~Bismillahirrahmanirrahim~
Ya Allah,
Lindungilah anakku dengan sebaik2 perlindunganmu.
Jauhi dia dari segala bahaya makhluk2 ciptaanmu.
Kurniakan dia akal yang bijak,
Akhlak yang soleh juga sifat2 yang terpuji.
Dengan izin mu Ya Allah, aku memohon.
jadikan dia anak yang mendengar kata ibu dan bapa serta hamba yang sentiasa sujud kepada Mu
~Amin~

They aRe s0 Gorge0us

uBi kAYu Ke???

Hmmm ari nie aku sempat nak bertonyeh ngan K.Ina kat YM. So topek perbualan antara kami ialah, nama baru bagi blog K.Ina. Macam-macam idea yang diberikan pada Ina. Tapi ade satu nama yang best UBI KAYU, kalau dalam bahasa inggerisnya Casava atau dalam bahasa saintifiknya Manihot Esculenta... "Oooiiii tak komersial langsunglah nama tu. Carilah nama lain". Tu yang aku dapat feedback dari Noh Jenoh. Aishhh nie bukan kire komersial tak komersial bro. Tengok dulu bagaimana tumbesaran Ubi Kayu nie. Ubi Kayu sejenis tumbuhan yang senang nak hidup, walau di campak ke mana sekali pun. Kire survival and loan renger lahhh... ehehhhh... Cube kite perah otak kite nie sikit, jangan pandang pada nama aje. Lihat saje bagaimana tok nenek kita dulu mengambil Ubi Kayu nie sebagai peribahasa dia orang, dan sampai ke hari ini kita masih menggunakannya. Setiap yang dibuat mesti ada sebabkan. "Diam-Diam Ubi Berisi"... peribahasa tu betul, cube selidik bagaimana kehidupan Ubi Kayu di dasar tanah. Diam aje kat dalam tanah tu, takde pun nak menunjukkan dirinya kepada sesape. Yang boleh kita nampak, hanya pokok nya yang kecil sebatang dan juga daun yang boleh kite kire bape jumlahnya. kira macam tak nak menunjuk-nunjuklah. Betul takkk!!! Kalau sekali pandang, iskkk ape nie, kering jerk. Tapi bila kita cabutttt... Poiiiyoo00ooo besarnya isi dia. Kesimpulannya, jangan pandang pada nama, tapi nilai dan fikir dulu, kenapa seseorang tu memilih nama. Walaupun pada pandangan mata kasar kite tak nampak apa-apa. So mari kite wat research bape ramai yang rajin berfikir and bape ramai yang tak rajin nak memikir, bile Ubi Kayu nie dijadikan sebagai nama blog K.Ina... Come on babehhh... Treng treng trengggg...

3 Ng0mel-ng0mel:

silly me said...

hmmm... i thought "ubi kayu" is "tapioca"??? bila pulak dia jadik "casava"? anyway, ubi kayu pun ubi kayu la... janji isi dia ok... nama dia tak penting...

silly me said...

ok... i silap, tapioca is a product of cassava... and a little info about the little plant:

A perennial shrubby plant native to Brazil, but cultivated throughout the tropics for its fleshy tuberous edible roots. Also called manioc.

A starchy substance obtained from the root of this plant, and used to make cassava flour, bread, tapioca, laundry starch, etc.

from Spanish cazabe, from Taino (a West Indies Native American language) ca├žabi.

so kalau nak call the blog manioc pun boleh... ubi kayu, and sounds like maniac...

nohjenoh said...

alamak lau... ko pun buat research pasal ubi kayu ke??? pergh... tsunami ubi kayu melanda... nanti aku nak buat research pasal eurico la plak.. heheh

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 Life Must Go On |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.