~Bismillahirrahmanirrahim~
Ya Allah,
Lindungilah anakku dengan sebaik2 perlindunganmu.
Jauhi dia dari segala bahaya makhluk2 ciptaanmu.
Kurniakan dia akal yang bijak,
Akhlak yang soleh juga sifat2 yang terpuji.
Dengan izin mu Ya Allah, aku memohon.
jadikan dia anak yang mendengar kata ibu dan bapa serta hamba yang sentiasa sujud kepada Mu
~Amin~

They aRe s0 Gorge0us

Iftar Ke-5

Semalam aku berbuka puasa dengan Ikan Caru Belah Depan Berpandan. Hapsal caru belah depan berdaun pandan pulak ek??? Hahahah... dah aku yang masak maka ikut suka hati aku lah kan nak letak nama apa. Okey... Meh sini aku jawab ye... ngapa belah depan, sebab aku dah terbelah ikan caru tu bahagian perotnya, patutnyakan kene belah sebelah belakang ikan. Dah masa awal-awal siang takde pulak teringat nak masak ikan caru sumbat. Oleh kerana nak jugak menyumpat maka aku bedal saja kemudian aku gunakan daun pandan untuk mengikat si ikan caru supaya isi perotnya tak membuak keluar. Rugiii wooo kalau keluar, penat-penat aku tumbuk rencahnya semalam. Tumbuk hokeyyy bukan blender.

Apsal eh rencahnye tak merah??? Haaaa tu sebab aku guna cili hidup vs cili padi, oleh kerana cili kering uma aku dah kehabisan stok maka aku tibai je pakai cili padi ngan cili hidup. Tetap sedap hingga menjilat jari ye kawan-kawan, aku tak cakap tapi En. Hubby aku yang cakap. Hahahaha... So idaklah aku "masuk bakul angkat sendiri".





Tinggal 1 setengah ekor je... Tang hekok dah masuk dalam bekal  En. Hubby untuk bawak bekal sahur ke tempat keje.


IKAN CARU BELAH DEPAN BERPANDAN MELETUP


Bahan-bahan :-)

  • 2 ekor Ikan Cencaru
  • 2 helai Daun Pandan



Bahan kisar :-)

  • 1 biji Bawang Merah
  • 1 biji Bawang Besar
  • 1 biji Bawang Putih (kalau kecik 2 biji)
  • 1/2 inchi Halia
  • 1/2 inchi Lengkuas
  • 1 batang Serai
  • 2 batang Cili Merah 
  • 10-15 batang Cili Padi Merah & Hijau
  • Garam secukup rasa



Cara-caranya ;-D

  1. Tumis bahan-bahan kisar hingga garing dan perisakan dengan garam secukupnya.
  2. Sumbatkan sambal yang telah siap ke dalam ikan cencaru kemudian ikat dengan daun pandan kemas-kemas.
  3. Goreng ikan cencaru yang telah disumbat menggunakan minyak yang sedikit hingga masak.
  4. Bila dah masak sedia untuk dihidang.





Kemudian aku masak Tomyam Sayur, segala-galanya sayur ye kawan-kawan. En. Hubby nak ada lauk yang berkuah, kalau takde kuah tekaknya macam tak berselera nak makan pepagi hari. Aku masak sekali je sehari, lauk time berbuka puasa dibawak ke pagi hari. Kemudian ditambah pulak dengan adanya sambal "tembucan" (tempoyak+budu+belacan) hahhh memang menambahkan selera untuk En. Hubby aku. En. Hubby jeeee aku tidak pasal aku tak reti makan tembucan tu. Kalau setakat sambal belacan tu aku bedallah.




Hamek gambar saki baki dalam periuk jela, aku lupe nak snap awal-awal. Ni untuk sahur aku, sikit jeee banyak-banyak tak habis.


TOMYAM SAYUR


Bahan-bahan :-)

  • 1 biji Bawang Merah - dimayang halus
  • 1 biji Bawang Putih (saiz kecik) - dimayang halus
  • 1 batang Lada Merah - hiris
  • 1 biji Limau Nipis (saiz kecik) - perah amik jusnya
  • 1 batang Serai - ketuk
  • 1 helai Daun Limau Purut - buang batang tengah dah siat 2
  • Air secukupnya
  • Garam



Sayur-sayuran :-)

  • Cendawan
  • Lobak Merah
  • Putik Jagung
  • Batang Saderi
  • Kubis
  • Kubis Bunga
  • Brokoli
  • Tomato



Cara-caranya ;-D

  1. Tumis bawang merah, bawang putih dan lada hidup hingga layu. 
  2. Masukkan air, serai, daun limau purut dan sayur-sayuran yang lambat empuk tunggu hingga mendidih.
  3. Bila telah mendidik masukkan garam dan jus limau nipis kacau rata.
  4. Mendidih sekali lagi masukkan sayur-sayuran yang mudah masak seperti cendawan dan tomato.
  5. Tutup api dan sedia untuk dihidang.









"Ohhhh saya malu bile ditogelkan, bulan-bulan puasa ni tak baik seksi-seksi tau"
Clean and clear senang nak mencuci.. ehehehe


Haaaa hamek kau, naik licin kite orang bedal menu iftar semalam. Udah tu ini je menu kite orang. No kuih no mee no lauk-lauk lain. Beginilah kite orang hidup laki bini, jarang nak membeli kat kedai pasal tahu kalau beli mesti tak habis. Maka eloklah tak payah beli dan makan apa yang ada je sudah mencukupi. Janji berbuka dengan nasi dan perot kenyang. Syukurrrrrr Alhamdulillah...



0 Ng0mel-ng0mel:

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 Life Must Go On |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.