Rasanya macam ala2 rendang pun adooo... ok guys here the recipe!!!
Bahan -Bahan
- 2 ekor (550 gm) ikan unga - dikelar-kelar (optional)
- 2 sudu teh air perahan limau nipis
- 1 sudu teh garam
** Lumur ikan dengan limau nipis dan garam. Perapkan 15 minit. Bersihkan dan ketepikan
- 8 helai daun limau purut - buang tulangnya dan hiris halus
- 4 helai daun pandan - hiris halus
- 2 helai daun kunyit - hiris halus
- 3 batang serai - ambil putihnya dan hiris halus (aku blend sekali psl enchek hubby xsuke serai hiris.
- 5 tangkai selasih - (ambil daun, tp aku tak letak pasal dah tengah mlm, takot nak amik kat luar uma)
- 2 biji tomato merah - potong dadu
- 250 ml air
- 1/2 sudu teh garam
- 1 sudu teh gula pasir
- 2 tangkai daun bawang - dipotong-potong
- 3 sudu makan minyak masak untuk menumis
Bahan Kisar
- 12 biji bawang merah
- 10biji cili padi merah (aku tambah lagi cili thai 5 btg)
- 5 biji buah keras - bakar sikit
- 3 cm kunyit hidup - bakar sikit
- 2 cm halia
Bahan Pelengkap
- Daun senduduk secukupnya (dah tengah malam mane nak cari so tak letak)
- 1 biji timun - dipotong serong (ni pun aku tak letak)
- 4 tangkai selasih (tak letak)
- 6 biji cili padi merah hiris untuk tabur
Cara Memasak :
- Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan kisar, daun limau, daun pandan, daun kunyit dan serai sehingga terbit aroma.
- Masukkan tomato dan kacau hingga layu.
- Masukkan air, gula pasir dan garam. Masak sehingga matang dan mendidih.
- Masukkan daun selasih dan ikan siakap. Masak sehingga kuah menyerap.
- Sediakan alluminium foil yang telah digriskan sedikit minyak dan letak angkat ikan tadi di atas alluminium foil.
- Tuangkan juga semua kuah pekat tadi rata-rata menyaluti ikan.
- Bakar selama 30 minit dengan suhu ketuhar 180C sehingga ikan masak.
- Hidangkan bersama pelengkapnya dan bahan taburan cili padi hiris.
- Selamat menjamu selera!!! Hingga menjilat jari uuuuu.
0 Ng0mel-ng0mel:
Post a Comment