Bak kate orang, yang lama jangan sekali dilupekan. Haaaa hari ni aku mau share resepi kuih dolu kale punye. Ape korang ingat kuih dolu-dolu kale ni tak sedap?? Ho hooo silap besar weiii... banyak kuih-kuih dolu sedap-sedap belaka hingga tahap boleh jilat sampai ke siku taauuuu!!!
Tengok macam kuih yang nak aku share resepinye ni, Kuih DANGAI a.k.a kuih RANGIN a.k.a S.A.N.G.AI Ehhh bape banyak punye nama glemer dia daaaa, tp ape yg penting ade G.A.I kan belakangnya tu ha kire samelah tu asal usul kejadiannye. Apsal org dolu2 letak nama ni, haaa jangan tanye aku pasal aku pun tak tau. Kalau mau tau kene tanye ngan orang Penang pasal kuih ni katenya berasal dari sane, buktinyaaa... ha korang bace sikit info pendek kat sini.
Ok nama pun kuih dari Penang, macam mane plak aku boleh tersesat tau pasal kuih ni kan!!!!. Pasal tuh hari mase kenduri uma mak mentua aku ade jiran mak aku buatkan kuih ni untuk pencuci mulut. Makan panas-panas perghhhh memang super duper yummy. Mak cik tu bukan berasal dari Penang tau, tapi memang orang Johor. Tak tau la kalau ade susur galurnya dari Penang. Hehehehee.... Takdelah pulak aku nak menyelidik susur galurnya. So resepi ni aku mintak dari dia la. Same je macam kat internet. So jom layan kuih Dangai ni pulak.
Bahan-bahannya :D
- 1 biji Kelapa Parut (amik putihnye saje, pakai kelapa mude lagi sodap)
- 1 1/2 cawan Tepung Pulut
- Secubit Garam
- 1/2 cawan Gula Pasir or ikut suke (ada web aku bace pakai gula halus lg bagussss)
- Acuan Khas Kuih Dangai (aku pakai loyang je, mane nak cari acuannye)
- Kertas Minyak (buat alas laaa ape lagi)
Cara buat ;D
- Gaul sebati kelapa parut dengan sedikit garam, pastu biarkan kejap.
- Lepas tu gaulkan pulak kelapa parut dengan tepung pulut, pastikan adunan tidak berketul.
- Taburkan sedikit adunan dan ratakan di atas loyang.
- Kemudian taburkan gula ikut kemanisan yg disukai.
- Ulangi langkah 3 & 4 hingga adunan habis dan tekan sikit jangan sampai mampat pulak, ape jadiiiii!!!
- Bakar adunan pada suhu 180'c api atas bawah hingga masak dan kelihatan kekuningan @ garinggggg.
- Kemudian kuarkan dari loyang dan sedia untuk diserang.
1 Ng0mel-ng0mel:
x penah rasa lagi kuih nie....jarang nampak..klu nmpk pun x beli..heeeee sedap ke?
salam knal:
http://rosmimarazak.blogspot.com/2011/07/fantastic-moment-studio-yipiiiiiiii.html
Post a Comment