~Bismillahirrahmanirrahim~
Ya Allah,
Lindungilah anakku dengan sebaik2 perlindunganmu.
Jauhi dia dari segala bahaya makhluk2 ciptaanmu.
Kurniakan dia akal yang bijak,
Akhlak yang soleh juga sifat2 yang terpuji.
Dengan izin mu Ya Allah, aku memohon.
jadikan dia anak yang mendengar kata ibu dan bapa serta hamba yang sentiasa sujud kepada Mu
~Amin~

They aRe s0 Gorge0us

Buah Zuriat vs Serbuk Debunga Kurma

Ini lah buah zuriat yang aku beli secara online dan ada juga yang orang bagi dan aku kirim kawan untuk beli di Mekah,
Credit picca dari Mr. Google

Ini gambar serbuk debunga kurma, ada yang aku beli dan ada yang orang bagi
Credit picca dari Mr. Google


Cara makan serbuk kurma

Amik sesudu kecil serbuk kurma dan bancuh dengan apa-apa air yang korang nak minum.

atau

Dos yang dicadangkan: 1 sudu teh yang kecil setiap hari bersamaan 1 grams serbuk debunga kurma. Campurkan dengan 1 sudu madu asli. Kacau sehingga kelihatan seperti gambar di bawah.

Waktu makan: Pagi sebelum sarapan atau malam sebelum tidur.

Untuk memudahkan pengambilan, boleh jadikannya ketul-ketulan seperti gambar dibawah. Caranya mudah sahaja. Ambil packet Streptsil yang sudah digunakan atau dibuang isinya dan jadikan ianya sebagai acuan. Kemudian campur madu asli dengan Serbuk Debunga Kurma dan gaul sehingga agak sebati. Letakkan ke dalam acuan paket strepsil tersebut.

Atau lepas gaul hingga sebati tadi, gumpal kecil-kecil jadikan bebola. Make sure boleh dapat 20 biji untuk 20 hari makan. Dos yang kami sarankan ini sebenarnya digunakan oleh penyelidik Universiti of Tikrit, Iraq.

Simpan dalam peti sejuk.  

Kalau nak tambah serbuk habbatus sawda dan debunga lebah, lagi bagus. Ramai wanita Arab menambah 2 unsur ini kedalam resipi Serbuk Debunga Kurma.

Jangan lupa berdoa banyak2 & minta rezeki hanya pada Allah.

Amaran: Sesetengah orang alah atau alergi pada debunga, jika anda mengalami simptom gatal, bersin dan lain-lain, anda mungkin alah pada debunga...

Sesudu madu
Credit Picca to Mr. Google
Campurkan dengan sesudu serbuk degunga kurma
Credit Picca to Mr. Google

Gaul hingga sebati
Credit Picca to Mr. Google

Bentukkan agar mudah dimasukkan ke acuan strepsil
Credit Picca to Mr. Google
Credit Picca to Mr. Google


Cara-cara penyediaan Air Rebusan Buah Zuriat

Belah buah zuriat ini dengan menggunakan pisau/ parang, dibantu dengan tukul besi dan pastikan dilapis dengan papan lapis dan bawah papan lapis tu pastikan korang letak surat khabar dan kain untuk memudahkan proses membelah buah zuriat yang sangat keras sifatnya
Credit picca dari Mr. Google

Hasil selepas dibelah 2, nampak isi rong buah zuriat yang macam isi rong kelapa sawit tu???
Credit picca dari Mr. Google

Closed up supaya lagi terang
Credit picca dari Mr. Google

Hanya rebus isi rongnya sahaja, kulit boleh buang
Credit picca dari Mr. Google

Rebus selama 15 minit atau sehingga air bertukar warna kecoklatan. 
Minum selepas air menjadi suam.

Sebelum minum air rebusan, bacalah bismillah diikuti petikan ayat 38 daripada al Imran sebanyak 3 kali: 
“RABBI HABLEE MINLADUNKA ZURIATUN TOIYIBBAN INNAKA SAMEE U-DOA”. 
Maksud Ayat: “Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisi-Mu zuriat keturunan yang baik. Sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) doa.” 
Ayat 38, surah Ali-Imran.

Ganti buah zuriat ini selepas air rebusan tidak bertukar warna.
Sekali rebus biasanya aku buat 2 biji sahaja.
Minum setiap hari tak kira malam atau pun pagi.
Minum pada hari pertama korang uzur.

Selamat berusaha.. Yakin dengan usaha yang dibuat, berdoa, merendah diri serta berserah kepada Allah sepenuh hati. InsyaAllah ada rezeki untuk kita atau ada hikmah disebaliknya.   





0 Ng0mel-ng0mel:

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 Life Must Go On |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.