~Bismillahirrahmanirrahim~
Ya Allah,
Lindungilah anakku dengan sebaik2 perlindunganmu.
Jauhi dia dari segala bahaya makhluk2 ciptaanmu.
Kurniakan dia akal yang bijak,
Akhlak yang soleh juga sifat2 yang terpuji.
Dengan izin mu Ya Allah, aku memohon.
jadikan dia anak yang mendengar kata ibu dan bapa serta hamba yang sentiasa sujud kepada Mu
~Amin~

They aRe s0 Gorge0us

Majlis Pengantin Uma YuYun...

Kami yG bAru sampAi... kiTa p0siNg duLu...
peNGAnTin mEmbALing guLa2 uTk kAnAk2... aKu p0n j0inT sAme...

kAmi dGn penGanTiN...

cAntEkkkknYeee dieeee...

hAa teNyeHhh skit Kek kat iduNg yuYun Tuhhh...

aku nGAn aNAk seDAre, NiNa.. isk panTaNg juMpe kAmera nie...

aKu nGan sePupu2 kU...

melalAk timE...

kAmi dGn yUYun selepas mAjlis...

Wahhh YuyUn seNyum leb0000 ehhh...

Alahaii coMeiiiNyeeeee....

video

Tengahari 13 November 2007

Arinie merupakan hari terakhir Kamarul di Zelan dan juga hari terakhir Kamarul di tanah air, sebabnya sok petang Kamarul akan berangkat ke Saudi Arabia. Kamarul yang setia ngan Zelan... sedia berkhidmat untuk Zelan walaupun ke luar negara. Ahaksssss...
So memandangkan Kamarul akan meninggalkan tanah air dan juga makanan makanan Malaysia, aku ngan Liza saje mengajak Kamarul ke abak asam pedas. Kirenye pewel kecil-kecilan lah nie. Perghhh lame tak pekene nie asam pedas abak... Sekali makan terangkat bebbb, mak mentua lalu pun tak pasan. hehehehh...
Selepas puas menjamu selera kami pun kembali ke opis. Namun dalam perjalan balik ke opis banyak gak cerita yg kami bualkan. Hinggalah kepada cite doa terang hati. Aku yang suke bercerita pasal keletah anak2 sedara aku, meneruskan cite pasal si Ayee membaca doa terang hati... Bagussss anak sedara aku yg sowang nie. Umo baru 5 tahun dah apal doa terang ati.
Dalam borak2 petang kuarga aku...
Sape pandai bace doa terang ati? Mak aku bertanye...
Ayee menjawab: "Nenek, nenek.. Ayee tauu bace doa terang ati, kat sekolah Ayee selalu bace doa terang ati."
Kemudian mak menjawab: "Okey, cube Ayee bace doa terang ati. Smua orang nak dengar."
Kemudian dengan bangga dan megahnye Ayee mula membaca...
"Bismillahhirrahmannirrahimmmm... Yassinnnnn....."
Belum pun habis 5 ayat yang dibaca oleh Ayee, aku dan kuarga yang lainnye berdekah2 ketawe dengan gelagat si Ayee nie. Ayee pun ape lagi, tersenyum dan tersipu2 malu. Kemudian aku terangkan pada Ayee bahawa ape yang dibacenye sebentar tadi bukanlah doa terang hati. Selepas bercerita ngan Kamarul dan Liza... 2 2 orang kawan aku nie pun dok gelak same. Belum habis bercerita Liza menyambung kate2 aku.
"Laa kan senang je doa terang hati tu". Kemudian dengan bangganya Liza membaca, "Allahummabarik lana... kann".
Kamarul menjawab: "itu bukan doa terang hati lahh..."
Liza menjawab: "ehh betollah.. "Allahummabarikhlana fimarazakhtana wakina azabannar"
Habis sepotong ayat Liza bace dengan konfidennye...
Aku dengan Kamarul ape lagi, puas kami dok gelak dalam kerete yang masih bergerak. Naik meleleh air mate aku gelakkan si Liza nie punye kelaku. Lepas puas gelak, aku menjawab. "itu bukan doa terang hati, tapi tu doa makan laaaaa." dan kemudiannya Kamarul menyambung dan membetulkan Liza...
Hehehehe tu lah kisahnye tengahari terakhir kami bersama Kamarul. Semoga Kamarul selamat sampai ke Saudi, semoga selamat hendaknye menjalankan tugas di sane dan semoga selamat juga kembali ke tanah air selepas 4 bulan di tanah Arab. Oittt Kamarul jangan ko lupe kami di sini. Anddd jangan lupe ym ym aku selalu. Nanti sebelum ko balik Malaysia aku nak wat pesanan kat ko...

mY rAye rAYe

Majlis berbuKA puAsa di GoodHope hoTel 07-10-2007

NaufAl nGAn bAjU gArField diA...
MAri Makan bersungguh2
Aku Yg makAN berSungGuh2.... Emmmm seDApnyeee.....
Teng0k nenEk makAn bEstnyEeee... Naufal yG kepenAtAn

Hidup peNoh cabArAN

Haaaa tengok2 betapa kayeeeee nye aku tahun nie.. AMINNNNN.... Semua duit raye budak aku bagi 50 hengget... Mesti budak2 suka bile dapat duit raye dari aku. Heheheh tapiiiiiii yang sebenarnya nie hanye sampul duit raye jerk, sampul duit raye yang luarnya dicop dengan lambang duit 50 hengget. Aku jumpa kat kedai cenderahati mase kali ke 2 anto Liza ke klinik. Mase nak tunggu turn Liza checkup, aku ngan Mah pun masuk kedai nie sekejap. Saje cuci2 mate. Lepas tu bile Mah nampak sampul duit raye nie, terus dia tunjuk kat aku. Aku pun ape lagi terus jerk beli. Ade gak yang dicop ngan duit rm100, rm10, rm5, rm2 ngan rm1. Aku amik yang lambang 50 hengget nie sebab nampak lah macam real sikit. Kalau yang Rm100 dia wat gambo dah lipat so nampak macam tak menarik plak. Haa sekali aku borong sampai 6 paket. Saje nak perabih duit di bulan pose nie. Lagi pun tahun nie stok sampul raye aku kurang, tuh yang aku beli sampul duit raye nie.
Mmmm berbalik pada kawan aku yang namanye Liza nie. Aku anto dia ke klinik sebab dia keguguran. Siannn Liza... menangis dia mase on the way nak ke klinik. Takot kehilangan baby dia, sebab dia memang mengharap sangat2 dapat anak. Bila sampai klinik dia pegi toilet lagi, pastu Liza bagi tau aku yang darah dah banyak kuar. Mmmm dalam ati memang dah takleh di selamatkan lagi lah nie... Tapi aku tak cakap ngan Liza, biarlah dokter yg bagi tahu sendiiri sebab dokter lebih pakar dalam hal nie berbanding aku. Lepas jumpe dokter, Liza bagi tau aku sah di dah gugur. Time tu aku tengok muke dia sedihhhhh je, tapi tak menangis pulak macam tadi. Menangis dalam hati kotttt minah nie. Yelahhh dah bape lame dia mengharap dapat baby. Mase dia tau dia pregnant punyelah dia happy. Tup2 gugur plak. xpelahhh belum rezki dia gaknye.
Aku ingatkan dia sowang yang gugur hari tu, rupa2nya tidak. Su juga keguguran pada hari yang sama. Dalam pukul 3.30, aku terima mesej dari Suk yang berbunyi "My baby gugur / p'away today. Doc want to my wife stay in Landmark Medic Center JB now." Lepas aku dapat mesej dari Suk aku terus telefon Suk untuk tau ape terjadi. Lepas aku bercakap ngan Suk aku bercakap plak ngan Su, Sedihhhnye suara dia. Kesian kat kawan2 aku yang 2 orang nie. 2 2 mengharap dapat anak. Tapi nak buat macam mana belum ade rezki mereka untuk jadi ayah dan ibu. Aku harap 2 orang kawan aku yang baru lepas keguguran nie bersabarlah. Semua nie dugaan dari Nya untuk kita, yang perlu kite terima dengan hati yang tabah. Untuk kawan2 yang masih belum memperolehi anak, jangan risau... ade rezki untuk kowang nanti. Cume mungkin belum waktunye untuk kowang menjadi ayah dan ibu.

MingGu beRpuAsa

Sedar tak sedar dah 3 minggu smua umat Islam berpuasa. Begitu cepat betul mase berlalu skarang nie. Bahang raye pun dah terasa lebih2 lagi bila radio2 mula mendendangkan lagu2 raye. Wahhhhh nak raya sakan r tahun nie. Ape lagi bile aku kira2 baki cuti aku ada banyak lagi. Boleh di ambil hingga ke hujung bulan. Tapi bile di antar ke Sanjiva dia tak nak luluskan cuti aku. Waaaaa dia soh aku naik gak lepas raye. Pastu seminggu or dua minggu sebelum ujung bulan baru aku boleh bercuti kembali. Aduhaiiiiii kenelah bekerja jugak lepas 3 or 4 raye.
Mmmm program berbuka puasa aku sekeluarga tahun nie pun kurang, tak seperti tahun2 lepas. Minggu pertama berbuka puasa di rumah aku. Minggu keduanya berbuka puasa antara kuarga sendiri. Minggu ini pulak aku berbuka puasa di Singapura, rumah Zura. Aku sampai rumah Zura jumaat malam sabtu selepas berbuka puasa di rumah nenek. Sampai je kat rumah Zura kami terus menjalankan xtvt yang telah kami rancang awal iaitu buat kuih raye. Malam tu kami hanye mampu buat 2 jenis kuah raye je. Kemudian operasi seterusnya dijalankan pada hari sabtunye pulak. Kemudian pada petangnya kami bergerak ke Geylang Serai, untuk mencuci mate dan berbuka disane. Tapi oleh kerana keadaan tidak mengizinkan kami terpaksa berbuka puasa di kaki 5 Geylang Serai aje, pun dengan sedikit kuih muih dan air lemon tea. Tapi nasib baik bukan aku ngan kuarga je yang terpaksa berbuka di tepi kaki 5, malah ramai lagi yang senasib dengan kami. Tepi kaki 5, tepi jalan, belakang tiang, belakang kereta lori bas moto, ke mana2 aku pusing semua ade orang berbuka puasa malah ade gak yang siap bawak kuali ngan dapur, kerusi juga meja sendiri asal dapat berbuka selepas membeli belah kat Geylang Serai yang merupakan bazar terbesar di Singapura. Hehehe kelakar pun ade mase tuh. Nie smua berlaku bile semua meja dah habis ditempah 2 3 hari yang lepas dan tak kurang gak ade yang sanggup menunggu dari pukul 5 petang. Hiskkkk ade ke patut. Mmmm sudahnye kami semua dapat makan dengan selesanya lebih kurang pukul 8 malam itu pun masing2 terpaksa jadi pak pacak disetiap meja. Kalau takkk... alamat kebulurrlah kami tak makan. Hehehe ape2 pun tu semua menjadikan kami supaya lebih bersabar dan menjadi pengajaran kepada kami supaya lain kali menempah meja awal2.
Selepas je pulang dari Geylang kami berehat sebentar dan kemudiannya menyambung kembali xtvt membuat kuih sehingga pukul 2.30 pagi. Pada pagi ahadnye pulak kami menziarahi kubur Arwah Mak Imah. Selepas tu baru kami berpusing membeli belah. Wahhh penat tak terkata mase tuh. Pada pukul 12.30 aku ngan yang lain2 berangkat pulang ke rumah nenek dan berbuka puasa di rumah nenek untuk yang kesekian kalinya. Seronok sangat biler dapat berbuka beramai2, terasa riuh suasana berbuka puasa mase tuh. dan kemudiannya aku berangkat pulang ke rumah pada jam 8.00 malam, dan sampai rumah lebih kurang pukul 9.15 malam.
*Minggu depannye plak Majlis berbuka puasa keluarga di Taman Merdeka Johor.

aKu pEnIn

Semenjak projek nak abis nie makin bertambah2 keje aku. Penat jangan cakap, mate aku pun dah naik penin and berpinoooo dengan ketas yang melambak2 depan mate. Tak tau nak buat yang mana satu. Nak buat keje operation, bos m&e panggil mintak buatkan S.I. Belum siap keje aku yg satu tuh ditanye plak memacam. Blum siap keje m&e, supervisor construction manager order entah ape2 barang, terpaksa plak aku beralih ke bilik admin ke komputer purchasing. Belum siap ape2, orang tu panggil orang nie panggil dengan nak jawab tepon lagi, Oooooiiii aku penatlah pusing keliling opis. Naik kejang kaki aku nie berkejar ke sane ke mari.
Skang lagi buat aku penat Mah pun cuti sampai 1 october. Maka dengan sendirinya keje aku bertambah. Mana nak angkat tepon yang tanyenye memacam, dengan yang memasing sibok tanye baki cuti bape banyak, order itu ini, tanye itu ini, cek dah masuk blum, dah bayar bil belum, kurier dah sampai belum, dah kurier belum.... adusssss... Skang bile aku dah penat tahap gaban, biler aku dah mabuk dengan semua keje aku, aku dok termenong sudahnye aku ngadap pc. Keje aku???? Aku biarkan ajer... orang panggil aku mintak itu ini aku buat tak reti. Aku bukan robottttt... aku manusia yang reti penat. Dari pagi sampai skang nie, baru la nie aku berehat. Nie pun tak kire rehat, sebab aku sibok membebel kat blog aku. Biorrrrr ahhhh... Tension punye pasal, blog jadi mangsa lepas tu buat2 sibok wat keje. Pun ade yang panggil... aaaaaaahhhhh layannnn lah diri sendiri dulu. Bagi aku puaskan hati membebel kat blog aku. Hua hua huaaaa aku nak nangis macam nie. Tapi nak nangis pun tak boleh, bulan pose... nanti batal plak pose aku. Huhuhuuuuu sob sob sobbbb dalam blog aku xpelahhh air mate tak kuar. Setakat ayat juga perkataan jerk.
Tak best r membebel kat blog sebab takde orang nak dengar baik aku kuar. Aku menulis pun entah ape2. Gasak2.... Skang nak sambung buat keje ade setengah jam lagi sebelum aku balik 4.30 petang dan sebelum keje aku bertambah.... Biler nak abis keje aku???!!!!!!????

haRIAn ku kiNi

senTosa birtHdAy bBQ

MERDEKA, MERDEKA MERDEKA!!!!

Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan Yang Ke-50 untuk semua warga Malaysia. Semoga kite benar2 Merdeka.....
MERDEKA!!! MERDEKA!!! MEEEERRRRRDEEKAAAAA!!!!!!!!!

Hari MingGu aKu...

Hari sabtu yang lepas aku bekerja setengah hari aje memandangkan aku perlu memenuhi jemputan Bibi & Am, adik Zu dan juga kawan mak. Jemputan Bibi & Am aku pergi dengan rakan2 seperjuangan. Kemudian pengantin yang lainnye aku pergi dengan mak. Lepas aje memenuhi undangan aku teruskan perjalanan pulang ke kampung halaman. Sampai uma nenek dah lewat petang, selepas solat maghrib karen pulak takde. Hiskkk bengang betol, terus Mak Ya ngan Mak Ani ajak pergi ke kedai kain jakel kat JB, konon2nye memasing saje nak mencuci mate. Last2 Mak Ya borong sampai 4 pasang kain, Mak Ani sepasang dan tak terkecuali aku, pun sepasang aje.
Mmmmm pagi minggunye plak aku ade pertandingan bola jaring. Aku mewakili kampung halaman, Kampung Pekajang. Kalau ikutkan jadual pukul 8.00 pagi sepatutnye setiap kumpulan sudah mendaftar. Tapi kami terpaksa menunggu sehingga ke pukul 9.30 pagi. Selame 1 jam setengah aku terpakse menunggu, perkara yang paling aku tak suke kerana kene menunggu lame. Akhirnya lebih kurang pukul 10.00 barulah pertandingan dimulakan. Bermain di atas padang yang mulanya lecak kemudian menjadi becak macam sawah padi membuatkan aku takde mood nak bermain. Terasa berat dan pergerakan terbatas lagi buat aku tension. Kalau baju, seluar dan kasut jangan cakaplah habis semuanye dipenuhi dengan lumpur, mana taknye asyik tersungkur menyembah bumi dan asyik di langgar serta dihempap oleh mereka yang berbadan besar dan tinggi membuatkan badan aku sakit tak terkata, dan selepas nie aku kene beli kasut baru lagi sebab kedua-dua tapak kasut dah tercabut. Untuk permainan yang seterusnya aku terpaksa pinjam kasut bola Pak Din yang besau giler. Dah macam iklan McDonald berlari tengah padang mengejar bola lagaknya. Hahahaha... ape nak buat itulah alternative lain yang terpaksa aku lakukan demi perjuangan yang satu itu. Ape pun kemenangan tak menyebelahi kumpulan aku seperti biasa, dapat tempat ke 4 aje. Hamper dan wang saguhati dibahagi same rata. Alhamdulillah rezeki dariNya...

Bulan Ogos punye Citer

Wowwwwww lame betol aku tak meng'update' blog aku nie. Mmmm dah nak masuk sebulan dah, dan macam2 perkara gak yang berlaku dalam perjalanan hidup aku sehari-hari. Skang nie ape yang nak aku tuliskan pun, aku dah tak reti. Terase blurrrrr memanjang. Hahakssss walaupun blur penulisan harus aku teruskan. Belasah aje lah ape cerita sekali pun.
Mmmmm sedar tak sedar dah nak masuk bulan kemerdekaan rupenye, bulan depan plak bulan pose pastu raye, pastu hujung tahun dan tutup lah kalender untuk tahun 2007.
Bulan kemerdekaan or bulan hantu bagi orang2 cina.... mmmm bile tiba je bulan nie mak tak akan melepaskan peluang mengebarkan bendera di perkarangan rumah aku. Wahhhh bersemangat betol mak aku nie. Mmmm teringat aku pada tanggal 31 Desember 2005, aku kibarkan bendera kat kereta aku. Bile je sampai kastam Singapura, mereka arahkan aku supaya menanggalkan bendera Malaysia. Hiskkkk bengang betul, aku cakap "arinie National day untuk Malaysia", tapi sia2 je aku tetap kene tanggalkan gak bendera Malaysia yang ku sayangi, takleh nak wat ape lah dah masuk negara orangkan!!! kang kalau aku membantah kat penjara plak aku sambut kemerdekaan. Bulan hantu untuk Mah ngan Kikin plak, skang masing2 tak nak kuar malam lagi sebab takut jumpe hantu... Semua agenda diwaktu malam yang selalu mereka lakukan diberhentikan untuk bulan nie saje. Nahhhhh kepercayaan merekaaaa.... Takleh nak kate ape...
Mmmm minggu nie minggu orang kawin, sebab cuti sekolahkannnn!!! Minggu sudah 12 Ogos 2007 aku pegi pengantin kat Singapura.. Biasalah kalau dah jadi redebar nie, ikutkan ajelah mana mak ngan nenek aku nak pegi. Nak tunggu sepupu aku si Zura lulus test lambat lagi. Test yang baru nie fail plak, kesian kesian.. nah what to do... for my lovely cousin gud luck for your next test haaaa... Lepas nie aku bawak orang2 kampung jadi pompom gal. Hahahaha. Ok berbalik pada cite aku pegi uma pengantin kat Singapura, pengantin uma saudara aku gak. Bau2 bacang ke belacan ke aku pun tak tahu. Macam biasa makan2 bual2 kosong pastu balik pegi pengantin kawan Zura plak. pastu balik uma Zura. Lepas tu aku ngan yang lain2 ke paso, aku heret sekali tok rock aku. Balik sampai kat uma nenek aku cek beg aku, ade sedikit kepelikan kerana dalam beg aku ade lagi 1 envelope yang ade duit. Mmmm ku pikir2 ku renung2 rupe2nye aku salah salam kokot dah mase kat uma sedara aku tadi... Aku tersalam ENVELOPE KOSONGGGGGG.. wahkahkahkahhhh terus aku citer kat mak. Hahahahah alahaiii kesiannnn makcik sedara aku nie, mesti bengang giler sebab dapat envelope kosong dari aku. Alamakkkk mintak mahapppp la bebanyakkkkk. Tak terperasan la salam ngan envelope kosong tuh. heheheheh tak penah terjadi dalam hidup aku. Pecahhh rekod sehhhhh....
**** Opss aku nak balik citer bersambung esokkkk

Komputer, Network, Internet...!!????

Ape dah jadi ngan kebelakangan nie. Uiiii memacam lahhhh.. 2 minggu kebelakangan nie minggu yang kengkadang wat aku tensen tahap gaban. Bohsan campur buwingggg... Pojek site nak abis dah, lepas nie ape nak wat. Nak p hq aku malehhh.. Uishhhh buhsan dok keje kat hq. Bos suwuh p Indon, huaaa lagi aku tak nak. Udah le 6 bulan sekali baru dapat balik. Gasak lahhh tunggu dan lihat jer lah lepas nie aku wat ape.
Skang nie kat opis tengah ade problem ngan network. Sebelum nie internet ade problem, dah nak masuk 2 minggu internet xleh gune, semalam baru boleh digunakan dengan kedatangan budak2 tmnet yang sememangnya dinantikan. Itu pun selepas aku ngan 2 3 orang bebudak opis mengamuk ngan orang TM. Aku wat report berkali2, yang dihantarnya orang TM, berkali2 gak aku katekan pada mereka yang kampeni aku xde masalah ngan TM tapi bermasalah ngan TMNet. Pastu orang2 TM nie nak salahkan aku plak, dia orang p wat report kat HQ TM, yang kampeni kami xde masalah ape2. Ehhhh ape punye sengal lah TM nie. Lastly aku wat report kat TM Pandan, haaaa pun same lah kununnye kampeni aku yang bermasalah sebab TM Pontian dah report dulu kat TM Pandan. Aku citer lain dia orang p dok citer lain. Lastly operator TM Pandan nak bercakap ngan Chew, budak IT kampeni aku, perghhhhh jangan diharap ngan Chew nie. Blur memanjang, puas diterang x paham2. Kununnye pandailah sangat pasal IT. Internet ngan network problem bukan penah nak amik kesah. rase macam nak sekeh je kepala dia tuhhhh...
Berbalik pasal budak TMNet yang datang, haaaa kan betol aku cakap yang modem kampeni kami ni memang ade masalah. Sebab biler direct link ke laptop masih x boleh nak wat connection ngan internet sebab aku dah cube wat dulu. Biler di cek rupe2nye modem dah direset sebab tu xleh nak wat connection. So biler budak TMNet tu dah setting semula barulah internet boleh digunakan. Tapi masalah ngan router plak. Biler budak TMNet nie terangkan kat Chew yang router kampeni ade problem, Chew tak paham2. Lagi2 nak tanye, kenape tak boleh kenape tak boleh. Ya Allah... sedangkan aku sendiri boleh paham ape yg budak tu citekan, tapi si Chew nie ntah bile nak paham. Sudahnye budak TMNet nie pun malas nak terangkan lagi sebab dia tau aku, Kamarul ngan Sanjiva paham ape yg dia citer. dan nasib baik budak TMNet tu sanggup tolong kami tengok ape masalah kat router tu. Akhir barulah internet dan network boleh digunakan oleh smua orang.
Tapi masalah tu berulang lagi untuk hari ini. Biler aku cek network yang ade problem. Maksudnye ngan router lah, bile aku cuit sane cuit sini hanye sesetengah komputer je yang boleh guna network ngan internet. Puas2 aku godeh last2 komputer aku takleh gune internet ngan network. Puas sudah aku belek sane sini. Suruh Chew hampeh dia taknak wat. P wat muke toyeee ngan muke blur dia aje. Sengal punye Chew. Nie pun aku tumpang komputer yang boleh gunakan internet. Huarghhhh aku yang tensennnnnnnn....

Darah oh Darah

Hmmm dua minggu lepas aku cek tekanan darah aku 110/70. Kire ok skit r dari biasa. Tapi malam tadi aku bawak mak pegi pam kat klinik serkat sebab mak diserang semput. Lepas mak abis pam, aku pun mintak di cek tekanan darah aku. Perghhhh betapa terperanjatnye dokter tu biler tekanan darah aku rendah. Siap tanye umo aku bape. Pastu aku pun tanye bape aku nye tekanan darah, dokter tu cakap tekanan darah aku 90/60. Dokter tu siap tanye tak penin ker??? Emmm tak plak, aku pun tak tau lah nape turun plak darah aku nie. Hmmm kes naye nie... mesti mak pakse aku makan telur puyuh rebus... Eiiii dahle aku seksa nak telan telur puyuh tu. Mase dulu mak paksa aku makan, terkulat2 aku nak perabehkan. Lepas aku rase ok skit, aku terus bawak telur puyuh tu ke opis and bagi kawan aku makan. Biler mak tanye nape tak makan, aku cakap nak makan kat opis jerk. Skang mesti kene lagi, nak makan ati, mmmm baru 2 ari lepas aku bace kite tak elok makan barang dalaman. Nak makan kerang... okey lah gakkk masih boleh masuk kat tekak aku. Nak cari buah delima... kat mana nak cari ehh.. Ade sesape yg boleh tolong aku carikan buah delima dak..????? Somebody help meeee, aku tak nak makan telur puyuhh rebussssss!!!!!!!!

Mandi Wap...

Malam tadi aku wat mandi wap ngan Mak. Wahhhhh syokkkk nye, biler lepas mandi wap badan rase segarrrr betol. Tapi yang tak laratnye biler pepagi nie aku liat nak bangun. Perghhhhh rase badan macam letih betol. Nape tah... Aku pun pelik. Bile aku tanye ngan mak, mak pun rase camtu gak. Okeh lepas nie sesape nak mandi wap leh maei uma aku. Heheheheh....

Bile mAse Listerine jaDi Dettol

Hahhhh begini kisahnye... malam semalam aku beli listerine baru. Wat ape!!! biasa r wat kumor2 mulut. Kasi lagi bersih dan mulut berbau harummmm semerbak.
So malam tadi seperti biasa, sebelum aku masuk tido. Aku ke toilet gosok gigi, cuci muke dan basuh kaki. Biler part aku nak berkumor plak aku tengok dan pandang botol listerine yang baru aku beli malam semalam. Iskkk dah luakkkkkkk... dah tinggal setengah. Pastu aku terus tanye ngan mak. Nape listerine aku tinggal setengah. Rupe2nyeeeeeee.... Mak pakai listerine aku wat mandikan Akim. Hahahahahahahah terus aku gelak sakan. Mak pun pelik r, then tanye nape aku gelak. Aku jawab "nie bukan dettol lah mak, nie listerine wat kumor mulut". Kehkehkehkehhh seraya itu gak mak gelak same. Hehehe sian Akim, mesti sejok2 badan dia kene listerine nie. Hahahaha dah le kena gatal2 satu badan, kene plak listerine.... Perghhhhh... Harus peritttt tu aku rase...

Pulau Tioman Trip

Percutian keluarga aku kali nie ialah ke Pulau Tioman. Mmmm rombongan kali nie boleh dikatekan ramai gak. Seperti biasa tugasan yang perlu aku wat ialah amik Zura kat Singapura. So malam rabu aku masuk Singapura dan tido di sane. Pepagi dalam kul 5.30 kami bersiap2 dan bertolak dalam pukul 7.00 pagi. Sampai di Mersing dah dekat pukul 10 pagi. So kete aku park and p amik tiket yang telah ditempah awal. Pastu kami pun p mengisi perot yang dah sedia kosong kerana perjalanan yang agak jauh. Lepas semuanya siap kami pun terus ke terminal feri dan menaiki feri pada pukul 11.00 pagi. Perjalanan yang mengambil mase 2 jam memang memenatkan namun tu semua ilang bile kami semua terpandangkan kebiruan air laut dan pemandangan yang memukau mate semua yang ade didalam feri. Puiyooooo memang cantek giler...

Kami sampai di jeti Kampung Salang lebih kurang pukul 12.50 tengahari. Sampai2 je terus chek in dan masing2 merehatkan diri. Ade yang terus tido dan ade gak yang melepaks sambil menikmati keindahan alam. Biler saje tibe waktu yang dinanti2kan masing2 terus terjun ke laut. Hehehee memang ini lah yang ditunggu2 oleh kami sekeluarga. Kecuali aku, aku turun lewatsss sikit dari dia orang nie. Sebab aku alah ngan cahaya matahari yang memancar ke laut, yang boleh membuatkan aku penin lalat. Tapi yang penting sebab aku tak suke sangat mandi air laut nie. Aku hanye suke dok ditepi laut menjadi pemerhati. Ape2 pun aku masih ingin men'joint'kan diri aku ngan kuarge aku.

Makan malam kami hanye di chalet. Lepas makan malam, keluarga aku yang lain dok meronda2 sekeliling dan ke jeti melihat orang memancing, kecuali aku sebab aku terasa sangat pening. Lepas makan terus tidoooooo.... Pepagi lagi kami semua dah sedor, dan ape lagi.. aktiviti seterusnya disambung. Petangnye plak kami bershoping sakan dan ber'snokling' beramai2. Wahhh memang menyeronokkan, aku dapat melihat terumbu karang dan himpunan ikan yang banyak yang berwarna-warni dan pelbagai bentuk, tangan aku digigit2 oleh ikan2 tu hingga membuatkan aku sedikit gerun. Alamaksss teringat kat ketajaman gigi 'Piranna' ngan 'Jaws'. hehehehehehe.... Ape pun snokling itu memang menyeronokkan dan mengasyikkan walaupun telah membuat aku mabuk laut kejap. HArharharharrrr....

Makan malam terakhir kami di restoran terdekat, ape namenye lupe plak aku nak cek. Makanan segar dari laut.... Ikan caru panggang dicecah plak ngan air asam. Ditambah plak dengan asam pedas, kailan ikan masin dan sotong gowengggg... Perghhh membuatkan kami semua terangkattt, time makan memang kami semua kusyuk menikmatinya. Lepas smua kekeyangan kami pun beredar... Tapi yang membuatkan kami semua terkejut bile mak cek harga makanan kami tadi. Kailan ikan masin saje berharga RM45.00. Makkkk oiiii mahalnye... Kalah harga sotong goreng. Kehkehkehkehh.. Tapi takpelah, kami anggap sayur mahal sebab jauh mereka nak import dari darat.

Hari terakhir kami di Tioman, budak2 sempat lagi p beronang. Feri yang kami naik pukul 12.30 tengahari. Kami sampai di jeti Mersing pada pukul 2.30. Lepas segala beg disimpan di kereta kami sambung semula bershoping di terminal Mersing, pegi makan dan shoping keropok leko kat kedai Hj. Putih yang sememangnye terkenal ngan keropok leko nye. Selepas tu barulah perjalanan diteruskan, aku menuju ke Singapura dan yang lain2nya pulang ke umah nenek.

selAmat PengAntin bAru t0 Jijie & syAhrul

Internet tahap kritikal

HUarggggghhhh dah 2 minggu internet kat ofis k0ng. Cume 2 3 tempat je yang boleh. Arggghhhh tensen betullah camnie. Dah panggil pakar IT pun takleh nak settle gak. Ape nih!!!! Lain r aku yang tak tahu ape2. Perghhh betul2 jem camnie. Semua email yang nak anto ke bos tak lupe personal email terpakse drive thru komputer orang. Iskkkk ari2 nak mengadap komputer si Liza nie haru gak... Lagi drawing yang besar2, dokumen lainnye terpaksa dizipkan dulu baru boleh masuk ke pendrive... 0oooiii sape nak tolong aku nieeee!!!!! Somebody help meeeee...... Pakar IT yang sememangnye pakar tolonggggggggggggggggggg...........!!!!!!!!!!

Hari Minggu Aku di Zoo Singapura

c0p m0h0r...

c0p m0h0r di kaki.. treng treng tengggg, lets guess kaki sapo nieeee???!!!???

Received a new hand on 24th May 2007.... but dont mindddd....Hehehe lets guess who's hand is this???

aKim yAnG suKe mengigAu...

Tengok tuhhhhhh... betape nyenyaknye si Akim nie tido, siap ade gayoooo laei. bergayeee baru ade care. Hahahahaaaa. Nie lah sepupu aku Akim yang kuat mengigauu. Kalau di kejot susah nak bangun, konfremmmm bangun2 mesti mengigau punye... Antara yang penah diigaukan walau mate dah terbuntang besooo..
  • Akim akan bangun berjalan ke dapur ke hulur ke hilir pastu disergah baru p tido...
  • Bangun2 terus bukak pintu, pastu cakap "tak bolehlah Mak Long"
  • Bangun2 bukak baju pastu nak p mandi...
  • Bangun2 amik air smayang yang aturannye lintang pukang pastu bentang sejadah, pakai songkok pastu smayang... (part nie memang aku ngan mak gelak sakan)
  • "Janggut takde.." biler mak tanye ngan Akim cari ape....

Kehekehkehkehhhh aku ngan mak antara orang yang selalu gelakkan si Akim nie, and antara orang yang selalu dengki kat Akim. Boleh dikatekan setiap malam kalau susah dikejot bangun2 mesti Akim mengigau.. Haaa gambo kat atas tuhhh, antara aksi Akim selepas dikejot dari tidurrrr... Aku baru snap malam tadi. Masih freshhhh lagi tuh....

tamAn miNi

Haa tengok nie perkembangan terbaru pokok yang aku tanam. Mmmm membesar dengan cepat... taraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......
Tempat aku dah jadi taman mini plakkkk...

biLe aKu daN wanChai D' tahAp kRitikAL

Bersarapan di desaru, makan tengahari di Johor dan makan malam kat umah sendiri. Haaa itu yang berlaku biler aku dan wanchai berada di tahap kritikal… Kehkehkeh… Sememangnya inilah yang berlaku, cerita sebenar bukan rekaan semata-mata. Perjalanan yang mengambil masa lebih kurang 3 jam dari umah aku ke Desaru. Sampai di Desaru kaMi terus menuju ke Restoran Desa dan membuat pesanan untuk mengisi tuntutan perot masing2 yang lapo nie. Setelah selesai kaMi bersarapan, kaMi nikmati keindahan laut sejenak sambil menghirup udara manis pantai dan dialunkan dengan original melodi dari kicauan burung2 yang merdu bunyinye… selepas tu aku pandu kereta aku menuju ke Tanjung Balau plak, pun sekadar menghirup udara segar dari kereta aku yang bergerak. Kemudian aku pandu kerete aku menuju ke Johor pulak. Sampai di City Square jam dah menunjukkan pukul 2.00 petang… kalau tak silap aku r. Pusing2 dan tibe2 terfikir nak tengok wayang plak. Tiket wayang yang kaMu beli tayangannye pada pukul 4.45 petang. Selepas beli tiket wayang kaMi pegi makan tengahari kat food-court terdekat. Malas nak jalan jejauh sebab perot kaMi dah pelbagai irama. Selesai makan kaMi meronda2 ke segenap ruang City Square tu. Turun naik turun naik sehingga tak sedar jam dah pukul 4.55 petang. Nasib baiklah ditayangkan iklan dulu bukan terus cerita. So citer yang kaMi tengok ialah SUMOlah… Wahhh syiokkkk giler. Citernyer biasa jerk tapi memang fun habis. Naik sakit perot and sakit pipi aku kerana terlalu banyak sangat ketawe.
Kemudian selepas tengok SUMOlah kaMi pun berangkat pulang, dan sebelum tuh tak lupe pekene coffeebean duluuuu… Barulah sempurna perjalanan kaMi…
wanchai t0 bE mR. sHrek.. b0leh keR???

aku ngAn geNg sHrek

hAppY bEtDAy 2 My LuvLy bRo & my besTfwen

pAnjAng uMorNya..
panjang Umorrr nyA...
Panjang Umornye serta muliA..
Serta muliAaaaa...
Serta muliAaaa......
selAmat hari lAhir yang ke-33 tahun kepada A.Long dan Nule' yG ke-27 tahun, semoga dipanjangkan umur, murah rezki, tabah mengharungi dugaan & rintangan, dipermudahkan urusan & tugasan, sihat tubuh badan, bahagia bersama keluarga aman sentosa, diberkati oleh-NYA....

selAMAt hAri GuRu...

Hemmm dah 4 tahun rupenye aku tinggalkan bidang perdidikan. Tak sedo kan,masa berlalu begitu cepat. Kalau tak dulu mase aku mengajo setiap tanggal 16 May mesti hari guru disambut dengan meriahnye. Segala persiapan dibuat oleh anak murid, dan tugas guru ialah menjadi penghibur plak. hahahhhh macam2 agenda yang disediakan dan tak terkecuali gak guru2 didera oleh anak murid. Deraan yang membina r... Aku suke bile menjelangnye ari guru, dan yang paling aku suke ialah bile menyanyikan lagu hari guru...
GURU MALAYSIA
Kami guru Malaysia
Berikrar dan berjanji
Mendidik dan memimpin
Putera puteri negara kita
Pada Seri Paduka
Kami tumpahkan setia
Rukun Negara kita
Panduan hidup kami semua Di bidang pembangunan
Kami tetap bersama
Membantu, membina
Negara yang tercinta Amanah yang diberi
Kami tak persiakan
Apa yang kami janji Tunai tetapkan kami tunaikan
Yeh yehhhhh masih segar dalam ingatannnn tuhh... Aku tak dapat nyanyi kat sekolah, nyanyi jerk lah kat depan pc sensorang. Heheheh. Malam tadi gak aku ditugaskan oleh mak membeli hadiah untuk guru2 Akim, Dian, Syila dan Yana. Iskkk naik penin kepala aku nak memilih, dan yang pentingnya aku tak tahu nak beli ape. Setiap kedai cenderamata yang aku lawati semua penuh ngan ibu bapa dan anak2 yang sibuk memilih hadiah untuk guru masing2. Akhirnya aku belikan sepupuku nie tupperware, frame, gelas dan potpori. Kire okeh lah tuh, janji hati yang memberi ikhlas.
Hmmm sebelum aku terlupe aku nak wish "Selamat Hari Guru" kepada kawan2 aku Kak Ros, Kak D & Husben, Adli & Zue, Non, Suraya dan Spol sape lagi ehhh... Mak Zah, Uncle Atan, Auntie Jas, pade cikgu2 aku dulu C. Rahim, C. Saedah aiyaaa ramai sangat nak disebut.. Kepada smua guru2 yang penah mengajar aku... kepada semua kengkawan yang namenye tak tersenarai dan kepada semua guru2 di Malaysia... SELAMAT HARI GURUUUUU!!!!!!!!.......

p0kok 0oohh p0k0k...

Haaaa nie dia perkembangan terbaru biji benih yang aku tanam dalam telurrrr setelah seminggu berlalu... Skang dah menjadi anak pokok... Ehhh betol ke ayat aku!!! Anak benihhhh k0t... Pasnie mesti jadi p0k0k plak... Tapi p0k0k Aku ngan Ida terencat sebab kite 0rang tanam biji benih tuh ari s0ngsang. Aduhaiiiii jadi lah kemet0t macam nie, kesiannnn kesiannn... tak macam anak benih liza yang tinggi terjulur... Tapi takpe, nasib baik masih bernyawa lagi... So tunggu plak ape akan jadi selepas nie...

selAmat hAri iBu...

biG dAys f0r mY mUm and cucunYer...
@>-- @@@ ---<@
Mak...
Kau herdik kami dengan suara Mu
Kau kasari kami dengan tangan Mu
Kau dera kami dengan kuasa Mu
Rotan juga hanger teman setia Mu
Mak...
Kerana itu semua...
Kami anak-anak Mu berjaya
Menjadi insan berguna
Bukan sampah masyarakat seperti mereka...
Mak...
Tiada terbanding jasa Mu
Tiada tertanding pengorbadanan Mu
Tiada ternilai titik peluh Mu
Tiada gantinya diri Mu
Terima kasih Mak,
Sesungguhnya kami amat menyayangi diri Mu...
@>--- @@@ ---<@
Ibu... Ibu...
Engkaulah Ratu Hati Ku...
Bila Ku Berduka...
Engkau Hiburkan Selalu...
Ibu.. Ibu...
Engkaulah Ratu Hati Ku...
@->--- SelamAt hARi iBU uNtuk semuA.... ---<-@

pEnYEri kehiDupAn n0lie & wAn

Haaa niE lAgi soWang ANAk seDAra Aku. Umor nAqib dah 6 buLan bAru Aku sempAt nAk menJengAh. dAh pAndAi merAngkAk!!! UmMi kAte nAqib lepas Ari jerK dAh pANdAi mengiRinG. mAkkkk 0ooiiii cepAtnYEee... kEy nAnti uMo 8 bulAn mesTi dAh pANdAi jalAn plAk...
s0riiiiii Lie c0z aku terlewat melawat k0 ngAn anAk k0. bukAn sengAjA tApi tak berkeSempAtAn r. AnywAy bAju yAng aku bAgi tuh, kALAu nAqib tAk muAt ko SimpAn r uNTuk adIk diA plAk nAnti. Hehehe... biler pLAk tuh hehhh???
@>-- jAngAn luPe mAjlis jiJiE 2/6, kitE geGarkAn umAh jiJie ngAn AnAk2 sedAre yAng Ade.. AhAksss.. winDunYE AkU kAt SmuA keNgkawAn!!! kiTe jAdikAn mAjlis di UmA jiJie sebAgai reUni0n kiTe, iyAaahooooo.... --<@

seLubunG ibAdAt

Semalam selepas keje aku ke JJ Taman U. Saje jalan-jalan cuci mate. Tapi yang pastinye perjalanan aku kali ini bertujuan. Bukanlah saje-saje merambu tak tentu hala or seperti kate mak ukur jalan. Cuci mate tu kire kerja sambilanlah, bak pepatah melayu “sambil menyelam sambil minum air”. Heheheheheh….
Dan perjalanan aku pun kali nie bukanlah lone ranger seperti biasa, kali nie saje aku heret mak, Akim, Dian dan Rin. Sampai je kat JJ dah 7.30 malam. Kami terus ke surau utk menunaikan tanggungjawab yang wajib kami laksanakan. Seusai solat, aku tunggu mak ngan Dian dibahagian belakang. Tibe2 ade sowang akak, dok sibuk mencari beg tangan dia yang diletakkan dibawah telekung. “Iskkkk takkan ilang plak dalam surau nie”, walau aku tau perkara sebegini memang sudah acap kali berlaku. Di mana saje berada kite takleh leka. Puas akak tu selongkar seisi surau, tapi tak jumpe gak beg dia. Konfem dah kene curi. Akak tu terus keluar mungkin nak mencari di luar pulak. Selang beberapa minit kemudian dia masuk kembali dan bertanye lagi pada aku dan ahli surau yang lain, yang pasti memang aku tak nampak ape lagi perasan beg akak tu.
Kesian gak aku kat akak tu. Yelah mesti banyak duit, barang2 dan segala dokumen penting dalam beg dia. Selesai semuanya kami keluar dari surau, dan melihat akak tu baru keluar bilik air. Dia datang pada aku, mintak ehsan pinjamkan dia duit sebab dia nak telefon suami dia. Aku terus bagi henpon aku tapi malangnya tak dapat dihubungi lantas aku dan mak terus bagi sedikit wang sebagai ehsan aku sesama manusia. Dan akak tu terus berlalu menuju ke telepon.
Menurut kate Rin yang menunggu di luar ketika kejadian, dia ade nampak 2 beranak masuk dan keluar dalam keadaan terburu2, manakala anak makcik tu plak keluar dengan beg yang besar sedangkan sebelum tu dia masuk dengan keadaan beg yang kempis. Mmmmm kami cube mencari jejak langkah 2 beranak tu, tapi apekan daye tak jumpe. Akak tu pun aku tak jumpe, mungkin dia terus pegi buat report kat security guard.
Ape yang aku kesali skang nie ialah, mengapa tempat beribadat kite dijadikan tempat untuk mencuri. Berselebung Ibadat, sedangkan pada hakikatnye…!!! Manusia zaman sekarang dah tak kire tempat untuk membuat kejahatan. Dimanakah perikemanusiaan mereka sesame manusia, takde hati dan perasaan dah agaknye!!!
* menCari keSenAngAn deNgan jAlAn yaNg muDAh....???!!!??

BeNih kacaNg di dAlam teLur

  • Haaa semalam aku terjumpe telur nie kat paso.
  • Pastuh teringat pada pesanan liza, kalau jumpe telur jenis nie tolong belikan dia dulu.
  • Pastuh aku beli sebijik.
  • Tapi auntie kedai tu cakap beli 3 biji harge 10 doler.
  • Pastu aku pun beli lah 3 biji.
  • Arinie aku cube untuk memecahkannye...
  • Ingat nak wat lauk... Hehehehe...
  • Biler aku dah pecahkan atasnye..
  • Aku jumpe 1 biji benih siap ade no ekor lagi, hahahaha... For sure tak jadi nak makan.
  • Pastuh aku boh sikit air mengikut pesanan penaja.
  • And skang kene tunggu biji benih nie membesar...
  • Tak besar2 pon!!!! Biler nak membesar nie...
  • Moga2 boleh membesar mencecah langit macam citer katun....... ape ehh.. aiseymen luper r tajok citer katun tuh... Haaa sape tau tajok katun tuh???

Bile tibenye 30 April 2007

Huhhh..Ari senin dah ari nie bersamaan dengan 30 April 2007 tuh.. Tanggal aku dilahirkan 27 tahun yang lepas. Heheheee.... Banjir hp aku dengan panggilan dan sms bermula dari pukul 11.57 malam tadi... takde ape yang menggembirakan aku melainkan ucapan2 dari orang tersayang dan kawan2 disekeliling aku. Haaa nie Uda, Baha, Kamarul, Suk, K.Ina, keChik dll biler nak wish kat aku dahhhh... Kowang lupe hehhh, waaaaaaaaaaa sedihnyeeeeeee.. Nasib baik orang lain ingat. Anyway thanks to all kerana masih mengingati tarikh aku dilahirkan walaupun hanye dengan sebaris ucapan sedangkan aku sendiri tak ingat sehingga ade incoming call and sms malam tadi. Oiiiii cukup bermakna untuk aku tuh... "wink^wink"
Haaaa yang buat aku tak puas ati skang nie, sepatutnya aku bercuti sakan arinie, tapi terpaksa aku cancelkan last minit sebab bos call mintak aku datang keje gak. Terokkkk betol tauuu. Nie semua gara2 aku diarahkan mengejar orang2 di ofis supaya amik details sape2 yang nak keje outsation or hq or local oustation lepas projek Tg Bin nie siap. Haiyaaaa patut tunggu lah ari khamis, nie idak seboleh2nye nak arinie jugak. Tengok aku gak yg susah skang nie, Bape kerat je yg datang. Yang lain2 nye menyambung cuti, aku gak yg kene tepon dia orang untuk konfemkan semuanye. Dia orang nie pun satu, aku tau lah sedang bercuti tapi bila ade incoming call tu angkat r, dah lepas nie kalau aku call utk kali ke-3 or ke-4, tak hangkat gak aku tenyeh sebarang je. Biar kowang kene pos ke Saudi ke, Abu Dhabi ke, Dubai ke, Indon ke, Thailand ke, Filipino ke or India ke... Haa padan muke kowang. Susah sangat nak angkat call aku, lepas nie kalau kowang kene outstation tempat yg kowang tak suke jangan salahkan aku plak, lain kali kalau aku tepon tuh hangkat... Nasib kowang lah yerkkkkk..... Wakakakakakakakhhhhhh...
Haaaa ade sesape yg nak ikut aku ke Abu Dhabi ngan Indonesia????

kE mAne2 ajElAh aKu nIE

Relax2 sambil basahkan tekak Saje nak bergAmbo ngAn pokok bunge aKu ngAn anak2 sedAra Geng2 melepak Hehehe.. xde citer pun tapi aku saje gedik2 nak masukkan gambo aku.
 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 Life Must Go On |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.