~Bismillahirrahmanirrahim~
Ya Allah,
Lindungilah anakku dengan sebaik2 perlindunganmu.
Jauhi dia dari segala bahaya makhluk2 ciptaanmu.
Kurniakan dia akal yang bijak,
Akhlak yang soleh juga sifat2 yang terpuji.
Dengan izin mu Ya Allah, aku memohon.
jadikan dia anak yang mendengar kata ibu dan bapa serta hamba yang sentiasa sujud kepada Mu
~Amin~

They aRe s0 Gorge0us

Famous Amos at Home Do You!!!!

Yehhhh kasi gempak sikit itu tajuk. Hahahaha.... Hari ni hari jumaat, ohhh yessss opkos my beloved hubby pegi solat jumaat. So tinggal la aku sesorang kat uma, takpe siang-siang hari takdelah aku kesah sangat. Heeeeeeeeeeeeeee

Ketika sedang menggodak lauk untuk lunch terpikir plak request en. hubby 2 minggu lepas tak aku tunai-tunaikan lagi. Aku punggah-punggah dapur, ohh yeahhh bahan-bahan semua ado. Cume butter je tidak berada di suhu bilik so macam mane mau buat!!! Dalam hati terus berkata "takpeee kite buat dia bukan dia buat kite". Terus aku keluarkan butter and picit-picit sikit. Dalam hati berkata lagi,"Ohhh takdelah keras sangat, boleh ni". Apa jadi seterusnyaaa????

Terus aku buang kulit butter and campak butter ke dalam mangkuk mixer. Campak gula bagai dan terus aku putar mixer dan aku tinggalkan. Haaaaa sekali korang tau ape jadi???? Ini la namanye citeeee... cube sabar sikitttt, aku lagi suspen tau tadi pasal aku yang mengadap. Hahahaa.... Ape terjadi??? Mixer aku melompat-melompat hokey... ahahaha (aku tipu jeeee). Korang ingat apee!!! sampai mixer aku nak melompat-melompat bagai. Mixer aku berputar seperti biasalaaa cume korang paham-paham ajelah, kalau dah butter ala-ala keras agak susah sikitlah mixer aku tu nak berputar pastu dengan bunyinye yang ala-ala seram tu kan.. Tapi aku teruskan juga dengan gigihnya mengenangkan dah terlalu lama membiarkan en. hubby meleleh air liur menengok gambar cookie dalam file resepi aku. Haaa aku ade file resepi okeyyy... korang ado??? Non adooookan.. ahahahaa...

Ok settle je aku menggodak semua bahan aku terus bakar cookies aku ni. Tapi before tu kasi panas aven dulu ye kawan-kawan. Bile tibe masenye untuk membakar dulang kedua en. hubby pun sampai. Dari luar pintu dah kedengaran suara dia bertanya, "Iskkk bau ape ni yang sedap sangat baunye". Dia nampak je ade cookies di atas loyang, terus dia sambar dan reaksi diaaaa... "uiii yangg sedapnyeeee". Hehehehe aku??? dah laki ko puji tak ke kembang idong ko? Hahahahaa... suke suke sukee.... Lepas tu sambil-sambil makan sambil-sambil membakar. Sudahnya lambat aku masuk ke opis. Hehehehe.. dah cite dah habisss daaa meh layan resepinye pulak. Resepi yang cukup mudah dan simple. Xtually aku dah penah tepek resepi ni dolu, projek raye bersama kazen juga makcik-makcik aku tahun 2009. Dah jom buatttt.....

picca from mr. google

Bahan-bahan

  • 2 cawan tepung naik sendiri
  • 1/2 sudu teh garam
  • 3/4 cawan unsalted butter (biarkan pada suhu bilik)
  • 1 cawan gula perang
  • 1/4 cawan gula pasir
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 biji telur
  • 2 cawan semisweet chocolate chips
Cara-caranya
  1. Pukul butter, gula perang dan gula pasir sampai kembang dan sebati. Masukkan esen vanilla, telur, pukul lagi sehingga kembang dan berkrim.
  2. Masukkan tepung naik sendiri dan sedikit garam.
  3. Masukkan chocolate chip dan gaul menggunakan senduk.
  4. Gunakan sudu/ garfu dan letakkan satu satu adunan ke atas dulang pembakar. Jarak setiap 1 mestilah jauh kerana biskut ini akan mengembang.
  5. Bakar biskut selama 15 - 17 minit atau sehingga masak.

***NotaDiHujungjari:- Pening kepala macam mane nak tukar measurement dari oz, pound, gram, kg or cup??? Jom pegi web ni Diana's Desserts. Semoga ianya dapat membantu anda semua.

3 Ng0mel-ng0mel:

Umie said...

fuhh, aku baru nak puji gile cantik kejadian biskut ko tu..sekali terpandang ayat 'credit to google'... huh, ciskek betul la...hahaha

MushroomCute@Mariea said...

Boleh buat biskut raya nanti..yea yea...

Lieya said...

Umie->hahahahaa... nak wat cane aku lupe nak hamek hasil kejadian biskut aku.. lagi syantekkk ok dr gambo yg aku tepek itu.. ahahaha

Mariea->iskkk bulehh sesangattt.. resepi mudah lagi sodap.. berbaloi2

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 Life Must Go On |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.