Semalam menu berbuke puasa aku ialah Paprik Ayam Mek Ye beserta ulaman kacang panjang dicicah air asam. Mmmm sedap sehingga menjilat jari.... Nak cube kat bawah ade bahan-bahan dan juga cara-caranya. Selamat mencubaaa...
Bahan-bahan
- 1 ekor Ayam
- 20 btg Kacang Panjang (dipatah2kan)
- 1 biji Gula Melaka (tengok besar mane ayam, kalau ayam kecik guna suku je..dicincang)
- 4 helai Daun Limau Purut
- Garam
- Ajinomoto
- Air Asam Jawa pekat
- Minyak utk menumis
- Segenggam Lada Kering
- 8 btg Cili Kering
- 6 btg Serai (dipotong halus)
- 1 inchi Kunyit
- 1 labu Bawang Putih
- 1 inchi Belacan
- sedikit Lada Hitam
- Air
- Tumis bahan2 yg telah diblender sehingga garing.
- Masukkan gula melaka dan ayam sehingga empuk.
- Masukkan daun limau purut dan kacang panjang dan gaul rata.
- Masukkan garam, ajinomoto juga air asam dan masak sehingga mendidih, sedia utk dihidang.
Bahan-bahan
- 1 inchi Belacan
- 2 Sudu Gula
- 1 biji Limau Kasturi
- 20 btg Cili Padi
- Air Asam Pekat
- Ajinomoto
- Tumbuk cili hingga lumat bersama belacan, gula dan ajinomoto.
- Perahkan air limau kasturi.
- Masukkan air asam jawa dan gaul rata.
- Sedia utk hidangan.
0 Ng0mel-ng0mel:
Post a Comment