~Bismillahirrahmanirrahim~
Ya Allah,
Lindungilah anakku dengan sebaik2 perlindunganmu.
Jauhi dia dari segala bahaya makhluk2 ciptaanmu.
Kurniakan dia akal yang bijak,
Akhlak yang soleh juga sifat2 yang terpuji.
Dengan izin mu Ya Allah, aku memohon.
jadikan dia anak yang mendengar kata ibu dan bapa serta hamba yang sentiasa sujud kepada Mu
~Amin~

They aRe s0 Gorge0us

Ketang Ketung Tengah Malam

Malas nak tulis ape2, korang tengok jela resepi yg aku tepek ni ha. Semalam jalan2 ke blog orang jumpe plak resepi ni, Katenye sedap aku pun menerai la ape lagi. Yessss memang betul sedap, pasal enchen hubby kate sedap and si Nananurgaya yg turut menerai pun kate sedap.
Rasanya macam ala2 rendang pun adooo... ok guys here the recipe!!!

Unga Bakar Berempah Woku ***Betoi2 sodap ni

picca cr to Yatie tuan punye blog Sinar KehidupanKu
Bahan -Bahan
  • 2 ekor (550 gm) ikan unga - dikelar-kelar (optional)
  • 2 sudu teh air perahan limau nipis
  • 1 sudu teh garam
** Lumur ikan dengan limau nipis dan garam. Perapkan 15 minit. Bersihkan dan ketepikan
  • 8 helai daun limau purut - buang tulangnya dan hiris halus
  • 4 helai daun pandan - hiris halus
  • 2 helai daun kunyit - hiris halus
  • 3 batang serai - ambil putihnya dan hiris halus (aku blend sekali psl enchek hubby xsuke serai hiris.
  • 5 tangkai selasih - (ambil daun, tp aku tak letak pasal dah tengah mlm, takot nak amik kat luar uma)
  • 2 biji tomato merah - potong dadu
  • 250 ml air
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu teh gula pasir
  • 2 tangkai daun bawang - dipotong-potong
  • 3 sudu makan minyak masak untuk menumis
Bahan Kisar
  • 12 biji bawang merah
  • 10biji cili padi merah (aku tambah lagi cili thai 5 btg)
  • 5 biji buah keras - bakar sikit
  • 3 cm kunyit hidup - bakar sikit
  • 2 cm halia
Bahan Pelengkap
  • Daun senduduk secukupnya (dah tengah malam mane nak cari so tak letak)
  • 1 biji timun - dipotong serong (ni pun aku tak letak)
  • 4 tangkai selasih (tak letak)
  • 6 biji cili padi merah hiris untuk tabur
Cara Memasak :
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan kisar, daun limau, daun pandan, daun kunyit dan serai sehingga terbit aroma.
  2. Masukkan tomato dan kacau hingga layu.
  3. Masukkan air, gula pasir dan garam. Masak sehingga matang dan mendidih.
  4. Masukkan daun selasih dan ikan siakap. Masak sehingga kuah menyerap.
  5. Sediakan alluminium foil yang telah digriskan sedikit minyak dan letak angkat ikan tadi di atas alluminium foil.
  6. Tuangkan juga semua kuah pekat tadi rata-rata menyaluti ikan.
  7. Bakar selama 30 minit dengan suhu ketuhar 180C sehingga ikan masak.
  8. Hidangkan bersama pelengkapnya dan bahan taburan cili padi hiris.
  9. Selamat menjamu selera!!! Hingga menjilat jari uuuuu.

0 Ng0mel-ng0mel:

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 Life Must Go On |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.