Lepas siap-siap turun ke dapur menjalankan rutin harian. Dalam kepala tak tahu dah nak masak apa, padahal buku Chef Hanieliza betepek tepi tv, nak bukak cek tenet lg lah punya pemalas
, so decide nak masak ikan sambal cili je. Tengah-tengah menggoreng bihun dan ikan, tiba-tiba otak rasa nak tukar menu pulak. Bolehhh gitu!!! Tekak teringin pulak nak makan Asam Pedas Lada Hitam, terus sediakan bahannya. Sekali tengok-tengok halia takde serai pun takde.Dah alang-alang menukar menu aku redhokan jelah kalau asam pedas lada hitam aku tak menjadi. Masa menyelongkar mr. peti sejuk ternampak pulak si daun kunyit, so blasah pakai daun kunyit tu untuk gantikan serai. Sekali lagi aku redho. Hahahaha... Suka-suka hati aku jekan menderhaka ngan resepi Kak Liza. Mintak hampunnn la kak oiiii...Heeee adik tak sengaja tp terpaksa... tp takpekan kak sesekali menderhaka, kikikikiii... yang penting hasilnya meletop jugak.
Bahan-bahan :-D
- 6 ekor ikan Kembung
- 2 biji tomato (potong 4)
- 1/2 cawan air asam jawa
- Air secukupnya (untuk kuah)
- Garam
- Minyak untuk menumis
- Daun sup (potong pendek) *tak letak
- 2 batang Serai (diketuk) *tak letak
- 1 helai Daun Kunyit (hiris halus) *suke hati tambah psl kononnye gantikan serai
- 15 biji cili api
- 2 s/b lada hitam
- 1 inchi halia* tak letak jugak psl stok habis
- 1 inchi kunyit hidup
- 1 inchi belacan
- 2 ulas bawang putih
- 6 ulas bawang merah (2 biji bawang besar)
- Gaulkan ikan dengan kunyit dan garam kemudian goreng sikit, jangan sampai garing.
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga wangi dan masak/garing.
- Masukkan air asam jawa dan air. Biarkan sehingga mendidih.
- Masukkan ikan, garam, daun serai dan buah tomato.
- Biarkan kuah reneh sehingga agak pekat.
- Sedia untuk di hidang.
3 Ng0mel-ng0mel:
wah first time dgr rspi tu..... elok take brunch trus... thari bleh g wdw shopping ;D
nampak menarik....
pe pun, thanx cz sudi follow blog saya yg x seberapa tu...
So Shy Lady->resepinya senang sangat tp rasanya meletopssss....try jangan tak try
Cik Awin->Ahaaa memang menarikkk
Post a Comment