Haaaa sape2 nak belajar care2 membuat Sambal Raye Kuarga Nek Bechik, camnie la carenye. Tapi kalau ade gaye2 ter'over' ker ter'extravaganza' ke jangan la ditiru pulakkan!!! Chefnye ialah sepupuku si Azura. Terer part masak memasak nie, korang nak makan ape semua dia bleh buat. Order jelaa... kalau time raye sambal raye memang order ngan dia je. Ha ha promote plak... Habislah ko Jue lepas nie... Aku tak bersalah ok... heheheee... aku kan tau makan jer kannn... kan kan kannn...
Ok here the recipe.
- 1 kg Daging Batang Pinang (dipotong nipis2 ok, tp jangan sampai bederai plak)
- 1 kg Udang (dipotong 4 kalau besar punye, nak letak sekor2 pun ikut suke korang la kes pemalas la tu)
- 1 kg Bawang Kecil (digoreng sampai garing, jgn pakai yg beli punye langsung x sedap)
- 750 gram Lada Merah (hiris halus)
- 250 gram Lada Hijau (hiris halus)
- 2 kg Santan Pekat (No kotak or pack punye brand, mesti dari kelapa tulen)
- 1/2 Labu Bawang Putih (hiris halus gak)
- Garam dan Pak Aji secukup rase
- Korang kene masak santan pekat tu sampai naik minyak opsss silap sampai kuar ala2 taik minyak lepas tu letak tepi.
- Lepas tu korang amik minyak yg korang goreng bawang tadi lepas tu panaskan minyak tu.
- Lepas minyak panas masukkan bawang putih dan tumis hingga naik bau.
- Pastu korang campakkan aje lada merah ngan lada hijau goreng sampai lada tu layu.
- Bile lada dah layu korang masukkan daging batang pinang tadi dan masak sampai empuk.
- Lepas tu masukkan udang dan masak lagi.
- Lepas tu korang tuangkan santan yg telah dimasak tadi separuh.
- Pastu biarkan didih, jangan lupe kene rajin kacau ok pasal korang dah masukkan santan.
- Lepas tu masukkan bawang goreng tadi dan masukkan tahi minyak yg korang dapat dari masak santan tadi, kire amik atasnye jelakan pasal korang dah masukkan separuh tadikan.
- Dah gitu masak sampai didih, lepas tu korang boleh la makan.
Kalau tak sedap tu maknenye korang salah teknik memasak or petua2 yg aku bagi korang langgar. INGAT... nak sedap kene ikut arahan dan aturan yg telah diberikan ok!!!
0 Ng0mel-ng0mel:
Post a Comment