~Bismillahirrahmanirrahim~
Ya Allah,
Lindungilah anakku dengan sebaik2 perlindunganmu.
Jauhi dia dari segala bahaya makhluk2 ciptaanmu.
Kurniakan dia akal yang bijak,
Akhlak yang soleh juga sifat2 yang terpuji.
Dengan izin mu Ya Allah, aku memohon.
jadikan dia anak yang mendengar kata ibu dan bapa serta hamba yang sentiasa sujud kepada Mu
~Amin~

They aRe s0 Gorge0us

Mery Christmas and Happy New Year

Ho ho hooooo.... Uiskkk nak jadi santa plak aku nie... hahahaha tak sesuai langsung...

Just Wanna Wish all Fwen

"...MERRY CHRISTMAS..."

dan

@-->--- SELAMAT TAHUN BARU ---<--@

Curi CURIK cuRi

Huaaa... aku nak nangeh nie sebenarnya. Sob sob sob... sekali 2 barang aku hilang. Mula2 gelang aku hilang, tapi aku langsung tak sedar yang gelang aku tu dah hilang. Sedar bile mak aku tanye mane gelang aku pertengahan minggu lepas melalui telefon, lepas tu malam awal muraham tu cari2 kat tempat aku biasa letak tengok2 dah takde dah. Memang sah la tu hilang. Boley ilang dalam uma sendiri???? Entah sape punye angkara tangan panjang sangat, tangan tu jadi panjang betul baru tau. Hidup nak buat keje senang je dengan mencuri harta orang. Dah la datang uma orang pastu buat dajal pulak. Mangkuk hayun punye orang. Sedeyyy betul la... tu gelang hadiah dari mak aku tau tak!!!!!!! yang kau pegi curik tu aphalll... bodohhhhh punye orang. Huaaaaaa.... sedey sedey...

Lepas tu jam tangan aku pun hilang gak. Sedey laaa macam nie. Sangat2 sedey... jam nie plak hadiah dari kazen aku si Zura. Huaaa.. dah la jam yg hadiah harijadi dulu hilang, yang nie pun hilang jugak. Mau aku tak sedey. 2 barang sekali hilang tu. Ralat betul la... terutama sekali gelang tangan hadiah pemberian mak aku tu. Sob sobb... Jahat la kau manusia yang mencurik harta aku tu. Mangkuk hayunnnnnnn, bongok, sengalllllllllllllll.... &@$^(@*%*@#^%*@#%)*@#%&.... Kau tunggu pembalasan dari-NYA suatu nanti. Takpe takpe...ko mencuri laa lagiii... bahagia hidup ko dengan hasil duit mencurik tu...

AKU BENCI PENCURI

Sunday Nite Movie

Yehaaa... nie dia aktiviti kami di malam minggu... Tengok pilem la ape lagi dan citenye ialahhhhh.. jeng jeng jengggggggggggg.....
Haaa dah tau kan aku tengok cite ape!!! Kite orang p tengok 11 orang. Hehe.. saje nak menggempakkan wayang kat Tebrau City tu, yang lagi bestnye pakcik aku yg tak penah tengok wayang pun joint sekali. Haha kire pecah rekod la kali nie. Seb baik nenek aku ade jemputan cukur jambul malam tu, kalau tak aku rase nenek pun joint sekali. Hehe.. tapi takpe next time maybe boleh gempakkan wayang lagi. Haha... and thanks a lot to my beloved kazen, Azura pasal belanja kite orang tengok wayang. Best best best... Citernye pun best, and cerita ini adalah realiti kehidupan kite. Bukan sekadar cerita yang direka semata-mata. Memang berlaku pun, tak caye??? Tak caye tak ape... cume orang yang penah mengalami dan melihat sajelah yang tau kan. Pelik la kan ngan orang yang macam nie, cemburu atas kejayaan orang lain, ape kes nak cemburu2 ehh??? Cubelah berfikiran terbuka, same2 berusaha dan mengejar kejayaan dan pastinya kejayaan itu milik kite, InsyaAllahhhh kerana Allah itu Maha Adil dan bersyukur lah atas segala pemberianNYA.
Haaaa bile dah puas tengok wayang, perot pun berkeronconglahkan... Ala2 muzik gempak dalam wayang tuuuu... hihi... mau tak lapo kalau dah tengok jam kul 12.30 so kite orang pun p makan kat hutan bandar tapi before tu kite orang singgah jap kat pasar borong pandan ,borong cd ngan ikan. Hihi... lepas dah memborong barulah kite orang p makan chicken chop yang berharga 5 hengget jerk kat hutan bandar tu. Nie pun pakcik aku yang tunjuk. Not bad lah chicken chopnye, tomyamnye pun sedap tapi pedas ya ampun, pastu nasi goreng papriknye pun sedap tapi garam terlebey tumpah plak. Haha... Pastu mee hailamnye pun sodap. Cume servis depa nie kene upgrade lagi kasi lebey cun dari yang ade skang nie. Ha ha... so sape2 nak try makan chicken chop 5 hengget bley la p kedai kat hutan bandar tu. Bile dah kenyang, kite orang pun balik la ke uma nenek aku. Sampai2 uma dah kul 1.30am kot kalau tak silap mate mengantok aku. Lepas tu ape lagi mase untuk membute laaa...

Salam Maal Hijrah

Kepada semua kawan2 aku ingin mengucapkan:-

"SELAMAT TAHUN BARU, SEMOGA TAHUN INI BERAKHIR DENGAN KEBAIKAN DAN BERMULA DENGAN KEBAIKAN JUGA"

Ikan Masak Hantam Saje

Ahaaaa.... sila menjamu selera. Hihi... ini dia resepi aku yg aku hentam saje. Semua ramuan aku men bedal sebarang je, pendek kate ape yg ade dlm peti sejuk mak aku semua aku balun campak dalam menu kali nie. Hihihi.... dan name resepi nie ialahhhhh tak lain tak bukan...

"Ikan Masak Hantam Saje"

Dan ini adalah bahan2nye, aku just boleh bagi bahan je ye... bape banyak kene bubuh korang pandai2lah renovet sendiri. Hihi...

  • Ikan (ikut suka hati korang nak pakai ikan ape, tiada pantang larang ok)
  • Bawang Merah
  • Bawang Putih
  • Halia
  • Kunyit
  • Serai
  • Serbuk Kari
  • Ketumbar
  • Jintan Kasar
  • Jintan Halus
  • Lada Hitam
  • Lada Putih
  • Cili Kering
  • Sos Tiram
  • Air Asam Jawa
  • Limau Kasturi
  • Garam
  • Gula
  • Pak Aji
  • Minyak untuk menumis
Cara-caranya ialah:-
  1. Korang kene goreng ikan bersama kunyit dan garam pastu dah siap goreng letak tepi ok.
  2. Lepas tu korang blender segala bahan yg ade kat atas tu kecuali air asam jawa, sos tiram, kari dan limau kasturi.
  3. Bile dah siap blender korang panaskan minyak pastu tumiskan segala bahan2 yg diblender tadi sampai garing.
  4. Lepas tu masukkan sos tiram, kari, air limau kasturi dan air asam jawa.
  5. Jangan lupe bubuh garam, pak aji ngan gula sikit.
  6. Bila dah mendidih rase semua dah ok pastu korang curahkan aje kat ikan yg korang dah goreng awal2 tadi.

Senang je kan... cume bahannye banyak sikit. Dah aku bilang awal2kan semua bende yg ade dlm esbok mak aku, aku campak kat masakan aku nie. Hihi.. selamat mencube, jangan takuttttt takde keracunannye. Abah ngan mak aku kate rase sedap, pastu sepupu aku berkali2 tambah. Haha....

QSHE Week 2009

Semalam dan hari senin aku bertugas di Tistle Hotel sempena QSHE Week untuk tahun ini. Keje aku cam biasa la menyambut tetamu, bg hadiah, bg token, makan, berdiri, bebual, begambo, amik gambo and bla bla bla... makan makan dan makan. Macam2 keje yg aku buat. Ha ha... tapi paling best adalah bile time makan. Macam2 yg aku makan, xspecialy kek coklat yg sangat la sedap sehingga menjilat garpuuu. Ya ampunnnn.. orang makan 1 aku makan 3, he he... sampai geng2 ckp, "amboiii Lia kuatnye makan, badan x beso jugak". Ha ha... nak buat caneee!! Dah makanan tu kene ngan anak tekak aku, aku melantak laaaa ape lagi.

Course berjalan dengan lancar walaupun kekadang ade sedikit kekelibutan from the even manager, pihak hotel and from kite orang sendiri. Tapi semuanya dapat diatasi dengan segera kerana sikap bekerjasame antara satu same lain. Haaa tengok betapa pentingnye sikap bekerjasame tu. Kalau memasing buat hal sendiri pastu men lepas tangan je memang haru biru laaa kan. And sesungguhnye wat keje luar nie penat sangat2. Keje berdiri pastu kene peratikan orangkan.. kene lak pakai hill.. ya ampunnn sakit kaki aku. Udahnye balik uma aku rendam kaki aku ngan air suam + garam untuk melegakan sikit kaki aku yg penat tu. Sejuk kat dalam dewan tu pulak jangan cakaplaaa, aku rase macam berase di over d' sea plak. All the participants merungut pasal airconnye kuat sangat, sampai ade yg rase beku bile dok lelame dlm dewan tu. Macam aku no problemla pasal aku leh sesuka ati kuar masuk dewan tu. He he cume kesian kat peserta2 yg berkulit nipis macam aku even dia orang dah pakai jaket dan akhirnya course ini tamat dengan jayanye. Congrat to all committee members.

Mencari Rezeki yg HALAL

Demi mencari sesuap nasi, mereka bertiga nie sanggup menahan hidung dan sanggup bergelumang dengan sampah sarap di hari minggu pulak tu. Kesian aku tengok mereka nie. Hari2 minggu kite bercuti dan berehat dirumah tapi mereka bertiga bekerja semata2 untuk mencari rezeki yang halal. Bersyukur aku kerana aku tidak bekerja seperti ini. Bayangkan bagaimana mereka boleh menahan hidung dan menahan badan dengan keadaan kerja yang seperti ini, kene mengutip sampah sarap yang kite buang. Kalau sampah kering best la gak pungut, tapi yang dah berbau dan berulat plak tu kan, haaa macam mane!!!! Kite pulak kadang2 tak bersyukur dengan kerja kite yang ade, dan selalu merungut pasal keje kite. Bayangkan kalau kite berada ditempat mereka!!!!

Menu Hari Minggu

Ini dia factory Cik Lieya.. he he...
Ahad lepas projek aku adalah masak memasak. Xdelah masak yg hebat2 macam chef Wan ke chef Ismail ke kannn. Cume sekadar masak masakan ala-ala kampung gitew. Oleh kerana pepagi gajah Mak ngan A. Ngah aku dah pegi memetik pucuk paku ditepi2 jalan kat kampung aku, so tugasan aku pulak adalah memasak. Sebelum memasak pucuk2 paku nie mestilah disiang dulu, wahhh cam nak siang ikan plak kan!!! Ha ha... Tapi betulla ayat aku tu kan?? Ke ade ayat yg lebih bernas dari itu?? Ahhh ade aku kesah, yg penting aku paham ape yg aku tulis. Dipanjangkan cite, aku pun ape lagi menggunakan kuasa veto menyuruh sepupu juga abang2 aku termasuk A.Ngah walaupun dia dah penat memetik pucuk paku supaya menyiang semua pucuk2 paku itu, kire kene amik daun2 ngan pucuk yg ujungnye ajela.

Memula A. Long aku cakap, "Ahhh... ape nak siang2, masak je sekali ngan batang2nye nak makan baru buang batang".

Sambil tersenyum and tersengih2 A. Long aku berkata2.

Amboiiii bestnye ayatkannn, then aku plak jawab, "Haaaa...yelaaa orang masakkan utk A. Long yg x siang punye, nak???" Pastu aku terus gelak dan disambut oleh abang2 ku juga sepupuku si Esah.

Sudahnye dia orang pun siang gak la pucuk paku tu. Lepas siang pucuk paku tu, si Esah tolong gak aku potong2 daging korban yg orang bagi utk digoreng berkuah dan K. Ngah aku lak si Lela yg tengah sakit2 tu tolong aku memotong ayam kampung untuk digoreng. Haaa senangkan keje aku... ade kakitangan semuanya berjalan dengan lancar. Ini dah kire factory nie. He he...

Pucuk paku yg aku masak ayo jeee.. sedap hingga menjilat jari.

Bahan2nya:-

  • Bawang merah(dihiris nipis2)
  • Bawang Putih (dihiris nipis2)
  • Ikan Bilis (dibuang perut juga kepala, kalau malas beli yg dah siap siang punye)
  • Daun Kunyit (diracik halus)
  • Daun Selasih (amik pucuknye aje)
  • Pucuk Paku
  • Garam (secukup rase)
  • Pak Aji (secukup rase)

Tumis segala bahan yg ade kat atas tu kecuali segala daun maun. Dah garing bukan rentung ok! masukkan pulak air, garam dan pak aji secukup rase tapi kalau korang nak kene penyakit darah tinggi korang bubuhlah garam bebanyak ehhh..ha ha pastu tunggu sampai mendidih. Dah mendidih rase semua dah ok, barulah korang masukkan daun kunyit, daun selasih dah pucuk paku. Kacau dan gaul2 pastu tutup api cepat2 supaya pucuk paku nie tak lecur.

Peringatan!!!! Mase korang nak tutup periuk tu jangan korang tutup rapat2, bagi sikit ruang wap untuk kuar kalau tak nanti sayur korang akan jadi lecur and lebam, dah tak cantek and dah rupe korang makan rumput plakkannn...

Daging goreng berkuah resepi Chek Na, Mak aku la tu punye resepi.

Bahan2nye:-

  • Bawang Merah
  • Bawang Putih
  • Halia
  • Kunyit
  • Air Asam Jawa
  • Daging
  • Garam
  • Pak Aji

Bawang merah, bwg putih, halia dan kunyit korang tumbuk bagi lumat. Kalau dah pemalas sangat pakai jela blender. Lepas tu tumis bahan yg ditumbuk tadi. Dah garing masukkan daging, jangan lupe daging tu korang kene hiris nipis supaya cepat empuk. Pastu tutup periuk dan dengan api yg kecik korang biarkan daging tu empuk kejap. Lepas tu bila air dah mula kering and daging dah empuk korang masukkan air asam jawa. Lepas tu masukkan garam dan pak aji. Bile rase semua dah ok, bolehlah dihidangkan untuk dimakan.

Hiasla ikut kreativiti korang. Nak lagi sedap korang letak la daun sup ngan daun bawang. Time aku masak nie daun sup semua xde, tu yg xde dekoret2 tu. Yg penting perut aku kenyang. Ha ha...

Amaran keras:- JANGAN MASUKKAN AIR ASAM JAWA SEBELUM DAGING EMPUK, KALAU KORANG MASUKKAN JUGAK ALAMAT SAMPAI KE TUA LA DAGING TU XKAN EMPUK2.

Selamat Mencube resepi mudah lagi sedap nie. Ayam kampung tu aku goreng togel je, so takyah la korang nak tanye aku resepinye ape yerkkkk... Korang lagi terer dari aku kan!!!

Selamat Hari Jadi Pn Madianah Esa

Hari ini adalah tarikh kelahiran Mak, genap umo mak 55 tahun. Uiskkkk mude lagi nie, boleh bertwist lagiii, kan Mak kan... sedangkan Kak Nita yg lebih tua dari Mak tu boleh berjoget sakan inikan pulak Mak yg baru 55 tahun. Ala2 macam 25 tahun gitewwww...

Doa Lieya untuk Mak juga dari anak2 Mak yg lain, semoga kehidupan Mak sentiasa diberkati oleh NYA. Semoga Mak dipanjangkan umur dan dilimpahkan rezeki yg halal. Semoga Mak sentiasa mendapat hidayah dan cahaya keimanan dari NYA. Semoga kehidupan Mak sentiasa berlandaskan ajaran Islam. Semoga Allah mengurniakan tubuh badan yg sihat untuk Mak. Semoga Mak gembira dan bahagia hidup disamping suami terchenta, bersama 3 orang anak dan berserta 6 orang cucu yg baik2 belaka. Sesungguhnya doa2 dari anak2mu pastinya yg baik2 belaka sepertimane Mak sentiasa mendoakan yg baik2 untuk kami. Terima kasih Mak kerana sentiasa mendoakan kami dan terima kasih kerana telah mendidik kami hingga kami dewasa. Sesungguhnye jasamu tidak terbalas oleh kami.

Hu hu.. sedeyy la plakk aku nie... tadi pagi aku call Mak untuk wish happy besday, nampaknye tahun nie aku menjadi orang ke-2 wish kat Mak sebabnya A.Long pepagi gajah dah wish kat Mak dulu. He he... Mau bergenang gak le air mate aku nie haa mase wish kat Mak, suara pun suara orang nak nangehhh jeee. Ape la cengeng bebeno aku nie. Mak pun bile dah dengar suara aku macam tu ikut sekali sedey. Dengar bunyi sob sob Mak dihujung corong tepon aku. Aiseyyy ape la aku nie, patut hari2 macam nie gumbira, aku lak bley sedey2 sadis2kan. Hu hu.... Anyway..

SELAMAT HARI JADI BUAT MAK YANG AKU SAYANGI SEHINGGA AKHIR HAYAT KU

Sambal Raye Nek Bechik

Haaaa sape2 nak belajar care2 membuat Sambal Raye Kuarga Nek Bechik, camnie la carenye. Tapi kalau ade gaye2 ter'over' ker ter'extravaganza' ke jangan la ditiru pulakkan!!! Chefnye ialah sepupuku si Azura. Terer part masak memasak nie, korang nak makan ape semua dia bleh buat. Order jelaa... kalau time raye sambal raye memang order ngan dia je. Ha ha promote plak... Habislah ko Jue lepas nie... Aku tak bersalah ok... heheheee... aku kan tau makan jer kannn... kan kan kannn...

Ok here the recipe.

  • 1 kg Daging Batang Pinang (dipotong nipis2 ok, tp jangan sampai bederai plak)
  • 1 kg Udang (dipotong 4 kalau besar punye, nak letak sekor2 pun ikut suke korang la kes pemalas la tu)
  • 1 kg Bawang Kecil (digoreng sampai garing, jgn pakai yg beli punye langsung x sedap)
  • 750 gram Lada Merah (hiris halus)
  • 250 gram Lada Hijau (hiris halus)
  • 2 kg Santan Pekat (No kotak or pack punye brand, mesti dari kelapa tulen)
  • 1/2 Labu Bawang Putih (hiris halus gak)
  • Garam dan Pak Aji secukup rase
Cara2nya
  1. Korang kene masak santan pekat tu sampai naik minyak opsss silap sampai kuar ala2 taik minyak lepas tu letak tepi.
  2. Lepas tu korang amik minyak yg korang goreng bawang tadi lepas tu panaskan minyak tu.
  3. Lepas minyak panas masukkan bawang putih dan tumis hingga naik bau.
  4. Pastu korang campakkan aje lada merah ngan lada hijau goreng sampai lada tu layu.
  5. Bile lada dah layu korang masukkan daging batang pinang tadi dan masak sampai empuk.
  6. Lepas tu masukkan udang dan masak lagi.
  7. Lepas tu korang tuangkan santan yg telah dimasak tadi separuh.
  8. Pastu biarkan didih, jangan lupe kene rajin kacau ok pasal korang dah masukkan santan.
  9. Lepas tu masukkan bawang goreng tadi dan masukkan tahi minyak yg korang dapat dari masak santan tadi, kire amik atasnye jelakan pasal korang dah masukkan separuh tadikan.
  10. Dah gitu masak sampai didih, lepas tu korang boleh la makan.

Kalau tak sedap tu maknenye korang salah teknik memasak or petua2 yg aku bagi korang langgar. INGAT... nak sedap kene ikut arahan dan aturan yg telah diberikan ok!!!

My Kazen Engagement

Selamat bertunang untuk sepupu ku Nuraniza Idris. Uiskkk cam name artiskan!!! He he... xtually name kazen aku nie diletak kerana mase tu si penyanyi Nuraniza Idris tengah meletup2. Pastu kebetulan plak name pakcik aku pun Idris, so ape lagi diletaknye la name anaknye Nuraniza. jadilah name sepupu aku nie Nuraniza Idris. He he...

Sian kazen aku nie, dengar je orang nak meminang dia langsung tak lalu nak makan pe smua. Dok menung sane menung sini... He he... last2 kene terima gak pasal dia orang nie dah lame sangat berkawan pehtu bakal pak mentua sepupu aku nie x sabo2 nak terima menantu lagi... Bagus2 yg baik jangan dilewat2kan ye dakkkk??? Lagi pun dah ade jodoh dan dah ade calon jalan terus jangan tangguh2... kan kan kannn!!! Newayyy congrat my dear kazen...

Raya Haji Ghatering 2009

Kerahan Tenaga
Ha ha tengok2 semua kerahan tenaga di musim raye aji adelah lelaki. Tapi nie semua on the day je iaitu bahagian keje2 luar dan bakar membakar, hari yg before2 keje orang pompuan la kan. Part masak memasak segala lauk pauk adalah tugasan orang2 perempuan. Tapi ade gak la yg lelakinye menolong, contohnye mengayam ketupat. Hehe..ade lak yg marah aku wat statement macam nie.

Makanan untuk menjamu selera memasing

Segala makanan yg kat atas tu dimasak oleh orang2 pompuan k. Mak mak orang masak dipagi raye, nak dijadikan citer time tu laa santan yg kite orang beli masam. Kelam kabut memasing pegi beli santan kotak and p perah santan untuk sambal raye, untuk memasak sambal raye kene pakai santal original, no kotak2 ok kalau tak resepinye tak menjadi. Itu kate chef Azura laaa... Aku tak tau sebab aku tukang bedal aje , haha... Menu yg bawah tu plak ready made just bakar and goreng je, sonang je kan keje orang lelaki. Tapi seb baik orang lelaki nak buatkan, kalau depa dok nak tengok and makan je lagi la haru. Dah cun2 kene amik port membakar, mau muke bau asap. Huhu

...

Mereka2 yg diraikan hari lahirnye, dari kiri Nenek, C. Adir, C. Mail and Mak

Hari jadi yg disambut serentak, little suprise for them. He he... Besday Nenek on 21 Nov 2009, C. Adir on 02 Dec 2009, C. Mail on that day 27 Dec 2009 and Mak on 01 Dec 2009. So saje2 nak memeriahkan suasanakan!!! Ingat nak panggil semua orang potong kek yg sebijik tu sampai lunyai, tapi kalau panggil sesorang aku rase sampai ke malam baru habis gaknye and maka keringlah tekak memasing pasal kene nyanyi banyak2 kali.

Sebahagian kuarga yg sempat menghadirkan diri

And all this my family pic, xtually tak semua yg turun and menghadirkan diri on majlis nie. Ramai lagi yg tak dapat menjointkan diri pasal memasing ade hal yg tak boleh nak dielakkan. So just kumpul mane yg ade jela. Mase amik pic nie very la happeningkan, ha ha macam2 ragam ade. Seb baik memasing sporting. So next year will arrange more proper eventlah. Hope so... Lepas tu nak amik gambo candid je. Gambo gini dah biase beno orang buatkan!!!

  • Pic 1. Adik beradik mak
  • Pic 2. Menantu2 yg sempat di tangkap
  • Pic 3. Cucu2 yg sempat dicolet dan diheret
  • Pic 4. Cicit nenek 4 orang je??? Mane lagi nie!!! Huhu yg lain tak dapat menghadirkan diri...

Selamat Hari Raya Aidil Adha

Khas untuk semua pembace blog aku,
Andai kate tersilap kate

Andai kate tersilap bicara

Andai ade terguris rase

Andai ade terguris jiwa

Dunia kita penuh cobaan

Sama ada sedar atau berangan

Jangan harap terlepas dari dugaan

Kerana hidup ini adalah lakonan

Sepuluh jari aku susunkan

Walau hanye Hari Raya Korban

Aku tetap memohon kemaafan

Kerana manusia tak lepas dari membuat kesilapan

SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHAAAA... BERKORBAN ITU SATU PENGORBANAN

Projek Terbengkalai

  • Pic 1: Itu tukul untuk mengetuk dawai untuk dikemaskan tepinye
  • Pic 2: Dawai yg dah siap dikelim tepinye
  • Pic 3: Gunting ngan dawai tu sepadan ker???
  • Pic 4: Gunting yg dah aku jahanamkan

All the pic aku amik semalam petang. Kon0n nak buat pr0jek menutup pintu pagar kat uma, supaya si Eichik tidak mudah kuar kalau pintu papan dibukak. Pasainye skarang nie, si Eichik pantang nampak pintu papan tenganga mulalah dia berlari lintang pukang nak kuar uma. Hiskkk susah ini macam pasal aku plak jenis suka bukak pintu papan and biarkan pintu pagar berkunci. Konon kasi udara kotor kuar and ganti ngan udara bersih. Tapi kat kawasan uma aku dok tu bersih lagi ke udaranya?? He he he... Whatever laaaa... Yang pentingnye misi aku nak memasang dawai kat pintu pagar nie wajib berjaya.

Petang semalam balik je keje aku terus singgah kedai and beli dawai, sampai2 uma aku teruslah memulakan misi aku. Sekalinye aku terlupe yg kat uma aku manelah ade gunting dawai. Lepas tu cari punye cari aku terjumpelah gunting comey kaler kuning, bajet bolehlah potong dawai halus tu. Sekalinya gunting punye gunting, dawai tak putus tapi gunting tu yg jahanam aku kejekan. Ha ha seb baik gunting murah... Udahnye tak dapatlah aku nak siapkan projek aku tu. Aku just siapkan kelim lebihan dawai yg tokei kedai tu potong. Huhu.. kalau tau semalam mintak tolong uncle tu potongkan sekali utk aku size pintu uma kan...

Tapi takpelah, arinie aku try buat kaedah lain plak. Skang nie pun tengah pikir cane nak potong dawai tu kasi ikut size pintu pagar kat uma... Kene beli cutter la rasenye kan.. ok i will try this afternoon. He he... moga2 berjaya lah petang nie...

1st and 2nd Days Baby Eichik

Selama 3 hari nie, kehidupan aku lebih menguruskan si baby Eichik. Pantang nampak kelibat aku mula menggedik manje and berlari terkedek2 mengejar. Huhuhu... Pagi2 kul 6.30 aku dah mula menguruskan si baby Eichik nie then balik keje pun same jugak. Bukak je pintu uma, nampak muke aku dia dah mengiau panjang wat muke sedih dr dalam sangkar. M. Ya??? Dia penggeli ya ampunnn... si baby eichik nie datang dekat pun dia menjerit. Mase yg 1st day baby Eichik ade, M. Ya try lepaskan baby Eichik yg asyik mengiau dr dalam sangkar, then korang tau ape jadi. Ke mane aje M. Ya pegi si baby Eichik nie ikut, kire sesi perkenalanan la kan... Yelah lagi pulak aku keje, tinggal M. Ya sorang time tu kat uma, so for sure baby Eichik nie nak bermanja dengan M. Ya, tp sayang tersalah orang. Sudahnye M. Ya kurung balik si baby Eichik nie. Kesiankan...

Aku balik2 dari keje mase 1st day, tu tengok2 pasir dah bersepah bagai... baby Eichik mengamuk pasal terkurung dalam sangkar dalam tempoh yang sangat lame. Hari ke-2 juga begitu, lagi dasyat habis badan baby Eichik bermandikan susu. Saje je kan baby Eichik nie tunjuk perasaan. Sudahnye walaupun dah petang terpaksa gak aku mandikan si baby Eichik tu, takkan nak biarkan pulak. Ade kene kerumun dek semut, lagi haru kan. Haaa sudahnya lepas mandi menggigil satu badan. Cian lak aku tengok...

So tengok plak petang nie, ape pulak ragam yg dibuat oleh si baby Eichik nie. Jangan diterabur pasir dlm sangkar tu lagi udah. Huru-hara aku nak ngemas.

Musim Haji '09

Ade tak kaum kuarga korang 0r sedara mare juga kaum kerabat yg pegi menunaikan haji? Yelah skang nie kan tengah musim 0rang pegi haji. Untuk kuarga aku Alhamdulillah ade yg menunaikan Rukun Islam yg ke-5 nie. Sabtu lepas seharian aku menghabiskan mase kat uma Pak cik Tik, sepupu kepada abah aku. Daripada pukul 10.30 pagi sampai la ke 11.30 mlm aku berada di rumah Pakcik Tik. Korang paham2 ajelah kalau dah uma 0rang nak pegi haji nie, komp0m sedara mare datang bertandang. Macam mase nenek aku nak naik haji tahun lepas, tak putus2 sedara mare juga kawan2 nenek juga kawan2 anak nenek datang menjenguk. Bile dah ade orang asyik datang, maka dengan sendirinya makanan kat uma komp0m melimpah ruah. Hehehe... Nie nak cite kes makan ke nak cite kes orang nak naik haji ehhh!!! Kekekehh...

0k mase aku sampai tu semua barang utk di bawak ke tanah suci, telah pun siap dipacking 0leh Pakcik Tik juga Makcik, dia orang pegi laki bini juga kakak kepada Makcik. So beg2 tinggal nak angkut bawak naik kapal terbang jela kan. Part nie aku cume tolong tengok je. Hihihi.. Cume aku tolong part hidang menghidang bile orang datang, almaklumlah akak sepupu aku tengah dalam pantang. Sambil menghidang sambil aku mengunyah, kire tumpang sekaki la. Sekali aku hidang, sekali aku mengunyah, pendek kate dr pagi sampai ke malam keje aku itu jela.. Hidang makan, makan hidang, hidang makan dan makan hidang... :-D Sampai aku takleh nak handle per0t aku canee.. penuh sarat dengan makanan yg sedap2 belaka. Tapi yg paling best mase makan tengahari, sebabnye M.Na aku masak ayam masak lomak cili api, mak mentua M.Na nie orang n9 so part masak lomak cili api nie memang dia terrer. Perghh memang peberet aku ayam masak lomak cili api tu, tapi tak penah lak aku tengok M. Na nie masak daging salai masak lomak cili api. Uiii nie kalau dapat lagi sodap, pasal aku penah makan mase antar abg sepupu aku bertunang dan kawin kat Tampin. Dia orang dok hidang makanan nie, ya ampunn time tu memang aku makan tak toleh kiri kanan, bak kate orang kalau mak mentua lalu kat sebelah pun aku x nampak. Cume yg x tahannye tu pedasnye. Aku nie pulak jenis x kuat makan pedas. Bile dah kene cili.. haaa korang bayangkan la canee aku makan, tangan kiri pegang tisu tangan kanan plak menyuap. Hehehe... siap meleleh air mate aku dek kerana pukulan pedas.

Berbalik pada cite asal, xtually anak sedara mak aku ade gak yg naik haji tahun nie. Tapi oleh kerana umanye kat Pasir Gudang sane, dan tahap kemalasan aku nak memandu di tahap maximum so aku tak pegila menjenguk dia. Seriusss tahap kemalasan aku memandu dihujung minggu yg baru nie tersangatla tinggi, sampai adik2 sepupu aku yg kat uma Pakcik Tik ngajak jalan pusing2 kat bandar Pontian pun aku malas nak layan pdhal uma Pakcik Tik ngan bandar pOntian cume 10 minit je jauhnye, inikan lagi nak drive sampai ke Pasir GUdang sane. Sampai nenek merajuk ngan aku, huhuhu. Ape punye cucu la aku nie kan. Sorry la Nek len kali la orang bawak yerk, nanti K.Nolie balik haji kite pegi la jengah dia. Nenek jangan majuk2 lagi, petang kang orang bawak nenek makan pizza kat JJ BUkit Indah ehhh, M. Ani belanje. Hehehe.. Cessss macam la nenek bace blog aku nie kan. Hihihi xpe nanti aku pinjam laptop M.Ya and tunjuk ape yg aku tulis nie. Luahan rase kononnyeee... Ok la stop sini je... malas nak tulis lagi. :-D

Perpisahan Anak2 kucing Ku

Story pasal my kutie mutie ket again. Hehehe. Semalam hampir2 ke-5 5 ekor anak kucing aku nie dikebas oleh makcik aku, M. Na and anak2nye dari Rawang. Haizzz seb baik aku ade kat uma, kalau idak harus diangkutnye semua, Uuuu tidak. Dah siap masuk dalam sangkar dia orang lagi tu. Mase tu aku tengah sebok kat dapur, jap lagi bile aku dengar bunyi riuh rendah (percubaan membawak lari anak kucing aku) aku pun menjointkan diri ngan dia orang. Haaa sekali tengok, 5 ekor anak kucing aku dah ade dalam sangkarkan!!! Ohh tidakkk cepat2 aku ckp, "Eh mane boleh amik semua, perjanjian sekor aje kannn. Lg pun yg lain2 tu dah ade tuannye". Lastly dia orang terpaksa akur dengan ape yg aku katekan. Cume aku terpaksa bagi lagi sekor kat kawan merangkap jiran sepupu aku, si Eilin. Kesian kat adik Eilin pasal dia cite adik dia suke sangat kat kucing, so aku bg la sekor sebagai hadiah dr kampung utk Eilin bawak balik bg adiknye si Syahirah. Dan sekor lagi aku mintak tolong Makcik aku bawakkan untuk kawan aku si Ma'ei and Farah yg dok kat PD, cian dia orang kucingnye yg cute miut dah kene racun ngan manusia yg tak berperikemanusiaan. Jahatkan org yg meracun kucing kawan aku nie. Xde hati perot langsung, kot ye pun x suke tak perlulah nak racun2 segala. Tapi ditepon2 tak dapat pasal hp dimatikan. Nak call si Fara wifenye si Ma'ei tu aku takde pulak no nye. Haa sudahnye Makcik aku bawak terus ke Rawang. Then malamnya baru la si Ma'ei nie return call aku. Adessss.. haaa ko pi la amek sendiri anak kucing tu kat Rawang. Kalau ko xnak amik Makcik aku lagi suke. Kalau ko segan nak p amik, ko tunggu la aku turun KL awal bulan 12 nie.

Then aku pulak bawak balik si baby Eichik ke uma Makcik aku kat Gelang Patah. Hihihih sangat seronok, punyelah gumbira C. Mail and M.ya padahal M.Ya aku nie paling x suke ngan kucing. Tapi bile dia terpandangkan baby Eichik mase datang uma aku 3 minggu lepas, terus dia minx baby Eichik nie dr aku. Hehehe memang aku nak bela pun si Eichik nie. Cume bile M.Ya dah bg green light nak bela kat uma dia, aku pun lagi lagi laa sukeeekan. Kalau tak, aku just boleh bela kat uma mak kt kg jerk. Seminggu sekali jela boleh tengok dia macam yg lelain. Huhuhuuu...

So sepanjang perjalanan dr Pontian ke Gelang Patah, baby Echik asyik menangis jerk (dia mengiau tak henti2 ok maknenye dia menangis la tu), kesian pulak aku tengok muke dia. Udahlah belum jauh perjalanan dia dah buat projek dlm sangkar, bleh plak dia berak and kencing kannnn. Belum sempat aku turunkan dia dr kete dah *@$^@&^%&@&.. aduhaiiii... seb baik kucing. Hai laa baby Eichik.. terpaksa gaklah aku berenti and besihkan tempat dia dulu. Lepas tu baru aku teruskan perjalanan. Then sampai2 je kat uma M.Ya, aku pun wat la gempak suprise punye kat C.Mail and M.Ya. Hehehe... Pastu memasing dok sibuk2 tolong aku carikan tempat yg sesuai sekali letakkan si baby Eicik nie. Mula2 aku nak letakkan dia bawah akurium, sekali tak muatlah pulakkan sangkarnye. Dan akhirnye kite orang letak kat bawah singki jerk pasal kat situ kawasannye ok sikit. Then malam td jugak si baby Eichik nie buat perangai and tunjuk perasaan, aku bawak ke tanah nak suruh berak & kenching, dia boleh main kejar2 ngan aku kan. Pastu bile aku bawak letak dlm sangkar, boleh lak di meluru ke pasir yg aku letakkan and terus buang kat situ. Pastu bile aku biarkan, malas nak buang pasir yg kene berak dia tu kan, dia boleh sepah2kan pasir tu.Geramm tak??? Hanginnn aku... and pagi nie pun same kes jugak. Padahal kebiasaannye kul 6.30 baru mak aku lepaskan ke tanah, ini kul 6.20 aku turun tengok2 dia dah memerut. Aduhaiii pastu buat muke selambe je kann..mcm xde ape2 yg berlaku. Nak kene sebat buntut dia tu gaknye. Hehehe ape pun permulaan hidup baby Eichik di rumah M.Ya sangat menyeronokkan walaupun aku tau dia bersedih sbb terpaksa berpisah ngan Mumy Domong, Pupy kemung and abg2nya si Tiger, black and kakak Panda. Hihi Serius aku paham perasaan kucing. Am i?? Kompiden ckp je kannn!!!

My Kuttie Kittie

Tuh si Tiger yg semakin menjadi2 kelakunye... mentang2 dah beso adik2 dibulinye aje. Dah le ajar adik2 buat projek yg bukan2, ade ke patut ajar baby eichik berak ngan kenching bawah kerusi. Mau hangin 1 badan mak aku ngan si Tiger nie, dia plak jadi tok guru. Padan muke kene denda tido kat luar uma. Tuh laa kalau degil sangat x dengar cakap org. Lain kali dengar cakap, dpt la tido kat tempat empuk. Skang rasekan xde sape nak tolong Tiger, K. Ya pn xnak tolong ok!!! So ubah2 la prangai Tiger yeee... kan dari kecik dah ajar berak kat tanah bukan kat uma, sebat bontot tu nakk???

Hoiii aku belum gile laaa... kucing mmg paham ckp manusia, korang x caye ckp aku?? X caye gak belajar2lah bela kucing then u will know it. Betapa seronoknye bela kucing. Part mak aku plak, dia dah ade kawan begaduh kat uma selain dari ayam2nye. Hihihiiii... So my kutie mutie kittie nie mak aku akan start handover pd tuan barunye dah kecuali si Tiger tu, huhuhuuu so sad, tapi si Mummy Domong tu aku rase macam dah pregnant lagi je, geram tol aku ngan si Domong nie, baby dia baru sebulan setengah dia dah ngandung. Anaknye nak nyusu pun dia men tendang2 segala x bagi susu. Geramm tol aku. Biasa Domong ehhh...

Pengantin x Ku Kenali

Yehhh tu dia gamb0 mase aku pegi pengantin kat Singapore semalam. Mmmm xde ape yg best sangat pasal pegi pun uma pengantin yg aku x kenali, hihihi cume sekadar jadi redebar utk Mak ngan Nenek je... Gambo muke sendiri pun xde pasal kalau aku amik muke sendiri nanti mak asyik ckp "asyik muke kau je kat dlm camera". Huhuhuuuu nasib baik ade penghibur lain mase tengah tunggu Mak ngan Nenek bebual ngan sedare-marenye, bile adenye 4 org jejaka sempoi berzapin ngan pakaian biasa. Nie men redah punye kes je nie aku rase. Hehehe tp best laaa... seb baik ingat tempat orang, kalau tempat sendiri mau aku joint sekaki berzapin same. Winduunyeee nak berzapin. Semalam ade pertandingan zapin kat dewan tertutup MBJB start from 6 Nov tuh hari, tp xdan nak p tengok. Huhu sedih jerkkk...

Majlis Kenduri Muhammad Aqil Thakif Muhamad Rizal

Hari sabtu selepas aku bertugas kat Majlis Khatam Al-Quran di Parag0n H0tel, aku terus sh0ot ke K0ta Tinggi but b4 tu aku amik Mak ngan Nenek kat t0l Perling je, c0z C. Ijan dah tol0ng antarkan mereka ke situ. Kalau dak mau huru-hara gak hidup aku ari tu. Jauh tu and penat tu nak ulang alik ulang alik. Seb baikkkk C. Ijan ngan M.Ogy sudi nak men0long jadi mudah la sikit keje aku kan. Then lepas tu sampai kat Kota dekat2 kul 3 gak la. Sampai2 0rang marhaban pun baru je sampai,alahaiii ingat sampai2 terus makan. Huhuhuuuu seb baik lepas wat keje kat h0tel aku dah melantak sakan. Cume kesian kat Nenek, Mak ngan A. Long aku, pasal dia orang dah simpan perut dari uma laei... Hehehe... So siap2 marhaban pesemua lebih kurang kul 4.30 petang. Haaa time tu la baru dapat makan, aku pun ape lagi bedal la lagi sekali. Lagi2 soto kan mmg peberet aku pun. Hihihihiiiii... sedap sehingga menjilat jari.. yum yum yummmm... Then lepas je semua siap aku pun shoot balik uma Nenek semula.

Majlis Khatam Al-Quran

Nie dia gambar Majlis Khatam Al-Quran anjuran Yayasan Islam Terengganu dan kampeni aku. Tapi byk gambo posing nie dr gambar budak khatam. Hehehe... biasa laa aku dan kawan2 yg pantang jumpe camera. Gini la jadinyeee... seb baik korum x cukup, kalau cukup hentah pesen ape lagi gambo kami nie haaa.. Ntah ape2 jerk la kami nie kan. Tajuk sikit punye bestttt.. sekali tengok gambar aku yg banyak. Nak buat camneee.. dah time bertugas xdan nak amik2 gambokan, tu pun seb baik kawan aku sempat snap 1 gambo bebudak tengah mengaji. Harapkan camera aku,langsung xde gambar budak2 khatam. Ade gambo yg budak opis aku amik, tp dia belum download lagi kat kampeni punye web. So malas nak tunggu korang tengok jela gambo yg ade ehh...

Its So Sad

Pagi tadi sebelum aku kuar menghadiri reasel penuh di Paragon Hotel utk Program Khatam Al-Quran anjuran kampeni aku, aku mendapat 1 berita yg sangat sedih pd pendengaran aku. Arien, kawan aku mase belajar amik diploma dulu bg tau yg anak dia yg no. 2 menghidapi penyakit autisma. Ya Allahh, terus tersentap aku dari lamunan bila Arien bg tau mcm tu. Terus sebak dada dan menitis air mate aku mengenangkan nasib Arien, sungguh aku kasihan kat Arien, Ed dan anak2nya. Arien juga kawan2 yg lain memang rapat dan kami dah macam adik-beradik, suke duke kami tempuhi bersama ketika belajar dulu. Macam mane aku x sedih bile dengar berita macam nie. Bagaimanalah Arien menghadapi ujian nie semua, anak Arien yg ketiga menghidapi jantung berlubang dan skarang anak yg kedua pula menghidapi penyakit Autisma. Ya Allahhh.. sangat besar dugaan mu buat sahabat ku Arien. Tiada lain yg mampu aku buat utk Arien, hanye sekadar kate nasihat juga semangat utk dia meneruskan kehidupan ini. Aku doakan agar kawan2 aku, Arien juga Nolie yg mempunyai anak bermasalah dengan panyakit jantung berlubang juga penyakit autisma, korang banyak2lah bersabar. Aku dan kawan2 lain sentiasa ade dibelakang korang... kami doakan korang tabah menghadapi segala dugaan ini dan semoga anak2 sedara aku nie akan sembuh dari penyakitnye.. Aminnnnnnnnnnnnnnnn...

Dan dibawah nie sedikit info pasal penyakit Autisma... Selamat membacee...

Pengenalan

Autism ialah gangguan pertumbuhan tumbesar seseorang dalam jangka masa panjang yang memberi kesan dalam pemikiran kanak-kanak dan dalam proses informasi. Ia berlaku kepada kanak-kanak di antara 1-2 orang dalam 1000 dan ia terjadi 4 kali lebih kerap di kalangan kanak-kanak laki-laki. Gejala – gejala ini selalunya berlaku sebelum kanak- kanak itu berumur 3 tahun tetapi ianya belum pasti lagi.

Penyebab utama autism ialah :

  • Komunikasi
  • Tindak balas sosial
  • Tingkah laku yang berulang dari segi minat dan aktiviti

Autism adalah salah satu bahagian dalam gangguan yang dipanggil “ Pervasive Developmental Disorders.“ dan satu lagi gangguan dari kumpulan ini ialah 'Asperger's Syndrome di mana pertuturan kanak-kanak dan kemahiran kognitif boleh jadi normal.

Sebab-sebab Autism tidak diketahui tetapi kemungkinan berpunca dari faktor keturunan atau ketidakseimbangan kimia di dalam otak. Terencat akal boleh berlaku dalam 75% kanak-kanak autism.

Tanda dan gejala

Tanda dan gejala berlaku disebabkan oleh 3 faktor utama :

Komunikasi

  • Lambat, tidak normal atau tidak boleh bertutur
  • Bahasa tanpa lisan yang tidak normal ; contoh, kurang pergerakan anggota badan.
  • Kurang cerdas semasa bermain
  • Kurang upaya bergaul atau berbincang dengan orang lain

Tindak balas sosial

  • Hilang tumpuan dan kurang mimik muka
  • Tiada kesedaran perasaan terhadap orang lain
  • Suka bersendirian tanpa berkongsi pengalaman dengan orang lain
  • Suka bermain sendirian

Tingkah laku yang berulang dari segi minat dan aktiviti

  • Menggerakkan anggota badan berulang kali seperti bertepuk tangan, menggoyangkan badan ke hadapan dan belakang, menganguk kepala
  • Menumpukan perhatian kepada satu objek sahaja seperti tayar kereta mainan
  • Tertekan ke atas perubahan kecil yang berlaku dalam persekitaran
  • Hanya berminat terhadap satu atau dua perkara sahaja.

Komplikasi

Seseorang yang menghidap autism akan mendapat gejala yang berlainan mengikut umur masing-masing.

  • Peringkat awal kanak-kanak – Hiperaktif, panas baran
  • Peringkat akhir kanak-kanak - suka menyerang, mencederakan diri sendiri
  • Peringkat remaja dan dewasa – kemurungan dan epilepsi

Rawatan

Beberapa orang yang pakar dalam bidang ini diperlukan untuk :

  • Membaiki kemahiran sosial
  • Menggalakkan lebih ramai masyarakat mengenal pasti kelakuan mereka
  • Menambah baikkan komunikasi verbal dan non verbal
  • Membantu keluarga mengendalikan masalah ini dengan jayanya.

Tiada ubat yang dapat menyembuhkan autism tetapi ada beberapa jenis ubat yang dapat mengawal gejala-gejala yang timbul disebabkan autism seperti:

  • Kelakuan ganas
  • Hiperaktif
  • Kebimbangan yang mungkin timbul

Rehabilitasi

Beberapa pencegahan termasuk :

  • Terapi pertuturan dan bahasa
    • Untuk memperbaiki komunikasi di kalangan kanak-kanak
  • Cara pulih kerja ( occupational therapy )
    • untuk menambahbaikkan kemahiran kemasyarakatan seperti : eye contact, Pemerhatian dan tumpuan serta membantu kanak-kanak menjalankan aktiviti harian.
    • berbagai rangsangan pancaindera / deria
  • Pencegahan tingkah laku ( behaviour intervention )
    • Untuk menurunkan panas baran dan tingkah laku yang ganas
  • Pendidikan khas
    • kanak-kanak autistic perlu berdaftar dengan Jabatan Pendidikan Khas, Kementerian Pelajaran supaya keperluan pendidikan mereka dapat diberi. Borang pendaftaran boleh diperoleh di Jabatan Pendidikan atau di sekolah. Terdapat juga pertubuhan bukan kerajaan yang dapat memberikan pendidikan kepada kanak-kanak autism seperti National Autistic Society of Malaysia ( NASOM )
Pendaftaran Kurang upaya ( Disability registration ) Kanak-kanak Autism boleh berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat dengan mendapatkan borang-borang di Jabatan Kebajikan Masyarakat yang berhampiran.

Story lagi

Semalam balik keje terus amik M.ya ngan C. Mail kat uma mak C. Mail. Lepas tu on the way balik M.ya yg tengah sibuk2 berpotpet ngan kawan dia by phone tibe2 mengarahkan aku melajukan kete. Iskk ape kes M.Ya nie tetibe jekan. Lepas tu aku nie still la bawak perlahan, paham2 jela jalan basah pastu kete banyak pastu plak jalan berselekoh turun naik bukit plakkan, mane dan aku nak bawak lelaju. Then lepas tu M.ya paksa gak aku bawak laju, rupe2nye M.Ya aku nie sakit perot. Aku ngan C. Mail ape lagi, berdekah2 ketawekan M.Ya. Naik meleleh air mate aku, pastu M.ya pun simpul2 la ujung tudung dia, kompom nie mesti M.ya aku buat mcm mase aku kecik2 dulu. Alaa dulu kalau time sakit2 perut kat tengah jalan ke kat mane2 ke tak jumpe toilet, mak mesti ajar suruh bace ayat yg satu itu.. korang xkan x penahkan... ayatnye camnie "simpul simpul baju tersimpul t*&# aku" ehhehe.. kononnye sangat berkesan la kan ayat tu.. Hahaha.. Sesampai je kat uma, M.Ya aku nie terus melepaskan hajat dia. C.Mail yg sakit tu terkontang kanting turun kete sendiri. Hehehe...

Tapi cite diatas tu sekadar selingan utk korang ketawe hilangkan stress, mcm aku nie ha.. dan tak mustahil korang penah alaminye jugakkan. Aku?? Bohong kalau aku kate aku tak penah. Hehehe.. ok berbalik pada cerita asal yg nak aku cerita, semalam lepas antar M.Ya ngan C.Mail aku terus ke uma kawan baik aku yg baru lepas bersalin pada 25 Oct 2009 yg lepas, seb baik uma dia 1 taman ngan uma M.Ya aku. So senang la sikitkan nak pegi, kalau x haru gak petang2 bute nak p redah uma org tgh dlm pantang nie. So semalam singgah kejap je kat uma K.Sal tu. Tengok baby dia ngan baby akak dia kejap. Comei gile anak dia, aku sampai anak K.sal tengah membute. Sepatah kate bos aku, "muke anak Saleha tido sebijik mcm mase Saleha tido" ahahah pasal K.sal nie suke tido kat opis, x kire ade bos ke takde ke dia main belasah sebarang jerk...

Ok selamat menjamu selera, tu dia ade gambo anak si K.Sal nie, aku pun menjointkan diri bergambo ngan baby kecik nie. Name anak K.Sal tu Khairunnaqibah bin Saharman dan yg sorang lg tu anak akak dia, namenye Aqilla.

Ape Kes!!??!!!

Huarghhh... (nie aku sangap besar2an punye, xleh kawal. Hehe hisk anak sap0 la nie) Aku x tau ape kene dengan aku 2 hari kebelakangan nie, aku dah terkene penyakit susah nak tid0 plak agaknye. Malam semalam b0leh lagi la aku tid0 event aku asyik terjaga je, adela dalam 4 ke 5 jam aku tid0 but malam tadi plak aku rase just 3 jam je aku tid0. Kul 11.15 aku tid0 then 12.30 aku dah terjaga,pastu nak lelapkan mate balik punyela payah. Sampai kul 2.30 aku masih x b0leh nak menidurkan diri. Penat aku pejam kel0pak mate aku and bef0re tu amik air sembahyang sekali tapi tid0 x jugak, mate ngant0k tapi x tau la ape yg membuatkan aku x b0leh tid0. Nak kate aku ade masalah besar tak jugak, kebiasaannye walau sebesar mane masalah aku pun, kalau dah ngantuk cukup time k0mp0m aku tid0 x sedarkan diri. Lepas tu aku x tau kul bape aku tertid0 selepas kul 2.30 tu tau2 aku sedar jam dah dekat kul 5pg dan selepas itu terus aku tak boleh nak tido. Kul 6.30pg aku terus bangun siap2 pesmua and kul 7.30pg aku dah tercat0k kat 0pis ses0rang diri.

Skang nie keje aku asyik sangap jerk but still menten celik lagi, ehehe..kalau aku letak kepala kat 0pis 0r kat surau 0r kat uma 0r kat bantal empuk sekali pun belum tentu aku b0leh terus tid0 sekarang nie. K0mp0m x b0leh punye, begitulah kebiasaannye aku kini. Kalau mase aku kat tempat keje lame haa jangan cari pasal. Serius mase kat tempat keje lame, aku penah terlajak tid0 dari kul 2.30ptg sampai ke 4.30ptg kat dalam surau itu pun nasib baik ade Kak Ket t0l0ng kejutkan aku. Kalau dak harus sampai ke malam aku tid0 x sedarkan diri. Sekarang lak punye pesen kalau dah ngantuk sangat bukannye aku b0leh terus tid0. Ade sesetengah 0rang aku teng0k letak kepala terus zzzzzzzzzzzz. Nie bukan 0rang lain, M.Ya aku macam nie. Mak 0iii mudahnye dia tid0. Sedangkan aku??? Terpaksa terkulat2 terpisat2 0r kene berangan2 dulu barulah b0leh lena. Opss bukan aku s0rang rupenye begitu, ade gak kawan2 aku macam tu. Hehehe pada mereka yg begitu, we are same. Huarghhh ad0iii.. nampak gayenye arinie menjadi ari "sangap day" untuk aku.

Manusia GILA kerana CINTA

Cerita lanjut di Mazidul dan MediaMalaya.

Manusia menjadi gila,lupa daratan, lupa keluarga, lupa tanggungjawab yg diamanahkan kepada mereka hanya kerana cinta dan inilah yg telah berlaku kepada ibu arwah adik Aaliyah Aiman. Dimanakah sifat keibuanya selama ini? Tidakkah pernah dia terfikir bahawa anak itu adalah amanah yg perlu kita jaga sementara hayat dikandung badan. Subhanallahhh... aku sangat terkilan bila ade ibu bapa seperti ini, tidak memikul tanggungjawab dan menjaga amanah yg Allah bagi kepada mereka. Tidakkah dia tahu bahawa betapa besarnya pahala jika dia mendidik arwah dengan sempurna.

Sungguh aku tak mengerti manusia zaman sekarang nie, yelahkan MANUSIA AKHIR ZAMAN.. yang ade anak senang2 dibuang tapi bagi mereka yg tidak punye anak bersungguh2 mahukannye. Wahai sekalian yg membace tulisan aku yg pendek nie, kalau korang tak mahu memikul amanah yg Allah bagi pada korang bagilah anak korang tu pada orang yg benar2 mahukan anak. Jangan sesekali korang buat anak korang macam nie. Ape salah anak2 dilakukan seperti ini!!! Mereka hanyalah pinjaman sementara untuk korang. Fikir2kan sebelum melakukan sesuatu. Jangan kerana cinta anak dijadikan korban. Subhanallahhh... Moga aku dilindungi oleh-NYA dari menjadi manusia kejam seperti ini. Aminnn...

Rempit iN d' Hujan

Gambar dipetik 0leh M. Ya ku yg sangat sp0rting.

Hahhh jangan tak caye semalam adalah hari rempit utk aku. Padan muke kene ujan, suke sangat merempit mandilah hujan. Hihihi xtually bukanlah aku suke merempit, tapi 0leh kerana kereta aku kehabisan bateri dan aku tak berkesempatan utk menukar bateri kereta aku beberapa hari nie s0 terpaksalah aku meminjam m0t0 M. Ya pegi keje. Kebiasaannya aku pinjam kete Pakcik aku C. Mail tapi 0leh kerana hari tu dia nak gunakan kete dia, M. Ya dengan baik hati telah meminjamkan m0t0nya kepada aku. Nasibbb baik ade M. Ya kalau idak terpaksalah aku buat muke sep0sen menelef0n kengkawan yg sudi menumpangkan aku.

Best gak sesekali pegi keje naik m0t0 nie, b0leh merempit dengan br0ther2 dan juga pakcik2 yg seb0k nak pegi keje tu kan. Kebiasaannya aku hanye memandang saje dia 0rang nie bawak m0t0. Haa sekali semalam aku telah menj0intkan diri merempit bersama-sama mereka. Hihihi ser0n0kkkk giler. Yang x berapa nak bestnye bile petang semalam dlm kul 4.30 hujan turun mencurah2 berserta dengan guruh, jadi kecut plak perut aku nak meredah hujan dengan menaiki m0t0. Tapi syukur kepada-NYA kerana telah meredakan hujan pada pukul 5.30 petang semalam, dan guruh pun kurang mase perjalanan pulang aku tu, sampai kat uma siap mintak t0l0ng M.Ya amik gambar lagi. M.Ya kate, "Dah basah2 pun seb0k nak bergambar lagi". Hihihi M.Ya nie mcm x paham lak kan aku nak masukkan cite merempit dalam bl0g aku nie. Kannn... Ape pun it was a w0nderful mem0ry in my life, "Rempit in D' Hujan". Ade peluang aku nak merempit lagi.

Uniform ke!!!

Haaa cantek tak baju kite orang??? Ops bukan kite orang saje beli baju same or berjanji nak pakai baju yg same arinie ok!!! Tanpa disengajakan hari nie ISNIN bersamaan dengan 02 November 2009, dengan tak sengajanya kami telah memakai baju yg same. Aahaha kaler same, brand same and pastinye tempat membelinye pun same. Mane lagi kalau bukan kat JJ. Huhuuhuuuu... Aku ngan Ira terserempak kat toilet mase Ira tengah betul2kan tudungnya dan aku baru jerk kuar dari bilik termenung, kuar2 aku terus menjerit pasal baju kami same. Ter'shock' sekejap kite orang kat toilet dan telah membuatkan toilet menjadi haru-biru walaupun kami ber2 saje ketika itu. Heheheh.. dan yg sebetulnye baju nie bukan aku ngan Ira je yg ade, tp ade sorang lagi budak opis aku yg ade baju same mcm kite orang nie. Seb baik yg sorang lg tu x pakai baju yg same arinie. Kalau tak dah boleh buat uniform opis dah. Heheheh...

After 26 days...

Here my cutie mutie kittie after 26 days.. haaaa comey2 kannnn... nie belum nampak lagi kekembangan bulu dia. Skang nie pun dah ade 3 ekor yg semakin nampak bulunye mengembanggg.. ade yg muke sikit2 leper. Nak aku panggil keperrr.. ahahaha...

Office Ghatering 07 Oct 2009

Sinar Cahaya Aidilfitri 2009 - UEM Land, Nusajaya. Diadakan di Dewan Hayati, Komplek Mawar, Johor Bahru.

Singapore Raya

Hahhh tengok2 sape yg nak tengok, sesape yg xnak tengok kuar terus dr aku punye blog nie. Nie antara gambo2 mase aku dok sebok beraya sakan kat Singapore. Aku masuk Spore on the friday nite, after makan2 kat Johan Restoran for farewell Is sempena nak pulang kepangkuan kakak tersayang kat Spore. Otw p Spore leh plak aku sakit perot ya amat, sampai kat imegresen aku tanye ngan officer tu kat mane toiletnye. Seb baik ade ko.. kalau idak harus ijau muke aku menahan sakit. Then sampai2 kat uma kazen aku around 10.30 kot. Borak punye borak sampai la berlanjutan ke pukul 12.30 mlm kalau x silap mate aku tengok jam.

Lepas tu bangun pagi, waiting for another car utk pegi beraya sakan. Sesi menyerang uma saudara-mara dijalankan dgn 3 biji kete, kete Merc aku, kete C. Mail and kete adik ipar Zura. Opss kete Zura takde coz kawan dia pinjam dia pakai bawak balik kg kat Perak sane. Giler jauhhhh kawan dia merantau. Kan kan kannn!!! Then bile kete yg 1 tu dah sampai we all terus menjalankan misi kami dgn menyerang uma Tok sedara aku kat Clementi pada jam 12.30 tengahari. Raya kering gamaknye kami tengah2hari bute, seb baik mase menunggu kat uma sepupu aku, aku dah melantak sakan dengan sambal raye. Selepas itu serangan kami tak mengena disebuah uma kat West Cost, Cik Saimah nie p lari ke Batam plak macam tau2 jerk kami nak serang uma dia kan... nasib baik ade 2 buah rumah kat West Cost tu. Kalau dak haru jugak la kan. Selepas itu serangan kami diteruskan ke Bukit Panjang iaitu uma Long Hadi and uma Tok Busu Yam. Selepas itu kami ke Jurong East (uma mentua sepupu aku), Jurung West (uma Tok Tairek, Bibik Rahmah & Pak Busu), Corporation Road (uma Tok Haron) and last ke rumah Cik Net kat Jurong West. Utk hari sabtu tu je kite orang berjaya beraya 10 buah uma and habis beraya lebih kurang kul 12.30 mlm. 1 hari suntuk kite orang beraya, Hehehe...

Then besoknye just 2 uma je yg kami serang, itu pun sebuah uma x sempat nak masuk pasal tuan uma dah ade kat bawah blok, so just salam2 and kite orang terus ke Woodland uma Tok Usop pulak. Lepas dr uma Tok Usop aku terus drive balik uma nenek. Nak teruskan beraya?? Haa cukup la dengan 12 buah uma yg wajib dipegi aje, kalau nak randau semua uma memang 2 hari tu x cukup utk aku and family meronda ke uma sedara-mara yg ade kat Spore. Tak larat bebbbb.. ok geng sambung citer raye Spore tahun depan pulak itu pun kalau panjang umor aku.

Raya laaa

Sesi berMAAFan.. -ERROR- tiada sesi bermaafan beramai2 pasai aku beraya 4 branak ajo.. huhuhuuu sodih di pagi rayo.. meleleh ayo mato kami 4 beranak mengenangkan nasib badan...
Sesi beRAYE SAKAN - Location Seluruh Taman2 di Pasir Gudang, ahahah tipu2 di taman teman yg ade sanak saudara aje ok!!!
Sesi bermain BUNGA API & MERCUN - Rayo ke-2 baru la adik-beradik aku juga sepupu sepapat dtg bertandang ke uma mak bapak aku. Haaaa baru la meriahhh.. yihaaaa...
Seperti yg aku tulis kat atas, tahun nie aku beraya 4 beranak aje, adik beradik aku yg ramai tu kan (2 org je) ahaha tak balik beraya pasai memasing kene beraya uma mak mentua. A.Long balik pada malam raya pertama dan A. Ngah pulak langsung tak balik pasal org uma dia bersalin 2 hari sebelum raye. Bayangkan lah betapa sedihnye kami dipagi raye. (Cube bayangkan kejap ok) Tengok uma orang lain meriahhh je di malam dan di pagi raye, uma aku lak sunyi sopi aje. Tapi kesedihan kami terubat bile A. Long juga Makcik dan sepupu2 aku sampai pada malam raya pertama. Yihaaaa seronok sesangat pasal uma mak bapak aku meriah ngan gelak ketawa, dan bayangkan betapa gumbiranya kami sekeluarga...SeLamat Hari Raya...

Air AppLiBoi

Hahhh tengok2 terliur tak korang ngan air yg aku buat nie. Nampak sedapkan, semalam aku berbuke puasa dengan air ini. Sangat lazattt dan disukaiii oleh aku tika ini. Hahahah... sampai cyg aku pun sms mintak aku buatkan dia bile dia balik nanti. Hahaha... nak buat sendiri laa kannn... Air nie ku beri name AppLiBoi a.k.a Apple + Limau Kasturi + Asam Boi, tu yg jadi AppLiBoi. Hahaha...Ok pada kawan2 yg berminat nak try ini dia rahsianyee...
Bahan-bahan
  • 2 bj Apple Hijau
  • 2 bj Limau Kasturi (yg sedang punya)
  • 3 bj Asam Boi (kaler merah ok, kaler lain pun boleh)
  • Gula secukup rase or 1 sudu or 2 sudu utk manis sikit.
Cara-cara
  • Campakkan apple hijau ke dalam pengisar buah. Jangan lupe buang kulit and bijinye.
  • Lepas blend tuangkan air apple tadi ke dalam gelas yg kiut miut.
  • Lepas tu perahkan limah kasturi, haa jgn lupe buang bijinye. Selepas perah, kulit yg sebiji tu campakkan aje dlm gelas korang tadi kasi lagi naik aromanya.
  • Masukkan asam boi dan sedikit gula (aku letak sesudu je, sbb aku x suke manis2).
  • Kacau sehingga rate dan mesreeee...
  • Sedia utk diminum.
***Kalau nak sejuk korang letak la ais. Pandai2 korang la nak adjust, selera memasing. hahaha

Paprik Ayam dan Air Asam Mak Yam

Semalam menu berbuke puasa aku ialah Paprik Ayam Mek Ye beserta ulaman kacang panjang dicicah air asam. Mmmm sedap sehingga menjilat jari.... Nak cube kat bawah ade bahan-bahan dan juga cara-caranya. Selamat mencubaaa...
PAPRIK AYAM MEK YE

Bahan-bahan

  • 1 ekor Ayam
  • 20 btg Kacang Panjang (dipatah2kan)
  • 1 biji Gula Melaka (tengok besar mane ayam, kalau ayam kecik guna suku je..dicincang)
  • 4 helai Daun Limau Purut
  • Garam
  • Ajinomoto
  • Air Asam Jawa pekat
  • Minyak utk menumis
Bahan Blender
  • Segenggam Lada Kering
  • 8 btg Cili Kering
  • 6 btg Serai (dipotong halus)
  • 1 inchi Kunyit
  • 1 labu Bawang Putih
  • 1 inchi Belacan
  • sedikit Lada Hitam
  • Air
Cara-cara
  1. Tumis bahan2 yg telah diblender sehingga garing.
  2. Masukkan gula melaka dan ayam sehingga empuk.
  3. Masukkan daun limau purut dan kacang panjang dan gaul rata.
  4. Masukkan garam, ajinomoto juga air asam dan masak sehingga mendidih, sedia utk dihidang.
AIR ASAM MEK YE

Bahan-bahan

  • 1 inchi Belacan
  • 2 Sudu Gula
  • 1 biji Limau Kasturi
  • 20 btg Cili Padi
  • Air Asam Pekat
  • Ajinomoto
Cara-cara
  1. Tumbuk cili hingga lumat bersama belacan, gula dan ajinomoto.
  2. Perahkan air limau kasturi.
  3. Masukkan air asam jawa dan gaul rata.
  4. Sedia utk hidangan.
***Kalau nak wat pencecah utk ikan cume tambahkan bawang merah aje.

Sambal Satey Daging Omak

BAHAN-BAHAN
  • 1kg Daging (dipotong nipis2)
Bahan Perapan
  • 1 biji Gula Melaka (dipecah2kan)
  • Gula Pasir (sucukup rase)
Blender Kering
  • RM1 Ketumbar
  • RM1 Jintan Kasar
  • 1/2 sk Jintan Halus
Blender Basah (dibahagi kepada 2 bahagian, separuh untuk perapan dan separuh lagi untuk menumis)
  • 2 inchi Lengkuas
  • 1 inchi Halia
  • 1 inchi Kunyit
  • 4 biji Bawang Besar
  • 5 batang Serai
  • 6 biji Bawang Putih
KUAH
  • Lada kering (diblender halus dan ikut citarasa nak pedas ke tidak)
  • 1 biji Gula Melaka
  • 1 biji Bawang besar (dimayang)
  • 2 kuntum Bunga Lawang
  • 2 kuntum Bunga Pekkak
  • 8 kuntum Cengkih
  • 1 batang Kulit Kayu Manis
  • 1 kg Kacang (digoreng dan diblender kasar)
  • Air Asam Jawa (secukup rasa)
  • Garam (secukup rasa)
  • Gula Pasir (secukup rasa)
  • Air
  • Minyak
CARA-CARANYA
  1. Perap daging dengan bahan blender kering, blender basah, gula melaka juga gula pasir dan biarkan 3 - 4 jam lagi lama lagi elok.
  2. Selepas diperap, goreng daging perap itu dengan minyak yg banyak dan biarkan hingga daging empuk (semi garing), kemudian angkat, minyak menggoreng tadi di ambil utk menumis dan tambah lagi dgn minyak baru.
  3. Tumiskan bunga lawang, bunga pekkak, cengkih, kulit kayu manis dan bawang merah hingga naik bau.
  4. Masukkan Lada blender dan bahan blender basah, tumis hingga garing.
  5. Masukkan gula melaka dan masukkan air, masak hingga mendidih.
  6. Kemudian masukkan kacang, garam dan daging tunggu hingga mendidih.
  7. Masukkan air asam, bila dah cukup rase semua masak sehingga betul2 mendidih.

Terapi Ikan

Haaa jumaat lepas aku p zoommm ke Sutera Mall mencari barang lepas tu tetibe lak nampak ade sorang amoi nie wat terapi ikan. So bile dah mate aku tengok mcm menarik, kene lagi dah lame memang aku nak try wat terapi ikan nie dan dengan dia orang wat promosi dengan harga RM8.00 setengah jam, nie mesti harge selepas x dapat sambutan nie. hahaha... Aku pun ape lagi, dengan bangganya aku menyerahkan kaki aku ke ikan2 kecik tu. Korang pun penah tengok kannnn... Mula2 tu terase geli geleman dengan gigitan ikan2 tu. Tapi bile dah lame2 rase ok dah. So sesape nak cube p la buat yerkkk... menariikkkk serius tak tipu, lepas buat terapi ikan tu kaki aku rase lembutttt jee.. x tau la sbb ikan tu dah makan kulit kaki aku ke or sbb air tu sejuk dengan berendam lame. hahaha...

Kelahiran Ramadhan

Mari2 tengok anak kucing aku yg baru lahir pada 15/9/2009. Haaa semua sekali ade 5 eko. Comel comel belaka. Seronok giler dapat anak kucing baru, memasing belum ade name. Cume ade sekor je yg akan diberi name Bobo sbb tuan yg akan dtg nye nak letak name tu. So 4 eko lagi belum bername. Nanti aku carikan name yg sesuai or korang ade nak tolong letakkan name anak2 kucing aku nie???
Ini pulak anak sedara aku yg baru. Name dia Muhammad Aqil Thakif Bin Mohammad Rizal. Dilahirkan pada 18/9/2009 (Jumaat) pukul 1.09 petang. Nie dia budak yg x sabo nak sambut raye, sepatutnye Thakif dilahirkan pada 25/9. Tensen je mama dia sbb tak dapat makan makanan raya...Kesiannn kannnn, xpe La aku makankan utk ko. Hehehee

Biskut Gajus

Bahan-bahan
  • 250g mentega
  • 100g tepung jagung
  • 100g Top flour
  • 225 tepung gandum
  • 100g icing sugar
  • 1 biji kuning telur
  • 60g gajus di kisar
  • 1 biji kuning telur untuk di sapu diatas kuih
  • kacang gajus untuk hiasan
  • 1/2 sudu teh vanilla essence
Cara-caranya
  1. Pukul mentega, telur, icing sugar dan vanilla hingga kembang.
  2. Masukkan gajus kisar dan digaul.
  3. Masukkan ketiga-tiga jenis tepung dan kacau sehingga menjadi doh yang lembut.
  4. Cetak mengikut citarasa sendiri.
  5. Sapukan kuning telur di permukaan biskut dan hiaskan dengan sebiji gajus diatasnya.
  6. Bakar sampai masak.

Chocolate Chips

Bahan-bahan
  • 2 cawan tepung naik sendiri
  • 1/2 sudu teh garam
  • 3/4 cawan unsalted butter (biarkan pada suhu bilik)
  • 1 cawan gula perang
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 biji telur
  • 2 cawan semisweet chocolate chips
Cara-caranya
  1. Pukul butter, gula perang dan gula pasir sampai kembang dan sebati. Masukkan esen vanilla, telur, pukul lagi sehingga kembang dan berkrim.
  2. Masukkan tepung naik sendiri dan sedikit garam.
  3. Masukkan chocolate chip dan gaul menggunakan senduk.
  4. Gunakan sudu/ garfu dan letakkan satu satu adunan ke atas dulang pembakar. Jarak setiap 1 mestilah jauh kerana biskut ini akan mengembang.
  5. Bakar biskut selama 15 - 17 minit atau sehingga masak.

Cornflakes Madu

Nie dia resepi cornfales madu. Sape nak cube haaa buatla sendiri.. sonangkan je niee... Bahan A
  • 100 gram cornflakes
  • 100 gram bubble rice
  • 100 gram badam dicincang
  • madu (ikut suke ati nak letak bape banyak)
Bahan B
  • 110 gram butter
  • 90 gram gula halus
Cara-caranya
  1. Campurkan bahan B dan masak diatas api sampai butter cair.
  2. Masukkan cornflakes ke dalam mangkuk dan hancurkan sedikit. Masukkan bahan B yg telah cair ke dalam cornflakes dan gaul hingga rata.
  3. Masukkan bubble rice dan badam cincang dan gaul rata.
  4. Masukkan madu dan gaul rata.
  5. Masukkan sesudu cornflakes ke dalam papercup.
  6. Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah C dan bakar selama 5 – 7 minit atau sehingga ia masak.
 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 Life Must Go On |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.