~Bismillahirrahmanirrahim~
Ya Allah,
Lindungilah anakku dengan sebaik2 perlindunganmu.
Jauhi dia dari segala bahaya makhluk2 ciptaanmu.
Kurniakan dia akal yang bijak,
Akhlak yang soleh juga sifat2 yang terpuji.
Dengan izin mu Ya Allah, aku memohon.
jadikan dia anak yang mendengar kata ibu dan bapa serta hamba yang sentiasa sujud kepada Mu
~Amin~

They aRe s0 Gorge0us

Disember Story

Fuhhh fuhhh fuhhh.. ha hamekkk kau, mau bersawang serta berabuk blog aku. Kannnnn.... Gilosss malas aku skang menjadi2. Blog malas nak hupdet, persiapan kawin pun xde aku buat... hadoiiiiii.... takpe2 jauh lagi... hu huuuu... Jauh tak jauh dah tinggal beberapa bulan jerk lagi nie. Ape pun takde aku buat. Cume 1st Jan nie kene jumpe ngan Bridal nak bincang2 skit pasal tema segala bagai. Ohh jangan xcaye bahawasanya aku tiada tema lagi ye kawan2. Aku pun tak tau mau pakai kaler ape. Aku takleh nak pikirrrr.. kejap aku rase mau pakai tema ini, pastu kejap aku mau pakai tema ini. Aduhaiii tolon2... ape sudah jadi kat aku ni!!!! Ooo yahhhh... korang tengok jela picca yg sempat aku snap sepanjang perjalanan hidup aku bulan disember nie... heeeeee
Ini adalah picca b4 masuk panggung cite NGANGKUNG. Gilosss best ye kawan2. My other half pun joint sekali last minute. Habis 1 row kerusi panggung tu kami booking. Then balik dr midnite movie we all singgah supper kat My Friend Corner, picca tada yeee...
Celebrate bsday Nana together with kakak iparnye kat Secret Recipe di JJ Bukit Indah. Orangnye 3 ketoi tp order kek sejibik besau... ha hamek kau mentakedarah kek sebesar alam. Hahahaha anyway tq CT coz belanje aku sekali.
Pegi pengantin kat BP ngan BFF aku, si GG. Yg kecik syomel tu anak dia... heee geram aku tengok, naik2 kete aku terus menangisss hadohaiiii, tp bile dah jumpe kawan ilang nangis dia.
Memenuhi jemputan kawan2 ngan my other half. Tengok tu janggut dia, panjang dah... Oooo ade hati mau simpan janggut panjang2 ye. No no no... cantassssssss kasi kontot. Skang dah jadi pak janggut misai kontot. Hahahahaaaa.... nak kerek sangat ngan aku kan, so terimalah padahnyee... padan mukee....

BIRTHDAY MAK, MASAKAN MAK

Yahh itulah hasilnya bila dpt makan masakan Mak. Habis licin aku kejekan 2 ketoi ayam masak merah. Sangat2 mabeles ok. Sedap hingga menjilat ke pinggan, heeee...

Ohh yaaa semalam adalah HARI JADI MAK aku yg ke 56 tahun. Oohhhh mude lagi.. heee Happy birthday Mak, semoga Allah memanjangkan usia Mak, semoga Allah memberi kesihatan kepada Mak, Semoga Allah mengurniakan kebahagian di dunia dan akhirat kepada Mak, ohh segala yg terbaik untuk Mak.

Semalam lepas kerja terus shoot balik kampung jumpe Mak. Wishing2, Singing2, kissing2, touching2 ngan Mak and with Abah n Akim. Pastu belanja Mak makan kat kedai kegemarannya. Ohhh really love that moment. Huuuuuuu

Then pagi ni sebelum Mak berangkat ke Penang bersama rombongannnya selama 4 hari, rombongan cek kiah menghantar pengantin sempat Mak masakkan aku, Abah n Akim ayam masak merah. Siap bekalkan untuk aku makan tengahari. Wahhhh lumayannnn... B4 hantar Mak and before aku pergi keje sempat aku makan nasi bersama ayam masak merah mak dipagi hari. Pagi2 hari melantak nasi??? Heeee i likeee...

Semoga MAK dan rombongannye selamat pergi dan pulang...

AMINNNNNN....

N.O.M.O.O.D

Ooo mahap la kawan2.. mood untuk menulis non-adoo... KeMALASan telah melanda diri aku nie ha... Aduhaiiii mood pleaseeeee

Meninggal Sebelum Sempat Duduki SPM

Takziah kepada keluarga Allahyarham Hazizul Hasah yg telah kembali ke rahmatullah semalam lebih kurang jam 7.45 pagi ketika sedang mendengar taklimat SPM di bilik peperiksaan Sekolah Menengah Kebangsaan Ledang, Tangkak.

Mari bace sikit keratan akhbar utusan hari ni,

“Pihak Jabatan Pelajaran Negeri mengucapkan takziah atas pemergian mengejut Allahyarham dan diharap keluarganya akan banyak bersabar,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia.

Sementara itu, ayah Allahyarham, Hasah Eunos, 56, memberitahu, dia dimaklumkan tentang kematian anaknya itu ketika berada di kebun.

“Saya menghantarnya ke sekolah setiap hari sebab itu saya terkejut apabila mendapat panggilan daripada pihak sekolah yang mengatakan anak saya tenat dan kemudiannya meninggal dunia,” katanya yang menetap di Kampung Seri Maamor di sini.

Katanya, Allahyarham merupakan anak ketiga daripada empat beradik itu dikesan menghidap komplikasi jantung sejak lahir dan dia sering membawa mangsa berulang-alik ke Institut Jantung Negara (IJN), Kuala Lumpur untuk mendapatkan rawatan.

“Doktor di IJN memberitahu yang penyakit jantung anak saya ini agak kronik dan pembedahan tidak dapat dibuat untuk menyembuhkannya, namun dari semasa ke semasa kami ada membawanya ke hospital.

“Dia boleh bersekolah seperti biasa tetapi tidak boleh aktif kerana badannya boleh menjadi kebiruan. Dia juga sering batuk-batuk, namun dia seorang yang periang dan merupakan anak yang baik,” katanya yang turut memberitahu Allahyarham amat meminati mata pelajaran lukisan.

Marilah sama2 kite sedekahkan Fatiha untuk adik Hazizul Hasah, semoga rohnya ditempatkan dikalangan orang2 yg beriman. Al-Fatihah...

Sonotnye Choti

Ohhh kawan2 jangan salahkan aku kerana lama aku tak hapdet ini blog. Aku mintak hampun bebanyak la yerkkkk... Ini semua gara2 mood bercuti sakan sampailah nak hapdet blog pun aku malas.

Ini pun terasa seperti mau menyambung cuti setelah seploh hari aku bercuti dr bebanan keje di opis yg kadang2 melambak dan kadang2 datang keje seperti pegi holiday gamaknye. Hahaha. Aiskkkkk bangun pagi pun terasa sangat malas mau pegi keje. Tapi apekan daya, tulang empat keratku harus dibanting, wahhh mcm keje teruk je kannn, padahal keje dok mengadap pc je kat opis ni ha. Senang bangat kalau nak dibandingkan ngan orang2 yg bekerja dibawah terik mentari tu haaa...

Ok selama aku bercuti seminggu takde la ape sangat program aku. Pasal ditengah minggu tu kan hari raya haji, jadi untuk senin dan selasa diawal minggu lepas hanya dok kat uma membuat persiapan untuk raya. Then balik ke kampung halaman meraikan raya bersama nenda dan family terchenta sambil menyaksikan secara live lembu dikorbankan. Tapi aku tak tengok ye kawan2, pasal aku nie boleh dikatekan mabuk darah. Ohhh idak la aku sanggup menengoknye, silap haribulan sebelum lembu tumbang aku yg tumbang dulu. Huhuuu... tobatt hokeyyy... So jangan harap aku nak tepek gambo lembu kene sembelih kat sini.

Pastu pada rabunye pulak, aku meronda sakan ngan makcik juga spupu2 aku yg turun dr KL. Saje depa nak meronda ke Danga Bay and makan kat Marisa Burger and Western atau lebih dikenali kedai chicken chop rm5 di medan selera Atap Berlian Hutan Bandar. Danga Bay??? Aduhaiii sedey aku mau cerita, kedai2 kat dalam Festive Street Mall telah ditutup kecuali yg kat luar2 tu je. Itu pun xdelah banyak mane dibuka. Pastu kedai2 kat luar tu pun non-ado juga. Mungkin jugak kerana aku pegi pada hari khamis.

Dah puas melepak kat Danga Bay tu, kite orang terus ke Medan selera Atap Berlian Hutan Bandar pasal spupu2 aku nie mau pekene chicken chop 5 hengget. Sedap ke tak sedap??? Uiskkkk kalau korang datang ke Johor nie or orang2 Johor yg belum penah pekena chicken chop kat sini, silalah pergi ke kedai ini. Seriuss sangat sedap and harganya sangat berbaloi2. Sepinggan chicken chop hanya 5 hengget je ok, aku tak tipu. (ohhh tuan kedai sila bg komisyen kat aku..promote nie...hahaha). Selain dari chicken chop ade jugak makanan western lain ok!!! Kedai nie dibuka hari2 dari pukul 6.30 petang hinggalah ke pukul 2.30am.

Ini tuan kedai yee... En. Rahmat Atan. (picca from utusan, masuk paper ok)

Pehtu sabtu dan ahadnya plak memenuhi jemputan raja sehari and oso merewang kat uma nenek sedara aku. Makcik aku kawin daaa... oohhh makcik aku nie muda ok dr aku. Kemudian semalam pulak bukan aku sengaja mau cuti, tapi kerajaan Johor memberi cuti kepada semua warga Johor kerana semalam adalah HARI JADI SULTAN JOHOR. DAULAT TUANKU...

Dah habisss... ini pun dah cukup panjang rasenye aku berceloteh, malas aku nak tulis panjang2. Mood masih dalam bercuti. Hahahaha... boleh gitu...

Musim Haji

Alhamdulillahh, skang dah masuk musim Haji. Maka bagi mereka2 yg berkemampuan untuk tahun ini dah mula menunaikan Haji. Untuk aku??? Ooo cita2 itu ada, cume kemampuan belum ade lagi. InsyaAllahhhh adelah tu nanti. Juga pada semua aku doakan korang suatu masa nanti akan berkemampuan untuk menunaikan Haji.

Untuk tahun ini, Big Bos aku akan terbang menunaikan Haji pada hari Sabtu ini. Heeee... Big Bos aku nie base kat KL, sempatlah kami bervideo konferen pagi tadi. Penutup diikuti dengan bacaan doa, uiskkk sedeyy plak rasenye. Terus teringat kesah 2 tahun lepas di mana Nenek aku pergi menunaikan Haji. Iskkkk time tu xde yg x melelehkan air mate. Al-maklumlah kami tak pernah berpisah.

Aku doakan Dato' Wan Abdullah Wan Ibrahim dan isterinya selamat pergi dan selamat kembali dan semoga mereka mendapat Haji yg mabrur begitu juga kepada yg lain2. Aminnnnnnn....

Tu tu... yg berkot hitam itu adalah Big Bos aku, sebelah dia CEO Dato' Izzadin Idris.

Happy Deepavali

To all dear friends, i wanna wish you a big HAPPY DEEPAVALI... Aiskkk kate 1 Malaysia... heee

Selamat berCUTI untuk semua....

Yeayyy Choti Choti Malaysiaaa....

Beautiful Blogger Award from Amysyaquena

Yahhh dpt award from Amy tuan punye Sinar Raudah.
1. Thank the person who gave you this award.
- Terima kasih Amy pasal tag Lieya.
2. Tag to 15 awesome bloggers. Neli, Ell, Masrida and sape2 yg belum penah dpt award nie, sila la jgn malu jgn segan amik award ini yerkk...
3. Tell 7 things about yourself
  • Bile aku rajin aku suke berblogger
  • Bile aku free aku berblog walking
  • xberapa suke minum air masak
  • xberapa suke pakai cincin, krn inilah cincin berharga aku hilang.. adusss sebulan aku kene ceramah free. skang kene belajar sukee yeee
  • xberapa suke makan kfc
  • xberapa suke makan seafood (kate kawan2 aku,"wahhh untung laki ko, jimat jimat")
  • suke dgr lagu tp jarang amik tau pasal tajuknye

Penghibur Baby

Pening kepala mcm mane nak menghiburkan baby anda??? Wooo itu senang saje jawapannye. Tak perlu membeli permainan mahal2 yeee... meh tengok apekah cara paling mudah & murah untuk menghiburkan baby dengan kos yg murah juge... heeeee.... Untuk bakal2 ibu sila jangan pening kepala yerk, kerana ini adalah carenyeee...
|

|

|

|

|

|

|

|

|

Jeng

Jeng jeng

Jeng jeng jengggggggggggggg

V

Kegunaan Minyak Zaitun

Mari tengok kegunaan minyak zaiton dalam kehidupan seharian kita. Jangan segan2 untuk gunakan minyak zaitun lepas nie yee kawan2. Balik keje kang dah boleh terus beli Extra Virgin Olive Oil, heeeeeee
  1. Mengurangkan pengambilan lemak dalam diet harian
  2. Menghindari penyakit kardiovaskular dan arteriosclerosis
  3. Merendahkan kadar kolestrol dalam darah
  4. Mengelakkan pembentukan batu hempedu (gallstone)
  5. Membantu penghadaman dan mengurangkan ulser perut
  6. Antioksidan dan antikanser
  7. Membantu keseimbangan metablisme tubuh, pertumbuhan tulang dan tubuh yang baik (khasnya bagi kanak-kanak)
  8. Membekal vitamin E
  9. Kestabilan asid lemak
  10. Membekal pelbagai vitamin untuk antipenuaan
  11. Kegunaan masajterapi
  12. Memberi kesuburan kulit wajah
  13. Membantu menyihatkan rambut dan menghilangkan kelemumur
  14. Membantu menguatkan tenaga batin
  15. Mencegah cancer payu dara
  16. Membantu mengatasi kesan melecur
  17. Sebagai bahan urutan yang membantu menguatkan organ, sendi dan otot serta melegakan sakit
  18. Membantu mencegah keracunan
  19. Mencegah perut buncit
  20. Mengurangkan sakit gigi & gusi dgn campuran sedikit garam
  21. Membantu mengilatkan barang perabot dgn campuran lemon dgn 2:1.
  22. Menghilangkan parut dgn campuran minyak habbatussauda
  23. Mengatasi masalah berdengkur dengan meminum sesudu minyak zaiton
  24. Mengatasi masalah buasir dgn meminum 2 sudu minyak zaiton ketika hendak tido. campurkan 8 sudu minyak zaiton dan 2 sudu daun inai yg ditumbuk, dan sapukan dibahagian dubur pd waktu pg & mlm.
  25. Mengatasi masalah hairball pd kucing
  26. Mengilatkan bulu kucing

Khasiat Buah Zaiton @ Olive Oil

"Demi buah tiin dan zaitun. Dan Gunung Tursina". (Surah at Tiin ayat 1 dan 2). Allah telah menyebut di dalam Al Quran berkenaan dengan buah zaitun. Ini menunjukkan buah zaitun juga memiliki banyak keistimewaan tersendiri yang jarang diketahui dan diselidiki. Di dalam Al Quran, buah zaitun disebut sebanyak 7 kali di mana sebanyak 2 kali, ia di sebut bersendirian dan 5 kali lagi ia digambarkan dalam Al Quran bersama dengan buah- buahan lain seperti tamar, delima, anggur dan buah tiin. Gambaran ini menunjukkan betapa banyaknya khasiat buah zaitun sepertimana buah-buahan lain yang mendatangkan kebaikan kepada kehidupan manusia sejagat.

Buah zaitun atau nama botaninya dikenali sebagai olea europea atau bahasa inggerisnya olive oil ditanam di kawasan Meditranean tetapi tempat penanaman yang paling utama ialah Sepanyol, Turki, Itali, Tunisia dan Morocco. Di dalam surah an Nur ayat 35 juga Allah menyebut tentang buah zaitun yang mana ulama seperti Maulana Majid, Maulana Maudoodi, Maulana Usmani, Maulana Haqqani dan Abdullah Yusuf Ali memberi pentafsiran dan pandangan yang sama merujuk kepada tempat dan taburan penanaman buah zaitun.

Dunia moden pada hari ini, melalui kajian- kajian sains semasa mengiktiraf khasiat buah zaitun. Minyak zaitun mempunyai nilai yang tinggi dalam bidang perubatan. Seandainya minyak zaitun diambil sebagai bahan makanan, ia bertindak sebagai penambah zat makanan, mencuci dan membaik pulih perut dan menjadi penawar racun. Ia akan membantu pesakit gastrik dan juga yang mengalami kegagalan fungsi buah pinggang. Jika minyak zaitun diambil sebagai sapuan luaran, ia bertindak sebagai pelicin dan pelembut kepada kulit yang mengalami ekzema dan psoriasis seterusnya dapat meremajakan kulit (part nie, mcm campuran scrub yg aku ajar sblm nie or boleh juga disapu secara nipis ke muka setiap mlm). Menurut Tarmizi dan Ibn Majah, Nabi Muhamad SAW bersabda, " Makanlah minyak zaitun, dan sapulah kulitmu dengannya kerana ia datang dari pohon yang diberkati".

Dari sudut pandangan sains pemakanan, minyak zaitun mengandungi asid lemak tidak tepu yang dikelaskan sebagai "monounansaturated" yang mampu merendahkan kolesterol berbahaya di dalam darah. Satu kajian yang telah dijalankan oleh pakar- pakar kesihatan di Institut Sains Kesihatan, Universiti Oxford melihat perkaitan antara kanser dan pemakanan seseorang. Didapati bahawa negara yang mengamalkan pengambilan daging yang kerap dan rendah dalam pengambilan sayur-sayuran mempunyai risiko dan kes penyakit kanser yang tinggi tetapi pengambilan minyak zaitun akan mengurangkan kadar kes tersebut (bukankah org Malaysia tak jauh dr daging). Dalam Annals of Oncology (10 Januari 2005) menyatakan pakar- pakar sains mendapati diet Meditranean yang kaya dengan minyak zaitun akan mengurangkan risiko seseorang mendapat kanser payudara (so minyak zaitun ini sangat bagus untuk org perempuan ye) kerana kandungan ‘oleic acid' yang terdapat didalamnya. Menurut Imam Ibn Qayyim Al Jauziyyah, mutu minyak zaitun adalah bergantung kepada pokok yang mengeluarkannya. Sebagai contoh, jenis yang terbaik adalah minyak zaitun yang dikeluarkan daripada buah yang masak, manakala minyak daripada buah zaitun yang belum masak adalah bersifat sejuk dan kering. Buah zaitun yang telah masak ranum, lebih cenderung menjadi panas dan mengurai. Oleh itu, jika ia diproses menggunakan air akan menjadikannya kurang panas, bertindak dengan lembut dan lebih berkhasiat. Walaubagaimanapun, semua jenis minyak zaitun akan melembutkan kulit serta melambatkan proses penuaan (so sape2 yg nak jadi spt Anita Sarawak jgn lupa amalkan minyak zaitun nie). Di samping itu, minyak zaitun dapat melawan racun di dalam badan dengan bertindak sebagai ‘laxative' dan menyingkirkan cacing di dalam badan (dah xpayah nak makan ubat cacing lg).

Melihat kepada keadaan dan tahap kesihatan masyarakat kita sekarang, penyakit jantung yang dikenali sebagai pembunuh secara senyap semakin meningkat. Namun begitu, pengambilan minyak zaitun mungkin dapat mencegahnya kerana ia kaya dengan bahan ‘phenol'. Bahan ini mempunyai bahan antioksidan yang tinggi di samping mampu mencegah proses radang dan pembekuan darah. Oleh itu, pengambilan minyak zaitun amat bermanfaat untuk mencegah seseorang daripada menghidapi penyakit jantung. Di samping itu, mutakhir ini, manfaat minyak zaitun untuk kecantikan seringkali dihebahkan di dada akhbar mahupun media elektronik. Ini kerana, banyak syarikat kosmetik yang menggunakan minyak zaitun sebagai bahan asas ramuan dalam pembuatan barangan kecantikan. Oleh itu, sememangnya kelebihan minyak zaitun tidak dapat dinafikan lagi.

Kelebihan minyak zaitun boleh dilihat dalam situasi yang paling dekat dengan kehidupan kita di mana penggunaannya sebagai minyak masak. Walaupun banyak pendapat mengatakan bahawa makanan yang dimasak atau digoreng menggunakan minyak zaitun tidaklah sesedap makanan yang digoreng dengan menggunakan minyak kelapa sawit, namun ia ada kelebihan tersendiri dari sudut kesihatan. Minyak masak selain yang berasaskan buah zaitun apabila digunakan berulang kali menyebabkan jumlah kolesterol teroksida dan menjadi tepu serta tidak elok untuk kesihatan. Kesannya dapat dilihat apabila minyak tersebut memerangkap sisa makanan dan berubah warna dan bau. Namun berbeza dengan minyak zaitun kerana ia boleh digunakan berulangkali, tidak akan mengalami proses pengoksidaan dan menjadi tepu serta tidak akan berubah dari segi warna dan bau. Setelah makan makanan yang digoreng menggunakan minyak zaitun, perut akan terasa ringan dan puas sehingga seseorang akan berhenti makan sebelum kenyang. Ini adalah kerana kesan daripada penguraian tenaga di hati oleh minyak zaitun yang mempunyai banyak kandungan zat yang bermanfaat.

Oleh itu, tidak dapat disangkal lagi akan keistimewaan buah zaitun yang daripadanya boleh menghasilkan pelbagai jenis barangan dengan teknologi yang ada pada masa kini untuk kegunaan ramai. Sehubungan dengan itu, daripada Abu Hurairah meriwayatkan bahawa Nabi Muhammad SAW pernah bersabda " Ambillah minyak zaitun dan sapulah ke kulitmu. Ia membantu mengubat tujuh puluh (beberapa) penyakit dan juga Juzam (kusta). Dengan ini, tidak hairanlah, ramai yang mengetahui akan kelebihan buah zaitun, memanfaatkannya sebagai bahan untuk kegunaan asas seperti minyak masak, minyak rambut, barangan kecantikan, sabun dan juga dijadikan sebagai makanan tambahan. Justeru, khasiat yang terdapat pada buah zaitun merupakan anugerah Allah ke atas hamba-hambaNya yang amat bernilai untuk dimanfaatkan kerana bukan sahaja buah zaitun disebut di dalam Al Quran, malah pakar-pakar sains dunia juga mengiktiraf akan keistimewaannya.

Nanti aku kongsi plak penggunaan minyak zaitun untuk untuk hidup harian kita.

Mari Scrub Muka - Olive Oil Sugar Scrub

Yahhhh aktiviti dihujung minggu selain mengemas uma ialah sesi membelek & menenyeh muka. Mari kawan2 aku mau ajar bagaimana caranya nak membuat scrub muka sendiri. Sekali lagi xyah membazirkan duit pegi salon bagai. Just pakai bahan2 semula jadi yg diyakini tidak mempunyai HYDROQUINONE, TRETINOIN, alcohol dan segala macam asid. Cukup2lah selama 5 hari muke korang ditepek ngan segala mcm bentuk make-up tebal dan tipis. Di hari2 minggu korang pastikan muke korang bersih dr segala bahan2 terlarang dengan menyental secukupnya.
Pertama, EXTRA VIRGIN OLIVE OIL atau bahasa melayunya MINYAK ZAITUN. Minyak nie korang boleh dapat di mana2 supermarket ok. Korang beli sebotol pastu boleh tahan lama. Selain utk buat scrub muka, olive oil nie juga boleh korang gunakan utk membuang make-up dimuka walau setebal mana make-up korang tu. Xyah korang beli make-up remover yg mahal2 tu. Aku sangat rekemen kat korang penggunaan olive oil ini.

Ke-2, MADU. Ape2 madu pun tak kesah yg pentingnya madu, dan pastinya korang pun tau kan khasiat madu utk badan kita nie. So jangan ragu2 pasal penggunaan madu utk kecantikan. Opsss jgn sesekali korang gunakan sudu besi atau ape2 bahan logam utk menyukat madu krn madu bersifat mudah menyerap, so aku takut madu menyerap bahan logam yg ada pada sudu yg korang gunakan.

Ke-3, GULA. Yahhh gula yg biasanya kite gunakan utk membancuh air juga untuk masakan segalanya. Nak gunakan ape2 gula pun xpe, janji namanya gula kecuali gula yg dah sedia ada halus tu xmo la. Nama pun nak buat scrub mukakann, kalau dah korang guna gula halus camne nak scrub muka korang ituu. Kann...

Ambil 3 sudu minyak olive oil, 2 sudu madu dan 5-6 sudu gula. Semua campuran ini korang gaulkan rata dan simpan didalam bekas plastik. Ingat gaul dengan bahan plastik or kayu sahaja. Bile dah gaul rata, Scrub muka seperti biasa terutamanya bahagian hidung. kecuali bahagian mata. Kemudian selepas beberapa minit barulah cuci bersih muke dengan air suam. Kalau korang rase muka korang berminyak ini bermakna korang dah terlebey letak olive oil.

Penggunakan scrub nie boleh korang gunakan bila2 masa aje, tidaklah semestinya time2 ari minggu. Juga boleh digunakan oleh sesiapa saje, tidak terkecuali pada mereka2 yg memiliki kulit muka yg sensitif yee... so jangan la risau.

Suka nak aku ingatkan, baki bahan scrub td korang boleh simpan dlm bekas kedap udara and simpan ditempat yg bersuhu bilik. Jangan simpan di dalam peti sejuk kerana suhu peti sejuk boleh mengubah testur bahan2 td. Rahsia kecantikan ini aku dapat dr Michelle Phan, aku juga banyak belajar petua kecantikan dr dia. Heeee... Selamat mencubaaa....

Gempa Bumi vs Tsunami

INFO TERKINI GEMPA BUMI: RABU 27 OKTOBER 2010 12.33 pm: Gempa bumi lemah bermagnitud 4.9 skala Richter telah berlaku di Barat Daya, Sumatera,Indonesia. Pusat gempa bumi tersebut terletak di latitud 3.5 Selatan longitud 99.6 timur - 712km dari Barat daya Melaka.

Berita ini telah menggemparkan seluruh dunia yg berlaku isnin lalu apabila berlakunya gempa bumi berserta gunung merapi telah mencetuskan tsunami yg berukuran setinggi 7.7 skala Richter di Barat Indonesia dan telah menyebabkan beratus2 org maut dan hilang dalam bencana alam ini. Namun setakat ini masih belum ade rakyat Malaysia yg dikatakan hilang. Itu yg disahkan oleh kedutaan Malaysia setakat nie. Aku bersyukur kerana aku dilahirkan di Malaysia, tiada gempa bumi tiada gunung berapi, tiada peperangan ganaz, seperti mana di negara-negara luar sane. Syukur alhamdulillah... Moga Allah sentiasa memberkati dan memelihara rakyat di Malaysia ini agar kite hidup aman dan damai.

Bila kuar pasal berita gempa bumi nie terus aku teringat tragedi 6 tahun lepas (26 Disember 2004), dimana gempa bumi 9.1 skala Richter di Aceh yang mencetuskan tsunami besar di lautan Hindi hingga meragut 230,000 nyawa di berpuluh negara tak terkecuali Malaysia. Masa hari kejadian aku sedang bercuti bersama keluarga kat Penang. Pada pagi hari kejadian aku baru sampai kat Batu Feringgi yg dikatekan pantainya cantik dan bersih.

Namun apa yg digembar-gemburkan oleh rakan aku, ternyata tidak benar sama sekali. Dari pandangan aku ketika itu, air lautnya sangat la kotor, busuk dan ombaknya yg sangat kuat sehingga mampu menumbangkan mak aku. Percaya atau tidak itulah yg kami hadapi. Mak aku siap jumpe rantai org india lagi, seriuss aku tak tipu. Tapi pagi tu aku tak mandilah, pasal aku dah penat sangat drive dr JB ke Penang, aku hanya bermain di gigi air kemudian aku tidur ditepi pantai tu je. Hanya mak, makcik juga sepupu2 aku saje yg mandi kat pantai Batu Feringgi tu.

Selepas beberapa jam kami kat pandai tu, kami pun bergerak mencari kedai makanan. Selepas makan, ketika dalam perjalanan pulang ke apartment yg kami sewa, pandangan kami tertumpu pd gelombang-gelombang ombak yg sangat besar berwarna hitam dan tinggi. Masing2 di dalam kereta memberhentikan kenderaan tak terkecuali aku, melihat dengan mata kepala sendiri kejadian di hadapan mata.Pada sangkaan kami itu fenomena biasa yg berlaku di situ. Beberapa ketika aku nampak beberapa org berkejaran, menangis mendukung anak masing2 yg lemas, muka kebiruan perot pun dah buncit. Ada yg menangis berkejaran mencari anak yg dah ditelan ombak hitam.

Beberapa minit berlalu kami semua pulang ke apartment yg di sewa. Terus kami membuka tv untuk mengetahui kejadian sebenar. T.S.U.N.A.M.I... ya itulah perkataan pertama yg keluar dr mulut aku. Bunyi ambulans berulang alik di sepanjang jalan Batu Feringgi itu.

Bila berita di tv mengatakan sekumpulan adik-beradik hilang di telan ombak, kami mengucap panjang. Kerana apa??? Kerana berdekatan kumpulan adik-beradik itulah keluarga aku mandi, dan berdekatan merekalah aku, abg, nenek dan pancik ku duduk. Subhanallah Maha Suci Allah yg melindungi kami sekeluarga. Aku benar2 bersyukur kerana Allah memanjang usia kami sekeluarga dan takziah kpd keluarga yg telah tiada.

Selepas kejadian itu lama kami tidak mendekati laut. Fobia rasanya... Kalau dulu kami sekeluarga sentiasa berpiknik di tepian pantai juga bermandi-manda.

Semoga mereka di Indonesia yg ditimpa ujian dari Allah ini, dilindungi oleh Allah S.W.T. dan pada yg telah terkorban marilah sama2 kite sedekahkan Al-Fatihah dan marilah sama2 kite memberi bantuan kepada mereka.

Mandi Lulur di Rumah

Wahhh dengar je mandi lulur kompom korang semua sukakan, dan pastinya yg bakal jadi raja sehari nie la yg paling suka, kan kan kannnn... Haaa jangan nak tipu, tipu tu dosa ok. So meh sini aku ajar korang camne nak mandi lulur dengan cara paling mudah dan yg murah punye. Tak payah nak pegi ke saloon bagai, nie korang buat sendiri je kat uma, and ofkos dlm bilik mandi la yerk. Jangan korang pegi buat kat bilik tido plak, mau berlendir bilik korang nanti.

Ok langkah pertama yg perlu korang ada ialah sebiji kelapa parut. Mana nak dapat??? Tak reti2 pegi beli kat kedai. Kalau terlebih rajin tu bolehlah parut sendiri. Macam aku nie yg terlebey M nya, wajiblah aku membeli kat kedai and kene plak kat kawasan aku tinggal sebatang pokok kelapa pun xde. Kalau kat uma mak aku tu, ofkos laa bergayut2 buah kelapa kat pokoknye. Itu pun aku men tengok je.. xde rajinnye aku nak kukur or nak pegi parut sendiri kelapa tu, even uma aku ade mesin parut kelapa.

Haaa nak buat ape ngan kelapa parut nie, ok time korang mandi tu selepas korang dah kembangkan daki2 kat badan korangkan, silalah lumur kelapa parut tu ke seluruh badan korang jangan dilupa rambut korang sekali. Sementara melumur tu biarkan kelapa parut tu meresap kat rambut & kulit kepala. Korang tentu taukan khasiat santan kelapa utk rambut. Selain menguatkan rambut santan kelapa ini juga akan melebatkan dan menghitamkan rambut korang. Tp pada mereka yg mewarnakan rambut tu, xyahlah korang lumur kat rambut sekali. Cukup korang tenyeh2 kat badan korang je.

Lepas korang menyental badan korang, barulah korang mandi seperti biasa. Jangan lupe plak pakai sabun and syampoo. Ade berbau kelapa plak korang nanti kalau tak memakainya. Pastu jangan nak salahkan aku plak yeeee... After that korang akan rase betapa lembuuuuttttnya kulit korang. Seriuss aku tak tipu, ini petua yg mak aku suruh pakai sejak dr bulan lepas lagi. Aku je yg terlebih rajin nak membuatnya. Hehehee... tp skang nie dah nak kahwinkan kenelah betul2 merajinkan diri ngan bende2 nie semua. Sepatah kate makcik aku, orang nak kahwin nie kene rajin membelai badan ngan muka. Barulah naik pelamin nanti berseri2. So dlm seminggu korang buat la dalam 2 or 3 kali. Pastinya korang akan dapat hasil yg sangat menakjubkan.

Pada yg tak kenal kelapa parut meh tengok kat bawah nie aku tunjukkan gambarnya...

Inilah yg dipanggil kelapa parut ye kawan2... Original from coconut

Ini kelapa parut dlm tin, tp jangan guna yg ini.

***picca from wikipedia, SELAMAT MENCUBA....

Oohh s0 sweEt

picca from ZaifieZainal
Cantek tak??? Opssss sorry, pertanyaan aku bukan kepada pasangan 2 sej0li ini. Heeee tp lebih kepada warna baju yg dipakai oleh si pengantin.

Arghhhh cantekkkan kalernye?? Ini kaler Aqua kan, kan kan kan... for the 1st place aku mau pakai kaler ini for my wedding. Tapiiiii kebanyakkan bridal yg aku panjat kat Pontian tu idak la ade kaler2 begini. Kalau kaler biru biasa, turqoise, biru lembut itu adalah.

Aiseyyy bestnye kalau dapat kaler ini. Mak aku soh amik kaler kuning. Kawan aku plak ade yg soh amik kaler merah or maroon. Tapi hendaklah aku menyedarkan diri dan juga kotak pikiran aku bahawasanya ton kulit aku idaklah berapa sesuai ngan kaler2 yg garang merah menyala ini. Maka tersedarlah aku dari lamunan. Heeeeeeee... Ooooo aku takut wooo mau pakai kaler merah. Mau kene panah aku nanti. Heeee lagiii....

Ape pun i really love this colour. Oooo tolonlah aku wahai butik andamanku, adakanlah kaler seperti ini. AKU MERAYU SESUNGGUH HATI. sahhh mmg aku meroyan ngan kaler ini.ngeeeeeeee

Jerebu & Udara

Hari ni dah hari kebarapa jerebu ehh?? Mmmm tengok mcm dah xde dah, mcm dah clear je kan tahap udara kat luar sane. Itu dr pandangan mata kasar aku la... heeee...

Syukur alhamdulillah kerana Allah telah menurunkan hujan, hujan adalah penawar terbaik time jerebu mcm nie. Kalau xde hujan kompom alamat lambatlah tahap kebersihan udara nak pulih seperti sediakala, walaupun waimahnyeeeeee.... tahap pencemaran udara skang nie semakin menjadi2 dan bile terjadinya hujan asid.

Pernah tak terpikir semua nie??? Meh kite tengok pulak punca2 pencemaran udara.

pelepasan asap dari kilang

Pelepasan nitrogen, sulfur dioksida, hidrokarbon dan karbon dioksida telah membawa kesan sampingan kepada kehidupan alam sekitar.

Selain itu, bukan sahaja gas-gas pencemar dilepaskan oleh industri, manakala habuk-habuk yang mampu mengakibatkan sesak nafas manusia juga dilepaskan.

Pembakaran secara haram

Pembakaran terbuka sering berlaku di kawasan tapak pelupusan sampah, sisa pepejal di kawasan industri dan tapak pembinaan, sisa perladangan, sisa kebun serta pembakaran di hutan simpan. Akibatnya partikel jelaga yang boleh diterbangkan ke jarak jauh oleh angin telah dihasilkan. Akhirnya, keadaan jerebu berlaku di sekeliling tempat. Nie kalau kt kg mmg kompom membakar sesuka hati, tp xdela secara besar2an.

Keadaan tersebut akan menjadi lebih serius pada musim panas panjang kerana ia turut menyumbang kepada masalah jerebu yang mampu menjejaskan kesihatan awam dan mengurangkan jarak penglihatan.

Contohnya, masalah jerebu yang melanda Malaysia pada tahun 1997 menyebabkan hampir seluruh negara seolah-olah diselubungi 'asap'. Masih ingat lagi kes nie??? dimana

kerajaan mengisytiharkan darurat di Sarawak apabila bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) melebihi 650. Jerebu pada tahun itu disebabkan oleh pembakaran hutan seluas 600,000 hektar di Indonesia.

Asap dr kenderaan

Kenderaan motor merupakan penyumbang pencemaran utama di dunia. Masyarakat moden amat bergantung kepada pengangkutan bermotor seperti kereta, motor, lori, kapal terbang dan sebagainya (akulah salah seorang drpd masyarakat moden itu, heeee). Setiap kenderaan motor memerlukan tenaga yang banyak untuk bergerak dan ini perlu melalui proses pembakaran bahan api fosil untuk menghasilkannya. Akibatnya, gas karbon monoksida, nitrus oksida, hydrokarbon dan habuk-habuk.

Pada tahun 2004, 14 juta kenderaan telah berdaftar digunakan di Malaysia. Angka ini adalah 2 kali ganda berbanding dengan sedekad lalu. Manakala penggunaan kenderaan di jalan raya dijangka akan meningkat kepada 1 bilion pada tahun 2020, namum dijangka juga akan mencapai angka itu lebih awal.

Akibatnyee ape yg kite dpt????

Bahan tercemar yg terperangkap di udara akan memasuki hidung atau mulut kita dan seterusnya paru2 melalui trakea. Karbon monoksida adalah gas yg akan meracuni sistem pengangkutan oksigen dlm darah yg menyebabkan paru2 terjejas dan sistem pengaliran darah mengalami masalah.

***semua picca adalah hasil google meng'google

Rounding2 di Wedding & Beauty Fair, Danga City Mall

Yahhhh smlm aku telah berjaya mengheret my other-half pegi ke Wedding Fair 2010, yg dibuat kat sebelah Danga City Mall (DCM) iaitu di dalam bangunan Expo. Gilee koo.. nampak sangat aku dah lama x pegi DCM nie, last aku pegi tapak bangunan expo nie adalah parking lot (xcaye??sila tengok picca yg aku tepek kat bawah tu).
picca from j-travel, dec 2008

Apsal mase aku melilau kat JB aku xpenah pasan langsung bangunan expo ni eh, rase2nye baru minggu lepas aku melilau sakan depan DCM nie. Isk isk iskkkkk...

Meh tengok bawah tu.. itu gambo dr jauhhhh jee... mase aku tengah feeling2 landing kat kusi ala2 ogawa kat DCM. Mase kat dlm expo tu, lupe plak nak snap2 picca. Camne x lupe kalau dah ramai sangat org pastu memasing panggil soh masuk tempat dia org. Naik mening kepala kite org.

Hokeyyy ini hasil kutipan yg aku ngan my other-half buat. Jenuhhhh dok kat dlm expo tu. Mate pening, kepala pusing melihat suasana juga pelbagai andaman melayu cina india, fotographer, kad jemputan, uma, makanan kesihatan, sourvenir, baju kawin and so on. Pendek kate macam2 adoooo...

Semalam kite orang just tempah kad jemputan je, tu pun tak banyak just 500 keping je. Tempah 500 keping and kite org dpt free 1 bunting besar or 4 bunting kecik, pilihlah mana suka. Utk org2 kg aku buat and cetak sendiri je pasal nak cut cost, ade ke pengalaman aku membuat kad jemputan?? Oooo dunt worry pasal dolu2 kad jemputan abg2 aku, pakcik makcik juga spupu2 aku, semua aku buatkan. So sampai time sendiri pun aku akan buat sendiri.

Heee nak kawin nie semua nak kene budget budget budget. Jika idakkk alamat lepas kawin dok bawah jambatan makan pasir la gamaknya kami ber2, iskkk selisihhhhh. Kecuali pd mereka2 yg mmg berkemampuan juga mmg dikalangan org berada. Mcm kami nie dikategorikan org2 biasa je, idak la susah sangat and idak la senang sangat. So ape yg boleh kami budget, kami akan budget.

kan aku cakap mcm2 adeeee

So after dah menat mengumpul segala ketas metas nie, dah menat pot pet pot pet ngan vendor bagai, kite org pun terus melarikan diri dari mereka2 yg sebok nak mengumpul & mempromote. Kite org bagi chann punye. Pastu usaha meregangkan otot tanpa bersenam. Heeeeeee

My other-half sangat suke kerusi ini, dia kate mau beli 1 nanti letak kat uma. Ha ha ha

Sangat menat ok bercakap ngan vendor2 yg ade, otak juge sangat menat berfikir itu dan ini. Skang masanya kite meregangkan otot...

Ape pun aku tersangatlah happy meluangkan masa bersama my other-half mencuci mate di karnival Johor Wedding & Beauty Fair 2010 ituuu...

Cik Anita Songeh Giveaway

Giveway paling mudah, jom join reramai
Syarat penyertaan sangat mudah:
  1. Follow "Cik Anita punya belog" (tak wajib, tp utk memudahkan update dari Cik Anita)
  2. Perlu ada entry baru dan link kepada belog ini.
  3. Tajuk entry is : Cik Anita Songeh Giveaway.
  4. Lepas dah join, sila komen di Cik Anita. Biar mudah nak jejak nanti. Jangan di chat box ye. Nanti susah Cik Anita nak kesan.
  5. Kalau rajin sila buat sticky post :)
  6. angan lupa tag DUA orang rakan. Pastikan mereka tahu.
  7. Letakkan banner buruk Cik Anita di side bar. :)
Skang mau tag 2 org kawan2 ku...
  1. BondaDadif
  2. AmySyaquena
Yahh itu saje.. tersangatla mudahkannnn....

Johor Wedding & Beauty Fair' 2010

picca from WeddingFair

Ullalaaaa... last month aku penah nampak banner nie kat highway Pasir Gudang, just sekali pandang jerk laaa.. then aku ingat wedding fair nie dah lepas, rupe2 idakkkk... mana aku tau belum lepas??? Haaaaa last monday mase lalu highway Pasir Gudang, agains aku ternampak la banner nie.

He he heee... so ahad nie haruslah aku terjah Danga City Mall dan heret my other-half sekali. Mana la tau kot ade package photographer yg best2 kannn... heeeeee waiting for the date... c0ol...

Jerebu o0o Jerebu

Aiskkkk skang nie kebanyakan negara, negeri juga daerah dilanda jerebu. Lagi2 kat Muar, sape2 tengok or bace berita smlm tau la bagaimana tahap pencemaran udara di Muar sampaikan TPM menasihatkan agar sekolah2 di Muar ditutup untuk keselamatan semua pihak.

Hari nie, Singapura pula dikatakan dilanda teruk oleh jerebu sampaikan hotel Marina Bay Sands yg setinggi 55 tingkat tu dikatekan kabur dr pandangan biasa.

Kat tempat aku plak, aku kire taklah sampai tahap membahayakan mcm di Singapura dan Muar. Masih boleh nampak lagilahh.. tp langkah berjaga2 tu mesti ade. Jadi aku nasihatkan kpd pekerja2 yg bertugas diluar bangunan, silalah pakai penutup mulut spy korang x terlebih menghidu udara kotor.

Tiru mcm sayaa... (",)

Nie gambar pg td, mase otw nak masuk opis aku

Nie gambar belakang opis aku

Nie pun gambar belakang opis aku, Ledang heights

Sedikit berita dr Harian Metro Hari ini;

SINGAPURA: Jerebu yang melanda sebahagian kawasan di Malaysia khasnya di Johor kini melanda Singapura, dan kian bertambah buruk dalam masa beberapa jam sahaja.

Keseluruhan pulau republik ini hari ini berkabus dan langit khasnya di kawasan Marina Bay di mana bangunan tinggi seperti Maybank setinggi 32 tingkat dan Hotel Marina Bay Sands setinggi setinggi 55 tingkat, penglihatan tidak berapa jelas disebabkan jerebu tebal.

Pusat bandar raya juga tidak ketinggalan di mana kawasan seperti dalam dan sekitar kawasan pelancong di sepanjang Orchard Road kelihatan berkabus dengan jerebu.

Semalam, Indeks Mutu Pencemaran (PSI) mencecah sekitar 80, menyebabkan kualiti udara di sekitar pulau ini yang paling teruk, yang pernah dicatatkan sejak jerebu buruk berlaku berpunca dari Sumatera, Indonesia.

Berita dr HarianMetro semalam,

KUALA LUMPUR: Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menasihatkan pihak pentadbiran sekolah di daerah Muar, Johor untuk menutup sementara sesi persekolahan berikutan keadaan jerebu yang berada pada tahap bahaya di daerah itu.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata, langkah itu perlu bagi mengelakkan situasi jerebu yang berlaku memberi kesan buruk kepada kesihatan pelajar.

"Kalau ia sudah sampai tahap bahaya, maka pihak pentadbiran, pengetua atau guru besar sekolah boleh mengambil langkah untuk menutup sekolah untuk sementara.

"Itu kalau sudah mencecah (bacaan IPU) 400, sudah dianggap bahaya, maka mestilah ditutup, sehingga situasinya bertambah baik," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Khas bersama Majlis Keselamatan Negara berhubung situasi jerebu di Muar, di pejabatnya di Bangunan Parlimen di sini hari ini.

Masalah jerebu di daerah Muar yang berlarutan sejak beberapa hari lalu bertambah serius apabila bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) di daerah itu pada 11 pagi tadi mencecah tahap 432, iaitu dalam kategori bahaya.

--------------------->>>>>(",)<<<<<----------------------

Pengantin Perempuan Lari Tak Mahu Nikah

(picca from MyMetro)

KUANTAN:Kehilangan Rozaliya Mat Lazim, 20, yang bakal berkahwin pada 12 November ini sejak seminggu lalu, terjawab apabila beliau melarikan diri dan bekerja di sebuah kedai serbaneka 24 jam di Jalan Bukit Bintang, Kuala Lumpur kerana enggan meneruskan perkahwinan dengan tunangnya, Mohd Helmi Mohd Noor, 24.

Gadis yang dikatakan hilang ketika membeli-belah kelengkapan perkahwinan di sebuah pusat beli-belah di sini bersama Mohd Helmi, Rabu lalu, bekerja di kedai serbaneka di ibu kota sejak dua hari lalu.

Rozaliya bagaimanapun dikesan jam 12.30 tengah hari semalam, selepas pengurus kedai serbaneka itu yang terlihat gambar Rozaliya dalam akhbar menghubungi polis di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD), di sini.

Bapanya, Mat Lazim Mat Ismail, 52, berkata anaknya memaklumkan perubahan sikap Mohd Helmi menjadi pemarah dan suka mengongkong membuatkan Rozaliya tawar hati dan memutuskan melarikan diri bagi mengelak perkahwinan diteruskan.

Beliau berkata, berikutan tindakan yang diambil anaknya itu, keluarganya bersetuju membatalkan perkahwinan dirancang sebelum ini dan perkara berkenaan akan dibincangkan dengan lebih lanjut antara dua pihak.

"Mereka bertunang pada April tahun lalu selepas saling mengenali empat bulan.

"Rozaliya tawar hati untuk mengahwini Mohd Helmi lalu bertindak melarikan diri selepas takut dan tidak tahu bagaimana mahu memaklumkannya kepada keluarga," katanya ketika ditemui pada sidang media yang diatur di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) di sini, malam tadi.

(Picca from BharianOn9)

Hadir sama ialah Mohd Helmi dan beberapa ahli keluarga Rozaliya, manakala ibu Rozaliya, Sabariah Mansor, 42, tidak datang kerana kakinya dipatuk ular, Isnin lalu.

Rozaliya yang kelihatan sugul dan hanya menundukkan muka enggan ditemuramah dan hanya mendiamkan diri sepanjang sidang media berlangsung.

Terdahulu pada hari kejadian, mangsa dikatakan keluar dari rumah keluarganya dengan berpakaian blaus berwarna hitam dan seluar jeans gelap bersama Mohd Helmi kira-kira jam 11 pagi.

Selepas membeli-belah di sebuah kedai peralatan pengantin di sini, Mohd Helmi dikatakan terpaksa pulang ke pejabatnya di Bandar Cheneh Baru kerana terpaksa menyelesaikan satu urusan penting dan berjanji untuk menemui Rozaliya semula pada kira-kira jam 3 petang pada hari yang sama.

Ketua Polis Daerah, Asisten Komisioner Mohd Jasmani Yusoff, berkata Rozaliya pergi ke Kuala Lumpur sehelai sepinggang pada hari dia dilaporkan hilang.“Sebaik menerima maklumat, sekumpulan anggota polis bergegas ke kedai terbabit dan membawa pulang gadis berkenaan dan tiba di balai polis kira-kira jam 8 malam sebelum kita menghubungi keluarganya bagi memaklumkan penemuannya,” katanya.

Sementara itu ketika ditanya mengenai pembatalan perkahwinannya, Mohd Helmi berkata, beliau menyerah perkara itu kepada kedua-dua pihak keluarga untuk membincangkannya.

"Saya maafkan dia (Rozaliya) atas apa yang berlaku. Saya memang sayangkan dan suka kepadanya, tapi selepas perkara ini saya tidak tahu nak gambarkan macam mana perasaan saya," katanya yang bersyukur Rozaliya ditemui semula dengan keadaan selamat.

------------->>>>> (",) <<<<<---------------------

Iskkkk mcm2 je kan skarang nie, tp bukan sekarang nie je berlaku perkara2 spt ni. Dr dulu lagi dah terjadinya kes2 mcm nie. Tengok jela drama2 kat tv or filem2 kat wayang sane. Kalau tak, xkan la penerbit, penulis segala buat cite2 mcm tu. Ye dak??? Biasanya ape yg kite tengok kat tv or wayang tu, itulah yg terjadi kat dunia luar nie. Sama ada kite perasan or tak jee.

Bile kes mcm nie berlaku sape nak disalahkan??? Nak salahkan 100% pengantin yg lari tu?? Tak adil bukan!!! Mesti mereka lari tu bersebab, so jangan la suke2 kite nak menuding jari pd mereka nie. Bila kite dah berkasih2an bercinta-cintun bagai, maka kite lebih mengenali pasangan kite berbanding org lain mahupun kuarga pasangan kite. Kannn!!! Betul tak apa yg aku cakap??? Potong kuku aku kalau ape yg aku cakap nie salah. Heeeeeee...

Ape pun, syukur alhamdulillah si Rozaliya nie dah selamat pulang ke pangkuan keluarga dia. Semoga dia buat keputusan yg terbaik utk kehidupan dia akan datang. Amin.....

Misi Survey Menyervey

Yahhh masih mau cerita pasal weekend yg lepas. Aku belum cite lagikan pasal aku ke Jalan Tar, Jalan Masjid India, Chow Kit bagaikan... Mase sampai KL tu dlm kul 12 tengahari jumaat, aku terus ke sane and parking kete kat Semua House. Ooo Semua House itu ape??? Meh tengokkk kat bawah niee...

Dari Jalan Masjid India ke Jalan Tar berpusing2 sampai mening kepala, pasal aku xtau mau beli ape. Boleh gitu!!! Hadoiiiii udahnye aku ajak family aku balik ke uma makcik aku kat Rawang. Then dlm kul 4.30 aku ajak balik mak ngan makcik aku pergi semula ke sane. Haaaa 1 kejekan men ulang alik. Hahahaaaa... kali nie aku nak cari Pasar Basah Chow Kit, xtually mase mula2 sampai aku dah pusing ke situ tp xjumpe pun pasar basah tu. Kali ke-2 misi mencari pasar basah nie pun x jumpe jugak. Tensennn k...

Pastu bile tak jumpe aku teruslah menuju ke Jalan Masjid India, park kat blakang Semua House je. Pasal kat situ after 4pm hanye rm5 sekali masuk utk hari biasa and RM7 on weekend.After parking terus aku p kedai2 yg terdpt kat lorong area situ. Biasalahkan korang tentu tau kat area situ banyak kedai2 kecik yg dibuka, cume pandai x pandai korang la mencari kedai yg boleh bg korang harga murah. So mase kat situ aku just beli 2 sejadah which is for aku and for my other-half, telekung ngan kain pelekat. Pastu aku terus jalan lagi sampai naik menat kaki aku and bepeluh. Bile dah jadi camtu aku terus ajak mak and makcik aku masuk ke Semua House. Misi utamaaa.. ahahaha sejukkan badan la kann...

Mase kat dlm Semua House tu pusing2 la cari baju utk dipakai time nikah. Aku mmg nak beli baju siap je, so xyah pening2 utk pikir hantar jahit ke ape ke kan. Pencarian akhirnya berjaya bile aku terjumpa 1 kedai yg menjual kain baju utk pengantin. Macam2 ade, korang nak baju berbuchi blink2, kain satin berbatu2, kain lace, veil, baju siap x siap, laki pompuan semua ada. Belek punye belek then aku terbekenan kat 1 baju satin yg berbatu2 merelip. Cume kaler pearl white or cream yg aku nak tu xde, aku amik kaler putih then terus try. Tengok2 ok and suit kat badan aku, terus beli tanpa berfikir panjang and aku minx dia tambah sikit batu2 kat kaki baju aku, settle 1 perkara. Tinggal cari kain utk my other-half, xtually kat situ ade gak baju melayu yg same kaler ngan baju aku, tp oleh kerana my other-half tak ikut so aku x berani nak belikan baju siap utk dia coz takut tak suit ngan dia plak.

Mcm kes aku, normally aku pakai size S tp mase try baju kurung moden yg aku beli tu aku kene pakai size M. Jadinye utk my other-half kene heret dia skali kalau nak belikan baju siap. Tapikan bile dah sampai uma, mmmm hati berkate... ok ke pakai baju nie time nikah nanti. Xtually ok sebenarnye, tp tulaaa kepuasan hati tu xberapa nak ade. Hahaha ok disini sudah dikire pembaziran telah berlaku yeee, sila jgn tiru care spt aku yg membeli tanpa berfikir panjang. Terasa dihati baju itu akan aku buat time bertandang je nanti. Hahahaha...Mau kene ceramah panjang ngan mak and my other-half nie. Warkkkk.... Ahhh nasibla badannn, terima jelaa...

Hari ahadnya pulak, pepagi dlm kul 10am aku gerak balik JB, but before that sempat lg berpusing kat Jalan Tar tu. Skali lg ko... ahahaha before tu aku masih gigih mencari pasar Chow Kit, pasar Chow Kit lagiiii and akhirnya misi pencarian aku berjaya. Setelah bertanye ngan spupu aku. First impression, aku ingat mcm la pasar basah kat Pontian nie ke kat JB ke, rupenye idakkk. Spt yg diwarning awal2 oleh blogger SayaHappySlalu.Heeee... Pasarnye sedikit huru-hara rasenye, ade ke pasar yg x huru hara?? Heeeee aku terus tuju ke Kedai Bunga Vivian. Untuk orang2 KL or yg berdekatan area KL maybe this is the best place if u want buy cheaper barang2 hantaran. Cume

korang terpaksalah menanggung bau2an yg beraroma terapi bagai. Heeee but for me, it's not a big deal...

(credit picca from SayaHappySlalu)

Pasal ape aku ckp mcm tu??? Haaa pasal kat Jb aku dah jumpe 2 kedai yg ala2 murah juga utk barang2 kawin nie. 1 kedai dekat2 dgn hotel pandan nama kedainye Sri Nona. Xtually kat area pasar borong pandan nie ade 3 kedai aksesori pengantin, tp dr ke-3 3 kedai nie, Sri Nona nie bg best price kat aku. Gubahan2 hantarannya pun cantek2 belaka, sorvenir, beg, bunga telur, bunga mmg byk pilihan pasal dia bukak 4 lot kedai (2 lot bawah & 2 lot atas. Pastu yg bestnye beg (beg ketas la) dia more cheaper dr kedai2 yg aku servey, just 28 sen per bag. Kat kedai bunga vivian pun dia bg 30sen if amik banyak.

Lepas tu if korang punye majlis lambat lg mcm aku nie, kedai nie boleh tolong simpankan utk korang and korang boleh bayar secara ansuran bulanan. Boleyyyy gituuu??? dannnn lagiiii utk waktu sekarang nie opening sessonkan, Sri Nona nie bg diskaun sampai 25% for each dozen barang yg korang nak beli. Gileekannn tp tu la diskaunnye xtau sampai bile, tokey kedai pun x tau sampai bile dia akan bg diskaun, katenye tengok sambutan. ahahaha.. apepun tokeynye sangatlaaa membantu and sangatlaa peramah ok. Mcm2 yg dia tunjuk kat aku eventho dia tau aku just nak servey2 je. Nak promosi kedai yg belum terkenalkannnnn... heeeee

(picca from shahayana)

1 lagi kedai yg agak murah utk barang2 kawin nie ialah kat Parit Sikom, Pontian. kedai nie mmg kebiasaannya mak aku pegi utk beli barang2 kawin utk spupu2 aku or sedara mara aku. Sampai auntie kedai tu pun dah kenal ngan mak aku walaupun dah lama mak aku xdtg. Harganya berpatutan laaa utk org2 di Pontian, more better dr korang nak p KL pastu nak hangkut segala barang balik ke Pontiankan. Xde plak gambar utk kedai nie yee. nanti bile aku pegi survey kedai nie aku snap la yerkk. Cume ape yg boleh aku katekan, kalau korang nak pegi kedai nie, korang just terus tuju ke Pekan Parit Sikom, Pontian. Alaa kedai kat situ bukan banyak pun, ala2 pekan koboi jee..pastu xdela sesak mane mcm kat KL tu haaa or bile korang dah sampai sane, just tanye ngan org2 kat situ di mana kedai Mimie, Mimie nie tokey kedai yg mak aku kenal tu la.

So barang2 such as bunga telur, beg, sorvenir belum lagi aku beli. Skang nie tengah survey2 dulu, nanti nak ajak mak aku tengok balik kat kedai Mimie Parit Sikom tu. Almaklumlah aku dah lame x ke sane, mcm mak aku bulan 5 tuh hari ade la dia pegi bawak makcik aku beli barang2 pengantin. Pastu aku akan bawak mak aku ke Sri Nona nie, harus mak aku pening kepala plak. Hahaha.. so utk u all yg dah nak sampai masenye ujung tahun nie ke awal tahun ke kan, bolehlah korang survey kat 2 tempat yg aku cakap nie. Macam aku nie ade lagi enam bulannn dr sekaranggg so kire lambat lagi la tu...

Yati & Mastura Engagement

Yahhh jumaat lepas aku telah terbang ke Rawang, ape kes aku ke sana?? Haa spupu aku bertunang 2 org sekali gus. 2 2 org perempuan okey... Wahhh senang keje mcm nie kan. So tugasan aku ialah make-up kan dia orang nie. Bidang terjun punye kes pasal dia org nie dah tau nak bertunang tp xmo tempah mak andam awal2. Seb baik ade aku, kalau idak korang make-up lah sendiri (wahhhh kerekk semacam jekan, mcm la terrer sgt make-up muke org hahaha).

Yahhh dgn pengalaman yg aku ade (sekali lg perasaan aku nie), aku pun tenyeh la muke dia org nie ikut suke hati aku. Hahahaha... aku dah warning awal2 kat depa nie kalau muke depa jd muke alien jgn nak salahkan aku. Tp dia org nie tetap degil, nak gak soh aku make-up and sanggup pertaruhkan muke dia org nie kat aku. Aku ape lagi... hantam kromo jerk laaa... zass zuss zasss sekali 2 org aku tenyehhh... haaa hamekkk ko... degil sangatkan...

Ini Yati, budaknye kecik molek mcm budak sek menengah pun ade. Muke dia jenis sensitip skit, tenyeh lebey skit habis naik merah2 pastu kulit muke dia agak kering same mcm badan dia yg kering kontang sekeping. Heeeeee

Ini pulak si adik, Mastura. Badan biasa2 xdela kering kontang mcm kakak dia tu. Kulit muke ok tp pimples naikk pasal stress nak bertunang cari mak andam xdpt2. Heee mandai je aku kan...

Skang meh kite tengok muke memasing selepas aku tenyeh ngan make-up yg aku ade + make-up yg dia org ade + make-up yg akak ipar dia org ade... Jadilah gini muke dia... ahahaha

|

|

|

V

Jengg

V

|

|

|

V

Jeng jeng jenggggggg

|

|

|

V

Taaaadaaaaaaaaaaaaaaa

Yah 2 org ditengah itulah yg sanggup pertaruhkan mukenye kat aku... heeeee

CUTEST BABY CONTEST bersama Sinar Raudah

Yahhh 1 kali lagi mau joint ini contest. Hahaha korang nak marah??? Marah laaa ade aku kesah, yg penting tuan punye contest (AmySyaquena) memberi keizinan utk aku joint asalkan en3 berlainan. Haaa kan kan kannnn.. aku dah follow the rules hokeyyyy... sila la jangan nak marah aku sesuke hati ye.

Nie dia gambarnyeeee... haaa syomelkann... nie anak kawan baik aku...

Nama : Mohd Aniq Zuhair bin Adli Azamin

Umur : 2 tahun 3 bulan

Nama Ibu : Zuhana Binti Saa'don

CUTEST BABY CONTEST bersama Sinar Raudah

Yahhhh aku mau joint ini contest eventho aku belum ade anak sendiri. Ha ha ha... ketawa penyamun dahhh nie... heee... Meh kite tepek byk2 gambo yg patut dipertaruhkan... tp oleh krn bersyarat maka kenelah wat en3 lain2 utk si c0mey yg lain... heeeee

Nie diaa anak sedara haku.... c0meykannn baru pas kuar spital time nie pasal paru2 berkuman. walaupun xberapa nak sihat tp masih mampu tersengeh ngan ketawe mcm bapaknya jugak. Hahahah

Nama : Mohammad Akil Thakif bin Mohammad Rizal

Umur : 1 tahun 25 hari

Nama Ibu : Maliah binti Abd Zaman, ini nama aku laaa makcik dia ahaha (Nama ibu sebenar Norlilawati binti Jaliman)

So pada sesape yg mau juga mencube joint contest ini silalah ke blog Sinar Raudhah.

Wedding Colour Theme

Sepatutnya bila saje sebut nak kahwin, majoriti B2B dah tau mau guna kaler ape. Tapi AKU??? Hadoii haiii masih lagi tercari2 kaler. Sampaikan bile mak andam tanye, "tema kaler ape?". Aku hanye sengeh pehtu senyum kambing. Huaaaa boleh gitu??? Ape ke kesnye aku nie, sampai tak boleh nak pikir kaler ape yg harus aku pakai on my big days. Haruskah aku dipersalahkan dlm hal ini.. Oooo tolonggg jgn salahkan aku.. huhuhuh... Somebody please help me.

Kaler inikah yg sesuaii???

Atau pun ini.....??? Or ini...??? Or inikahhhhh...??? Do please help me on this matter. Aku tersangatlah bercelaru... Here's the colour for 2011... Which one better which one prefer.. he he heeee... but for my Nikah maybe i will wearing pearl white or silver white or cream + turqoise or or or... masih ade lagi or tu... iskkkk
 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 Life Must Go On |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.