pun". hahahahaa... Tapi betul, makcik aku ni kalau bulan puasa tak kesah berbuka apa pun. Apa ada depan mata tak diherannya asalkan perot dia kenyang dengan nasi. WAJIB bagi dia berbuka puasa dengan nasi. Takde nasi memang tak sah.

Jadi selama berpuasa maka macam-macamlah yang aku sediakan untuk juadah berbuka puasa aku sendiri. Ni salah satu air untuk aku berbuka puasa, JUS MINDA DATO' FAZLEY hasil ramuan ibu Dato' Fazley untuk anak-anaknya ketika kecil dahulu. Memang super duper sedap yehh kawan-kawanku sekalian. Bagus untuk semua peringkat usia. Korang pun tau kan khasiat kismis, kurma, madu dan badam maka tak perlu was-was untuk mencubanya. 

Selamat mencuba!!!!











JUS MINDA DATO' FAZLEY


Bahan-bahan :-D

  • 200g Kismis
  • 100g Kurma
  • 100g Cranberry (ini aku tambah)
  • 1 mangkuk Natural Yogurt (gantikan dengan susu pun boleh)
  • 2 sb Serbuk Badam
  • 5 sb Madu
  • 1 cwn Ais 
  • 1 gelas Air



Cara-cara ;-D

  1. Masukkan semua bahan ke dalam pengisar dan kisar sehingga halus.
  2. Sedia untuk dihidang./li>
***Boleh jugak perahkan sedikit lemon 








Bersukan utk Saturn

Minggu lepas adalah hari bersukan untuk kampeni aku. Mmmmm bukanlah minggu lepas je, dah starting dari beberapa minggu lepas lagi dah, bermula dengan bowling. Kemudian sabtu lepas pulak pertandingan futsal diantara kumpulan yang dibahagi-bahagikan mengikut nama planet. Aku diletakkan dibawah planet SATURN, budak-budak opis aku panggil group SEEEETAN, kuang ajokan!!! ahahahah tp ade aku kesah.   Dah namanya berguraukan...

FUTSAL!!! inilah salah satu game yang aku kene masuk secara paksa rela ok!!! Nak sepak bola serius aku  tak reti, dah memang sah aku tak penah main futsal sepanjang aku hidup ni macam manenya aku nak reti menyepak. Kalau suruh aku tangkap pakai tangan, yeppp aku memang terrer kerana aku memang terrer dalam permainan bola jaring, dah kata perempuankan!!! Opkoslah kene pandai main bola jaring kan!!! Zas zuss zasss ligat aku dalam padang. Tapi itu zaman mude belia laaa... sekarang ni pun kalau main aku rasa pancit gak, pasal dah lama tinggalkan bidang sukan ni. 

Dengan takde trainingnya aku bantai main futsal tu tapi nasib baiklah aku ni jenis layan En. Hubby tengok bola, maka ade jugaklah skill yang aku tau plus before main futsal tu En. Hubby ada tunjuk ajar sket macam mana nak gelecek bola bagai. Maka hasil dari menonton tv dan hasil dari tunjuk ajar En. Hubby, aku praktikkan di dalam gelanggang ketika perlawanan berlangsung.

Hasil kerja keras bersama kumpulan yang sama-sama tak pandai main tu, kite orang dapat tempat ke-3. Haaaa terrer ke tak kite orang??? Padahal semua team tak reti main. Hahahaha... cuma adalah beberapa orang dalam beberapa team yang lain pandai kecuali team aku je yang sememangnya takde yang reti main. Masing-masing main hantam kromo je. Tabik spring same goal keeper team aku Pn. Zarina Harun yang banyak menyelamatkan gol dari pihak lawan. Hehehehe... Aku pulak??? Berjaya menyumbatkan sebijik gol, sebijik je??? Aishhh kire terrer apa, korang ado??? Takdekannnn!!!! Hahahahah...


Apa pun dalam tak pandai main tu kite orang berjaya menghabiskan game tu dengan jayanya. Yezzzzaaa memang berjaya walaupun ditempat ke-3 je. Aku sangat berbangga wokeyyy... pengalaman yang tak mungkin aku lupakan. Bravo bravooo congrate untuk semua perempuan melayu terakhir opis aku. Hahahahahhaaaaa.... KITE MEMANG TERBAEKKKK... Jumpa next game yee...



Cewaaahhh... mula-mula masuk gelanggang suke bebeno okey...


Haaa bile dah main, mau sumput nyawa nak kejar bola walaupun gelanggangnya sekangkang kera je...


Ref bg tendangan penalti, ponggggggg aku tendang sekali hampehhh tak masuk daaaaa, nampak sangat tak reti main. Hehehehe...


Hamekkk kau kepenatan, mintakkk nyawaaaaa... mintakkkk nyawaaaaa..
Nasib baik ade import tukang urut profesional sapa lagi kalau bukan En. Hubby yang bagi sepenuh sokongan kat si isterinya ini... heheh terima kasseeeeehhhhh wahai En. Hubby. dannnn... HADIAH PALING BESAR yang aku dapat lepas berfutsal tu, aku muntah terok pada petang harinya sehinggalah ke malam dan selama beberapa hari badan aku sakit dan bisa-bisa akibat dah lama tak bersukan. Memmang TERBAEKKK....  

Bila Ramadhan Bakal Menjelma

Ni lah bahananya kalau orang tua cakap takmo dengar. Air dah paras hidung baru terhegeh-hegeh nak mengganti puasa. Haaa aku lah tu.. tetiap tahun macam ni. Sesakkk napas jap. Berbulan-bulan masa diberi tak digunakan sebaik mungkin, he he.... apa nak buat yeeee!!! Sepatah kata brother kat opis aku, "Cuba buat awal-awal tahun dulu, buatla senin khamis senin khamis kan senang". Haaa kauuu kene pelepek sejibik kat batang hidung padankan muka aku. Hehehehe.... Takpe bang, saya tengah mengganti ni ha, insyaAllahhhh sempat.

Hari ni kalau sampai, cukup puasa ganti aku 4 hari, maka ada 2 hari lagi untuk mengganti. Tuh hari berangan nak habiskan seminggu, akan tetapiiii tiba2 terasa hari esok nak stop dulu pastu sambung senin depan pulak. Syukurrr yee cuaca tak terlalu panas, mmmmmm kalau panas pun bukan aku rasa pun dah keje dalam airconkan.

Bila dah berpuasa tu, maka hawa nafsu makan macam-macam. Time berpuasa ni lah tekedek-kedek aku bukak blog masakan. Kalau hari-hari biasa malas la pulak. Sekali bukak-bukak blog terpampang depan mata gambar makanan yang boleh menggoncang iman aku. Terasa nak terkam makanan time tu jugak, tapi nasib baikklah ingattt bahawa waktu skang ni dah terlalu singkat utk aku skip puasa. Takkan nak bawak ke tahun depan pulakkan!!!

Hari pertama aku puasa, tekak terasa-rasa nak makan ayam masak lemak cili padi special resepi mentua aku. Balik keje apalagi, bergegas masak, alhamdulillahhh lepas puasa aku sehari. Kemudian hari ke-2, jalan-jalan cuci mata tengok blog orang part resepi-resepi ikan. Jeng jengggggg...aku berbuka dengan ikan senonggang buih masak 3 rasa. Mak aku kata ikan senonggang buih tu lagi sedap digoreng cecah air asam atau masak asam pedas pekat. Tapi dah tekak aku ni gatal nak makan masak 3 rasa maka bedal jela sedap ke tak sedap. Jangan tanya aku ngapa ikan tu dinamakan senonggang buih, pasal aku takde jawapannya. Hahahahaa...

Hari ke-3 pulak, ronda punya ronda punya ronda ternampak tomyam kemudian ternampak pulak Kek Batik... lepas tu jalan-jalan blog En. Aximud, boleh pulakkk dia tepek Chocolate Almond Torte with Peanut Butter Ganache, mau tak menyirap darahh aku. Heheh terus pegi blog Dr. Ezani Masterchef amik resepi. Berangan balik keje nak buat ke 3 3 menu untuk berbuka puasa ye. Korang pikir mampu aku buat semua tu??? Haaaaa.... ceteka ceteka, dengan aku balik kije 5.30 dengan nak mencari bahan lagi kat Mydin sebelah opis aku ni ha... hagak korang sempat ke???? Memang non ado lah yeee....

AKAN TETAPIIIIIIIIIIIIIIIII.....

Dengan bangganyaaaa aku umumkan disini, bahawasanya aku MALIAH... anak kepada ibubapa ku dan isteri kepada suamiku telah berjaya melaksanakan impiannya menjadi realiti. Yezzzzzzzz i made it,  i..... made it, hoyeayyy hoyeayyy.... Syukurrrrrrr aku berjaya masak tomyam sebelum masuk waktu berbuka puasa, aku berjaya buat kek batik ketika sedang berbuka puasa dan aku berjaya godak chocolate torte tu sebelum aku makan malam bersama En. Hubby ku. Hehehehee.... bila masanya aku berbuka??? Haaa sambil berbuka sambil-sambil buat kek batik. Cayooo??? Percayaaaaalaaaaaaa.... memang aku buat.

Kek batik, aku makan selepas aku makan malam... Perghhh sungguh puas hati yeeee pasal aku dapat makan apa yang aku nampak kat blog korang korang semua. TAPIIIII.... chocolate torte tu yang tak dapat aku makan malam tadi. Bukan kerana tak jadi, tapi kerana ganachenya aku tak buat. Memula aku nak la pakai ganache yang sedia ada dalam peti sejuk aku, adalah dalam beberapa bulan lepas aku buat. Tinggal letak peanut butter jelakan... sekali bukak-bukak tupperware haaaaa terkuzattttt aku kejap. Tengok ganache aku dah berkulat.... perghhhh hampaaaa betulll hati aku. Nak sejukkan hati punya pasal, aku simpan elok-elok chocolate torte tu dan akan aku buat peanut butter ganache balik keje karang. Padahal boleh je makan chocolate torte tu tanpa ganache. Hehehehehe... nak jugak aku makan chocolate torte dengan limpahan peanut butter ganache, gedikkkkkan!!! Hahahahahahahahahahahahahahaaaaaaa...


Tomyam dari blog Aku dan Sesuatu...


Mahukan resepinya??? Ada aku tepek kat N3 yang lepas... cari kan sini  BERTOMYAM KITE




Kek Batik dari Citarasawan


KEK BATIK
***cara paling mudah...


Bahan-bahannya :-D

  • 250g Mentega
  • 250g Susu
  • 400g Milo
  • Biskut Marie - Secukupnya  (Aku suka guna biskut marie yang kecik-kecik)
Cara-cara ;-D
  1. Masukkan mentega, susu dan milo gaul rata dan tunggu hingga adunan mendidih di atas api yang kecil.
  2. Bila dah mendidih tutup api, masukkan biskut marie dan gaul sehingga biskut marie disaluti coklat dengan sempurna.
  3. Bila dah rata masukkan ke dalam plastik ataupun ke dalam loyang adunan.
  4. Sejukkan didalam peti sejuk.
  5. Bila dah keras, keluarkan dan potong sedia untuk dihidang.
Kalau nak lagi sedap, letak kacang. Mudahkan!!! Semudah memakannya... ehehehe



Chocolate Torte with Peanut Butter Ganache dari Dr. Ezani Masterchef...



CHOCOLATE TORTE WITH PEANUT BUTTER GANACHE

Bahan-bahan kek :-D
100g mentega
140g coklat hitam
6 biji telur, diasingkan putih dan kuning
140g badam kisar/serbuk badam
85g gula castor

Bahan-bahan ganache mentega kacang coklat :-D
150g coklat hitam
150ml krim memasak/krim putar
4 sudu besar mentega kacang halus
25g mentega


Cara-cara ;-D
1. Panaskan ketuhar ke suhu 170 darjah C. Sediakan tin pembakar kek “springform” berukuran 20cm. Alaskan dasarnya dengan kertas pembakar dan sapukan mentega di seluruh bahagian dalam tin.

2. Untuk menyediakan kek, pecah-pecahkan coklat hitam dan cairkan di dalam mangkuk tahan panas yang diletakkan di atas air mereneh (double boil). Tambahkan mentega dan kacau sehingga sebati. Biarkan sejuk seketika (5 minit).
3. Masukkan kuning telur dan serbuk badam ke dalam campuran coklat dan kacau sehingga sebati.
4. Dalam mangkuk yang berasingan, pukul putih telur sehingga kembang sedikit (soft peak). Masukkan gula kastor dan pukul sehingga kembang sepenuhnya (stiff peak).
5. Campurkan sepertiga putih telur yang telah dipukul tadi ke dalam adunan coklat dan badam. Lebihan putih telur dikaup balikkan ke dalam adunan kek dengan perlahan-lahan.
6. Tuangkan adunan kek ke dalam tin pembakar dan bakar di dalam ketuhar selama 35-40 minit sehingga kek naik dan permukaan atasnya kering. Bahagian dalam akan masih basah lagi jika dicucuk dengan lidi, tetapi tidak mengapa. Keluarkan dari ketuhar dan biarkan sejuk. Jangan risau jika kek mendap dan merekah.
7. Keluarkan kek dari tin dan tanggalkan kertas pembakar. Letakkan kek di atas pinggan hidang.
8. Sediakan ganache. Potong coklat hitam dan masukkan ke dalam mangkuk.
9. Panaskan krim di dalam periuk kecil sehingga mendidih, masukkan mentega kacang dan kacau hingga sebati.
10. Tuangkan krim yang telah dipanaskan tadi ke atas coklat, biarkan selama 5 minit, kemudian kacau sehingga ganache licin dan berkilat. Kacaukan mentega ke dalam ganache.
11. Tuangkan ganache ke atas kek. 
12. Untuk menghias kek, lebihan ganache boleh disejukkan di dalam peti sejuk sehingga keras sedikit, kemudian pukul ganache dengan pemukul elektrik sehingga gebu dan bolehlah dipaipkan bentuk rosette di atas kek.

Hari ni rasa-rasanya nak berbuka dengan Kuey Teow Hong Kong laaaa..... he hee





Bistik Ayam

Amacam ade menarik tak??? Tengok pun terliur woooo... aku lebihkan kuah pasal En. Hubby suka makan masakan yang berkuah.






Ohhh sudah lama rasanya tidak menepek resepi masakan dari dapur cinonet aku ni. Menjak dah ada rumah sendiri ni, part nak menghapdet blog memang malas. Patut makin rajin pasal macam-macam kisah yang boleh ditepek untuk dijadikan kenangan akan datang. Tapi kuasa M dah terlebey-lebey maka tak adalah kisah huru-hara aku nak pindah-randah, kisah dapur aku tak berasap beberapa hari hanya kerana rak dapur pendek kata macam-macam ada.

Takpelahhh.... yang berlalu biarlah berlalu, jadi hari ini untuk pertama kalinya aku tepek sumber resepi masakan BISTIK AYAM dari dapur cinonet aku hasil cilokan dari dapur Kak Nor tuan empunya Secubit Garam. Salah satu hidangan ketika Mak dan Makcik aku ada dirumah aku. Jom kite tengok resepinya...

BISTIK AYAM

Bahan-bahan perap :

  • 1/2 ekor ayam (lebih kurang 5-6 ketul)
  • 3-4 sudu besar sos lada hitam (apa-apa jenama pun tak pe) ATAU 2 sudu kecil lada hitam biji (ditumbuk)
  • 2 sudu besar tepung gandum

** Ayam dibersihkan, dibasuh dan ditoskan hingga kering. Gaul ayam dengan tepung gandum dan sos lada hitam atau lada hitam biji yang ditumbuk. Perap di dalam peti sejuk selama 30 minit.

Bahan-bahan tumis :

  • 4 ulas bawang merah - tumbuk
  • 3 ulas bawang putih - tumbuk
  • 1 inci halia - tumbuk
  • 1 labu bawang besar - dimayang bulat
  • 2 inci kulit kayu manis, 2 kuntum bunga lawang, 2 kuntum bunga cengkih, 2 biji buah pelaga
  • 2 sudu besar majerin

Bahan-bahan lain :

  • 2 biji kentang - dikupas dan dibelah 6
  • 2 sudu kecil lada hitam biji - ditumbuk
  • 2 biji cili hijau - dihiris
  • 3 sudu besar puri tomato (aku tak letak, pasal dapur aku takde maka aku gantikan ngan sos tomato aje)
  • 2 sudu besar kicap masin
  • 4 sudu besar kicap manis
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1 cawan air (250 ml)
  • 2 biji buah tomato - dibelah 4
  • Sedikit kacang pis (optional, aku tak letak pun)
  • Sedikit daun sup untuk hiasan (optional, wajib letak he he)
  • Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara :
  1. Panaskan minyak masak di dalam kuali. Goreng kentang hingga masak dan kekuningan. Ketepikan.
  2. Goreng pula ayam yang telah diperap tadi hingga 3/4 masak. Tak perlu garing. Angkat dan ketepikan.
  3. Kurangkan minyak menggoreng tadi sekadar cukup untuk menumis. Masukkan majerin dan biar hingga cair. Kemudian tumis bahan-bahan tumis hingga naik bau dan garing.
  4. Masukkan lada hitam tumbuk, puri tomato, kicap masin, kacap manis dan sos cili. Kacau rata. Masukkan air.
  5. Masukkan ayam goreng dan kentang goreng tadi. Biar hingga kuah mendidih dan pekat seperti yang diingini. Kacau sesekali biar rata. Perasakan garam dan gulanya.
  6. Masukkan lada hijau hiris, buah tomato dan kacang pis. Biar seketika agar kacang pis dan buah tomato sedikit empuk.
  7. Tutup api dan hidangkan. Hiaskan dengan daun sup untuk menyerikan lagi masakan. Ohhh yeahhh...


dari kuali Kak Nor, so yummy.







Selamat mencuba!!!

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 Life Must Go On |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.